8 Ekim 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Yeni yılda beklenti değil umut büyütülmeli

Yeni yılda beklenti değil umut büyütülmeli

Haberton - Haberton
31 Aralık 2025
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Yeni yılda beklenti değil umut büyütülmeli
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Psikiyatri Uzmanı Dr. Alparslan Asil Budaklı, “Beklenti gerçekleşmediğinde hayal kırıklığı sert olur. Yeni yılda beklenti değil umut büyütülmeli” dedi.

Yeni yılın mucizevi bir başlangıç olmadığını ancak farkındalık ve yön belirlemek için güçlü bir eşik sunduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Alparslan Asil Budaklı, “Yeni yılda daha sağlıklı bir ruh hali için beklenti ve umut arasındaki farka dikkat etmek gerekir. Beklenti ‘kesin olsun’ der, umut ise ‘olabilir’ der. Beklenti gerçekleşmediğinde hayal kırıklığı sert olur. Umut ise esnektir, şekil değiştirir ama tamamen yıkılmaz. Bu nedenle yeni yılda beklenti değil umut büyütülmelidir” dedi.

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nden Psikiyatri Uzmanı Dr. Alparslan Asil Budaklı, yılın son günlerinin birçok kişi için umut, beklenti ve yorgunluk duygularını bir arada barındırdığını belirterek, bu dönemin ruh sağlığı açısından doğru okunması gerektiğini ifade etti.

‘YENİ YIL BİR MUCİZE DEĞİL, FARK ETME DURAĞIDIR’

Yeni yılın hayatı bir gecede değiştiren sihirli bir tarih gibi algılanmasının hayal kırıklıklarına yol açabileceğini vurgulayan Uzm. Dr. Budaklı, “Yeni yıl hayatın düzelmesini garanti etmez. Ama durup ‘Ben neredeyim?’ diye sormak için önemli bir eşiktir. Bu soru bir yargılama değil, yön bulma sorusu olduğunda işe yarar” diye konuştu.

Kendine sert yaklaşımın değişimi zorlaştırdığını dile getiren Uzm. Dr. Budaklı, “İnsan kendine acımasız davrandığında çoğu zaman ilerleyemez. Değişim, kendini suçlayarak değil, anlayarak başlar” açıklamasında bulundu.

‘BİR GECEDE TOPARLANMA BEKLENTİSİ GERÇEKÇİ DEĞİL’

Yeni yıl hedeflerinin çoğu zaman aşırı beklentilerle yüklendiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Budaklı, “Bu yıl her şey farklı olsun isteği çok insani. Ancak çoğu zaman bunun altında ‘bir gecede toparlanayım’ beklentisi yatar. Oysa değişim genellikle küçük, tekrar eden ve hayatın içine sığan adımlarla olur” dedi.

“Eskiye göre daha az zorlanmak bile ilerlemedir” diyen Uzm. Dr. Budaklı, “Hızlı iyileşmeyi beklemek yerine, zorlanmanın azaldığını fark etmek ruhsal gelişimin önemli bir göstergesidir” diye konuştu.

‘BEKLENTİ DEĞİL, UMUT BÜYÜTÜLMELİ’

Beklenti ile umut arasındaki farkın ruh sağlığı açısından belirleyici olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Budaklı, “Beklenti ‘kesin olsun’ der, umut ise ‘olabilir’ der. Beklenti gerçekleşmediğinde hayal kırıklığı sert olur. Umut ise esnektir, şekil değiştirir ama tamamen yıkılmaz” ifadelerini kullandı.

Hedef belirlerken şu sorunun yol gösterici olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Budaklı, “Zor bir günümde de bunu yapabilir miyim? Eğer cevap ‘hayırsa’ hedef küçültülmelidir. Hedefin küçülmesi, insanın küçülmesi değildir” dedi.

‘KÜÇÜK AMA GERÇEKLEŞTİRİLEBİLİR HEDEFLER KOYUN’

Hedeflerin çoğu zaman soyut ve sonuç odaklı kurulduğunu belirten Uzm. Dr. Budaklı, şu bilgileri paylaştı:

“Daha iyi olacağım, daha sağlıklı olacağım gibi hedefler tek başına yürümez. Hayatı değiştiren şey davranıştır. Haftada üç gün 20 dakika yürüyüş, her akşam 10 sayfa kitap gibi somut adımlar değişimin temelidir. Beyin büyük sözlerden etkilenir ama hayat küçük alışkanlıklarla değişir. Küçük ama yapılabilir hedefler sürdürülebilirdir.”

‘KAYGI YÜKSELDİĞİNDE ZİHNİ DEĞİL, BEDENİ SAKİNLEŞTİRMEK GEREKİR’

Yılbaşı döneminin bazı kişilerde kaygıyı artırabildiğini söyleyen Uzm. Dr. Budaklı, “Zihin hızlandığında düşünceler kaotik hale gelir, beden de buna eşlik eder. Bu noktada amaç kaygıyı sıfırlamak değil, bedeni yeniden dengeye almaktır. Nefes egzersizleri sinir sistemi üzerindeki etkilidir. Nefesi bilinçli şekilde yavaşlatmak, bedene ‘şu an güvendeyim’ mesajı verir ve kaygı döngüsünü kırar” diye konuştu.

‘UYKU DÜZELİRSE KAYGI DA AZALABİLİR’

Kaygının yalnızca psikolojik değil, fizyolojik bir durum olduğuna değinen Uzm. Dr. Budaklı, “Uykusuzluk ve kafein bedeni sürekli alarm halinde tutar. Bazen en etkili kaygı yönetimi, uyku düzenini sağlamak ve kafeini azaltmaktır. ‘Uyku düzelsin, kaygı zaten azalır’ cümlesi birçok hastada şaşırtıcı derecede doğru çıkmaktadır. Bu nedenle uyku ve kafein dengesine dikkat etmek, yatmadan 60 dakika önce ekranı azaltmak, yatakta problem çözmeyi bırakmak (beyin yatağı ‘düşünme alanı’ sanmasın) ve mümkünse her gün benzer saatte kalkmak (hafta sonu dahil) önemlidir” ifadelerini kullandı.

‘ŞANS OYUNLARINDA UMUT TEK BİR KAPIYA BAĞLANMAMALI’

Yılbaşı döneminde şans oyunlarına yönelimin de arttığını ifade eden Uzm. Dr. Budaklı, “Buradaki motivasyon çoğu zaman para değil, bir gecede rahatlama umududur. Ancak umut tek bir ihtimale bağlandığında kırılganlaşırö dedi. Şans oyunlarında kayıp sonrası telafi dürtüsünün riskli bir döngü oluşturabileceğini vurgulayan Budaklı, “Zararını çıkarma isteği, oyunu eğlenceden çıkarır ve bağımlılık zeminini hazırlar” açıklamasında bulundu.

‘YENİ YILDA HERKES AYNI ŞEYLERİ HİSSETMEZ’

Yılbaşı döneminin herkeste aynı duygulara yol açmayabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Budaklı, şu bilgileri paylaştı:

“Yeni yıl herkese aynı gelmez. Kimisi kalabalıkta iyi hisseder, kimisi sıkışır. Kimisi yeni başlangıçları sever, kimisi ‘geçen yılın hesabı’ ile yorulur. Zihin hızlandığında, düşünceler kaotik bir hal alabilir, ardı ardına gelen olumsuz düşüncelerle zihin zorlanır ve beden de gerilir. Uyku bozulur, sabır azalır, tahammül düşer. Böyle zamanlarda karmaşık yöntemler değil, temel düzenleyici teknikler (nefes gibi) çoğu kişide oldukça iyi çalışır. Çünkü kaygı yükseldiğinde zihin hızlanır; beden de buna eşlik eder. Nefes sıklaşır, kaslar gerilir, uyku kaçar. Bu noktada amaç ‘kaygıyı sıfırlamak’ değil, bedeni ve dikkati yeniden dengeye almaktır.”

‘KAYGIYLA BAŞA ÇIKMAK İÇİN İKİ ETKİLİ YOL’

Kaygıyla başa çıkmada iki etkili yöntem öneren Uzm. Dr. Budaklı, bunları şöyle aktardı:

“Nefes tekniği (1 dakika): Kaygı anında nefes çoğu zaman fark etmeden hızlanır ve yüzeyselleşir. Bu da bedene ‘tehlike var’ sinyalini sürdürür. Nefesi bilinçli biçimde yavaşlatmak, sinir sistemine ‘şu an güvendeyim’ mesajı verir. Burundan nefes 4 saniyede alınır, 6 saniye beklenir ve sanki bir doğum günü pastasının mumlarını üfler gibi 6 saniyede yavaşça verilir. Bu 10 tur tekrarlanır.

5-4-3-2-1 tekniği (duyularla ana dönmek): Kaygı geleceğe taşar: Ya şöyle olursa, ya böyle olursa… Zihin ileriye gittiğinde beden de onu takip eder. Bu teknik, dikkati şimdiye geri çağırır. Bir nevi ‘zihni rayına sokma’ egzersizidir:

“5 şey gör (renk, şekil, detay)

“4 şey hisset (ayağının yere teması, sandalyenin sırtı, ellerin sıcaklığı)

“3 şey duy (uzaktan gelen ses, klima, nefesin)

“2 şey kokla (kahve, parfüm, temiz hava)

“1 şey tat (su, sakız, ağzındaki tat)

“Bunu yaparken gözlemlerini ‘isimlendirmeniz’ etkiyi artırır: ‘Mavi bir kapı görüyorum, serin bir hava hissediyorum…’ gibi.. Zihin böylece döngüden çıkar, somuta iner.”

‘YENİ YIL BİR SINAV DEĞİL, BİR DURAKTIR’

Son olarak yeni yılın bir yenilenme zorunluluğu olarak görülmemesi gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Budaklı, “Yeni yıl bir sınav değil. Daha çok nefes almak, yönü kontrol etmek ve küçük düzenlemeler yapmak için bir duraktır. Bu yıl kendinize mükemmeliyet değil, şefkat hediye edin” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Avrupalı liderler, Ukrayna’ya destek ve yeniden inşa sürecini görüştü

Sonraki Haber

İşlenmiş gıdalar ve yanlış pişirme yöntemleri kanser riskini artırıyor

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

'En masumlarının bile vücudumuza toksik etkileri olabiliyor'
Sağlık Haberleri

‘En masumlarının bile vücudumuza toksik etkileri olabiliyor’

7 Ekim 2026
‘Uzun süre araç kullanımı, boyun sağlığını olumsuz etkileyebiliyor’
Sağlık Haberleri

‘Uzun süre araç kullanımı, boyun sağlığını olumsuz etkileyebiliyor’

7 Ekim 2026
Meme kanserinde cerrahi tedavi hastalığa göre belirleniyor
Sağlık Haberleri

Meme kanserinde cerrahi tedavi hastalığa göre belirleniyor

7 Ekim 2026
Uzmanlar kesin bir dille uyardı: "Doktor önermeden, zayıflama iğnesi kullanmayın!"
Sağlık Haberleri

Uzmanlar kesin bir dille uyardı: “Doktor önermeden, zayıflama iğnesi kullanmayın!”

7 Ekim 2026
Meme kanseri tedavisinde doğurganlık vurgusu: "Tedaviye başlanmadan, doğurganlığın korunması da konuşulmalı"
Sağlık Haberleri

Meme kanseri tedavisinde doğurganlık vurgusu: “Gelecekteki gebelik şansını korumak mümkün”

7 Ekim 2026
‘Rektum kanserinde tümör tamamen kaybolursa ameliyat şart olmayabilir’
Sağlık Haberleri

‘Rektum kanserinde tümör tamamen kaybolursa ameliyat şart olmayabilir’

7 Ekim 2026
Sonraki Haber
İşlenmiş gıdalar ve yanlış pişirme yöntemleri kanser riskini artırıyor

İşlenmiş gıdalar ve yanlış pişirme yöntemleri kanser riskini artırıyor

En Güncel Haberler

Kağıthane’de otomobil ile taksi çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı
Yerel Haberler

Kağıthane’de otomobil ile taksi çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

8 Ekim 2026
Bandırma'da yağ fabrikasında yangın
Yerel Haberler

Bandırma’da yağ fabrikasında yangın

8 Ekim 2026
Aydın’da kazada yaralanan 2 kişi, 3 gün sonra hastanede hayatını kaybetti
Yerel Haberler

Aydın’da kazada yaralanan 2 kişi, 3 gün sonra hastanede hayatını kaybetti

8 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Malatya’da otizmli bireyler için özel eğitim sınıfı açıldı

7 Ekim 2026
Yaşam

Gazze için Antalya’da sessiz yürüyüş; binlerce öğrenci tek yürek oldu

7 Ekim 2026
Yaşam

Kahramanmaraş’tan başlayan kutsal yolculuk: Yürüyerek ve otostop çekerek umreye gidiyor

7 Ekim 2026
Yaşam

Türk devletleriyle ortak uzay modülü hedefi

7 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

SPK'dan 21 kişi hakkında suç duyurusu

SPK’dan 21 kişi hakkında suç duyurusu

- Haberton
8 Ekim 2026

Sermaye piyasası işlemlerine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Odine şirketi hisselerinde yapılan inceleme sonucunda, 21 kişi hakkında...

7 Ekim 2023’ten bugüne Gazze: Üç yılda on binlerce ölüm, büyük yıkım

Yapay zekâ etiği ve AI regülasyonu: Türkiye’de yapay zekâ için hukuki sorumluluk dönemi başlıyor mu?

Ahilikten e-ticarete: 800 yıllık esnaf kültürü dönüşüyor

Gençlerde kanser vakaları artıyor mu? Dünya Kanser Araştırma Fonu yeni verileri açıkladı

Güncel Haber

Kağıthane’de otomobil ile taksi çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

Kağıthane’de otomobil ile taksi çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

8 Ekim 2026
Bandırma'da yağ fabrikasında yangın

Bandırma’da yağ fabrikasında yangın

8 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton