Milli Piyango’nun gerçekleştirdiği özel yılbaşı çekilişinde 100 milyon TL’lik büyük ikramiye çeyrek bilete çıktı. Satılmayan üç biletin ikramiye tutarı Türkiye Varlık Fonu’na aktarıldı.
Milli Piyango’nun yılbaşı ikramiyesinde bu yıl büyük ikramiye 9884757 rakamlarının bulunduğu çeyrek bilete çıktı. Daha önce verilen bilgilere göre ikramiyenin satılan bilete çıkana kadar çekilişin devam edeceği bildirilmişti.
İKRAMİYE ÇEYREK BİLETE İSABET ETTİ
63 milyon 400 bin TL’lik ikramiyenin dağıtıldığı 2021 Milli Piyango yılbaşı özel çekilişinde toplam 13 kategoride çekiliş gerçekleşti.
100 milyon, 10 milyon, 1 milyon, 120 bin, 10 bin, 5 bin, bin, 500 TL’den 100 TL’ye (Amorti) kazandıran yılbaşı bilet numaraları, noter huzurunda belirlendi. Talihli biletin sevk merkezi, Manisa Akhisar olarak açıklandı.
Çekilişi gerçekleştiren Sisal Şans tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Milli Piyango tarihinde bugüne dek verilen en yüksek miktar olan 100 milyon TL’lik büyük ikramiye satılan tek bir çeyrek bilete çıktı. 25 milyon TL kazanan talihlimizi tebrik ediyoruz. Milli Piyango özel yılbaşı çekilişinde büyük ikramiye Manisa, Akhisar’dan alınan bilete isabet etti. Herkesin şansı olmaktan çok mutluyuz.”
Yılbaşı ikramiyesinde bu yılki amorti numaraları 0 ve 5 oldu.
75 MİLYON TL VARLIK FONU’NA DEVREDİLDİ
Milli Piyango’nun 2019’da yapılan ihaleyi, Demirören ve İtalyan ortağı Sisal’in kurduğu “Sisal-Şans Ortak Girişimi” kazanmıştı. Demirören ve Sisal’e Temmuz 2030’a kadar piyango oynatma yetkisi veren sözleşme 2019 yılı Ağustos ayında imzalanmıştı. Gelir paylaşımı esasına dayanan 10 yıl süreli sözleşmeye göre, çıkmayan ikramiyeler Türkiye Varlık Fonu’na kalıyor.
10 yıl süreli sözleşmeye göre, Sisal – Şans Ortak Girişimi, Milli Piyango’da elde edilen hasılatı 2020 yılı için en az 9 milyar 320 milyon TL’ye çıkarmayı taahhüt etmişti. Sisal – Şans Ortak Girişimi, Milli Piyango, Hemen Kazan ve Sayısal oyunlarını kapsıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttüğü fonun bünyesinde 8 farklı sektörden 23 şirket bulunuyor.
Türkiye Varlık Fonu açıklamasında, Sisal Şans’ın operasyona başladığı 1 Ağustos 2020’den 30 Kasım 2020’ye kadar olan dönemde elde edilen hasılat ve kamuya aktarılan tutarın, pandemi koşullarına rağmen, geçen yılın aynı dönemine kıyasla sırasıyla yüzde 107 ve yüzde 27 arttığı bildirildi.
VARLIK FONU NEDİR, NASIL ÇALIŞIR?
Ulusal Varlık Fonları, çeşitli finansal varlıklara yatırım yaparak gelirini artırmayı hedefleyen, devletin sahipliği ve yönetimi altında çalışan fonlardır.
Bu fonun geliri genellikle bütçe fazlalarından oluşur. Bir ülke eğer bütçe fazlası veriyorsa bu fazlayı 4 şekilde kullanabilir:
- Harcamalarını artırır
- Mevcut vergi yükünü düşürür
- Borçlarını erken ödemeye tabi tutabilir
- Bir varlık fonu kurarak bütçe fazlalarını buraya aktarır ve bu fonla ulusal ya da yabancı bazı finansal varlıkları satın alıp gelirlerini artırmaya çalışarak gelecek kuşaklara refahı aktarma yoluna gidebilir
Bir varlık fonu kurulmasının genel olarak iki temel amacı vardır:
- Ülke ekonomisinin, konjonktürel etkilerden (inişli-çıkışlı dalgalanmalar) kurtarılarak istikrarlı biçimde işlemesini sağlamak
- Gelecek kuşaklara refah aktarabilmek