Nobel Ödülleri, pek çok tartışmaya rağmen halen ciddi ölçüde saygı duyulan bir ödül.
Pek çok alanda verilen bu ödül aynı zamanda ekonomi alanında da veriliyor. Bu yıl da verilen bu ödülün kazananları Ben S. Bernanke (Brookings Enstitüsünden), Douglas W. Diamond (Chicago Üniversitesinden) ve Philip H. Dybvig (Washington Üniversitesinden) oldu.
Bernanke’yi hatırlayanlar belki olacaktır, kendisi eski FED başkanı. Özellikle 2007-2009 dönemindeki krizlerde bankacılık sistemine ciddi yardımlar yaparak kurtarmış ancak yine bu tutumundan dolayı pek çok ekonomist tarafından da sert eleştirilere maruz kalmıştır.
Diamond ve Dybvig genellikle bankacılık sistemleri ve finansal krizler üzerine çalışmaları ile bilinen isimler. Bu üç ismi biraz tanıdığımıza göre başka bir noktaya gelelim.
Esasında şu anda küresel çaptaki ekonomik durgunluk, bankaların durumları (özellikle Credit Suisse ve Deutsche Bank’ın durumunu) ve merkez bankalarının politikaları göz önünde bulundurulduğunda; bu Nobel Ödülü’nün sahipleri manidardır. Bu isimler kesinlikle çok başarılı isimlerdir ancak bu ödülü şu an alma sebepleri, küresel koşullar olabilir. Çünkü başta Daron Acemoğlu olmak üzere çokla aday var.
Bu isimlerin içerisinden bu üç ismin seçilmesinin anlamı: şu andaki küresel resesyondan çıkışın anahtarları bu isimlerin çalışmalarında mı gizli? Bunu bize zaman gösterecek.
Kısacası bu yılın ekonomi ödülü özellikle iktisadi krizler üzerine çalışmalar yapmış olan üç isime gitti ve bu üç kişinin seçimi küresel gelişmelerle ilgili olabilir.