28 Ağustos 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Yeni anayasanın imtiyaz ve istisnaları ortadan kaldırması gerekir

Yeni anayasanın imtiyaz ve istisnaları ortadan kaldırması gerekir

Haberton - Haberton
10 Ekim 2024
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Yeni anayasanın imtiyaz ve istisnaları ortadan kaldırması gerekir

Yeni anayasanın imtiyaz ve istisnaları ortadan kaldırması gerekir

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Anayasa’da asıl olan milletin ihtiyaçlarının dile getirilmesidir. Mesela Anayasa’da yer alan, ‘Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü’ tabiri doğrudur; ama bu perspektiften baktığınızda değiştirilmesi gerekir. Çünkü devletin ülkesi olmaz, milleti olmaz. Bu metin, ‘Milletin devleti ve ülkesi ile bölünmez bütünlüğü’ şeklinde ifade edilmelidir. Yeni anayasanın imtiyaz ve istisnaları ortadan kaldırması gerekir. İmtiyaz ve istisnalar, demokrasilerin en büyük düşmanıdır” dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Gazi Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni’ne katıldı. Törende, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Ünal ve öğretim üyeleri ile öğrenciler yer aldı. TBMM Başkanı Kurtulmuş, Türkiye’nin önümüzdeki süreçte önemli meselelerinden birisinin, yeni bir anayasa yapmak olduğunu aktararak, “Yeni anayasa yapmak ya da mevcut Anayasa’da köklü bir değişikliğin gerçekleştirilmesi, sadece bir siyasi argüman değil. ‘Olursa da olur, olmazsa da olur’ diye bakacağımız bir konu değil.

Adalet, özgürlük, demokrasi üzerinde Türkiye’nin gelişmesi, Türkiye’nin çevresel tehditlere karşı daha güçlü olması, devlet ve millet kaynaşmasının tam manasıyla sağlanabilmesi için de samimi olan bir adımdır. Bunun için özellikle üniversitelerimize bu süreçte yeni anayasanın yapılabilmesi için güçlü destek vermeliyiz. Hiç şüphesiz 82 Anayasası’nın Türkiye’de siyasal ve toplumsal sorunların kaynağında büyük payı olduğunu hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla Türkiye’nin artık darbelerin ürünü olan bu Anayasa’dan kurtulmasının vakti gelmiştir. Büyük kazanımlar elde ettiğimiz Cumhuriyetimizin birinci asrını geride bıraktık. Türkiye’nin ikinci asrında hiç şüphesiz yeni bir anayasaya, halkı kuşatan ve kucaklayan bir anayasaya ihtiyaç vardır. Bu anayasa hepimizin ortak sorumluluğudur” dedi.

‘PARLAMENTO ANAYASA YAPMA GÜCÜNE SAHİPTİR’

TBMM’nin 28’inci Dönemi’nin, yakın tarihteki demokratik temsil kabiliyeti en yüksek parlamento olduğunu kaydeden Kurtulmuş, “Bu parlamento 14 siyasi partinin olduğu, 6 siyasi partinin grubunun olduğu, ayrıca oy veren halkın yüzde 95’inin temsil edildiği bir parlamentodur. Bu parlamentonun demokratik bir anayasayı hazırlama gibi önemli bir imkanı ve gücü olduğunu da açıkça söylemek isterim. Bu süreç içerisinde TBMM Başkanı olarak kendi fikirlerimi söylemekten daha ziyade, herkesin fikirlerini açıkça ve özgürce söyleyebileceği bir zemini oluşturabilmeye gayret ediyorum. Bunun için ne dediğini çok net bir şekilde söyleyen herkesin, ‘Benim de bir fikrim var. Anayasa ilgili şunu söylemek istiyorum’ diyen herkesin fikrinin itibar gördüğü birtakım platformları oluşturmaya gayret edeceğiz. Böylece ümit ediyorum ki en kısa süre içerisinde Türkiye bu anayasa tartışmalarını da güçlü bir şekilde gerçekleştirecektir.

Bu parlamento, anayasa yapma yetkisine sahiptir, gücüne sahiptir. Günümüz dünyasındaki gelişmeler çerçevesinde hiçbir şeyin eski olduğu şekliyle, eski kabul edildiği şekliyle devam etmesi mümkün değildir. Bunun için diyoruz ki ekonomik, siyasi, toplumsal ve hukuki reformlar çerçevesinde anayasanın ele alınması ve bunun bu reform sürecinin önemli bir aparatı olarak görülmesi gerekmektedir. Peki nasıl bir anayasa yapılması lazım? Herkesin fikrini ortaya koyacağı, açık ve şeffaf bir sürecin yönetilmesi, sağlıklı bir tartışma ortamının ortaya konulması, müzakerenin gerçek bir şekilde, sonuç alıcı bir şekilde yönlendirilmesi şarttır. Bu çerçevede TBMM Başkanlığı’nın üzerine düşen, bu şeffaf müzakere sürecini yönetebilmektir” diye konuştu.

‘DEVLETİN ÜLKESİ, MİLLETİ OLMAZ’

1961 ve 1982 anayasalarında var olan birçok maddenin değişmiş olmasına rağmen, hala darbeci ruhun maddelerin arasında gizli olduğunu gördüklerini söyleyen Kurtulmuş, şöyle devam etti:

“Kıyamete kadar sürecek bir devletin yapısından bahsediyoruz. Bu devletin aslı millettir. Devlet aygıtı, milletin işlerini iyi yönetmek için kurulmuş olan bir mekanizmadır. Bu çerçevede Anayasa’da asıl olan milletin ihtiyaçlarının dile getirilmesidir. Mesela çok sıradanmış gibi görünen, Anayasa’da yer alan ‘Devletin, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü’ tabiri, doğrudur ama bu perspektiften baktığınızda değiştirilmesi gerekir. Çünkü devletin ülkesi olmaz, milleti olmaz. Bu metin, ‘Milletin devleti ve ülkesi ile bölünmez bütünlüğü’ şeklinde ifade edilmelidir. Yeni anayasanın imtiyaz ve istisnaları ortadan kaldırması gerekir. İmtiyaz ve istisnalar, demokrasilerin en büyük düşmanıdır. İmtiyaz ve istisnalar, seçkinci gruplara ya da bir takım avantajlı gruplara kamunun gücünü aktarmak demektir. Dolayısıyla bu anayasa yapımı sürecinde istisnaların ve imtiyazların ortadan kaldırılması gerekmektedir.”

Anayasa’nın darbecilerin ideolojisinden kurtarılması gerektiğinin altını çizen TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Yeni anayasanın nasıl yapılacağı ile ilgili olarak önemli bir konu da anayasa ile ideoloji arasındaki ilişkidir. Maalesef, Türkiye’de hem 61, hem 82 Anayasası, ideolojik tavırlarla öne sürülmüş ve anayasanın içine ideoloji bir şekilde yerleştirilmiştir. Türkiye’de yüzlerce farklı ideolojinin olduğu açıktır. Hangi ideolojiyi içine yazacağız? Anayasanın ideolojiden arınmış, halkın ihtiyaç ve taleplerine cevap veren, milli birliği ve beraberliği koruyacak şekilde yazılması şarttır” dedi.

Etiketler: Numan Kurtulmuş
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Köfteci Yusuf Tarım Bakanlığı’nın listesine girdi

Sonraki Haber

Kapalı oturumun tutanakları mühürlendi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Bayraktar: Arz güvenliği bir ülkenin milli güvenliğinin parçasıdır
Politika

Bakan Bayraktar: Arz güvenliği bir ülkenin milli güvenliğinin parçasıdır

28 Ağustos 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile görüştü
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile görüştü

27 Ağustos 2026
Bakanlar Kacır ve Çiftçi bir araya geldi
Politika

Bakan Kacır ile Bakan Çiftçi bir araya geldi!

27 Ağustos 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üsküdar'da esnafı ziyaret etti
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üsküdar’da esnafı ziyaret etti

27 Ağustos 2026
İyi Parti Genel Başkanı Dervişoğlu sert konuştu: "Türk milleti ihanet yasasını not etti"
Politika

İyi Parti Genel Başkanı Dervişoğlu sert konuştu: “Türk milleti ihanet yasasını not etti”

27 Ağustos 2026
CHP’li Saraç: Asgari ücret 45 bin lira olmalıdır
Politika

CHP’den asgari ücret için dikkat çeken çıkış! “Minimum 45 bin lira olmalı”

27 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Kapalı oturumun tutanakları mühürlendi

Kapalı oturumun tutanakları mühürlendi

En Güncel Haberler

Otoyolda yanan TIR, kullanılmaz hale geldi
Yerel Haberler

Otoyolda yanan TIR, kullanılmaz hale geldi

28 Ağustos 2026
Bursa'da hafif ticari araç kaldırıma çarptı: 1 yaralı
Yerel Haberler

Bursa’da hafif ticari araç kaldırıma çarptı: 1 yaralı

28 Ağustos 2026
Bingöl'de hafif ticari araç uçuruma yuvarlandı: 4 ölü, 5 yaralı
Yerel Haberler

Bingöl’de hafif ticari araç uçuruma yuvarlandı: 4 ölü, 5 yaralı

28 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Mardin’de yol kenarında oluşan hortum kamerada

27 Ağustos 2026
Yaşam

Maltepe’de hafif ticari araçla motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

27 Ağustos 2026
Yaşam

Döktüğü gibi topladı: Çevre katliamına hem ceza hem temizlik görevi

27 Ağustos 2026
Yaşam

Koruyucu Aile Festivali’nde çocuklar aileleriyle eğlendi

27 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Çıldır’da şiddetli dolu ve fırtına: 20’den fazla evin çatısı uçtu

Çıldır’da şiddetli dolu ve fırtına: 20’den fazla evin çatısı uçtu

- Haberton
28 Ağustos 2026

Ardahan’ın Çıldır ilçesinde akşam saatlerinde etkili olan şiddetli dolu ve fırtına, büyük hasara yol açtı. Fındık büyüklüğünde yağan dolu, ekili...

Özgürlükten rutine sert iniş: Tatil dönüşü sendromu ve işe uyumun psikolojik haritası

Facebook hesabınıza başkası girmiş olabilir! Hesabınıza giriş yapan cihazları böyle kontrol edebilirsiniz

ATM kartınızı yutarsa ne yapmalısınız? Kartı geri almak için yapılan bu hata risk oluşturabilir

Şifreniz çalınmış olabilir! Hesaplarınız ele geçirilmeden önce bu işaretlere dikkat

Güncel Haber

Otoyolda yanan TIR, kullanılmaz hale geldi

Otoyolda yanan TIR, kullanılmaz hale geldi

28 Ağustos 2026
Bursa'da hafif ticari araç kaldırıma çarptı: 1 yaralı

Bursa’da hafif ticari araç kaldırıma çarptı: 1 yaralı

28 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton