DEVA Partili Elif Esen, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında tütün ve yeni nesil nikotin ürünlerinin çocuklar ve gençler açısından oluşturduğu tehlikelere dikkat çekti.
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Elif Esen, tam da tütün ve elektronik sigaranın çocuklara ve gençlere zararlarına ilişkin TBMM’de basın açıklaması yaparken, 19 yaşındaki Can Akaş’ın vefat haberini aldıklarını söyledi. Aileye başsağlığı dileyen Esen, elektronik sigaranın tehlikelerine karşı mücadele edeceğini açıklayan baba Cem Akaş’a “Bu mücadelede yalnız değilsiniz. Biz de yanınızdayız” diye seslendi; çocukları koruyacak yasal düzenlemelerin ve denetimlerin güçlendirilmesini istedi.
DEVA Partili Elif Esen, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında tütün ve yeni nesil nikotin ürünlerinin çocuklar ve gençler açısından oluşturduğu tehlikelere dikkat çekti. Tütün kontrolünde mevcut yasakların etkili biçimde uygulanmadığını belirten Esen, hazırlanması gündemde olan kanun değişikliğinin koruyucu düzenlemelerle güçlendirilmesini istedi.
“Reklam billboardlardan raflara taşınıyor”
Çocukların okul çevrelerindeki satış noktalarında tütün ve nikotin ürünleriyle karşılaştığını vurgulayan Esen, 2026 yılında beş ilde, 26 okul çevresindeki 78 satış noktasında yapılan saha araştırmasının sonuçlarını paylaştı. Araştırma kapsamındaki satış noktalarının yüzde 60,5’inde tütün ürünlerinin şekerleme ve oyuncakların yanında bulunduğunu, yüzde 93,6’sında ise açıkça görülebildiğini aktardı.
Esen, “Reklamı yasaklayabilirsiniz ama raf serbest kalırsa reklam billboardlardan rafa taşınmış olur. Kâğıt üzerinde yasaklanmış ürünler sahada bu kadar rahat bulunabiliyorsa uygulamada ve denetimde ciddi bir sorun vardır” dedi.
Tütün ürünlerinin kapalı ve opak ünitelerde tutulmasını, çocuklara yönelik ürünlerin yanında sergilenmesinin önlenmesini ve okul çevrelerindeki denetimlerin artırılmasını isteyen Esen, elektronik sigara, ısıtılmış tütün ürünleri ve nikotin poşetleri için de açık ve etkili yaptırımlar gerektiğini belirtti. Dijital mecralardaki örtülü reklam ve satış faaliyetlerine karşı önlem alınması çağrısında bulundu.
“Yasak koyduğumuz yerde denetim yoksa o yasak bir dilekten ibarettir”
Dumansız hava hakkının yaşam hakkının ayrılmaz bir parçası olduğunu söyleyen Esen, ilgili bakanlıkları ortak çalışmaya çağırdı: “Yasak koyduğumuz yerde denetim yoksa o yasak bir dilekten ibaret kalır. Hangi ihlale hangi kurumun müdahale edeceği baştan belli olmalı. Sorumluluk dağıldığında sorumluluk kaybolur. Çocuklarımızın sağlığı ve geleceği söz konusu olduğunda erteleme hakkımız yok.”
Cem Akaş’a dayanışma mesajı
Basın açıklamasının ardından Can Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Cem Akaş ile fotoğraf sanatçısı Esra Özdoğan’ın 19 yaşındaki oğulları Can Akaş’ın vefatını öğrendiklerini belirten Esen, yayımladığı video mesajında aileye ve bütün sevenlerine başsağlığı diledi.
Oğlunun kaybının ardından elektronik sigaranın tehlikelerine dikkat çeken ve bu konuda mücadele edeceğini açıklayan Cem Akaş’a destek veren Esen, şunları söyledi: “Bugün tam da tütün ve elektronik sigaranın çocuklara ve gençlere zararlarını anlatırken acı bir haberle sarsıldık. Cem Akaş, yaşadığı tarifsiz acıya rağmen elektronik sigaranın tehlikelerine karşı mücadele edeceğini açıkladı. Buradan kendisine seslenmek istiyorum: Bu mücadelede yalnız değilsiniz. Biz de yanınızdayız.
Çocuklarımızı ve gençlerimizi yeni nesil nikotin ürünlerinin tehlikelerinden korumak için Meclis’te yürüttüğümüz çalışmaları kararlılıkla sürdüreceğiz. Başka çocuklar ölmesin, başka anne babalar evlat acısı yaşamasın diye bu mücadeleyi birlikte büyüteceğiz. Can’ı, annesinin fotoğraflarında ölümsüzleşen o güzel yüzüyle hatırlayacağız.”












