4 Ekim 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Bilim & Teknoloji - YÖK Başkanı Özvar, Bilim İletişim Ofisi’ni açtı

YÖK Başkanı Özvar, Bilim İletişim Ofisi’ni açtı

Haberton - Haberton
27 Mart 2026
- Bilim & Teknoloji
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

YÖK Başkanı Özvar: Öğrencilerimizi gerçek hayat problemleriyle temas ettiren eğitim modelini gerekli görüyoruz (2)

Bilim İletişimi Ofisi'ni Açtı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Erzurum Teknik Üniversitesi'nde (Etü) 'Bilim İletişimi Ofisi'ni açtı. Etü Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak ve bölge üniversitelerinin rektörleriyle ofisi gezen Prof. Dr. Özvar, "Bilim iletişim ofisimiz üniversitelerimizin üretmiş olduğu nitelikli bilgi, teknoloji, araştırma ürünleri ve diğer her türlü çıktıların kamuoyuyla, toplumla buluşması noktasında faaliyet gösteren bir arayüz görevi görüyor. Bu bakımdan tüm üniversitelerimizde üretilen faydalı bilginin topluma intikali konusunda bu ofislerimizden istifade ediyoruz" dedi.

Üniversitelerimiz Toplumla İç İçe Olmalı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, Etü Senato Salonu'nda bölge rektörlerinin katılımıyla Dap Üniversiteler Birliği'nin (Ünidap) 2026 yılı olağan toplantısına başkanlık etti. Üniversitelerin bölgesel konulara duyarlılığının büyük önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Özvar, "Her üniversitenin bulunduğu coğrafyanın ihtiyaçlarını doğru tahlil etmesi, bu ihtiyaçları gidermeye yönelik çözüm odaklı projeler geliştirmesi ve bölgesel doğrudan katkı sunması beklenmektedir. Bir üniversitenin gerçek kıymeti ve muvaffakıyeti sadece akademik başarı göstergeleriyle değil, bulunduğu şehrin ve bölgenin sorunlarına ne ölçüde çözüm üretebildiğiyle de yakından ilgilidir. Bu açıdan tarım, hayvancılık, sanayi, enerji, kültür ve sosyal hayat gibi pek çok alanda üniversitelerimizin aktif rol üstlenmesi artık bir seçenek değil, bir zorunluluktur. Bu noktada özellikle vurgulamak isterim ki; halktan kopuk bulunduğu toplumun ihtiyaçlarını dikkate almayan bir üniversite anlayışının günümüz Türkiye'sinde ve dünyada hiçbir karşılığı bulunmamaktadır. Üniversitelerimiz toplumla iç içe olmalı, bilgi ve tecrübelerini halkla paylaşmalı ve sahip oldukları tüm imkanları toplumun hizmetine sunmalıdır. Üniversitelerin laboratuvarları, araştırma merkezleri, bilgi birikimi ve insan kaynağı. Yalnızca akademik çevrelerle sınırlı kalmamalıdır. Bu imkanlar bölgedeki üreticiye, girişimciye, sanayiciye, esnafa, tüm topluma açık olmak durumundadır" diye konuştu.

17,6 Milyar TL'lik Bir Kaynak Bölgeye Kazandırılmıştır

Üniversitelerin kamu ve özel sektörle kuracakları ilişkilerin hayati öneme haiz olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özvar, şunları söyledi: “Zira günümüzde üniversite, sektör iş birliği, ekonomik kalkınmanın en önemli unsurlarından biri haline gelmiştir. Üniversitelerimizin özel sektörle daha yakın çalışması, araştırma çıktılarının ticarileştirilmesi, inovasyon yani yenilik kapasitesinin arttırılması ve mezunlarımızın istihdam imkanlarının geliştirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Benzer şekilde kamu kurumlarıyla geliştirilecek iş birlikleri bölgesel kalkınma politikalarının sahada daha etkin uygulanmasına imkan sağlayacaktır. Üniversitelerimizin bu doğrultuda yeni iş birliği alanlarını keşfetmesi ve mevcut iş birliklerini güçlendirmesi önem arz etmektedir.

Bu noktada Dap Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın yürüttüğü çalışmaların önemine de özellikle dikkat çekmek isterim. Dap, bölgesel kalkınma anlayışının ülkemizdeki en somut ve başarılı örneklerinden birini teşkil etmektedir. 2013-2025 yılları arasında Dap'ın yürüttüğü toplam 2 bin 86 proje hayata geçirilmiş ve güncel değerlemeyle yaklaşık 17,6 milyar TL'lik bir kaynak bölgeye kazandırılmıştır. Bu veriler Dap'ın ne denli güçlü bir etki oluşturduğunu açıkça ortaya koymaktadır.

Projelerin maddi karşılığı 14 milyar TL'yi aşan ve sayısı bin 726'ya çok büyük bir kısmı ise tarım ve kırsal kalkınma alanında yoğunlaşmıştır. Bu durum Dap'ın bölgenin öncelikli ihtiyaçlarını doğru şekilde tespit ettiğini ve bu alanlara yönelik çalışmaları öne çıkardığını göstermesi bakımından fevkalade anlamlıdır."

Üniversitelerin Dap ile geliştirdiği iş birliklerinin takdire şayan etkinlik olarak dikkat çektiğini kaydeden Prof. Dr. Özvar, "2013-2025yılları arasında üniversitelerde iş birliği kapsamında toplam 50 proje hayata geçirilmiş ve yaklaşık 514 milyon TL destek sağlanmıştır. Bu durum üniversitelerimizin bölgesel kalkınmadaki rolünü net bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu projelerin 16 farklı üniversite tarafından yürütülmüş olması da üniversitelerimizin bu sürece aktif katılımını göstermesi bakımından ayrıca kıymetlidir. Ancak bu sayıyı yeterli göremeyiz. Proje sayılarını ve destek miktarlarını hükümetimiz ve Dap yönetimimizle yakın iş birliği içinde arttırmalıyız" dedi.

Üniversitelerin Önemli Gündemi

Üniversitelerin üzerinde durması gereken konulardan birisinin müfredatlar olduğunu belirten Prof. Dr. Özvar, "Müfredatların içerikleri, dersler, zorunlu veya seçimlik dersler. Artık öğrencisine daha doğrusu bu dersleri alacak öğrencisine gerek mevcut şartlar gerek gelecek bakımından bir şey kazandırmayan derslerin mutlaka sistemin ve müfredatın dışına çıkartılması, derslerin sadeleştirilmesi, içeriklerin gözden geçirilmesi. En az teorik dersler kadar uygulamalara daha fazla yer ayrılması, yine birlik üyesi üniversitelerimizin önünde duran önemli gündem maddeleri arasında yer alması. Teorik dersler kadar uygulamalara mutlaka, daha fazla önem vermemiz gerekmektedir. Bu yani uygulamalara daha fazla önem verilmesi ve yer verilmesi, öğrencilerimize bilginin dışında beceri kazandırılmasına vesile olacaktır. Bugün en az bilgi kadar öğrencilerimizin ihtiyaç duyduğu diğer bir hususiyet ve kıymet kıymetli arkadaşlarım beceridir. Beceri de ancak uygulamayla gelir. Bu bakımdan üniversitelerde öğretim süreçlerinin sadece ders anlatımı aktarımının ötesine geçmek durumundadır. İşte bu toplantıda bu sözünü ettiğimiz konuların gündeme alınması bakımından da fevkalade önem arz etmektedir" diye konuştu.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar'ın konuşması sonrası toplantı basına kapalı olarak devam etti.

Etiketler: EğitimErzurumTarımTeknolojiTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Türk dünyasının geleceği kadınların cesaretiyle şekillenecek

Sonraki Haber

Karşı şeride geçen tanker, 2 otomobille çarpıştı; 3 yaralı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Tüp bebek tedavisinde sperm kalitesi için yeni teknoloji
Bilim & Teknoloji

Tüp bebek tedavisinde sperm kalitesi için yeni teknoloji

3 Ekim 2026
Bakan Uraloğlu: TEKNOFEST'te çıta çok yüksek
Bilim & Teknoloji

Teknofest etkisi GAP Havalimanı’na yansıyacak: Yeni terminal gündemde

3 Ekim 2026
Bakan Göktaş: TEKNOFEST ailelerin yeri
Bilim & Teknoloji

Şanlıurfa Teknofest’te çocuklara teknoloji çağrısı

3 Ekim 2026
Bakan Kacır: Milli uzay vizyonumuz dünya ile buluşuyor
Bilim & Teknoloji

Dünyanın uzay devleri Antalya’da buluşuyor: IAC 2026 başlıyor

3 Ekim 2026
CANİKMAN, TEKNOFEST Güneydoğu’da puşi takıp dans etti
Bilim & Teknoloji

CANİKMAN, TEKNOFEST Güneydoğu’da puşi takıp dans etti

2 Ekim 2026
Haluk Bayraktar, Demirören Medya standını ziyaret etti
Bilim & Teknoloji

Haluk Bayraktar, Demirören Medya standını ziyaret etti

2 Ekim 2026
Sonraki Haber
Karşı şeride geçen tanker, 2 otomobille çarpıştı; 3 yaralı

Karşı şeride geçen tanker, 2 otomobille çarpıştı; 3 yaralı

En Güncel Haberler

2026’da Google’da moda aramaları değişti: Puantiye, capri pantolon ve babet neden geri döndü?
Moda ve Kadın

2026’da Google’da moda aramaları değişti: Puantiye, capri pantolon ve babet neden geri döndü?

3 Ekim 2026
Bordo ve kahverenginin yanına yeni rakipler geldi: 2026 sonbaharının renkleri
Moda ve Kadın

Bordo ve kahverenginin yanına yeni rakipler geldi: 2026 sonbaharının renkleri

3 Ekim 2026
Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı’nın (LÖSEV) öncülüğünde bir araya gelen yaklaşık 100 bin kişi Anıtkabir’i ziyaret etti. Fotoğraf: Ankara,(DHA)
Öne Çıkan

LÖSEV’den Anıtkabir’e 100 bin kişilik ziyaret

3 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Kazada yaralanan motosiklet sürücüsü, 6 günlük yaşam mücadelesini kaybetti

4 Ekim 2026
Yaşam

Göl kenarında erkek cesedi bulundu

3 Ekim 2026
Yaşam

Motosikletin tekerini tamir etmeye çalışırken parmağı koptu

3 Ekim 2026
Yaşam

Trabzon’da 12 yıl önce kaybolan 2 kişi, öldürülüp ormana gömülmüş

3 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Trabzon’da 12 yıl önce kaybolan 2 kişi, öldürülüp ormana gömülmüş

Trabzon’da 12 yıl önce kaybolan 2 kişi, öldürülüp ormana gömülmüş

- Haberton
3 Ekim 2026

Trabzonda’da 12 yıl önce kaybolan Köksal Kol (39) ile Mehmet Kaplan’ın (38), tabancayla vurularak öldürülüp, ormana gömüldüğü ortaya çıktı. Gömüldükleri...

Emeklilerin birikimleri hedefte: Dolandırıcıların kullandığı yeni yöntemlere dikkat

Türkiye’de akıl oyunları eğitimi: Satranç ve mangala çocukların bilişsel gelişimini nasıl destekliyor?

Türk kuru meyvesi dünyanın sofrasında: Kayısı, incir ve üzümde Türkiye’nin küresel liderliği

Türkiye’de kanser taraması: Erken tanı neden hayat kurtarıyor, kimler hangi testleri yaptırmalı?

Güncel Haber

Kazada yaralanan motosiklet sürücüsü, 6 günlük yaşam mücadelesini kaybetti

Kazada yaralanan motosiklet sürücüsü, 6 günlük yaşam mücadelesini kaybetti

4 Ekim 2026
2026’da Google’da moda aramaları değişti: Puantiye, capri pantolon ve babet neden geri döndü?

2026’da Google’da moda aramaları değişti: Puantiye, capri pantolon ve babet neden geri döndü?

3 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton