28 Haziran 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Zoonotik hastalık aşı yapılan hayvanlardan da bulaşabilir

Zoonotik hastalık aşı yapılan hayvanlardan da bulaşabilir

Haberton - Haberton
5 Eylül 2020 - Güncellenme Tarihi 19 Ağustos 2021
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Prof. Dr. Dereköy, ‘'Zoonotik hastalık aşı yapılan hayvanlardan da bulaşabilir. Covid-19’a karşı üretilen aşılara temkinli yaklaşmalıyız. Çünkü hastalığın nedeni böyle bir aşı olabilir." dedi.

Prof. Dr. Dereköy, ‘'Zoonotik hastalık aşı yapılan hayvanlardan da bulaşabilir. Covid-19’a karşı üretilen aşılara temkinli yaklaşmalıyız. Çünkü hastalığın nedeni böyle bir aşı olabilir." dedi.

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Prof. Dr. Dereköy, ‘’Zoonotik hastalık aşı yapılan hayvanlardan da bulaşabilir. Covid-19’a karşı üretilen aşılara temkinli yaklaşmalıyız. Çünkü hastalığın nedeni böyle bir aşı olabilir.” dedi.

Dünyayı sarsmaya devam eden koronavirüse karşı aşı ve ilaç çalışmaları devam ederken Prof. Dr. Fevzi Sefa Dereköy, bu tip hastalıklar için geliştirilen aşılara karşı her zaman soru işaretleri ile yaklaşılması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Dereköy, ‘’Zoonotik (hayvandan insana bulaşan) hastalık, aşı yapılan hayvanlardan da bulaşabilir. Covid-19’a karşı üretilen aşılara temkinli yaklaşmalıyız. Çünkü hastalığın nedeni böyle bir aşı olabilir.” dedi.  

Çamlıca Medipol Üniversite Hastanesi Kulak Burun Boğaz bölümünden Prof. Dr. Fevzi Sefa Dereköy, korona aşısıyla ilgili konuştu. Prof. Dr. Fevzi Sefa Dereköy, “Dünyamızda yaygın biçimde seyreden bu zoonotik pandemide, salgınla ilgili mikro organizmanın ilk kaynağı henüz kesin olarak açıklığa kavuşmamıştır. Bir zoonoz pandemisinde ilk kontrol altına alınması gereken bu enfeksiyonun kaynağıdır. Yine temel enfeksiyon bilgilerine göre salgınların sanılandan daha farklı bir kaynak ve daha farklı bir mikroptan da kaynaklanabileceği göz önüne alınmalıdır” diye konuştu.

Prof. Dr. Dereköy sözlerini şöyle sürdürdü: 

Koronavirüs hastalığı (COVİD-19) ile ortaya çıkan küresel salgın tüm dünyayı etkileyerek yoğun bir şekilde devam etmektedir. Şiddetli Akut Respiratuar Sendrom’da (SARS) ve Middle East Respiratuar Sendromu (MERS) olarak bilinen salgınlarda hayatı tehdit eden ve hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklara neden olan virüslerin insanlara geçiş ve bulaşma yolları halen araştırılmaktadır.

Geldiğimiz bu belirsiz ortamda bir hastalık ile bir mikrop arasında nedensel ilişki kurmak için gereken dört kritere (Koch postulatları) uygun olarak temel salgın ilkelerini hatırlatmakta yarar görüyorum. Zoonotik hastalıklar denildiğinde, hayvandan insana geçen enfeksiyon hastalıkları kastedilmektedir. Dünyamızda yaygın biçimde seyreden bu zoonotik pandemide, salgınla ilgili mikroorganizmanın ilk kaynağı henüz kesin olarak açıklığa kavuşmamıştır. Bir zoonoz pandemisinde ilk kontrol altına alınması gereken bu enfeksiyonun kaynağıdır.  

Yine temel enfeksiyon bilgilerine göre salgınların sanılandan daha farklı bir kaynak ve daha farklı bir mikroptan da kaynaklanabileceği göz önüne alınmalıdır. Tifo (Salmonella Typhi) ile Paratifo’nun (Salmonella Paratyphi) aynı salgında simültane olarak yer alabildiğini hatırlatıyor ve bir mikrobun farklı türlerinin birlikte olduğunda daha ağır bir enfeksiyon yapabildiğini vurgulamak istiyorum.

İnsanda görülen Kampylobakteriozis’in hiperendemisinde (insanlarda en sık rapor edilen zoonotik hastalık) aynı tavuk, domuz veya diğer çiğ et kaynaklarındaki etken patojenin farklı virulan suşlarının (bir mikrobun hastalığa neden olma yeteneği) bir araya gelmesi sorumlu tutulmaktadır. Kullanılmakta olan COVİD tanı testinin güvensizliği bu gerçeğe bağlı olabilir.” 

“ENFEKTE HAYVANLAR SALGINDA ROL OYNAYABİLİR” 

Prof. Dr. Fevzi Sefa Dereköy, “Avrupalı bir akademisyen COVİD-19 pandemisini tarihte ilk kez görülen ve solunum yolu ile bulaşan gıda kaynaklı bir salgın olarak tarif etmektedir.” dedi ve ekledi:

“Yazara göre salgın, Çin’de yoğun viremi (Virüslerin kan dolaşımına girmesi) halindeki hayvanların üzeri kapalı ve hava sirkülasyonu bozuk canlı hayvan pazarında işlenmesi sırasında, virüsün damlacık veya aerosol (hava yoluyla bulaşma) etkisiyle çevreye yayılması sonucu başlamış olabilir.

Rezervuar görevi yapan bu viremik hayvanların hasta olmayabileceğini de belirten yazara göre büyük gıda işletmelerinde virüsün bulaşması, hayvan ve gıda ile temas sonucu virüs yayılabilmektedir. Enfekte deniz ürünleri, balık tankları ve canlı hayvanların yaşadığı ortam havasına solunum yolu maruziyeti salgında rol oynayabilir. Bu hipotez son aylarda Avrupa’da Almanya başta bazı ülkelerde ve ABD’deki bazı et işleme tesislerinin koronavirüs salgınlarının en yoğun kaynağı haline gelmesini açıklamaktadır’  

‘Son olarak yine kıymetli bilim insanlarının görüşlerini kamuoyuna aktarmayı bir vazife biliyorum’ diyen Prof. Dr. Fevzi Sefa Dereköy, sözlerini şöyle sürdürdü:  

“Çin başta olmak üzere bazı ülkelerde hayvan hastalıklarına karşı yoğun aşı çalışmaları yapılmaktadır. Konuyla ilgilenen akademisyenler, özellikle hayvanlardaki canlı aşı çalışmalarının bazı zararlarına işaret etmişlerdir. Bu yönüyle temel enfeksiyon kaidelerine göre, bir zoonozla karşılaşıldığında, hekimlerin hasta hayvanlara maruziyeti sorgulamak dışında canlı hayvan aşısına maruziyeti, canlı aşı uygulanan hayvanlara maruziyeti ve canlı aşının uygulandığı ortamı araştırmaları gerekliliği vardır. Aşı ile enfekte hayvanlardan üretilen ilaç, kozmetik ve tıbbi malzemenin hastalığı ağırlaştırabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Bu durumda üretilemeye çalışılan aşıların konuyu karmaşık bir hale getirmesi de mümkün gözükmektedir. Yine bilim insanları son yıllarda kırsal bölgelerde ortaya çıkan ağır enfeksiyon olgularında yaban domuzlarının vektör rolü oynayabileceğini de ileri sürmektedirler.”

Etiketler: AşıSalgın
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Okul Destek Projesi yeni eğitim öğretim döneminde devam edecek

Sonraki Haber

27 ilacı daha geri ödeme listesine aldık

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

GLP-1 ilaçlarını kullanırken dikkat!
Sağlık Haberleri

GLP-1 ilaçlarını kullanırken dikkat!

27 Haziran 2026
Sağlık Bakanlığı uyardı: Yaz tatilinde ekran süresi sınırlandırılmalı
Sağlık Haberleri

Sağlık Bakanlığı uyardı: Yaz tatilinde ekran süresi sınırlandırılmalı

27 Haziran 2026
Uzm. Dr. Atınç Aksu: Radyoterapide kişiye özel planlama büyük önem taşıyor
Sağlık Haberleri

Radyoterapide kişiye özel planlama büyük önem taşıyor

27 Haziran 2026
'Birkaç saniyelik cesaret, bir ömür sürecek felçle sonuçlanabilir'
Sağlık Haberleri

Birkaç saniyelik cesaret, bir ömür sürecek felçle sonuçlanabilir

26 Haziran 2026
Gün içinde en fazla zaman uykuya ayrılıyor
Sağlık Haberleri

Gün içinde en fazla zaman uykuya ayrılıyor

26 Haziran 2026
Bakan Memişoğlu'ndan yerli kalp-akciğer makinesiyle ameliyat olan hastaya ziyaret
Sağlık Haberleri

Bakan Memişoğlu’ndan yerli kalp-akciğer makinesiyle ameliyat olan hastaya ziyaret

26 Haziran 2026
Sonraki Haber
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2'si kanser olmak üzere 27 ilacı daha geri ödeme listesine aldıklarını, bu ilaçlardan 14'ünün yerli üretim olduğunu açıkladı.

27 ilacı daha geri ödeme listesine aldık

En Güncel Haberler

Terörü ve teröristi kollayanlara bayrak açıyorum
Politika

Terörü ve teröristi kollayanlara bayrak açıyorum

27 Haziran 2026
Ya bu oyunu bozacağız, ya yeni bir yol açacağız
Politika

Ya bu oyunu bozacağız, ya yeni bir yol açacağız

27 Haziran 2026
Ekranların arkasındaki yeni dünya: Güven, geçim ve dijital sığınaklar
Yazarlar

Ekranların arkasındaki yeni dünya: Güven, geçim ve dijital sığınaklar

27 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Şanlıurfa’dan 600 kilometre yol gelen tarım işçilerinin zorlu mesaisi

27 Haziran 2026
Yaşam

Denizden su alan uçağın olumsuz hava şartları nedeniyle kalkış yapamadığı anlar kamerada

27 Haziran 2026
Yaşam

Mutfak penceresinin daimi misafiri, ‘Züccaciyeci Jonathan’

27 Haziran 2026
Yaşam

Gözleme pişirip satarak 5 çocuğunu büyüttü

27 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

İsrail ve Lübnan arasında 'kalıcı barış' için çerçeve anlaşma imzalandı

İsrail ve Lübnan arasında ‘kalıcı barış’ için çerçeve anlaşma imzalandı

- Haberton
27 Haziran 2026

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İsrail ve Lübnan arasında kalıcı barış ve güvenliğin sağlanması amacıyla hazırlanan üçlü çerçeve anlaşmasının imzalandığını...

Sosyal medyada fake yatırım tuzakları büyüyor

Sahte IBAN dolandırıcılığına dikkat: Uzmanlardan kritik uyarı

Borç kapatmanın en etkili yöntemleri

Sürekli yorgunluk erkeklerde hangi hastalıkları gösterebilir?

Güncel Haber

Terörü ve teröristi kollayanlara bayrak açıyorum

Terörü ve teröristi kollayanlara bayrak açıyorum

27 Haziran 2026
Ya bu oyunu bozacağız, ya yeni bir yol açacağız

Ya bu oyunu bozacağız, ya yeni bir yol açacağız

27 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton