Nobel ödülleri her yıl verilen ve saygın görülen (çeşitli sebeplerden dolayı buna çok ciddi eleştiriler getirilse de) ödüllerdir. İsveçli kimyager ve dinamiti icat etmesi ile meşhur olan Alfred Nobel’in adıyla anılan bu ödüllerin kategorilerinden birisi de ekonomidir. İsveç Merkez Bankasının da isteği üzerine bu ödül 1969’dan beri verilmektedir.
Bu yıl ödülü kazanan çalışma ekonomisi alanında uzman (özellikle kadınların istihdama katılımı ile ilgili çalışmalar yapmış olan) Prof. Dr. Claudia Goldin (Harvard Üniversitesi öğretim görevlisi) oldu. Claudia Goldin’in çalışmaları özellikle kadın istihdamı ve toplumsal cinsiyet rolleri üzerinedir.
Goldin çalışmalarında kadınların iş hayatında daha düşük maaşlarla, daha fazla mobbinge maruz kalarak çalıştığını veriler ile gösteriyor. Buradaki önemli unsur veri çünkü Goldin çalışmalarını salt spekülasyonlar üzerinden değil veriler üzerinden yürütüyor. Dahası kadın istihdamını tarihsel olarak da incelemeye alıyor. Tarihsel süreçte kadın istihdamının tarım toplumlarında yüksek başladığını, sanayileşme ile bu oranın düştüğünü ve daha sonra hizmet sektörlerinin güçlenmesi ile tekrardan arttığını ifade etmektedir. Nitekim elimizdeki veriler de bunu büyük ölçüde doğruluyor.
Bir diğer mesele de Nobel ödülleri ile günümüzdeki gelişmelerin eşleştirilmesidir. Genelde gündemde olan konular ile ilgili ödül verildiği iddiası Nobel Barış ödülünde doğrudur. Ancak Nobel ekonomi ödülünde çok da doğru bir bakış açısı değildir. O yüzden bazı kişilerin ima ettiği gibi Goldin’in bu ödülü almasını sağlayan şey siyasi konjektör değil, çalışmalarının (kadınların iş gücü piyasasındaki durumu) başarısıdır.