6 Ağustos 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Yankı Bağcıoğlu’ndan, F-16’larımız tarafından düşürülen İHA hakkında açıklama

Yankı Bağcıoğlu’ndan, F-16’larımız tarafından düşürülen İHA hakkında açıklama

Haberton - Haberton
17 Aralık 2025
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Yankı Bağcıoğlu'ndan, F-16'larımız tarafından düşürülen İHA hakkında açıklama
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi Millî Savunma Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu’ndan F-16’larımız tarafından düşürülen İHA hakkında açıklama.

HAVA SAVUNMASI, ZAFİYETLER VE ALINMASI GEREKEN DERSLER

Cumhuriyet Halk Partisi Millî Savunma Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, Türk hava sahasına giren ve F-16’larımız tarafından düşürülen İHA’ya ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede; konunun millî güvenlik boyutuna dikkat çekerek, spekülasyonlardan uzak, teknik gerçeklere dayalı ve sorumlu bir yaklaşımın esas alınması gerektiğini söyledi.

CHP olarak millî güvenliği ilgilendiren konularda eleştiri ve denetim görevini kararlılıkla sürdürürken, fedakârca görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin moralini zedeleyecek bir dil ve üsluptan da özellikle kaçınılması gerektiğinin altını çizen Bağcıoğlu, yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Türk hava sahasına giren bir İHA’nın Çankırı–Elmadağ hattında düşürülmesi, millî hava savunmasına dair yıllardır devam eden tartışmaları yeniden gündeme getirmiştir. Ne yazık ki konu hakkında yeterli bilgisi olmayanların dahi varsayımlar üzerinden hüküm verdiği, eksik bilgilerle yapılan açıklamaların öne çıktığı bir iklimdeyiz.

Eleştiri yapılmalıdır; sorumlu makamların yönetim zafiyetleri ortaya konulmalıdır. Ancak fedakârca görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin moralini zedeleyecek üslup ve tutumdan da kaçınılmalıdır.

Asıl önemli olan, yaşanan olaydan dersler çıkarılması ve düzeltici tedbirlerin gecikmeden hayata geçirilmesidir. Burada şeffaflık esastır. Millî Savunma Bakanlığı tarafından yapılacak ilk haftalık basın bilgilendirme toplantısında, İHA’nın tespitini müteakip yapılan işlemler ve alınan düzeltici tedbirler açık bir şekilde anlatılmalıdır. Aksi takdirde, geçmişteki trajik olaylarda da görüldüğü üzere bilgi kirliliği ve algı yönetimi devam edecektir.

DURUM TESPİTİ

•İnsansız sistemler, özellikle Rusya–Ukrayna Savaşı’nda taktik avantaj sağlayan önemli unsurlar hâline gelmiştir.

•Geleneksel savunma ve kuvvet koruma anlayışı, alçak irtifada uçan ve düşük iz bırakan İHA’lar karşısında yetersiz kalmaktadır.

•İzinsiz İHA faaliyetleri nedeniyle uçuşların durdurulması; sivil havacılık, kritik altyapı ve askerî tesislerin insansız tehditlere karşı kırılganlığını ortaya koymuştur.

•Karadeniz’de insansız sualtı araçlarıyla gerçekleştirilen saldırı, üs ve limanların düşük maliyetli otonom sistemler karşısında ciddi risk altında olduğunu göstermiştir.

•Hava sahası ihlalleri ve insansız tehditler küresel bir sorundur. Benzer ihlaller ABD dâhil (ÇHC balonları) birçok ülkede yaşanmış; dersler alınmış ve düzeltici tedbirler uygulamaya konulmuştur.

•Alternatif çözümler üzerinde çalışılsa da bir İHA’yı güvenli ve etkin biçimde düşürmek için şimdilik en çok tercih edilen yöntem havadan havaya füzedir. Uçak topu kullanımı, hedefin süratinin düşük olması nedeniyle emniyetsiz durumlar yaratabilmektedir.

YAPILAN YÖNETİM HATALARI

•S-400 alımı, maruz kalınan yaptırımların yanı sıra millî hava savunma sistemi projelerinin gecikmesine neden olmuştur. Ancak son İHA olayındaki gelişmelere doğrudan etkisi yoktur.

•Tespit, teşhis, erken ihbar ve angajman yeteneğine sahip Entegre Hava Savunma Sistemleri çevre ülkelerde onlarca yıl önce kurulmuşken, Türkiye Çelik Kubbe Projesi’ni ancak 2024 yılında başlatabilmiştir.

•TF-2000 hava savunma muhribi projesi yaklaşık 30 yıl gecikmiştir. Bu durum, anavatanın hava tehditlerine karşı ileriden savunulmasında — son olayda da görüldüğü üzere — ciddi bir zafiyet yaratmıştır.

•Kritik tesis ve altyapıya yönelik kuvvet koruma projeleri arzu edilen seviyede değildir.

ÖNERİLER

•Gelişen ve değişen tehdit ortamı dikkate alındığında, savunma sanayii yönetiminde bir paradigma değişikliğine gidilmesi zorunludur.

•Güvenlik ve savunma bağlamında hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Dinamik, kurumsal ve siyasi saiklerden uzak bir yönetim anlayışının benimsenmesi önemlidir.

•Devam eden yaklaşık 3.000 savunma projesi, gerçek tehditler temelinde gözden geçirilmeli ve öncelikle dirilmelidir. Kaynak aktarımı buna göre yapılmalıdır.

•Bekamızı etkileyecek kritik ve acil projeler (alçak irtifayı da kapsayacak tüm bileşenleriyle Çelik Kubbe Sistemi, TF-2000 hava savunma muhribi, yönlendirilmiş enerji silahları, kritik tesis/üs kuvvet koruma projeleri vb.) öne alınmalı; popülist iç siyasete hizmet eden projelere kaynak aktarımı yapılmamalıdır.

•TF-2000 muhribinin envantere girmesine daha uzun süre olduğu dikkate alınarak, Karadeniz’de veya tehdidin arttığı bölgelerde hava gözetlemesine fırkateynler ve korvetlerle destek sağlanmalıdır. Deniz–hava destek harekâtı tüm dünyada yaygın olarak uygulanan bir usuldür.

•İHA faaliyetinin reaksiyon ölçme kapsamında yapılmış olabileceği ihtimali de dikkate alınarak, hazırlık durumlarının yeniden değerlendirilmesi ve karar verme sürecinin gözden geçirilmesi uygun olacaktır.”

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Şırnak’ta kar kalınlığı 1 metreyi aştı

Sonraki Haber

2026 yılında uygulanacak idari para cezaları belli oldu

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Bayraktar'dan 'Terörsüz Türkiye' mesajı
Politika

Bakan Bayraktar’dan ‘Terörsüz Türkiye’ mesajı

6 Ağustos 2026
CHP Grup Başkanvekili Sevda Erdan Kılıç, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Fotoğraf:Ankara,(DHA)
Politika

CHP’li Kılıç: Çerçeve yasaya attığımız imza açık bir çek değil, tarihi bir sorumluluktur

6 Ağustos 2026
Politika

İletişim Başkanlığı: Terörsüz Türkiye ile kazanan 86 milyon olacak

6 Ağustos 2026
CHP'li Sarıbal: Çiftçi kaderiyle baş başa kalmış durumda
Politika

Orhan Sarıbal’dan iktidara tarım tepkisi: “Çiftçi kaderiyle baş başa bırakıldı”

6 Ağustos 2026
Bakan Fidan, Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani ile görüştü
Politika

Bakan Fidan, Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani ile görüştü

6 Ağustos 2026
Bakan Uraloğlu: 5G abone sayısı 4 ayda 44,5 milyona ulaştı
Politika

5G abone sayısı 4 ayda 44,5 milyona ulaştı

6 Ağustos 2026
Sonraki Haber
2026 yılında uygulanacak idari para cezaları belli oldu

2026 yılında uygulanacak idari para cezaları belli oldu

En Güncel Haberler

Külliye'de Kritik Zirve! Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Devlet Bahçeli Görüşüyor
Öne Çıkan

Külliye’de kritik zirve! Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Devlet Bahçeli bir araya geldi

6 Ağustos 2026
Bakan Bayraktar'dan 'Terörsüz Türkiye' mesajı
Politika

Bakan Bayraktar’dan ‘Terörsüz Türkiye’ mesajı

6 Ağustos 2026
Karşıyaka’da stat buluşması
Spor Haberleri

Karşıyaka’da stat buluşması

6 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Tekerlekli sandalyeli genel cerrahın yaşam öyküsü Amerikan tıp dergisinde

6 Ağustos 2026
Yaşam

Gölde kaybolan kişinin cansız bedeni bulundu

6 Ağustos 2026
Yaşam

Tedavi edilen yaralı deniz kaplumbağası Kaan-19, 1 yıl sonra doğal yaşam ortamına bırakıldı

6 Ağustos 2026
Yaşam

Mahalle bazlı kentsel dönüşümde 17 Ağustos depreminin yıl dönümünde yıkım başlayacak

6 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Orman yangınından etkilenen 5 ilde hasar tespit çalışmaları tamamlandı

Orman yangınından etkilenen 5 ilde hasar tespit çalışmaları tamamlandı

- Haberton
6 Ağustos 2026

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, orman yangınından etkilenen bölgelerde hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını açıkladı. Kurum, "Muğla, Antalya,...

Güneş lekeleri kalıcı mı? Nasıl geçer? Ciltte oluşan lekeler hakkında bilinmesi gerekenler

Göz seyirmesi neden geçmez? Uzun süren göz kapağı atmasının olası nedenleri

Aç karnına kahve içmek zararlı mı? Bilimsel araştırmalar ne diyor?

Sosyal medya detoksu gerçekten işe yarıyor mu? Araştırmalar dikkat çeken sonuçlar ortaya koyuyor

Güncel Haber

Külliye'de Kritik Zirve! Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Devlet Bahçeli Görüşüyor

Külliye’de kritik zirve! Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Devlet Bahçeli bir araya geldi

6 Ağustos 2026
Bakan Bayraktar'dan 'Terörsüz Türkiye' mesajı

Bakan Bayraktar’dan ‘Terörsüz Türkiye’ mesajı

6 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton