Balıkesir’in Bigadiç ilçesine bağlı kırsal Doğançam Mahallesi’nde çiftçiler, atalarından miras kalan nar bahçelerinde verime göre yılda 150 ile 250 ton arası ürün hasat ediyor.
Bereketin sembolü nar ağaçlarının veriminden memnun olduklarını söyleyen üretici İbrahim Ayyıldız, “Son yıllarda faydalarının, özellikle antioksidan özelliğinin bilinmesiyle nara talep de arttı” dedi.
Bigadiç ilçesine bağlı kırsal Doğançam Mahallesi, bölgede nar üretimiyle ön plana çıkıyor. Yıllık 150 ton ile 250 ton nar üretiminin yapıldığı kırsal mahallede üreticiler, ürün kalitesinden ve fiyatlarından memnun olduklarını ifade etti. Nar üreticisi İbrahim Ayyıldız, dedelerinden kalma nar ağaçlarının veriminin her geçen sene arttığını söyledi.
Kış aylarında herkese nar tüketmeyi öneren Ayyıldız, narın soğuk algınlıklarından korunmada oldukça etkili olduğunu söyledi. Meyve olarak tüketiminin yanı sıra taze sıkılmış nar suyunun önemli vitaminler barındırdığını söyleyen Ayyıldız, “Nar sağlık açısından oldukça önemli bir besin. Büyükşehirlerden oldukça yoğun bir talep var. Şu an da toptan da 1 buçuk lira ile 1 lira 75 kuruş civarından narımızı satmaktayız” dedi.
Diğer bir nar üreticisi Hasan Emir ise köyün geçim kaynağının nar olduğunu söyledi. Türkiye’nin çeşitli illerine ihracat yaptıklarını söyleyen Emir, “Köyümüzde her hane de nar bulunmakta. Bu sene narın yok yılı olmasına rağmen 150 ton civarı hasat beklentimiz var. Şu an en büyük eksiğimiz pazarlama konusu. Herhangi bir kooperatif veya birliğimiz olmadığı için narlarımız ucuz gidiyor” diye konuştu.
Aileden gelen nar bahçelerinde toplama görevi üstlenen Buse Ayyıldız ise kırsal mahallenin yüzde 90’ının geçimini nardan sağladığını söyledi. Ayyıldız, “Haftada 2 gün alıcılar geliyor ve satışları yapıyoruz. Kızlar olarak da her gece yatmadan önce nar yiyoruz ki, güzelliğimizi nardan alalım diye. Nar sağlığa iyi geliyor. Kalp ritmini düzenler. Şekere iyi gelir, tansiyon düşürür. Aynı zamanda yiyecek olarak tüketebiliriz. Pekmezini ve nar ekşimizi yapıp satarak da geçimimizi sağlıyoruz. Hem sağlık hem de güzellik açısından herkese öneririm” dedi.
1 kilo 649 gramlık nar, görenleri şaşırtıyor
Antalya’da üretici Olcay Kaplan (38), hasat sırasında diğerlerinden daha büyük narı görünce şaşırdı. Kaplan’ın tarttığı nar, 1 kilo 649 gram geldi.
Aksu ilçesinde 15 yıldır tarımla uğraşan Olcay Kaplan, işçileriyle beraber nar hasadına başladığnda, kopardıkları 4 meyvenin diğerlerinden daha iri ve büyük olduğunu fark etti. Terazinin başına geçen Kaplan, tarttığı narların 1 kilogram 649 gram, 1 kilo 474 gram, 1 kilo 450 gram ve 1 kilo 385 gram geldiğini tespit etti. Bu büyüklükteki narlar karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen Kaplan, en büyük ve ağır nar araştırması yaptı. 170 dönüm üzerinde yılda yaklaşık 200 ton nar üretimi yapan Kaplan, 2017 yılında Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 1 kilogram 260 gramlık nar olduğunu öğrendiğini, kendi bahçesinden hasat edilen narın ise ondan daha büyük ve ağır olduğunu ifade etti.
1 KİLO 649 GRAMLIK NAR
Her sene hasat sırasında en ağır narları ayırdıklarını söyleyen Olcay Kaplan, “Ürünlerimizi hasat etmeye başladık. Normalde bir adet narımız ortalama 300 gram geliyordu ama bu seneki en büyük narımız 1 kilo 649 gram geldi. Tamamen kalıntısız, iyi tarım uygulamaları sertifikalı, doğal yöntemlerle yaptığımız tarımla birlikte böyle bir ürünü elde ettik” dedi.
‘SURUÇ’TAKİ NARDAN 400 GRAM DAHA AĞIR’
2017 yılında Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde bir narın 1 kilo 260 gram ölçüldüğünü tespit ettiklerini belirten Kaplan, “Bizim narımız o nardan 400 gram daha ağır. Ürünlerimizin yüzde 60’ı ihracata gidiyor. Yüzde 40’lık dilim ise iç pazara yönlendiriliyor. Narlarımız, yaklaşık 16 ülkeye ihraç ediliyor. Diğer narlarımız 300 gram gelirken, bu narımız 1 kilo 649 gram geliyor” diye konuştu.
Ekonomiye katkı verdiklerini de sözlerine ekleyen Olcay Kaplan, “Böyle bir narı doğal şartlarda üretmenin mutluluğu ve gururu içerisindeyiz. Kendimizi daha da geliştirerek üretime devam edeceğiz” dedi.