7 Ağustos 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Yüzme havuzlarının yasaklanabileceğini öngörüyorum

Yüzme havuzlarının yasaklanabileceğini öngörüyorum

Haberton - Haberton
3 Mart 2023
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Yüzme havuzlarının yasaklanabileceğini öngörüyorum

Yüzme havuzlarının yasaklanabileceğini öngörüyorum

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Eşen, ‘Spor müsabakaları harici yüzme havuzlarının yasaklanabileceğini öngörüyorum’ dedi.

Küresel iklim değişikliği etkisinin son yıllarda daha fazla hissedilmeye başlandığı Türkiye’de, 1 Ekim 2022- 31 Ocak 2023 dönemini kapsayan 2023 su yılı yağışları, 1991-2020 yılları ortalamasına göre yüzde 42, geçen yıla göre ise yüzde 41 altında gerçekleşti. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Eşen, “Bu yıl son 63 yılın en kurak dönemini yaşandığını görüyoruz. 3-5 yıl içinde spor müsabakaları haricinde yüzme havuzlarının, süs havuzlarının yasaklanabileceğini ya da hanelere su kotasının koyulma zorunluluğu doğabileceğini düşünüyorum” dedi.

Küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkileri son yıllarda Türkiye’de daha fazla hissedilmeye başlandı. Sonbahar ve kış aylarındaki yağışların azalması, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ‘2022-2023 Su Yılı 4 Aylık Alansal Kümülatif Yağış Raporu’na yansıdı.

Rapora göre, 1 Ekim 2022- 31 Ocak 2023 dönemini kapsayan 2023 su yılı yağışları, 1991-2020 yılları ortalamasına göre yüzde 42, geçen yıla göre ise yüzde 41’in altında gerçekleşti. Su yılı yağışları tüm bölgelerde normalin altında gerçekleşirken, yağışı en az alan bölge yüzde 52 ile İç Anadolu Bölgesi oldu. İç Anadolu Bölgesi ve Marmara Bölgesi’nin 4 aylık kümülatif yağışları son 63 yılın en düşük seviyesine indi.

Yüzme havuzlarının yasaklanabileceğini öngörüyorum
Yüzme havuzlarının yasaklanabileceğini öngörüyorum

Türkiye’nin kurak süreçten geçtiğine dikkat çeken İKÇÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Eşen, “Önümüzdeki dönem pek iç açıcı değil. 3-5 yıl içinde spor müsabakaları haricinde yüzme havuzlarının, süs havuzlarının yasaklanabileceğini öngörüyorum ya da insanlara, hanelere bir su kotasının koyulma zorunluluğu doğabileceğini düşünüyorum. Önlemler almazsak ileride büyük bir su sıkıntısı yaşayacağız. Bu yıl sonbahar ve kışın başlangıcına kadar düşen yağmur oranlarına baktığımız zaman son 63 yılın en kurak dönemini yaşandığını görüyoruz” dedi.

‘DÜNYADA 3 MİLYAR KİŞİ KURAKLIKTAN ETKİLENİYOR’

Prof. Dr. Derya Eşen, sık ve uzun süren kuraklık, yağışlardaki düzensizlik ve orman yangınlarındaki artışın, küresel iklim değişikliği sonucu olduğunu söyledi.

Kuraklık konusuna değinen Prof. Dr. Eşen, dünyadaki mevcut suyun ancak yüzde 1,5’inin tatlı su olarak kullanılabildiğini belirterek, “Bu çok düşük bir oran. Kuraklıkla birlikte az olan su miktarında daha fazla düşüş meydana gelecek. Yapılan son istatistiklere göre, dünya yüz ölçümünün yaklaşık yüzde 41’inin kurak ve yarı kurak alanlardan oluştuğunu görüyoruz. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40’ı, neredeyse 3 milyar kişi de kuraklıktan etkileniyor. Bu yüzyılın sonuna doğru kurak alanlarda yüzde 25’e varan artış olacağı, etkilenen nüfusunun yüzde 50 artacağın öngörüyoruz” diye konuştu. 

MARMARA VE İÇ ANADOLU’DAKİ YAĞIŞLARDA YÜZDE 60 AZALMA

Türkiye’de kuraklığın şiddetli bir şekilde yaşanmaya başladığına dikkat çeken Prof. Dr. Eşen, “Türkiye’de kuraklığın oldukça şiddetli bir şekilde yaşanmaya başladığını görmekteyiz. 1990-2020 yılları arasında Ekim, Kasım, Aralık, Ocak dönemlerinde düşen yağmurun miktarıyla en son bu dönem düşen yağışın miktarı karşılaştırıldığı zaman yüzde 41’lik bir azalma meydana geldiğini görüyoruz. Bu oran bölgelere göre değişiklik gösteriyor. En fazla Marmara Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi’nde düşüşler olduğunu görmekteyiz. Örneğin, İç Anadolu Bölgesi ve Marmara Bölgesi’nde yüzde 55-60’a varan oranlarda bir yağış azalması söz konusu” dedi.

SU HASADI İÇİN MEVZUAT ÖNERİSİ

Suyun doğru kullanımı konusunda kolektif çaba gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Eşen, “Burada devlet, sivil toplum örgütleri, halk ve tüm kesimler kolektif arayışa girerek, suyu en idareli ve en verimli bir şekilde kullanmak durumundayız. Bununla ilgili mevzuatın hazırlandığını biliyorum ama yurt dışına baktığımız zaman devlet su hasadı ya da yağmur hasadı yöntemi dediğimiz yöntemlerin kullanılmasını mevzuata sokmaya başladı.

Büyük binalarda, fabrikalarda, organize sanayi sitelerinde, çatıya düşen yağmur suyunu toplayarak yer altı ve yer üstü yapılan sarnıçlarda biriktirmek ve kullanım suyu olarak bu suların kullanılması mevzuata girmiş durumda. Küçük, yeni yapılan binalarda da yağmur hasadı yönteminin kullanılması şart görünüyor. Bizim de bu arayışa girmemiz gerekiyor” diye konuştu. 

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Eşen, 'Spor müsabakaları harici yüzme havuzlarının yasaklanabileceğini öngörüyorum' dedi.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Eşen, ‘Spor müsabakaları harici yüzme havuzlarının yasaklanabileceğini öngörüyorum’ dedi.

‘ÇABALARIMIZI DAHA ÜST DÜZEYE ÇIKARMAMIZ GEREK’

Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında yeni binalar, yapılarda alınabilecek önlemlere değinen Prof. Dr. Eşen, “Bu binalarda çatıya düşen ve oluklar vasıtasıyla yere inip kaybolan suyu yer altı ve yer üstü sarnıçlarında toplamakla ilgili birtakım mevzuatların yapılması gerekiyor. Birey olarak bizler de su kullanımı konusunda dikkatli davranıp, nasıl daha az su kullanılabileceğimiz konusunda bir arayışa girmeliyiz.

Bilinçlendirme kampanyası devlet, belediyeler ve muhtarlıklar düzeyinde yapılması gerekiyor. Ormanlar, küresel iklim değişikliklerine karşı büyük bir tampon görevi görüyor. Selleri önlüyor, suları topluyor, toprakta emilmesini daha fazla artırıyor. Dolayısıyla ağaçlandırma ve ormanları koruma açısından çabalarımızı daha üst düzeye çıkarmamız gerekiyor” dedi. 

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Sincar askeri kanat sorumlusu etkisiz hale getirildi

Sonraki Haber

Antalya’ya bu kez depremzede olarak geldi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Ahbap Derneği'nin faaliyetleri durduruldu, yönetimine kayyım atandı
Öne Çıkan

Ahbap Derneği’nin faaliyetleri durduruldu, yönetimine kayyım atandı

7 Ağustos 2026
Fatih'te 19 yaşındaki Ali'nin ölümüne ilişkin gözaltına alınan 8 şüpheli adliyeye sevk edildi
Öne Çıkan

Fatih’te 19 yaşındaki Ali’nin ölümüne ilişkin gözaltına alınan 8 şüpheli adliyeye sevk edildi

7 Ağustos 2026
30 ilde DEAŞ operasyonu: 104 gözaltı
Öne Çıkan

30 ilde DEAŞ operasyonu: 104 gözaltı

7 Ağustos 2026
Şişli’de öldürülen Nilda Müge, katilini görmüş ama emin olamamış
Öne Çıkan

Şişli’de öldürülen Nilda Müge, katilini görmüş ama emin olamamış

7 Ağustos 2026
Menderes Belediye Başkanı Çiçek dahil 16 şüpheli adliyede
Öne Çıkan

Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek dahil 16 kişi adliyede

7 Ağustos 2026
Kuşadası Belediyesi'ne operasyon; 15 gözaltı
Öne Çıkan

Kuşadası Belediyesi’ne operasyon; 15 gözaltı

7 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Antalya'ya bu kez depremzede olarak geldi

Antalya'ya bu kez depremzede olarak geldi

En Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan'da
Dış Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan’da

7 Ağustos 2026
Bakan Yumaklı: GEKİS sayesinde her hayvanın dijital bir kimliği olacak
Politika

Bakan Yumaklı: GEKİS sayesinde her hayvanın dijital bir kimliği olacak

7 Ağustos 2026
Antalya'da denize giren Muhammet ve Uğur boğuldu
Yerel Haberler

Antalya’da denize giren Muhammet ve Uğur boğuldu

7 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Böbrek hastası Zehra’nın ‘Ay’ı gözlemleme hayali’ gerçek oldu

7 Ağustos 2026
Yaşam

İtfaiyeci baba, kızını kortlarda şampiyonluğa hazırlıyor

7 Ağustos 2026
Yaşam

3’üncü Selim’in türbesinin örtüsü, Diyarbakır’da ilmek ilmek işleniyor

7 Ağustos 2026
Yaşam

DMD’li Kerem, koşmak, oynamak, hayallerine kavuşmak istiyor

7 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Valilik otoparkında unutulan valizlerden kıyafet çıktı

Valilik otoparkında unutulan valizlerden kıyafet çıktı

- Haberton
7 Ağustos 2026

Bursa Valiliği Ek Hizmet Binası Otoparkı'nda unutulan 2 valiz polis ekiplerini harekete geçirdi. Yapılan kontrollerde valizlerden kıyafetler çıktı. Osmangazi ilçesi...

Aşırı Kıskançlık Neden Olur? Sürekli Kıskanma Hissinin Altında Hangi Nedenler Yatabilir?

Para Biriktirmeye Nereden Başlanmalı? Uzmanlardan Etkili Tasarruf İçin İlk Adımlar

Sabah uyanınca ilk 10 dakikada yapılan bu hata gün boyu yorgun hissettiriyor

Yazın Araç Neden Hararet Yapar? En Yaygın Nedenler ve Alınabilecek Önlemler

Güncel Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan'da

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan’da

7 Ağustos 2026
Bakan Yumaklı: GEKİS sayesinde her hayvanın dijital bir kimliği olacak

Bakan Yumaklı: GEKİS sayesinde her hayvanın dijital bir kimliği olacak

7 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton