Boran, “3 bin yıllık tarihi köprümüzü ziyaret eden misafirlerimiz kısa da olsa Roma dönemine bir yolculuk yapmış olacak” dedi.
Bartın’ın tarihi ve turistik ilçesi Amasra’da, Roma dönemine ait Kemerdere Köprüsü restore edildi. Amasra Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Hüseyin Boran, “3 bin yıllık tarihi köprümüzü ziyaret eden misafirlerimiz kısa da olsa Roma dönemine bir yolculuk yapmış olacak” dedi.
Amasra Cevizlik Vadisi’nde bulunan ve Roma İmparatoru Claudius döneminde Roma yol ağının bir parçası olarak yapılan Kemerdere Köprüsü, geçen yıl restorasyona alındı. Büyük kaya parçalarından yapılan, ayağında 7 askerin mızrak savaşı ile bir aslanın silik kabartmasının bulunduğu köprünün yakınında Kuşkayası yol anıtı bulunuyor. Zaman zaman defineciler tarafından talan edilen köprünün restorasyonu ve temizlik çalışmaları bir ay sonra tamamlanarak, turizme açılacak. 38 metre uzunluğundaki tarihi köprünün ana gövdesindeki taşlar tek tek işaretlenerek, yeniden yerine yerleştirildi. Su getirmek için pişmiş topraktan yapılan su boruları da gün yüzüne çıkartıldı.
Amasra Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Hüseyin Boran, “Burası yıkılmış ve harabe bir şekildeydi, Karayolları Bölge Müdürlüğü ve Amasra müzemizin kontrolünde, köprünün tadilatına başlandı. Şu anda köprümüzün restorasyonu bitme aşamasına geldi. Bu köprünün en önemli özelliği ise 3 bin yıl önce Roma döneminde sporcuların olimpiyatlardaki su oyunlarına ve koşulara bu köprü üzerinde ve altındaki derede yarışmalara hazırlanmasıdır. Bununla ilgili geçmiş dönemlerde olimpiyatlarda başarı sağlamış bir sporcunun aldığı tarihi belge, yine Amasra Müzesi’nde sergilenmektedir. Köprümüz 1 ay içinde tamamlanarak, önemli bir eseri turizme kazandırmış olacağız. Artık Amasra’ya gelen misafirlerimiz bu köprüyü görerek, Roma dönemine kısa bir yolculuk yapmış olacak” dedi.