17 Eylül 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Yapay zeka, stratejik iletişimde ezber bozan bir güç

Yapay zeka, stratejik iletişimde ezber bozan bir güç

Haberton - Haberton
17 Aralık 2024
- Politika
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Yapay zeka, stratejik iletişimde ezber bozan bir güç

Yapay zeka, stratejik iletişimde ezber bozan bir güç

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Yapay zeka araçları dünyamızı ve bütün sektörleri hızla dönüştürüyor. Bugün yapay zeka stratejik iletişimde ezber bozan bir güç olarak karşımızda durmaktadır dedi.

İletişim Başkanı Altun, Uluslararası Stratejik İletişim Forumu nedeniyle ‘Dijital Çağda Hakikat Mücadelesi’ başlıklı bir makale kaleme aldı. Makale; ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya, İsveç, İsviçre, Bulgaristan, Yunanistan, Bosna Hersek, Macaristan, Avusturya, Rusya, Filistin, Suudi Arabistan, Çin, Güney Kore, Malezya, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, KKTC, Özbekistan gibi 24 ülkenin haber ajansları, önde gelen gazeteleri ve dijital portallarında yer buldu.

‘ETKİLİ İLETİŞİM STRATEJİLERİ GELİŞTİRİLMELİ’

Makalede, içinde bulunulan çağın insanlığa yeni fırsatlar sunmakla kalmayıp, ciddi zorlukları da beraberinde getirdiğine işaret eden Fahrettin Altun, bilgi üretimi ve dolaşımının hızına yetişilmesinin güçleştiği bu çağda iletişim ekosisteminin köklü bir dönüşüm sürecinden geçtiğini ifade etti. Ancak bu dönüşüm sürecinin pozitif ilerlemeyi kapsadığı kadar, ahlaki, kültürel ve insani sınavları da beraberinde getirdiğini belirten Altun, teknolojinin hızla ilerlediği bu yepyeni ve zorlayıcı dönemde günlük hayatların da birer unsuru haline gelen yapay zeka ve algoritmaların artık sadece birer araç değil, aynı zamanda güç dengelerini de yeniden belirleyen aktör haline geldiğini kaydetti. Hakikat ve yalan arasındaki çizginin günbegün daha da bulanıklaştığını, insanlığın ‘hakikat krizi’ olarak da adlandırılabilecek bir belirsizlikler yumağıyla boğuşmaya başladığını ve büyük sınamalarla yüzleşildiğini dile getiren Fahrettin Altun, bu sorunlar yumağını aşmanın yegane yolunun etkili iletişim stratejileri geliştirmek olduğunu belirtti.

‘DİJİTAL SİLAHA DÖNÜŞME POTANSİYELİ TAŞIYOR’

İletişim Başkanı Altun, teknolojiyle dönüşen iletişim ekosisteminin fırsat ve tehditlerini toplum yararı için etkili şekilde analiz etmek ve bunları yönetmenin öncelikleri olması gerektiğini kaydederek, “Yaşanan gelişmeler toplumların iletişim alanındaki alışkanlıklarını değiştirmekte, dijital medya hayatımızın önemli bir parçası olarak öne çıkmaktadır. Bu değişimin en çarpıcı yönü ise, yapay zekanın iletişim süreçlerindeki etkisiyle kendini göstermektedir. Yapay zeka araçları dünyamızı ve bütün sektörleri hızla dönüştürüyor.

Bugün yapay zeka stratejik iletişimde ezber bozan bir güç olarak karşımızda durmaktadır. Veri analizi, içerik üretimi ve kriz yönetimi gibi alanlarda sunduğu imkanlar çok değil bundan birkaç yıl kadar önce hayal dahi edilemeyen bir hız ve etkinlik sağlıyor. Kısa süre önce yalnızca bilim kurgu filmlerinde hayal edilebilen fikirler, bugün herkesin kolaylıkla erişebileceği bir noktaya geldi. Ancak ne yazık ki teknolojinin bu pozitif yönlü ilerleyişi doğru amaçlarla kullanılmadığında bir dijital silaha dönüşme potansiyeli taşıyor” dedi.

‘HAKİKATİN YERİNİ MANİPÜLASYON ALMAKTADIR’

Deep-fake üretebilen yapay zekanın, orijinal içerikleri sahte içeriklerden ayırt edilemez hale getirdiğine dikkat çeken Altun, bunun toplumların güvenini zedelediğini, hakikat krizini derinleştirdiğini, dezenformasyon, manipülasyon ve etik ihlallerin yıkıcı sonuçlarını büyük ölçüde artırdığını söyledi. Fahrettin Altun, “Algoritmaların kontrol ettiği bir dünyada, bireylerin sadece yankı odalarına hapsolması, toplumsal kutuplaşmayı körüklemekte ve hakikatin yerini manipülasyon almaktadır. Bu durum, yapay zekanın etik ilkelerle yönetilmesi gerektiği gerçeğini bir kez daha gözler önüne sermektedir. Yapay zekanın dijital alanda kullanımı hesap verilebilirlik, şeffaflık ve etik gibi birçok hususu da gündeme getirmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

Yakın zamanda Gazze’de yaşanan trajediler sırasında yapay zeka destekli dezenformasyonun uluslararası kamuoyunu yanıltmak için nasıl kullanıldığına hep beraber şahitlik edildiğini belirten Altun, sosyal medyadaki dezenformasyonun, algoritmalar tarafından hızla yayılarak, doğru bilgiye erişimin engellendiğini, bunun sonucunda, yaşanan gelişmeler ve insan hakları ihlallerine ilişkin gerçek bilginin kamuoyuna ulaşmasının zorlaştığını kaydetti.

‘KÜRESEL İŞ BİRLİĞİNİN ÖNEMİ DAHA FAZLA HİSSEDİLMEKTE’

Teknolojik ve dijital imkanların insanlığa sağladığı büyük faydaların yadsınmayacağına ve reddedilemeyeceğine işaret eden Fahrettin Altun, şöyle devam etti:

“Tıpkı bu imkanları kötücül amaçlar için kullananların varlığının da küresel güvenlik ve istikrar ortamına tehdit oluşturduğu gerçeğinin yadsınamayacağı gibi. Bu tür yıkıcı etkiler karşısında, Türkiye olarak stratejik iletişim mekanizmalarımızla yanlış bilgilendirmeleri engellemek, hakikati savunmak ve uluslararası kamuoyunun doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak için yoğun çaba sarf ediyoruz. Dijital tehditlere yönelik farkındalık oluşturulması ve medya okuryazarlığının artırılması günümüzün çok çeşitli riskleriyle mücadelede önceliklerimiz arasında yer almaktadır. Dijital alandaki çok kapsamlı dönüşümü yönetmek için küresel iş birliğinin önemi her geçen gün daha fazla hissedilmektedir. Türkiye olarak hakikat mücadelesinde uluslararası iş birliğini destekleyen faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde, bu dönüşüm çağında Türkiye olarak stratejik bir duruş sergiliyoruz.

Teknolojiyi insanlığın hizmetine sunmayı, toplumsal faydayı öncelemeyi ve hakikati merkeze alan bir iletişim anlayışını esas almış bulunmaktayız. Bu yeni çağda stratejik iletişimi ise belirsizlikleri yönetmenin ve güven tesis etmenin anahtarı olarak görüyoruz. Türkiye olarak, ulusal ve uluslararası düzeyde bu alanda etkin bir rol üstleniyoruz. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı olarak yürüttüğümüz dezenformasyonla mücadele çabamız, uzun süredir hakikat krizine karşı kararlılıkla çalışmakta ve bu çerçevede etkili çözümler geliştirmektedir. Kriz iletişimini, yapay zeka destekli stratejik iletişim süreçlerinin en hayati uygulama alanlarından biri olarak değerlendiriyoruz. Doğru bilgiye hızla ulaşmak ve kamuoyunu etkili bir şekilde bilgilendirmek, kriz anlarında hayat kurtarıcı bir rol oynamaktadır.”

‘TÜRKİYE, KÜRESEL DÜZEYDE MODEL OLMAYI SÜRDÜRECEK’

Altun, dijital çağın dönüşüm rüzgarlarının yakından hissedildiği bu dönemde, 13-14 Aralık 2024 tarihinde düzenlenen ‘Uluslararası Stratejik İletişim Forumu Stratcom’un tüm bu fırsat ve risklerin küresel ölçekte derinlemesine tartışıldığı öncü bir platform olduğunu dile getirerek, dünyanın dört bir yanından kamu sektörü, medya, akademi, sivil toplum ve özel sektör temsilcilerini bir araya getiren forumun, stratejik iletişim ekosisteminin geleceğine yön veren fikirlerin harmanlandığı bir merkez konumunda olduğunu kaydetti.

Forumun aynı zamanda dijital çağın zorluklarına ve hakikat krizine karşı ortak bir iradenin inşasına olanak sağlayan küresel bir çağrı olduğunu aktaran Altun, “Bu küresel çağrının önemini, yapay zeka ve stratejik iletişimde yaşanan bu devrimlerin büyük sorumlulukları da beraberinde getirmesiyle görmekteyiz. Bizler insanlığın ortak geleceği için; hakikat, vicdan ve adalet ilkelerinden ödün vermeyen bir anlayışla hareket etmemiz gerektiği bilincindeyiz. Türkiye, bu anlayışın rehberliğinde sadece kendi bölgesinde değil küresel düzeyde de bir model olmayı sürdürecektir” ifadelerini kullandı.

Etiketler: Yapay Zeka
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Sağlık turizminde Türkiye’ye 2 milyon ziyaret

Sonraki Haber

2025 Fransa Güzeli, en yaşlı şampiyon olarak tarihe geçti

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Valisi Canbolat'ı kabul etti
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Valisi Canbolat’ı kabul etti

17 Eylül 2026
Bakan Alparslan Bayraktar'dan gaz müjdesi: "8 milyon hanenin ihtiyacını kendi gazımızla sağlamış olacağız"
Politika

Bakan Alparslan Bayraktar’dan gaz müjdesi: “8 milyon hanenin ihtiyacını kendi gazımızla sağlamış olacağız”

17 Eylül 2026
Kılıçdaroğlu, 'Ekonomi Masası' toplantısına başkanlık etti
Politika

Kılıçdaroğlu, ‘Ekonomi Masası’ toplantısına başkanlık etti: “Devlet Denetleme Kurulu derhâl harekete geçmeli”

17 Eylül 2026
Cumhurbaşkanı kararıyla İsmail Namık Gedik’in naaşı Menderes Anıt Mezarı’na nakledilecek
Politika

Cumhurbaşkanı kararıyla İsmail Namık Gedik’in naaşı Menderes Anıt Mezarı’na nakledilecek

17 Eylül 2026
Müsavat Dervişoğlu’ndan “Öcalan’a villa” tepkisi: Yaptığınız suç!
Politika

Müsavat Dervişoğlu’ndan “Öcalan’a villa” tepkisi: Yaptığınız suç!

17 Eylül 2026
Mazot 100 lirayı aştı, çiftçinin hesabı şaştı: “1 litre için 6 kilodan fazla buğday satmak gerekiyor”
Politika

Mazot 100 lirayı aştı, çiftçinin hesabı şaştı: “1 litre için 6 kilodan fazla buğday satmak gerekiyor”

17 Eylül 2026
Sonraki Haber
2025 Fransa Güzeli, en yaşlı şampiyon olarak tarihe geçti

2025 Fransa Güzeli, en yaşlı şampiyon olarak tarihe geçti

En Güncel Haberler

2027 yılında Riyad'da Etnospor ve Kültür Festivali düzenlenecek: Yeni iş birliklerine ön ayak olacak
Spor Haberleri

2027 yılında Riyad’da Etnospor ve Kültür Festivali düzenlenecek: Yeni iş birliklerine ön ayak olacak

17 Eylül 2026
Afrika'da kıta kabuğu inceldikçe, beklenenden hızlı bölünüyor: Fosil zenginliği ortaya çıkıyor
Bilim & Teknoloji

Afrika’da kıta kabuğu inceldikçe, beklenenden hızlı bölünüyor: Fosil zenginliği ortaya çıkıyor

17 Eylül 2026
Esenyurt TEM Otoyolu'nda TIR alev alev yandı: Kapanan yolda trafik yoğunlaştı
Gündem

Esenyurt TEM Otoyolu’nda TIR alev alev yandı: Kapanan yolda trafik yoğunlaştı

17 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Filistinli öğrenciden Barış Günü’nde anlamlı mesaj: “Bomba seslerini duyuyorduk, eğitim bizim için çok önemli”

17 Eylül 2026
Yaşam

Belediye’den emsal karar: Parkta kirli bırakılan oturma grubu, 7 gün kullanıma kapatıldı

17 Eylül 2026
Yaşam

İstanbul Havalimanı’nın 4’üncü ana pisti yarın açılıyor

17 Eylül 2026
Yaşam

İtfaiye ekiplerinden yürekleri ısıtan kurtarış: Apartman boşluğuna düşen yavru kediyi kurtardılar

17 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Bakan Alparslan Bayraktar'dan gaz müjdesi: "8 milyon hanenin ihtiyacını kendi gazımızla sağlamış olacağız"

Bakan Alparslan Bayraktar’dan gaz müjdesi: “8 milyon hanenin ihtiyacını kendi gazımızla sağlamış olacağız”

- Haberton
17 Eylül 2026

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası'nda Osman Gazi Yüzer Üretim Platformu'nun göreve başlamasıyla 2'nci fazın tamamlanacağını...

Ders çalışmak için en verimli saatler hangileri?

Telefonu şarj ederken yapılan bu hata batarya ömrünü kısaltıyor

QR kodu okutmadan önce buna dikkat: Tek bir kontrol hesabınızı ve paranızı koruyabilir

İşten çıkarılan işçinin hakları: Kıdem, ihbar tazminatı ve işe iade rehberi

Güncel Haber

2027 yılında Riyad'da Etnospor ve Kültür Festivali düzenlenecek: Yeni iş birliklerine ön ayak olacak

2027 yılında Riyad’da Etnospor ve Kültür Festivali düzenlenecek: Yeni iş birliklerine ön ayak olacak

17 Eylül 2026
Afrika'da kıta kabuğu inceldikçe, beklenenden hızlı bölünüyor: Fosil zenginliği ortaya çıkıyor

Afrika’da kıta kabuğu inceldikçe, beklenenden hızlı bölünüyor: Fosil zenginliği ortaya çıkıyor

17 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton