İstanbul’da Hindistan Başkonsolosluğu tarafından ‘1’inci Dünya Savaşı’nda Hindistan; Çanakkale Savaşı’na Yakın Bakış’ temalı konferans gerçekleştirildi.
İstanbul Beyoğlu’ndaki Pera Müzesi’nde 1’inci Dünya Savaşı’na Yakın Bakış’ temalı konferans gerçekleşti. Konferans’ta 1’inci Dünya Savaşı’nda Hindistan’ın rolü, Çanakkale Savaşı’nda Türkiye’nin rolü konuşuldu. Ayıca ana konuşmacı olarak katılan Tarihçi Kenan Çelik konferans sonrasında, Hindistan tarihine yönelik merak edilenleri soru- cevap yaparak açıkladı.
Hindistan Başkonsolosluğu’nca düzenlenen konferansa, Hindistan’ın İstanbul Başkonsolosu Shiri Mijito Vinito, Hindistan Askeri Ataşesi Albay Manuj Garg, Tarihçi Kenan Çelik, Milletler Topluluğu Harp Mezarlıkları Komisyonu Ülke Müdürü Burak Gündoğan, Hindistan’ın İstanbul Başkonsolos Yardımcısı Rishab Shukla, İngiltere Başkonsolosu Kenan Poleo, Bangladeş Başkonsolosu Mohammed Nore-Alam, Avustralya Başkonsolosu Tony Huber, Istanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhamit Avsar, İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Levent Şahin, İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kesik, İstanbul Aydin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zafer Aslan ve akademisyenler katıldı. Tarihçi Rana Chinne ise Hindistan’dan video konferans ile etkinlikte yer aldı.
VİNİTO: SAVAŞTA HİNDİSTAN ASKERLERİ BÜYÜK FEDAKARLIKLAR YAPTI
1’inci Dünya Savaşı’nda Çanakkale cephesindeki Hindistan askerlerinin rolüne vurgu yapmak amacıyla bu organizasyonu düzenlediklerini belirten Hindistan’ın İstanbul Başkonsolosu Shiri Mijito Vinito, “1’inci Dünya Savaşı’nda Çanakkale cephesine yaklaşık 15 bin Hindistan askeri katıldı. Savaşta bu askerlerin 2 bine yakını hayatını kaybetti. Maalesef bu bilgiler çok fazla bilinmiyordu. Biz bu bilgilerin gün yüzüne çıkmasına katkı sağlamak için bugün bu konferansı düzenledik. Çünkü askerlerin yaptıkları büyük bir fedakarlıktı ve bizim bu duruma saygı duymamız gerekiyordu. Mustafa Kemal Atatürk’ün de savaş sonrası dediği gibi ‘Onlar, bu topraklarda canlarını verdikten sonra, artık bizim evlatlarımızdır’ dediği gibi biz de onlara saygımızı sunmak istedik” dedi.
“İNSANLARIN KATILIM GÖSTERMESİ TAKDİRE ŞAYAN BİR İŞ YAPTIĞIMIZI GÖSTERİYOR”
Bugün düzenledikleri konferansa dair aldıkları yanıtların çok olumlu olduğunu belirten, Vinito, “Etkinlikte özellikle bu savaşa dahil olmuş birçok başkonsolos yer aldı. Rektörler, rektör yardımcıları ve akademisyenler katılım sağladı. Bu da yaptığımız işin takdire şayan bir iş olduğunu gösteriyor. İnsanlar takdir ettiler ki bugün aramıza katıldılar” diye konuştu.
ÇELİK: HİNDİSTAN’IN DÜNYADAKİ ROLÜ GİDEREK BÜYÜYOR
Konferansa baş konuşmacı olarak katılan Tarihçi Kenan Çelik ise “Konferans güzel geçti. Daha çok Türkiye’nin neden savaşa girmek zorunda kaldığımız üzerinde durdum. Şu an dünyada gündemde olan konulara da değindim. Ukrayna savaşından bahsettim. Hindistan giderek büyüyen bir ülke. Dünyadaki rolü de giderek büyüyor, hızla sanayileşiyor. Birinci dünya savaşına o zamanlar İngiltere’nin sömürgesi olan Hindistan da katılıyor. Hindistan’ın İngilizlere büyük bir katkısı oldu. Ondan sonra da bağımsızlık istediler. Ardından ikili yönetim çıktı. Konu Hindistan’ın bağımsızlığına geldi ama Hindistan bu şekilde iki asır neredeyse İngilizlerin kontrolünde oldu. Osmanlı topraklarındaki savaşta ise Çanakkale’de savaşanlar Balkan Harbi’nde savaşanlar sayesinde bir Türkiye Cumhuriyeti çıkarılabilmiş. Bu da Atatürk’ün sayesinde gerçekleşti” ifadelerini kullandı.
Konferans sonrasında konuşmacılara hediye tablo takdim edildi. Katılımcılara ise Hindistan’dan konferansa görüntülü görüşme ile bağlanan Tarihçi Rana Chhina’nın ‘Gallipoli Revisited’ adlı kitabı hediye edildi. Kitap, 1’inci Dünya Savaşı’nda Hindistan’ın oynadığı role ilişkin genel bir bakış açısı sunmayı hedefliyor.