26 Nisan 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yaşam - YDS’de yapay zeka ile hazırlanan sorular tam not aldı

YDS’de yapay zeka ile hazırlanan sorular tam not aldı

Haberton - Haberton
10 Aralık 2025
- Yaşam
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
YDS'de yapay zeka ile hazırlanan sorular tam not aldı
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, yabancı dil sınavlarına ilişkin, “YDS’de yapay zeka ile hazırlanan sorular tam not aldı. Bu uygulamayı diğer sınavlara da yaygınlaştıracağız” dedi.

Samsun Üniversitesi, British Council, Open University ile Oxford Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen ‘Quality in English Medium Instruction Forum-A Decade of Progress and the Road Ahead’ başlıklı uluslararası forum, Ballıca Kampüsü’nde gerçekleştirildi. 10-11 Aralık tarihlerinde yapılacak programa ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, British Council Direktörü Denise Waddingham, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Forumun açılış konuşmalarını Prof. Dr. Mahmut Aydın ve Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, İngilizce olarak yaptı.

Programın sonunda basın mensuplarına değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Ersoy, ÖSYM olarak yapay zeka destekli sorular hazırlamaya başladıklarını söyledi. Prof. Dr. Ersoy, açıklamasında, “2 tane yapmış olduğumuz yabancı dil sınavı YDS’de yapay zeka tarafından hazırlanmış soruları sorduk. Geçerli ve güvenlik anlamında tam not aldı sınavın soruları. Artık biz bunu artırarak devam edeceğiz. Sadece dil sınavlarında kalmayacağız. Biz bu sınavları da inşallah diğer yapmış olduğumuz sınavlara da aktaracağız. Biz her yıl 60 ila 70 arasında sınavlar yapıyoruz. Artı bunun beraberinde de 25-30 civarında yerleştirmeler yapıyoruz. Dolayısıyla bu sınavlarda biliyorsunuz soru havuzu denilen ciddi bir problemimiz var. Soru havuzunu arttırma anlamında yapay zekayı biz akli bir şekilde kullanacağız. Özellikle dil sınavlarına ilişkin de değerlendirmesinde yapay zeka çalışmalarımız inşallah uzun soluklu bir süreç. Bugünden yarın olacak bir süreç değil ama bununla ilgili de bizim projelerimiz başladı. Çalışmalarımız devam ediyor. Yani önümüzdeki birkaç yıl içerisinde inşallah bu sonuçlara da ulaşacağız. Çünkü biz her hafta randevulu sistemle dil sınavı yapmak istiyoruz. On binlerce insanı aynı anda sınav yapma derdimiz var. Dolayısıyla değerlendirmelerde de hem yapay zeka hem de bir değerlendirici kullanıp inşallah daha hızlı bir cevap vereceğimiz dil sınavları yapacağız” diye konuştu.

Türkiye’nin ilk kez dört dil becerisini ölçen sınavın ÖSYM tarafından uygulandığını belirten Prof. Dr. Ersoy, “ÖSYM olarak İngilizcenin eğitim dilindeki yaygınlığının farkındayız ve biz şu ana kadar tek beceri ölçen sınavlar yapıyorduk. YDS ve YÖK-DİL adı verilen sınavlar yapıyorduk. Artık yeni bir çığır açtık biz bu yıl itibarıyla. Adına ETEP adını verdik. Electronic Desktop English Proficiency (ETEP) olan sınavı, Türkiye’de hayata geçirirdik. 14 yıllık bir rüya bizim dönemimizde hayata geçti. Artık bundan sonra Türkiye’de ÖSYM tarafından üretilen 4 beceriyi ölçen bir sınavımız var. Biz bu sene bu sınavı temmuz ve kasım ayında 2 tane gerçekleştirdik. İnşallah hedefimiz önümüzdeki sene bu sınavı 4 kere yapmak. Şu anda bu sınavımızı Türkiye’de 4 merkezde yapıyoruz. İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana’da, 5 bin kapasiteyle. Fakat YÖK Başkanımızla ve diğer yetkililerle yaptığımız görüşmeler sonucunda inşallah her üniversitede bir sınav merkezi açarak Türkiye’nin tamamında her ilde ve her üniversitede ETEP adını verdiğimiz bu sınavı yaygınlaştıracağız” dedi.

‘TÜRKÇE DÖRT BECERİ SINAVI 2026 BAŞINDA GELİYOR’

Yabancılar için Türkçe sınavına dair konuşan Prof. Dr. Ersoy, “İngilizcenin yanında da burada ilk defa duyurduğumuz yabancılar için Türkçe sınavını da dört beceri olarak inşallah hayata geçiriyoruz. Onunla ilgili de tüm çalışmalarımız tamamlandı. 2026’nın başlarında inşallah, YÖK Başkanımızın da destekleriyle beraber bu 4 beceri dil Türkçe sınavını da hayata geçireceğiz. Yaptığımız çalışmalar, ölçme ve değerlendirme alanında herhangi bir dilin 4 beceri olarak sınavının yapılmasının temelini biz oluşturuyoruz. Bundan sonra da hedefimiz, diğer farklı diller için ÖSYM olarak biz İngilizceden sonra en fazla yaptığımız, Arapçaya dönük bir sınav. Onun da çalışmalarını başlatıyoruz. Dolayısıyla herhangi bir dille yeterli kaynak, bu insan kaynağı, akademik kaynak ve diğer kaynakla yeterli olduğu zaman onun 4 becerili olarak sınavını yapma anlamında biz ÖSYM olarak açıklık yapacağız. Bu yaptığımız çalışmaları, bilimsel süreçlerini biz her sınavdan sonra da kendi web sayfamızda yayınlayıp akademisyenlere ve araştırmacılara ‘Buyurun elinize veriler’ gibi bununla ilgili bu sınavları geliştirici, akademik anlamda çalışmalar yapıcı verilerde onların hizmetine sunacağız. Tek hedefimiz bu dil öğretimine ilişkin ÖSYM olarak da ciddi bir katkıda bulunmak. Sınav güvenliğinin en üst düzeyde olduğu kurum biziz. Yaygınlık anlamda, kapsam anlamında da uluslararası düzeyde bir kurum olduğum için bu tip uluslararası olarak etkinliklere de sürekli katılıyoruz” dedi.

‘DİL EĞİTİMİNE ÜLKE ÇAPINDA KATKI SAĞLAYACAĞIZ’

Türkiye’de yıllardır ‘Dil eğitimi var ancak öğrenciler konuşamıyor’ eleştirileri olduğunu belirten Prof. Dr. Ersoy, dört beceriyi ölçen sınavların bu sorunun çözümüne katkı sunacağını belirterek, “Buradaki amacımız biz şu anda ÖSYM olarak tek beceri ölçen sınav yapıyoruz. YDS ve YÖK-DİL adını verdiğimiz. Burada eğitim dili olarak İngilizce. Mesela ben ODTÜ mezunuyum. Dolayısıyla ODTÜ’de de eğitim dili İngilizcedir. Dolayısıyla öğrencilerin dersleri anlamında bir çalışma bu. 12 yıllık bir İngilizce eğitimi var. Fakat hepimiz tüm Türkiye’de şikayet ettiğimiz şey, öğrencilerimizin bu kadar eğitim aldığı halde konuşamaması, yazamaması, dinleyememesi. İşte biz ÖSYM olarak bu tip etkinliklere katılarak artık Türkiye’nin yeni bir sınavı var. Dört beceriyi ölçecek. Dolayısıyla bu dört beceriyi ölçen sınavlarla beraber etki olarak hem üniversite eğitimleri hem lise, ortaokul düzeyinde de öğrencilerin daha nitelikli öğretimine katkıda bulunacağımızı düşünüyoruz. Temel hedefimiz bu. Sağlıklı bir sınav yapmak istiyoruz, çünkü yapmış olduğumuz sınavlarla biz dört beceriyi ölçeceğiz. Konuşma, yazma, anlama, dinleme becerilerini ölçeceğiz. Dolayısıyla bir dil anlamında, bir dilin öğrenilmesi anlamında gerekli olan çalışmalardır bu. Sadece İngilizceye özgü de yapmıyoruz, herhangi bir dille ilgili de 4 beceriyi ölçen sınavların ölçme ve değerlendirme anlamında bilimsel altyapısını da oluşturuyoruz. Bu ülke olarak çekmiş, sıkıntı duymuş olduğumuz dil öğretimine ilişkin ÖSYM olarak ne katkıda bulunabilir, bunun derdindeyiz biz” diye konuştu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Sultangazi’de iş yeri ve evleri atık su bastı

Sonraki Haber

İş merkezinin kazan dairesinde çıkan yangın büyümeden söndürüldü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Mardin'de tekmeli, yumruklu kavga; 2 yaralı
Yaşam

Mardin’de tekmeli, yumruklu kavga; 2 yaralı

26 Nisan 2026
Kurt kulağı çiçekleri meraları süslüyor
Yaşam

Kurt kulağı çiçekleri meraları süslüyor

26 Nisan 2026
1,5 milyon liralık altınlarını ‘polis’ olarak tanıtan dolandırıcılara kaptırmıştı; uyarıda bulundu
Yaşam

1,5 milyon liralık altınlarını ‘polis’ olarak tanıtan dolandırıcılara kaptırmıştı; uyarıda bulundu

26 Nisan 2026
Emine Erdoğan, Rami Çocuk ve Sanat Bienali'nin açılışına katıldı
Yaşam

Emine Erdoğan, Rami Çocuk ve Sanat Bienali’nin açılışına katıldı

25 Nisan 2026
Ankara'da hayvanseverlerden yürüyüş
Yaşam

Ankara’da hayvanseverlerden yürüyüş

25 Nisan 2026
Deniz kaplumbağası ölüsü sahile vurdu
Yaşam

Deniz kaplumbağası ölüsü sahile vurdu

25 Nisan 2026
Sonraki Haber
İş merkezinin kazan dairesinde çıkan yangın büyümeden söndürüldü

İş merkezinin kazan dairesinde çıkan yangın büyümeden söndürüldü

En Güncel Haberler

Diyarbakır'da hasarlı minarenin kontrollü yıkımı yapıldı; o anlar kamerada
Yerel Haberler

Diyarbakır’da hasarlı minarenin kontrollü yıkımı yapıldı; o anlar kamerada

26 Nisan 2026
Belçika’ya ait askeri uçağa Haiti’de ateş açıldı
Dış Haberler

Belçika’ya ait askeri uçağa Haiti’de ateş açıldı

26 Nisan 2026
Sanattan spora gençlerin buluşma noktası: Gençlik Merkezleri
Kültür ve Sanat

Sanattan spora gençlerin buluşma noktası: Gençlik Merkezleri

26 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Mardin’de tekmeli, yumruklu kavga; 2 yaralı

26 Nisan 2026
Yaşam

Kurt kulağı çiçekleri meraları süslüyor

26 Nisan 2026
Yaşam

1,5 milyon liralık altınlarını ‘polis’ olarak tanıtan dolandırıcılara kaptırmıştı; uyarıda bulundu

26 Nisan 2026
Yaşam

Emine Erdoğan, Rami Çocuk ve Sanat Bienali’nin açılışına katıldı

25 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

1,5 milyon liralık altınlarını ‘polis’ olarak tanıtan dolandırıcılara kaptırmıştı; uyarıda bulundu

1,5 milyon liralık altınlarını ‘polis’ olarak tanıtan dolandırıcılara kaptırmıştı; uyarıda bulundu

- Haberton
26 Nisan 2026

Batman’da yaklaşık 2 ay önce telefonla arayan ve kendilerini ‘polis’ olarak tanıtan dolandırıcılara 1,5 milyon TL değerindeki altınını kaptıran Siraceddin...

Kalori açığı nasıl oluşturulur?

Komşu gürültüsünde haklar neler?

İşten çıkarılınca tazminat nasıl alınır?

Duygusal manipülasyon nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Diyarbakır'da hasarlı minarenin kontrollü yıkımı yapıldı; o anlar kamerada

Diyarbakır’da hasarlı minarenin kontrollü yıkımı yapıldı; o anlar kamerada

26 Nisan 2026
Belçika’ya ait askeri uçağa Haiti’de ateş açıldı

Belçika’ya ait askeri uçağa Haiti’de ateş açıldı

26 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton