“Cimrilik ve cimri” halk tabiriyle aşırı tutumluluktur. Cimri insanlar 2’ye ayrılır.
- 1.) Sevgide cimriler ve
- 2. ) Maddiyatsal (para, ekonomik) konuda cimriler.
1.) Sevgide cimriler :
Sevgisini gösterirken ve sunarken tutumlu davranışlar sergilerler. Sevgisinde her daim dikkatli ve çekingen davranırlar, sanki cebinden para çıkıyorcasına temkinlidirler. Karşısındaki kişiye sevgilerini sunamazlar ve sevgi gösterirken bunun ayıp ya da yanlış olduğunu düşünürler. Fazla sevgi sunarlarsa karşı taraf şımaracak diye düşünürler. Evlenmeden hayatındaki insana maddi konuda hediye almak istemezler. Çiçek alma veya yemeğe çıkarma gibi kibarlık ve nezaket içeren güzel durumları gereksiz, fazla, abartı ya da müsrifçi bulabilirler. Halbu ki sevgimizi belli etmenin bir yolu da hediyeleşmektir. Pahalı hediyelerden bahsetmiyorum, karşımızdaki insanı küçük hediyelerle ya da sürprizlerle de mutlu edebiliriz yeterki mutlu etmesini bilelim.
2.) Maddiyatsal (parasal , ekonomik) cimriler:
Bu tip cimriler tutumlu insanlarla karıştırılmamalıdır. Çünki cimriler hayati önem taşıyan sağlık konusunda bile cimri davranabilirler. ” Sonra doktora giderim , benim sağlığım iyi ne gerek var para harcamaya ” diye düşünebilirler. En belirgin özellikleri alacakları her şeyde veya yapacakları her durumda parayı düşünmeleridir. Oysa tutumlu insan gerektiği yerde , gerekeni harcayabilendir. Fakat cimri kişiler gereken yerde bile para harcamamayı düşünürler. Parayı söz konusu yaptıkları için sürekli hesap kitap yaparlar.
Ceplerinden para çıkarken çok rahatsız olurlar. Bu sebepten dolayı cimrilere “ceplerinde akrep taşıyorlar ” tabiri kullanılmıştır.
Cimri kişiler genellikle paylaşmayı bilmezler ve bir yemek yendiyse hesabı ödemek istemezler . Eğer kendileri hesabı ödeyecekse ödememek için deyim yerindeyse kırk takla atarlar.
Fakat unutulmamalıdır ki cimrilik bir hastalık değil, bir kişilik seçimidir. Yani kişi kendi seçmiştir bu durumu . Bu tarz durumlar kişinin küçükken yaşadığı bir travmaya bağlı olarak gelişmiş olabiliyor.
Toplumumuzda cömertlik sevilen hoşgörülen bir durum olduğu kadar, cimrilik tasvip edilmeyen ve çokta hoşgörülmeyen bir durumdur.
Eğer cimriliğin sosyopatik etkilerini birazda olsa azaltmak istiyorsak bireye bireysel-davranışçı terapi yöntemiyle empati duygusu kazandırmalıyız.