27 Haziran 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Yüksek riskli sınıfına giren anne adayları takip edilecek

Yüksek riskli sınıfına giren anne adayları takip edilecek

Haberton - Haberton
12 Ağustos 2025
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Yüksek riskli sınıfına giren anne adayları takip edilecek
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, “Yüksek riskli sınıfına giren anne adayları daha yakından takip edilecek” dedi.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından anne ölümlerinin azaltılması amacıyla ‘Yüksek Riskli Gebelik İzlem Sistemi’ hayata geçirildi. Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, bir anne adayının yüksek riskli gebe olarak takip edilmesini sağlayacak 49 tanıyı belirlediklerini belirterek, “Bu tanıları alan ve yüksek riskli sınıfına giren anne adaylarımız, aile hekimlerimiz tarafından daha yakından takip edilecek. Hastanelere geldiklerinde çok daha yakından, sistemde bire bir entegrasyonla takip edilmiş olacak” dedi.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ‘Yüksek Riskli Gebelik İzlem Sistemi’ne ilişkin açıklama yaptı. Demirkol, vatandaşların ve başta riskli grupların sağlıkları ile ilgili önleyici önlemleri alma noktasında çalışmaya devam ettiklerini belirterek, “Bu kapsamda tabii ki en önemli konularımızdan biri de riskli grupların çok yakından değerlendirilmesi. Bu kapsamda üzerine düştüğümüz en önemli gruplarımız da yine annelerimiz. Anne ölümleriyle ilgili Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü olarak ilgili genel müdürlüklerimizle iş birliği halinde önemli bir projeyi hayata geçiriyoruz. Yüksek riskli gebelerimizi yakından izleyeceğimiz bu programla da yine çok daha etkin sonuçlar almayı hedefliyoruz. Özellikle 2000’li yılların başında anne ölümlerinde 100 binde 64 civarında bir rakamımız vardı. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sağlığın gelişmesi ve vatandaşlarımızın sağlığını korunması kapsamında çok önemli yol kat edildi. Bu yıl içerisinde anne ölümlerimiz 100 binde 11’e kadar geriledi. Tabii burada en önemli hedefimiz bu rakamı hızlıca onun altına indirebilmek” ifadelerini kullandı.

‘GEREKİRSE EVLERİNDE ZİYARET EDİLECEK’

Demirkol, yüksek riskli gebelerin tespiti ve yakından takibi adına çalıştay yaptıklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Bu çalıştay kapsamında, bilimsel veriler ışığında, yine bilim insanlarımızın da destek verdiği komisyonlarda yeni 49 tanımızı belirlemiş olduk. Bu 49 tanımız, yüksek riskli gebe olarak bir annenin, anne adayının takip edilmesini sağlayacak tanılar. Annelerimiz daha önceki dönemlerinde, gebelik öncesinde veya gebelik sırasında herhangi bir şekilde bu tanıları aldığında, sistemde artık yüksek riskli gebe olarak tanımlanmış oluyor. Yüksek riskli gebe olarak tanımlandıktan sonra bu annelerimiz hem aile hekimlerimiz hem de süreç içerisinde tüm hastanelerimizde, özel hastanelerimiz dahil olmak üzere yakından takip edilecek. Bu takip çerçevesinde herhangi bir şekilde sağlık testlerine başvurduğunda anne adaylarımız, yüksek riskli gebe olarak tüm sistemde görülmüş olacak. Artık sistemde kayıt esnasında yüksek riskli etiketlenmiş olacak. Bu tanıyı daha öncesinde aldıysa veya gebelik sırasında aldıysa, bu tanıları alan ve yüksek riskli sınıfına giren anne adaylarımız aile hekimlerimiz tarafından daha yakından takip edilecek. Hastanelere geldiklerinde çok daha yakından, sistemde bire bir entegrasyonla takip edilmiş olacak. Aynı zamanda il ve ilçelerimizde kurmuş olduğumuz sistemler çerçevesinde gebelik süresince 4 kez ve yine anne ölümlerinin en yoğun olduğu lohusalık dönemi, yani doğumdan sonraki ilk 6 haftada da yakından aranarak süreçler takip edilecek. Gerekirse evlerinde ziyaret edilecek.”

‘8 BRANŞTAN RANDEVUSUZ YARARLANABİLECEKLER’

Demirkol, kardiyoloji, kalp damar cerrahisi, göğüs hastalıkları, nöroloji, üroloji, genel cerrahi, psikiyatri ve dahiliye alanlarında ayaktan başvuru yapıldığı esnada riskli gebe bilgisinin ekranda göstereceğini ve randevu zorunluluğu olmadan hastaya öncelik tanınacağını ifade etti. Demirkol, “MHRS’de öncelik tanınmış olduğu tüm branşlar için ve yüksek riskli gebelerimizin hem il ve ilçelerimizde belirlenmiş koordinasyon ekiplerimizle aranmaları, hem hastaneye geldiklerinde ve aile hekimliklerine gittiklerinde çok daha yakından takip edilebilecekleri sistemleri geliştirmiş durumdayız. Bu yazılımlar yine geliştirilerek çok daha iyi noktaya gelecek. Özellikle bilimsel veriler ışığındaki yeni tanılarla birlikte artık yüksek riskli gebelerimizin yakından takip edildiği aile ekiminden hastaneye, hastanenin aile ekimine dijital entegrasyonla tüm klinik bilgilerinin notlarının gönderildiği, ihtiyacı olan tüm branşlarda randevusuz bir şekilde hastaneye geldiğinde de hemen muayene olmaları, en doğru yere en doğru ve en hızlı şekilde gitmelerini sağlayacak bu sistemimizin hayırları vesile olmasını diliyoruz” dedi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Hatay’da yolcu otobüsü alev alev yandı; o anlar kamerada

Sonraki Haber

U21 Kadın Voleybol Milli Takımı, Dünya Şampiyonası’nda son 16’da

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

'Birkaç saniyelik cesaret, bir ömür sürecek felçle sonuçlanabilir'
Sağlık Haberleri

Birkaç saniyelik cesaret, bir ömür sürecek felçle sonuçlanabilir

26 Haziran 2026
Gün içinde en fazla zaman uykuya ayrılıyor
Sağlık Haberleri

Gün içinde en fazla zaman uykuya ayrılıyor

26 Haziran 2026
Bakan Memişoğlu'ndan yerli kalp-akciğer makinesiyle ameliyat olan hastaya ziyaret
Sağlık Haberleri

Bakan Memişoğlu’ndan yerli kalp-akciğer makinesiyle ameliyat olan hastaya ziyaret

26 Haziran 2026
ABD'den Türkiye'ye tedavi için geldi, Bursa Şehir Hastanesi'nde sağlığına kavuştu
Sağlık Haberleri

ABD’den Türkiye’ye tedavi için geldi, Bursa Şehir Hastanesi’nde sağlığına kavuştu

25 Haziran 2026
Doç. Dr. Doğan: Aşırı sıcaklarda gıda zehirlenmeleri yoğun bakıma kadar götürebilir
Sağlık Haberleri

Aşırı sıcaklarda gıda zehirlenmeleri yoğun bakıma kadar götürebilir

25 Haziran 2026
Bağırsak florasında bozulma kolon kanseri riskini genç yaşlara taşıyor
Sağlık Haberleri

Bağırsak florasında bozulma kolon kanseri riskini genç yaşlara taşıyor

25 Haziran 2026
Sonraki Haber
U21 Kadın Voleybol Milli Takımı, Dünya Şampiyonası'nda son 16'da

U21 Kadın Voleybol Milli Takımı, Dünya Şampiyonası'nda son 16'da

En Güncel Haberler

Bursa'da bıçaklı kavga: 1 ağır yaralı
Yerel Haberler

Bursa’da bıçaklı kavga: 1 ağır yaralı

27 Haziran 2026
Zincirleme kazada 2 otomobil dereye uçtu:  6 yaralı
Yerel Haberler

Zincirleme kazada 2 otomobil dereye uçtu: 6 yaralı

27 Haziran 2026
Kütahya’da traktör devrildi: 1 ölü, 1 yaralı
Yerel Haberler

Kütahya’da traktör devrildi: 1 ölü, 1 yaralı

27 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Suriye’de rahatsızlanıp şehit olan başçavuş toprağa verildi

26 Haziran 2026
Yaşam

Emekli olan 2 öğretmene duygusal veda töreni

26 Haziran 2026
Yaşam

TÜBİTAK Fen Lisesi, ilk mezunlarını verdi

26 Haziran 2026
Yaşam

Dedesinin hediye ettiği saat tutkuya dönüştü; 25 senede 500 saat biriktirdi

26 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Hatay'da orman yangını, büyümeden söndürüldü

Hatay’da orman yangını, büyümeden söndürüldü

- Haberton
27 Haziran 2026

Hatay’ın Antakya ilçesinde çıkan orman yangını, ekipler tarafından büyümeden kontrol altına alınarak söndürüldü. Yangın, akşam saatlerinde Antakya ilçesi Serinyol Mahallesi...

Dil öğrenirken yapılan en büyük hatalar

Deepfake tehlikesi büyüyor: Gerçek ile sahtesi nasıl ayırt edilir?

Gece sık sık uyanmak hangi hastalığın habercisi olabilir?

Market fiyatları neden sürekli artıyor? Uzmanlar perde arkasını anlattı

Güncel Haber

Bursa'da bıçaklı kavga: 1 ağır yaralı

Bursa’da bıçaklı kavga: 1 ağır yaralı

27 Haziran 2026
Zincirleme kazada 2 otomobil dereye uçtu:  6 yaralı

Zincirleme kazada 2 otomobil dereye uçtu: 6 yaralı

27 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton