15 Temmuz 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Kültür ve Sanat - 5. Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu başladı

5. Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu başladı

Haberton - Haberton
9 Mayıs 2026
- Kültür ve Sanat
Okuma Süresi:7 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

‘Müslüman Azınlıklar’ temalı 5.⁠ Uluslararası ⁠İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu Kocaeli’de başladı. İHH ve Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öncülüğünde, birçok kuruluşun katkılarıyla düzenlenen sempozyuma 15 farklı ülkeden konuşmacı katılıyor.

Bu yıl 5’ncisi düzenlenen Uluslararası İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu 8-10 Mayıs tarihlerinde Kocaeli’de düzenlenecek. Sempozyumun ilk gün programı Kocaeli Kongre Merkezi’nde yoğun katılımla başladı. 15 ülkeden 30’u aşkın konuşmacının katılımıyla 10 oturumun düzenleneceği sempozyum, İHH İnsani Yardım Vakfı, Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Halep Üniversitesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Müftülüğü, Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kocaeli İlahiyat Vakfı, İNSAMER, Yeryüzü Avukatları Derneği (WOLAS), Göç ve Diaspora Vakfı ve Dijital Hafıza Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenecek.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın “İslamofobi meselesi ele alınmadan bu meselenin konuşulması mümkün değil. Azınlığa yönelik öfkenin ve şiddetin arttığı yerlerde bir fobinin de olduğunu unutmadan bu meseleyi geniş bir pencereden ele almak gerekiyor” diye konuştu.

‘MÜSLÜMANLAR NÜFUZLU OLURSA DÜNYA ADALET İÇİNDE YAŞAR’

Açılış programında konuşan Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı ve İslam Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdullah Kahraman, “İki türlü azınlık vardır: Nüfus ve nüfuz açısından. Dünyada Müslüman nüfusu artmasına rağmen maalesef nüfuzunun azaldığını görmek bize gerçekten hüzün veriyor. Müslümanların nüfuzunun olması sadece siyasi ve ideolojik bir keyfiyet değildir. Müslümanlar, nüfusça olduğu gibi nüfuz bakımından da etkili olursalar, dünya sulh, barış ve adalet içerisinde yaşar. Kan, gözyaşı, zulüm ve hicran olmaz” dedi.

‘GAZZELİ ÇOCUKLARIN FERYADINI DUYUYORUZ’

Kahraman, “Döviz karşısında insanlığa her gün değer kaybettiren bir takım müstekbirlerle, mütekebbirlerle bugünün dünyası maalesef baş başa. Onun için biz her gün masum çocukların feryatlarını, kadınların tarumar edildiğini, değerlerin ayakaltına alındığını maalesef seyrediyoruz. Her akşam ve sabah televizyonlarda Gazzeli çocukların feryadını dinliyoruz. Silkinip yeniden kendimize gelmemiz, insanlık için nüfuzumuzu artmamız gerekiyor ” dedi.

‘MÜSLÜMANLARA KARŞI SORUMLULUKLARIMIZ VAR’

Halep Üniversitesi Şeriat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Muhammed Şâşû, “Allahu Teâlâ şöyle buyurmaktadır: ‘Müminler ancak kardeştir.’ Bu sempozyum vesilesiyle Müslüman azınlıkların sorunlarının ve yaşadıkları zorlukların dile getirilerek çözüm arayışları olacağını ümit ediyorum” diye konuştu.

‘MÜSLÜMAN AZINLIKLARIN HAKLARINI SAVUNABİLECEK ÖZEL BİR MERKEZ KURULMALI’

Malezya Dışişleri Bakanı Özel Danışmanı Dr. Abdurrezzak Ahmed ise Patani ve Mindanoa’da İHH’nın sadece insani yardım sağlamakla kalmadığını, bir arabulucu olarak barışı savunduğunu belirterek, “İHH’nın insani diplomasi çalışmaları bize, azınlık haklarının korunmasının sadece hükümetlerin yapabileceği bir iş olmadığını, sivil toplum kuruluşlarının da katılması gerektiğini bir kere daha gösterdi. Buradan uluslararası topluma çağrı yapmak istiyorum. Müslüman azınlıklarla ilgili veri toplayabilecek, araştırma yapabilecek ve bu toplulukların haklarını savunabilecek özel bir merkezin kurulması gerekiyor” dedi.

‘SORUNLARI TESPİT EDERSEK, ÇÖZÜMLERİ DE OLUŞTURABİLİRİZ’

İHH Genel Başkanı Av. Bülent Yıldırım da “Çok önemli bir toplantı. Bu toplantının asıl önemli kısmı yarın ve sonraki gün çalıştaylarda olacak. Müslümanların sorunlarını tespit edebilirsek çözümlerini de oluşturabiliriz. Özellikle son dönemlerde göç hadiselerinin fazlalaşmasıyla birlikte dünyanın her tarafında Müslümanlarla diğer dinlerden insanların iletişimlerinin daha da arttığına şahit oluyoruz” dedi.

‘SUMUD GEMİLERİ YOLDA’

Osmanlı döneminde farklı dinlerden ve kültürlerden insanların 400 yıl boyunca barış içinde yaşadığını hatırlatan Yıldırım, “Fakat 1. Dünya Savaşı’ndan sonra otorite başkalarının eline geçti. Ve dünyanın her tarafından kan ve gözyaşı var. Şu anda 3. Dünya Savaşı’nı yaşıyoruz ve bu savaşı da büyütüyorlar. Sizden dua istiyorum, Sumud gemileri yolda. İsrail, Avrupa’nın tam sınırında tam müdahale etti, dedi ki ‘ben bir terör örgütüyüm, devlet mevlet değilim ve dünyaya da bunu kabullendireceğim.’ 600 mil uzakta müdahale etti, zannetti ki vazgeçeceğiz. Vazgeçmiyoruz, yola devam edeceğiz Allah’ın izniyle. Girit’te gemiler tekrar toparlanıyor, Türkiye’den de katılımlar olacak Akdeniz’de buluşulacak ve Gazze’ye doğru gideceğiz. Bu sadece Gazze’deki ablukayı kırma operasyonu değil, dünya siyonizminin bariyerlerini yok etme operasyonu” dedi.

‘MÜSLÜMANLAR TARİH BOYUNCA ÖNEMLİ MEDENİYET BİRİKİMLERİ ORTAYA KOYDULAR’

Kocaeli Vali Yardımcısı Salih Bıçak ise “Bu yıl Müslüman Azınlıklar başlığıyla gerçekleştirilen sempozyumun son derece önemli ve çok boyutlu bir meseleyi ele aldığına inanıyorum. Milyonlarca Müslüman farklı coğrafyalarda, farklı siyasi ve kültürel yapılar içerisinde hayatlarını idame ettirmektedirler. Tarih boyunca Müslümanlar, yalnızca çoğunluk oldukları coğrafyalarda değil, azınlık oldukları coğrafyalarda da önemli medeniyet birikimleri ortaya koymuşlardır” dedi.

‘MÜSLÜMAN AZINLIKLARIN TECRÜBELERİNİN AKADEMİK BAKIŞ AÇISIYLA ELE ALINMASI ÖNEMLİ’

Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, “Küreselleşmenin hızlandığı, göç hareketlerinin arttığı, toplumsal dengelerin yeniden şekillendiği bir dönemde Müslüman azınlıkların yaşadığı tecrübelerin akademik bir bakış açısıyla ele alınması önemlidir. Bu yönüyle sempozyumun dini hayattan hukuk düzenine, toplum psikolojisinden siyasete, kültürden sanata kadar geniş bir çerçevede önemli çalışmalara ve bilimsel değerlendirmelere zemin hazırlayacağına inanıyorum” diye konuştu.

KONFERANS VE PANEL DÜZENLENDİ

Protokol konuşmalarının ardından ilk gün programı, AGİT İslamofobik Nefret Suçlarıyla Mücadele Eski Özel Temsilcisi Prof. Dr. Bülent Şenay’ın konferansıyla devam etti.

Sonrasında Jeopolitik Müslüman Azınlık Bölgeleri başlıklı panel düzenlendi. İHH Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Hüseyin Oruç’un moderatörlüğünü yaptığı panelde, İHH Moro Temsilcisi Ömer Kesmen, Patani Birleşik Özgürlük Örgütü’nü temsilen (PULO) Kasturi Mahkota, Dünya Keşmir Özgürlük Hareketi’ni temsilen (WKFM) Dr. Müzzemmil Eyyûb Thakur, Arakan Rohingya Ulusal Konseyi’ni temsilen (ARNC) Enver Arakani ve TDV İslam Araştırmaları Merkezi Doç. Dr. Yaşar Çolak konuşmacı olarak yer aldı.

Sempozyumun ilk gün programı düzenlenen panelin ardından sona erdi.

Etiketler: EğitimGazzeİsrailKocaeliTerörTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Okul bahçesinde anneler çocuklar gibi eğlendi

Sonraki Haber

Nişanlısı öldürülen Feyza: Sürekli bana tacizde bulunurdu

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Ankara'da '15 Temmuz' sergisi
Kültür ve Sanat

Ankara’da ’15 Temmuz’ sergisi

15 Temmuz 2026
Kıraç, 'Türkiye Kültür Yolu Festivali' kapsamında Van'da konser verdi
Kültür ve Sanat

Kıraç, ‘Türkiye Kültür Yolu Festivali’ kapsamında Van’da konser verdi

14 Temmuz 2026
Aybüke Albere’den bir Sezen Aksu klasiği daha… Sıra “Çakkıdı”da!
Kültür ve Sanat

Aybüke Albere’den bir Sezen Aksu klasiği daha… Sıra “Çakkıdı”da!

14 Temmuz 2026
3 asırlık bedesten, kadın girişimcilere emanet
Kültür ve Sanat

3 asırlık bedesten, kadın girişimcilere emanet

14 Temmuz 2026
Genç müzisyen Su Yavuz, ABD'nin bağımsızlığının 250'nci yıl kutlamalarında Boston'da konser verdi
Kültür ve Sanat

Genç müzisyen Su Yavuz, ABD’nin bağımsızlığının 250’nci yıl kutlamalarında Boston’da konser verdi

14 Temmuz 2026
Sıcak hava balonları, 15 Temmuz için Türk bayrakları ile havalandı
Kültür ve Sanat

Sıcak hava balonları, 15 Temmuz için Türk bayrakları ile havalandı

14 Temmuz 2026
Sonraki Haber
Nişanlısı öldürülen Feyza: Sürekli bana tacizde bulunurdu

Nişanlısı öldürülen Feyza: Sürekli bana tacizde bulunurdu

En Güncel Haberler

Ece Güner'in emniyet ifadesi ortaya çıktı; "İyi niyetimin suistimal edildiğini düşünüyorum"
Öne Çıkan

Ece Güner’in ifadesi ortaya çıktı; “İyi niyetimin suistimal edildiğini düşünüyorum”

15 Temmuz 2026
Kardeş kıskançlığı; Çocuğunuzun sevgiyi kaybetme korkusunu duyabiliyor musunuz?
Yazarlar

Kardeş kıskançlığı; Çocuğunuzun sevgiyi kaybetme korkusunu duyabiliyor musunuz?

15 Temmuz 2026
Sisifos çok mutlu !
Yazarlar

Sisifos çok mutlu!

15 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

15 Temmuz şehidi Şirin Diril, mezarı başında anıldı

15 Temmuz 2026
Yaşam

Şehit polis memuru oğlunun mezar taşını öpüp, dua etti

15 Temmuz 2026
Yaşam

İstanbul’da taksicilerden 253 araçlık 15 Temmuz demokrasi konvoyu

15 Temmuz 2026
Yaşam

Öğrencilerden 15 Temmuz şehidi için hatim

15 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

TCMB Başkanı Karahan, TOBB Yönetim Kurulu üyeleriyle buluştu

TCMB Başkanı Karahan, TOBB Yönetim Kurulu üyeleriyle buluştu

- Haberton
15 Temmuz 2026

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya geldi....

Sivrisinekler neden bazı insanları daha çok ısırıyor? Uzmanlar merak edilen soruyu yanıtladı

İcra dosyası kendiliğinden silinir mi? İşte icra dosyalarının düşme süresi ve bilinmesi gerekenler

Denizler alarm veriyor! Deniz suyu sıcaklığındaki artışın anlamı uzmanları endişelendiriyor

Yeni dolandırıcılık yöntemi alarmı! Bu mesajı görür görmez sakın tıklamayın

Güncel Haber

Ece Güner'in emniyet ifadesi ortaya çıktı; "İyi niyetimin suistimal edildiğini düşünüyorum"

Ece Güner’in ifadesi ortaya çıktı; “İyi niyetimin suistimal edildiğini düşünüyorum”

15 Temmuz 2026
Kardeş kıskançlığı; Çocuğunuzun sevgiyi kaybetme korkusunu duyabiliyor musunuz?

Kardeş kıskançlığı; Çocuğunuzun sevgiyi kaybetme korkusunu duyabiliyor musunuz?

15 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton