CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulukışla’nın Beyağıl köyünde emeklilerin ve üreticilerin dertlerini dinledi. Emekli vatandaş, Milletvekili Ö.Fethi Gürer’e dert yandı; “35 yıl sonra ilk kez bu yıl kurban kesemiyorum” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Ulukışla ilçesine bağlı Beyağıl köyünde bir araya geldiği emekliler, emekli maaşlarının düşüklüğünden dert yanarken üreticileri de TMO’nun açıkladığı buğday alım fiyatlarından dolayı mağdur edildiklerini anlattılar.
EMEKLİ DERT KÜPÜ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, emeklinin 10 bin TL ile nasıl geçim edeceğini düşündüğünü, üreticinin de ürettiğinden para kazanamadığını belirtti.
Gürer’e 35 yıldır kurban kestiğini ancak bu yıl zorlandığını anlatan emekli vatandaş, “Emekli olmamıza rağmen çalışıyoruz. Kira vermediğimiz halde zorlanıyoruz. Şehirlerdeki emeklileri düşünemiyoruz bile. Köy yerinde ufak tefek kendimiz ürettiğimiz halde geçinemiyoruz artık. Şehirdekiler ne yapıyor bilmiyorum. 35 senedir ben kurban keserdim, bu sene sıkıntı çekiyorum kesmeye. Hele hele bu yıl köylü de büyük sıkıntıda.” diye konuştu.
EMEKLİ PAZARA DAHİ ÇIKAMIYOR
İktidar tarafından emeklilere yurt tatili önerildiğini belirten Ö.Fethi Gürer, köy halkına “Aranızda emekli olup da tatile gidecek var mı?” diye sordu
Gürer’in sorusuna cevap veren memur emeklisi vatandaş, “Ulukışla’nın pazarına her hafta gidemiyoruz. Tatile basıl gidelim Sayın vekilim, eskiden her hafta ilçemize giderdik, şimdi ayda bir kere iki kere gidiyoruz. Köyden ilçede kurulan pazara dahi gidemez olduk. Eskiden her hafta giderdik. Eskiden iki çanta doldurur gelirdik, şimdi ilçeden köye bir çanta doldurup gelemiyoruz.” dedi.
ARAÇ VAR, MAZOT PARASI YOK
Bugüne kadar bir ekonomik krizin her kesimi bu kadar olumsuz etkilediği bir süreci görmediğini belirten CHP’li Ömer Fethi Gürer’e emekli vatandaş dert yandı, “bu ekonomik krizlerden dolayı paramız tamamen eridi ve şu anda da şöyle bir şey var: İnsanın vücudunun ihtiyaç duyduğu protein alamıyoruz. Ete, yumurtaya ulaşamıyoruz artık. Bundan dolayı ne oldu? İnsan vücudunda hastalıklar meydana geldi. Gerçekten şu ara çok hastalık var. Yani yeterli beslenemediğimiz için doğal olarak bazı yerlerden patlak veriyor insan vücudu. Çocuklara da harçlık bir şey veremiyoruz. Şuradan şuraya adım atacak durumumuz yok. Aracımız var, araca mazot koyacak paramız yok.” diye konuştu
10 YIL ÖNCE ASGARİ ÜCRETTEN FAZLA MAAŞ ALIYORDUK
Ulukışla’nın Beyağıl Köyünde CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e derdini anlatan başka bir emekli vatandaş, “Çalışan memurlara seyyanen zam verdiler. İşçi emeklisine, memur emeklisine vermediler. Onun üzerine ocak ayında o 8 bin lira yine %50 zam yedi, onu da alamadık, aradaki fark açıldı gitti. Bundan 10 yıl önce falan asgari ücretten daha fazla alıyorduk emekli olarak. İşçi veya memur emeklisi fark etmiyor. Şimdi onların üçte biri durumuna düştük.” dedi.
EMEKLİ 5 YIL ÖNCEKİ KIYAFETİNİ GİYİYOR
Emeklinin ciddi şekilde geçim sıkıntısı hissettiğini ve artık gıdadan da giyimden de kıstığını belirten bir diğer vatandaş, “Artık giyimden kıstık.5 yıl önce giydiklerini devam ettiriyorlar. Yani terziye götürüyor, yaptırıyor. Terziye götürüp ufacık bir paça yaptıracak olsan 150 lira veriyorsun. Hiçbir şeyin yanına yaklaşılmıyor. Yani bir yemeğe gideceksin, arkadaşın gelmiş misafir olarak. Bir yemeğe götüreceksin lokantaya veya başka bir yere, mahcup oluyorsun. Kalkamıyorsun altından hesabın.” diye konuştu.
ARTIK EMEKLİ İKRAMİYESİ İLE 3 KİLO ET ALINIYOR
Emeklinin bu maaşla geçinebilmesinin mümkün olmadığını belirten CHP’li Ö.Fethi Gürer, “Mutlak suretle en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılması lazım. Bayram ikramiyesinin de asgari ücret olması lazım. Biliyorsunuz, 2020 yılında Diyanet İşleri Başkanının vekaletle kesim ücreti olarak açıkladığı tutar 975 liraydı. İkramiye 1000 liraydı. 1000 liraya bir kurban alınıyordu. Bugün Diyanet İşleri Başkanlığı 11.750 lira açıkladı vekaletle kesim ücretini. 11.750 lira ile emekli maaşıyla kurban alamıyorsun. Emekli ikramiyesine kurban alacağım diye gidersen 3 kilo et veriyorlar. Yani 4 yılda Türkiye bu kadar hızlı bir savrulma içine girdi.” şeklinde konuştu.
VATANDAŞA TOZ PEMBE TABLO ÇİZİYORLAR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Zam, vergi, düşük alım fiyatı ile üreticiyi mağdur etme ve düşük ücretle her kesim sorunlu kılındı. Tabii bu sürecin böyle sürdürülebilirliği yok. Onun için de biz mücadeleyi sürdürüyoruz. Mutlaka emeklilerin de gayretleri ile bu süreçte hak ettikleri ücreti almaları için çalışacağız. Ama bunun yanında haziran ayında asgari ücret de mutlaka arttırılmalı. Asgari ücret açlık sınırının altında kaldı. Yani çalışanı mutsuz, emeklisi mutsuz, engellisi mutsuz, işsizi mutsuz. Herkesi mi aynı anda mutsuz eden böyle bir siyasi iktidar daha Türkiye’ye gelmedi. Ama anlatırken de toz pembe tablo çiziyorlar. Sanki herkes mutluymuş gibi görüntü veriyorlar. Ama köyde dahi insanlar artık geçim sıkıntısını hissediyor.” dedi.
2020’DE 20 GRAM ALTIN YAPIYORDU ŞİMDİ 3 GRAM
Buğday alım fiyatlarına çiftçilerin her yerde tepki gösterdiğini belirten Gürer, buğday alım fiyatının 15.000 TL/ton olarak revize edilmesi gerektiğini söyledi. Buğday üreticisi Murat Yavuz ise “Buğday ektik, alım fiyatı çok düşük açıklandı, %12artış oldu geçen yılki fiyata göre. Geçen yıl 7900 liraya buğday sattık, artı 1.000 lira prim verdiler. Şu ankinden iyiydi yani. O zaman mazot 18 liraydı, şu anda mazot 40-42 lira. 2020’de bir ton buğday 20 gram altın yapıyordu, şimdi 3 gram yapıyor” diye konuştu.