Adana’da Misis Antik Kenti’nde 8 yıldır yürütülen ve 7 bin yılık tarihi gün yüzüne çıkartan kazıda, sonbahar çalışmaları sona erdi.
Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, 7 bin yıllık tarihi bulunan, Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine şahitlik eden Misis Antik Kenti‘ni Adana’nın simgesi haline getirmek istediklerini kaydetti.
Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, Yüreğir Belediyesi tarafından Misis’te restorasyon çalışmaları devam eden Kervansaray yolu, Doğu-Batı su değirmenleri, Lokman Hekim Camisi, 8 yıldır Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izninde devam eden Misis Antik Kenti kazısını, Pisa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Giovanni Salmeri başkanlığındaki kazı ekibiyle birlikte tanıttı. Misis Antik Kenti Tarihi Kentler Birliği tarafından ‘Proje Dalında Birincilik’, ve ‘Başarı’ ödülüne de layık görülürken 45 gün süren ‘Sonbahar’ kazısının sona erdiği, diğer kazıların ilkbahar mevsiminde başlayacağı öğrenildi.
‘ADANA’NIN SİMGESİ OLACAK’
Başkan Kocaispir, kazıda sona gelindiğini belirterek, “Bu bölge son derece kıymetli. Yüreğir Belediyesi olarak bu kazılara 2012 yılından bu yana destek veriyoruz. Kervansarayın arkasındaki kazılar dikkate alındığında burası artık ortaya çıkmış durumda. En son kervansarayın Selçuklular döneminde inşa edildiğini ve Osmanlı döneminde üzerine birtakım ilaveler yapıldığını düşünüyoruz. Tiyatronun ortaya çıkartılmasıyla ilgili kazılar devam ediyor. İnşallah en kısa zamanda Yüreğir ve Adana’nın değil, tüm Türkiye’nin ilgiyle takip ettiği, heyecan duyduğu alandan bahsediyor olacağız. Misis çok önemli anlamlar ifade ediyor. Hep beraber Misis Antik Kenti’ni Adana’nın simgesi haline getirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
‘AMACIMIZ KEŞFEDİLMESİNİ SAĞLAMAK’
Sonbahar kazısının artık sona geldiğini söyleyen Başkan Kocaispir, “Sonbahar kazıları 45 günlük süreydi. İtalyan kazı ekibimiz artık veda ediyor. İnşallah İlkbahar’da kazılarımız kaldığı yerden devam edecek. Bizim hedefimiz Misis’i turizm destinasyonu açısından cazibe merkezi haline getirmek. Burayı insanların keşfetmelerini sağlamak. Bir bakımdan tarihi İpek Yolu üzerindeyiz. Adana’nın sadece gurme turizmden, kebaptan ibaret olmadığını vurguladık. Farklı turistik unsurlarında barındığı bölge olmasını canı gönülden istiyorum” ifadelerini kullandı.
‘ÇOK MUTLUYUZ’
Pisa Üniversitesi’nden Kazı Başkanı Prof. Dr. Giovanni Salmeriyse son kazılarında 2 odalı bir ev ile çok sayıda tencere bulduklarını belirterek, “Sur bulduk. 100 metrelik sulama kanalı ve çok güzel bir taş bulduk. Bu Demir Çağ’ına ait. Biz çok mutluyuz, kazı çok iyi” dedi.