26 Nisan 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Ukrayna Haberleri - Zelenski’nin barış formülünün şartları yayımlandı

Zelenski’nin barış formülünün şartları yayımlandı

Haberton - Haberton
24 Eylül 2023
- Ukrayna Haberleri, Dış Haberler
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Zelenski'nin barış formülünün şartları yayımlandı

Zelenski'nin barış formülünün şartları yayımlandı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin barış formülüne ilişkin 10 şartı tüm detaylarıyla paylaştı.

Bu şartlar arasında enerji ve gıda güvenliği, Rusya’nın Ukrayna topraklarından çekilmesi, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün tanınması maddeleri yer aldı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Tüm savaşlar sona erer, Rusya’nın Ukrayna ve Ukraynalılara karşı savaşı da sona erecek. 11 Ekim 2022’de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, G7 ülkelerinin liderlerine Rus tehdidinin üstesinden gelmek için bir ‘barış formülü’ açıkladı. Bugün, bu 10 maddelik plan Ukrayna için adil ve kalıcı barışı tesis etmenin tek yolu olmaya devam etmektedir” denildi. Paylaşılan 10 maddede, radyasyon ve nükleer güvenlik, gıda güvenliği, enerji güvenliği, tüm mahkumların serbest bırakılması, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün tesis edilmesi, Rus güçlerinin Ukrayna’dan çekilmesi, adalet, çevrenin korunması, gerginliğin önlenmesi ve savaşın sona erdiğinin teyit edilmesi başlıkları yer aldı.

10 MADDELİK FORMÜL, DETAYLARIYLA PAYLAŞILDI

Barış formülünün ilk maddesinde, radyasyon ve nükleer güvenlik başlığı yer aldı. Açıklamada, “Hiç kimsenin dünyaya radyoaktif bir felaketle şantaj yapmaya hakkı yoktur. Rusya da bundan muaf değildir. Ancak nükleer cephaneliğini sürekli anlatma girişimleriyle öyle olmaya çalışıyor. Bu nükleer şantaj sona ermelidir” denildi.

Formülün ikinci maddesi gıda güvenliği, üçüncü maddesi ise enerji güvenliği oldu. Bu maddelere ilişkin açıklamada, “Bir kez daha, insanların yaşamları ve refahı Rusya’nın şantaj veya kıtlık oyunlarının bir parçası olmamalıdır. Karadeniz Tahıl Girişimi’nin uygulandığı bir yılda Ukrayna Asya, Afrika ve Avrupa’daki ülkelere 32.8 milyon ton gıda ihraç edebildi. Şimdi, Rusya’nın anlaşmadan çekilmesiyle birlikte, insanlar bunun sonuçlarına katlanacaktır.  

Kritik sivil altyapıya yönelik saldırılar kabul edilemez. Rusya soğuğu sivillere karşı bir silaha dönüştürmeye çalışırken, Ukrayna’daki elektrik santralleri, elektrik hatları ve diğer enerji altyapısı uygun şekilde korunmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

Sınır dışı edilen ya da esir alınanların serbest bırakılması gerektiği ifade edilen dördüncü maddede, “Bugün hem asker hem de sivil binlerce Ukraynalı Rusların esareti altındadır. Aralarında en az 20 bin çocuğun da bulunduğu pek çok kişi zorla sınır dışı edilmiştir. Birçoğu şu anda acımasız işkence ve kötü muameleye maruz kalmaktadır. Ukrayna, mahkumların serbest bırakılmasını ve yasadışı olarak Rusya’ya sınır dışı edilen tüm çocuk ve yetişkinlerin serbest bırakılmasını önermektedir” denildi.

Formülün beşinci maddesinde Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün tesisi ve altıncı maddesinde Rus birliklerinin Ukrayna topraklarından çekilmesi yer aldı. Açıklamada, “BM Şartı’nın 2. Maddesi ‘Tüm Üyeler uluslararası ilişkilerinde herhangi bir devletin toprak bütünlüğüne ya da siyasi bağımsızlığına karşı güç kullanma tehdidinde bulunmaktan ya da güç kullanmaktan kaçınacaktır’ der. Rusya, Ukrayna’yı işgal ederek çeşitli uluslararası anlaşmaları, yasaları ve ilkeleri ihlal etmiştir. Rusya tarafından acımasızca saldırıya uğrayan bu düzen yeniden tesis edilmelidir. Ukrayna’nın toprak bütünlüğü de pazarlık konusu değildir. 

Çatışmaların sona ermesi için Rusya’nın tüm birliklerini ve silahlı oluşumlarını Ukrayna topraklarından çekmesi gerekmektedir. Ukrayna’nın uluslararası alanda tanınan devlet sınırı üzerindeki tam kontrolü yeniden tesis edilmelidir. Bu olmadan uzun süreli bir barış sağlanamaz” ifadeleri kullanıldı.

Formülün yedinci maddesinde ‘Rusya’nın savaş suçları’ için özel mahkeme kurulması gerektiği, sekizinci maddesinde ise çevrenin korunması yer aldı. Açıklamada, “Hiçbir suç cezasız bırakılmamalıdır ve Ağustos 2023 itibariyle Ukrayna, Rus ordusunun bu savaşta işlediği 100 binden fazla savaş suçunu kayıt altına almıştır. Bu nedenle Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlık suçuna ilişkin özel mahkeme kurulmalıdır. 

Rus işgali çevreye ve yaban hayatına büyük zarar verdi: yakılan ormanlar, mayınlı araziler, kirletilen sular, öldürülen hayvanlar. Sadece Rusların Kakhovka hidroelektrik santrali barajını havaya uçurmasının çevreye verdiği zarar yaklaşık 1,5 milyar dolardır. Ancak ekosistemi onlarca yıl boyunca değiştiren zararları rakamlarla ifade etmek zordur” denildi.

Formülün dokuzuncu maddesinde gerginliğin tekrar tırmanmasını önlemek, onuncu ve son maddesinde ise savaşın sona erdiğinin kabul edilmesi yer aldı. Bu iki madde ise şu şekilde özetlendi:

“Ukrayna hiçbir ittifaka üye değildir ve Budapeşte memorandumu pratikte ülkenin güvenliğini sağlayamamıştır. Bu nedenle, mevcut Rus işgali püskürtüldüğünde, bunun tekrarlanması ya da daha da tırmanması ihtimalinin önlenmesi elzemdir. Bu da ancak Ukrayna için uygun ve etkili güvenlik garantilerinin yanı sıra Avrupa-Atlantik bölgesinde Ukrayna’yı da kapsayacak şekilde yenilenmiş bir savaş sonrası güvenlik mimarisi ile sağlanabilir. 

Belirtilen tüm savaş karşıtı tedbirlerin uygulanması uzun sürmez. Çatışmalar sona erdikten, güvenlik ve adalet yeniden tesis edildikten sonra taraflar savaşın sona erdiğini teyit eden resmi bir belge imzalamalıdır.”

Etiketler: Ukrayna
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Düğün sonrası bıçaklı kavgada Uzman Çavuş hayatını kaybetti

Sonraki Haber

Gelibolu Maratonu’nda start verildi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Umman Sultanı Heysem Bin Tarık ile bir araya geldi
Dış Haberler

İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Umman Sultanı Heysem Bin Tarık ile bir araya geldi

26 Nisan 2026
İran'dan Hürmüz Boğazı açıklaması
Dış Haberler

İran’dan Hürmüz Boğazı açıklaması

26 Nisan 2026
İsrail'in Lübnan'a düzenlediği saldırılarda 7 kişi hayatını kaybetti
Dış Haberler

İsrail’in Lübnan’a düzenlediği saldırılarda 7 kişi hayatını kaybetti

26 Nisan 2026
ABD'de orman yangınlarında 120'den fazla ev yandı
Dış Haberler

ABD’de orman yangınlarında 120’den fazla ev yandı

26 Nisan 2026
İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan müzakere açıklaması
Dış Haberler

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’dan müzakere açıklaması

26 Nisan 2026
Çin, AB’den yaptırım listesini geri çekmesini istedi
Dış Haberler

Çin, AB’den yaptırım listesini geri çekmesini istedi

26 Nisan 2026
Sonraki Haber
Gelibolu Maratonu'nda start verildi

Gelibolu Maratonu'nda start verildi

En Güncel Haberler

TBMM'de bu hafta fahiş site aidatlarına yönelik teklif görüşülecek
Politika

TBMM’de bu hafta fahiş site aidatlarına yönelik teklif görüşülecek

26 Nisan 2026
İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Umman Sultanı Heysem Bin Tarık ile bir araya geldi
Dış Haberler

İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Umman Sultanı Heysem Bin Tarık ile bir araya geldi

26 Nisan 2026
Cevdet Yılmaz: Bilimsel ve teknolojik ilerlemeleri insani değerlerle birlikte geliştireceğiz
Politika

Cevdet Yılmaz: Bilimsel ve teknolojik ilerlemeleri insani değerlerle birlikte geliştireceğiz

26 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Coğrafi tescilli Demirci kirazında hedef 20 bin ton rekolte

26 Nisan 2026
Yaşam

AK Parti İstanbul milletvekilleri her cuma vatandaşlarla bir araya geliyor

26 Nisan 2026
Yaşam

Lise öğrencilerinden çocuklara afet bilinci kazandıran mobil oyun

26 Nisan 2026
Yaşam

Depremzede kadınlar yufka ekmek ile aile ekonomilerine katkı sağlıyor

26 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Araçta, 30 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

Araçta, 30 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

- Haberton
26 Nisan 2026

Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde bir araçta yapılan aramada, 30 kilogram skunk maddesi ele geçirildi. Antalya İl Jandarma Komutanlığınca yürütülen çalışmalar kapsamında,...

Kadına şiddet vakalarında artış iddiası: Gerçek tablo ne?

Gençlerde anksiyete ve depresyon artıyor mu? Uzmanlar uyardı

Deepfake tehlikesi büyüyor: Gerçek ile sahte nasıl ayırt edilir?

Orta Doğu’da tansiyon yükseliyor: Türkiye nasıl etkilenecek?

Güncel Haber

TBMM'de bu hafta fahiş site aidatlarına yönelik teklif görüşülecek

TBMM’de bu hafta fahiş site aidatlarına yönelik teklif görüşülecek

26 Nisan 2026
İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Umman Sultanı Heysem Bin Tarık ile bir araya geldi

İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Umman Sultanı Heysem Bin Tarık ile bir araya geldi

26 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton