Konya’da 09-18 Ağustos 2022 tarihleri arasında düzenlenecek 5. İslami Dayanışma Oyunları’na rekor sayıda başvurunun olduğu açıklandı.
Konya 2021 Genel Koordinatörlüğü görevini yürüten Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz, 5. İslami Dayanışma Oyunları’na; İslami Dayanışma Spor Federasyonu (ISSF) ve İslam Teşkilatı İşbirliği’ne üye 56 ülkeden 11 bin 932 müracaat aldıklarını kaydetti. Ersöz, bu yıl düzenlenmesi planlanan Asya Oyunları ve Universiade’ın iptal edilmesinin ardından Konya 2021’e başvuruların rekor seviyeye ulaştığını, kesin listelerin bu ay sonunda belli olacağını ifade etti. Yaklaşık 2 ay kala bu önemli organizasyona hazır olduklarını belirten Prof. Dr. Ersoz, birçok branşta test müsabakalarını gerçekleştirdiklerinin de altını çizdi.
ANA GAYE; DAYANIŞMA, KARDEŞLİK VE BİRLİKTELİK
5. İslami Dayanışma Oyunları’na ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını aktaran Halis Yunus Ersöz, “Oyunların ev sahibi ülke anlaşması, 19 Aralık 2019’da imzalanmıştı. Tüm dünyada büyük değişikliklere yol açan ve spor organizasyonlarının uygulanmasında da ciddi kısıtları beraberinde getiren koronavirüs salgınındaki azalmayla birlikte bu büyük organizasyonu 9-18 Ağustos 2022 tarihleri arasında Konya’da gerçekleştireceğiz” dedi.
Oyunların ana gayesinin İslam coğrafyasında spor yoluyla dayanışma, kardeşlik ve birlikteliği sağlamaya katkıda bulunmak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz, şunları söyledi: “İslam dünyasında tarihsel kardeşlik bağlarının üzerine inşa ettiğimiz güçlü bir birliktelik var. Ama dünyanın içinde bulunduğu koşulları, krizleri, savaşları, özellikle de İslam dünyasındaki karşılıklarını dikkate aldığımızda, bu birlikteliğe bugün daha fazla ihtiyacımız bulunmaktadır.
Bizler el birliğiyle mevcut iş birliği ve dayanışmayı daha da artırmayı, hatta bu kardeşliği, dayanışmayı ve barışı tüm dünyada büyütmeyi arzu ediyoruz. Gerçekleştireceğimiz İslami Dayanışma Oyunları aslında, bu yolda büyük aşamalar kat edebileceğimizi gösteren önemli bir fırsat ve organizasyon olarak karşımızda duruyor.”
14 AYRI KOORDİNATÖRLÜK
Oyunların Türkiye ve İslam dünyasına yakışır bir şekilde düzenlenmesi için hazırlık çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdürdüklerine vurgu yapan Halis Yunus Ersöz, “Oyunlar Genel Koordinatörlüğü bünyesinde gerekli olan bütün dönemsel, idari ve teknik birimleri oluşturduk. Ulaşım, sağlık, güvenlik, spor organizasyonları, medya, iletişim ve dış ilişkiler çalışmalarını yürütmek için 14 ayrı koordinatörlük tesis ettik” dedi.
Ersöz, tesislerin büyük çoğunluğunun hazır olduğunu, yeni yapılan atletizm, velodrom ve yüzme tesislerinin açılışını ise önümüzdeki ay içinde yapacaklarını açıkladı.
24 BRANŞTA MÜSABAKALAR YAPILACAK
5. İslami Dayanışma Oyunları’nda 19 spor, 1 geleneksel gösteri ve 4 de paralimpik olmak üzere toplam 24 spor branşında sporcular mücadele verecek.
Spor branşları: atletizm, atıcılık, 3×3 basketbol, bisiklet, bocce, jimnastik, eskrim, futbol, güreş, halter, hentbol, judo, karate, kickboks, masa tenisi, okçuluk, tekvando, voleybol ve yüzme.
Geleneksel gösteri branşı: Türk okçuluğu.
Paralimpik branşlar: atletizm, okçuluk, yüzme ve masa tenisi.