Paşinyan’ın boykot açıklaması: “Türkiye pazarı sarsılmış durumda. Eğer Azerbaycan’a destek vermekten vazgeçerlerse kararımızı tekrar gözden geçiririz” dedi.
Dağlık Karabağ savaşında Azerbaycan tarafından yenilgiye uğradıktan sonra ülkesinde protesto edilerek, “hain” ilan edilen Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, gözünü yine Türkiye’ye dikmiş durumda. Yenilgiden sonra Türk ürünlerinin ülkeye girişinin 6 ay yasaklanmasına karar vermişti.
“TÜRKİYE PAZARI SARSILMIŞ DURUMDA”
Paşinyan’ın boykot açıklaması:
Yeni yıl mesajı yayınlayarak, “Türkiye Azerbaycan’a destek vermekten vazgeçerlerse kararımızı tekrar gözden geçiririz” demesi üzerine Paşinyan, hem kendi ülkesinde hem de Türkiye gündeminde alay konusu oldu.
Paşinyan yaptığı açıklamada, “Türk ürünlerinin ülkeye girişinin yasaklanması, her şeyden önce güvenlik nedeniyle, Türkiye’nin Karabağ’da yaşananlardaki rolü sebebiyle alınmış bir karardır” ifadelerini kullanmıştı.
DAĞLIK KARABAĞ SAVAŞI SONRASINDA İSTİFASI İSTENMİŞTİ
Dağlık Karabağ savaşından sonra yenilgiyi kabul eden Paşinyan, ülkesinde “istenmeyen kişi” ilan edilerek istifaya zorlanmıştı. Başkent Erivan’daki Cumhuriyet Meydanı’nda toplanarak gösteriler düzenleyen muhalefet, süresiz protesto kararı almıştı. Polisin aldığı sıkı güvenlik önlemlerine rağmen zaman zaman arbedenin yaşandığı protestolarda, muhalefetin Başbakan adayı Vazgen Manukyan, Ermenistan ordusunu ve polisi halkın yanında olmaya davet etmişti.
Ermenistan’da muhalifler, Paşinyan’ın Azerbaycan mağlubiyetini kabul etmesinin ardından 10 Kasım’da gösterilere başlamıştı. Pek çok gösterici geceyi çadırlarda geçirmiş, Paşinyan ayrıca protestocuların yolları kapatması nedeniyle bölgedeki Goris ve diğer şehirlere de alınmamıştı.
DAĞLIK KARABAĞ’DA NELER YAŞANDI?
Yıllardır devam eden çatışma ve anlaşmazlıklar sonrasında 27 Eylül günü, Türkiye destekli Azerbaycan ile Ermenistan destekli tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti arasında silahlı çatışma çıkmıştı. Ermenistan güçleri, Karabağ’ın güneydoğu ve kuzey bölgelerindeki ilk savunma hattından geri çekildiler, ancak Azerbaycan zırhlı oluşumlarına tanksavar güdümlü füzeler ve toplarla önemli kayıplar verdirerek düzinelerce aracı imha ettiler.
Azerbaycan, Ermeni hava savunmalarına karşı yapılan saldırılarda droneları yoğun bir şekilde kullanmıştı. 9 Ekim’de her iki taraf da geçici bir insani ateşkes kararı aldı ancak ateşkes hızla bozulmuştu. Birkaç gün içinde Azerbaycan güney cephesinde düzinelerce köyün ele geçirildiğini duyurmuştu.
İLHAM ALİYEV ŞUŞA’NIN İŞGALDEN KURTULDUĞUNU AÇIKLAMIŞTI
Azerbaycan, 22 Ekim’de İran ile sınır bölgesinin tamamen güvence altına alındığını açıklamıştı. 26 Ekim’de ABD aracılığı ile ateşkes yürürlüğe girmesine rağmen çatışmalar dakikalar içinde yeniden başlamıştı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 8 Kasım 2020 Şehitler Hiyabanı’nda yaptığı konuşmada ordunun Karabağ’ın ikinci büyük şehri Şuşa’yı işgalden kurtardığını duyurmuştu.
Şuşa’nın geri alınmasından sonra 10 Kasım gecesi imzalanan ateşkesle Ermenistan yenilgiyi kabul etmişti. Aliyev ulusa sesleniş konuşması yaparak, “Bu namert hareketler Azerbaycan halkının iradesini kıramayacak” diyen Aliyev, “Biz hiçbir zaman sivillere saldırmayacağız. Ermenistan’a savaş meydanında cevap vereceğiz” ifadelerini kullanmıştı.
PAŞİNYAN, ÇATIŞMALARIN SORUMLUSU OLARAK TÜRKİYE’Yİ GÖSTERMİŞTİ
Ermenistan Başbakanı, Dağlık Karabağ’daki çatışmaların Türkiye’nin Azerbaycan’a destek vermesi nedeniyle çıktığını, gerilim artmaya devam ederse Rusya’nın Ermenistan’a destek vereceğini söylemişti.
Paşinyan verdiği söyleşide “Türkiye aktif olarak müdahil olmasaydı, bu savaş başlamazdı” dediği belirtilmişti. Azerbaycan’ın savaş kararı motivasyonunun Türkiye’nin tam destek vermesi olduğunu söylemesi gündemde yer almıştı.