16 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Yüzyılda gelecek bir felaket yaşıyoruz

Yüzyılda gelecek bir felaket yaşıyoruz

Haberton - Haberton
15 Nisan 2025 - Güncellenme Tarihi 20 Mayıs 2025
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:3 dakikalık okuma
A A
0
Yüzyılda gelecek bir felaket yaşıyoruz
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

İYİ Parti Tarım Politikaları Başkanı Kadir Ulusoy’dan “zira don” uyarısı: Yüzyılda gelecek bir felaket yaşıyoruz.

İYİ Parti Tarım Politikaları Başkanı Kadir Ulusoy, zira don felaketinin 36 ili vurduğunu belirterek “Bölgedeki tüm çiftçiler büyük zarara uğradı. Bu, yüzyılda gelecek bir felaket” dedi. Zirai don gibi afetlerden etkilenen bölgelerin ‘tarımsal afet bölgesi’ ilan edilmesi için partisince verilen kanun teklifinin detaylarını anlatan Ulusoy, zarar tespit komisyonlarının kurulmasında gecikme yaşandığı ve hakkaniyet ölçüsünde tespitler gerçekleştirilmediği için meclis araştırma önergesi verdiklerini de ekledi.

İYİ Parti Tarım Politikaları Başkanı Kadir Ulusoy, 36 ili vuran zirai don felaketine dair partisinin genel merkez binasında basın açıklaması yaptı. Ulusoy’a, İYİ Parti İstanbul Milletvekili ve Mali İşler Başkanı Ersin Beyaz, İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili ve Hukuk – Seçim İşleri ve Parlamento ile İlişkin Başkanı Hakan Şeref Olgun, İYİ Parti Adana Milletvekili ve Türk Dünyası ve Yurtdışı Türkler Başkanı Ayyüce Türkeş Taş, İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili ve Medya Tanıtım Başkanı Selcan Taşçı ile İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın eşlik etti.

Türkiye’nin 10 Nisan’dan sonra büyük bir don felaketi ile karşı karşıya kaldığını belirten Ulusoy, partisinin milletvekilleri, başkanlık divanı ve genel idare kurulu üyelerinin bir kamu görevlisi gibi çalışarak zararları tespit edip çiftçilere destek olduklarını söyledi.

Yapılan tespitlere göre 36 ilde büyük zarar olduğunu kaydeden Ulusoy, birçok tarım ürününde kayıplar yaşandığını belirtti.

İYİ Parti Milletvekilleri Hakan Şeref Olgun, Yavuz Aydın ve Turan Yaldır imzasıyla, zirai don gibi afetlerden etkilenen bölgelerin ‘tarımsal afet bölgesi’ ilan edilmesi için verilen kanun teklifini hatırlatan Ulusoy, “Bölgedeki tüm çiftçiler büyük zarara uğradı. Bu, yüzyılda gelecek bir felaket. Devletimiz ve bakanlık bu günlerde çiftçinin yanında olmalı. Belki bir hazırlıkları yoktur diye biz hazırlık yaptık ve kanun teklifi verdik” dedi.

Teklifin ayrıntılarına değinen Ulusoy, “Doğal afetten etkilenen tüm bölgeler tarımsal afet bölgesine alınmalı, afetten etkilenen çiftçilerin borçları en az 1 yıl faizsiz ertelenmeli ve yeniden ödeme için yapılandırılmalı, üreticiye yüzde 0 faizli 2 yıl geri ödemesiz kredi imkanı sağlanmalı, sulama ve elektrik bedellerinin yüzde 50’si Hazine tarafından karşılanmalı, bu seneye mahsus zarar gören çiftçimize dekar başına 10 bin TL doğrudan ödeme yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

Zarar tespit komisyonlarının kurulmasında gecikme yaşandığı ve hakkaniyet ölçüsünde tespitler gerçekleştirilmediği için meclis araştırma önergesi verdiklerini de ekleyen Ulusoy, 2025 yılı Nisan ayında yaşanan zirai don olaylarının ve afet sonrası kamu müdahalelerinin yeterliliğinin incelenmesi ile hasar tespit süreçlerinin ne kadar sağlıklı yürütüldüğünün ve TARSİM sigorta sisteminin etkinliğinin tespit edilmesini istedi.

Ulusoy, çiftçilerin ne kadar borçlandığının da belirlenmesi gerektiğini ekledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bilimsel metotlarla zarar tespit etmediğini savunan Ulusoy, “Bir çiftçimiz şöyle bir örnek verdi. ‘Dolu için zarar tespitine başvurdum. Bana 22 bin TL verdiler’ dedi. Çiftçimiz geriye kalan 35 tonu sattığında görmüş ki, teşvik primi olan 1.75’ten hesaplayınca 55 bin TL teşvik primi alması gerekirken 3 bin lira vermişler. Zarar tespit komisyonuna başvurmasa 55 bin lira teşviğini zaten alacak. Öyle bir bakanlık anlayışı var ki, tüccar gibi davranıyorlar. Çiftçiye destek olmaktan çok sırtına daha nasıl bineriz gibi uğraşıyorlar” ifadesini kullandı.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

48 yıllık terzi dükkanını ‘Hatıra Müzesi’ne dönüştürdü

Sonraki Haber

Mehmet Ali Erbil’e hapis cezası

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Cesedi Kırşehir'de bulunan İranlı kadının cinayet şüphelileri adliyeye sevk edildi
Öne Çıkan

Cesedi Kırşehir’de bulunan İranlı kadının cinayet şüphelileri adliyeye sevk edildi

16 Mayıs 2026
Ahırkapı'da gemide ölü bulunan Rus mürettebatın cenazesi Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldı
Öne Çıkan

Ahırkapı’da gemide ölü bulunan Rus mürettebatın cenazesi Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı

16 Mayıs 2026
Öne Çıkan

Kadir İnanır’ın sağlık durumu hakkında hastaneden açıklama!

16 Mayıs 2026
Öne Çıkan

İBB soruşturmasını yürüten Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü görevden alındı

16 Mayıs 2026
Öne Çıkan

Başhekim, Gülistan’ın son görüldüğü bölgeden aracıyla geçmiş

16 Mayıs 2026
Öne Çıkan

Silah bırakmanın ivmelenmesi için İstihbarat Teşkilatımız çalışıyor

16 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Mehmet Ali Erbil'e hapis cezası

Mehmet Ali Erbil'e hapis cezası

En Güncel Haberler

Kocaelispor'da Ahmet Sağat'ın sözleşmesi feshedildi
Spor Haberleri

Kocaelispor’da Ahmet Sağat’ın sözleşmesi feshedildi

16 Mayıs 2026
Fenerbahçe Beko, Basketbol Süper Ligi’nde sezonu lider tamamladı
Spor Haberleri

Fenerbahçe Beko, Basketbol Süper Ligi’nde sezonu lider tamamladı

16 Mayıs 2026
Putin, BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile telefonda görüştü
Dış Haberler

Putin, BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile telefonda görüştü

16 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Çanakkale’de ‘Boğazın Minik Çobanları’ yarışması

16 Mayıs 2026
Yaşam

Çankaya Belediyesi, 3’üncü Kent Lokantasını Seyranbağları’nda hizmete açtı

16 Mayıs 2026
Yaşam

Havza’daki sel felaketinde 70 konut ile 385 iş yeri zarar gördü

16 Mayıs 2026
Yaşam

Üniversitelilerin düzenlediği kermesin geliri, SMA hastası Efrayim’e bağışlandı

16 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Üniversitelilerin düzenlediği kermesin geliri, SMA hastası Efrayim'e bağışlandı

Üniversitelilerin düzenlediği kermesin geliri, SMA hastası Efrayim’e bağışlandı

- Haberton
16 Mayıs 2026

Bingöl'ün Solhan ilçesinde Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencileri tarafından düzenlenen kermeste elde edilen gelir, Sma Tip-1 hastası Efrayim Gökalp için...

Yoga spor kadar etkili mi? Uzmanlara göre etkisi sanıldığından daha büyük olabilir

Misafir sofraları için uyumlu menü önerileri

Borsada nasıl para kazanılır? Uzmanlar en kritik hatayı açıkladı

Çocuklarda kekemelik neden olur? Uzmanlara göre erken fark etmek büyük önem taşıyor

Güncel Haber

Kocaelispor'da Ahmet Sağat'ın sözleşmesi feshedildi

Kocaelispor’da Ahmet Sağat’ın sözleşmesi feshedildi

16 Mayıs 2026
Çanakkale’de 'Boğazın Minik Çobanları' yarışması

Çanakkale’de ‘Boğazın Minik Çobanları’ yarışması

16 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton