25 Nisan 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yerel Haberler - Volkanik cüruf ile topraksız tarım yapılıyor

Volkanik cüruf ile topraksız tarım yapılıyor

Haberton - Haberton
27 Haziran 2025
- Yerel Haberler
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Volkanik cüruf ile topraksız tarım yapılıyor
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Kocaeli’nin Darıca ilçesinde bir dönümlük serada ham maddesi Türkiye’de olan ve yapılan testlerden insan ve bitki sağlığına zararı bulunmadığı tespit edilen volkanik cüruf kullanılarak topraksız tarım yapılıyor.

Darıca Kaymakamı Yüksel Kara, Türkiye’de ve dünyada uygulanan yöntemlerin dışında bambaşka yerli, maliyeti daha az olan bir model kullandıklarını belirterek, “Bu sistemde hemen hemen bütün sebze türlerini hatta meyve türlerini denedik. Domates, biber, patlıcan, çilek hatta yaban mersinine kadar her üründe denedik. Fındık ağacında bile inanılmaz hızlı bir büyüme gözler önünde. Zeytin ağacından maruluna, soğana hatta enginarına kadar bütün ekilen ürünlerde maksimum bir verimlilik sağladık” dedi.

Darıca Kaymakamlığı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Darıca Belediyesi ve Gebze Teknik Üniversitesi’nin iş birliğiyle gerçekleştirilen ‘Darıca Yeni Nesil Teknolojik Sistem Organomineral Topraksız Tarım Ar-Ge Serası’ projesi kapsamında üretim sağlanıyor. İlçeye bağlı Piri Reis Mahallesi’ndeki bir dönümlük alanda bitkilerin üretiminde; geleneksel topraksız tartımda kullanan Hindistan cevizi kabuğundan elde edilen ‘kokopit’ yerine ham maddesi Niğde ve Aksaray bölgesinde bulunan volkanik cüruf kullanılıyor.

Bitkiler, besin eriği ve organik gübre karışımıyla üsten damlama yöntemiyle besleniyor. Bitki ihtiyacı olan kısmı aldıktan sonra süzülen eriyiği sistemin altında bulunan drenaj hattı ile toplanıyor. Bu sayede bir yılda 70 ton ürün elde edilebiliyor. Devir daim suretiyle tekrardan bitkiye üstten damlatılarak tasarruf sağlanıyor. Yapılan testlerde ise volkanik cürufun insan ve bitki sağlığına zararı olmadığı tespit edilirken, ürünler ise bölgedeki ihtiyaç sahiplerine ücretsiz ulaştırılıyor.

‘NİĞDE AKSARAY BÖLGESİNİN VOLKANİK MİNERALLİ TAŞINI KULLANIYORUZ’

Projenin 4 yıl önce hayata geçirildiğini söyleyen Darıca Kaymakamı Yüksel Kara, şunları söyledi:

“Bu modelin şu an Türkiye’de ve dünyada uygulanan geleneksel yöntemlerden farkı Niğde Aksaray bölgesinin volkanik mineralli taşını kullanıyoruz. Dolayısıyla kokopit ve perlitin yerine Türkiye’de ve dünyada uygulanan yöntemlerin dışında bambaşka yerli, maliyeti daha az olan bir model kullanıyoruz. Geleneksel yöntemlerde genelde kullanılan malzemelerden özellikle kokopit, Hindistan cevizinin kabuğundan elde edilen ve dolayısıyla dışa bağımlı olduğumuz, dövizimizin dışarı çıkmasına vesile olan bir ürün. İkinci diğer önemli yönü var olan geleneksel yöntemlerde besleme sisteminde genel olarak kimyevi gübre kullanılmakta. Onun sıvısıyla elde edilen bir maddeyle ürünler beslenmekte.

Bizim sistemimiz de kısmi olarak burada da doğallığı arttıran özellikle hayvan gübresinin sıvısı ve aynı zamanda deniz tuzlarının karışımından elde ettiğimiz solüsyon ile bitkiyi besliyoruz ve büyütüyoruz. Bu da bakıldığı zaman daha doğallığa oturan kokusunu aromasını daha da güzelleştiren önemli bir yenilik. Sistemin diğer önemli üçüncü yenilik ve ARGE tarafı ise var olan geleneksel yöntemlerde bitkinin besleme sisteminde bitki kullandığı gübreyi ve suyu genel olarak üçte birini alıp üçte ikisini altındaki sisteme yani toprağa iletilmesini sağlamakta bu da maliyetleri arttıran bir unsur. Bizim kurduğumuz sistemimizde bitkinin altında drenaj sistemi var. Bitki kullanmadığı ihtiyaç fazlası olan su ve gübre tekrar direniş sisteminden depoya giderek tekrar döngüye katılmaktadır. Bu da sıfır atık mantığıyla maliyetleri azaltan ve verimliliği arttıran önemli bir unsur olarak ortaya çıkmakta.”

‘İNSAN SAĞLIĞINA FAYDALI’

Bilimsel veriler ışığında proje aşamalarının ilerlediğini belirten Kaymakam Yüksel Kara, “2 yıldır Gebze Teknik Üniversitesi’nin ilgili bölümündeki akademisyen arkadaşlarımızla, profesörlerimizle çalıştık. Onların raporları yayınlandı. Raporlar son derece olumlu aynı zamanda insan sağlığına faydalı olduğu, ağır metal içermediğine dair raporları da aldık. Üniversite ayağını tamamladıktan sonra bu çalışmamızın, modelimizin, sistemimizin bilimselliği tekrar teyit edilecek. Tarım Bakanlığı’na başvurduk.

Tarım Bakanımızın onayıyla Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne yetki verildi. Kaymakamlık olarak biz aynı zamanda genel müdürümüz de bakanımızın oluru doğrultusunda iş birliği protokolü imzaladık. Yalova Enstitüsü şu an bizim sistemi takip ediyor. Sene sonunda hazırlayacağı raporla birlikte bilimsel ayak tamamlanmış olacak. Gerçekten verimli maliyetleri düşüren yüksek verimliliği sağlayan Türkiye’nin gelecek tarım vizyonuna hitap edecek bir model olduğu tasdiklenecek ve nihayete erecek diye ümit ediyoruz. Şu anki veriler zaten buna işaret ediyor” ifadelerini kullandı.

’24 SAAT GECE GÖRÜŞ KAMERALARIYLA İZLENİYOR’

Projenin sosyal fayda yönüne değinen ve ekilen ürünlerin büyüme hızında artış sağladıklarını söyleyen Yüksel Kara, sözlerini şöyle tamamladı:

“Burada ticaret yapılmıyor elde ettiğimiz ürünler direkt sosyal yardımlaşma vakfımıza kayıtlı. Denetimden geçirilmiş ve ihtiyaç olduğuna kanaat getirilmiş resmi evrak üzerinde onaylanmış kişilere sosyal yardımlaşma vakfımızın araçlarıyla evlerinde teslim ediliyor. Aynı zamanda imzası alınarak kayıt altına alınıyor. Ekilen ürünlere bakacak olursak biz bu sistemde hemen hemen bütün sebze türlerini hatta meyve türlerini denedik. Domates, biber, patlıcan, çilek hatta yaban mersinine kadar her üründe denedik.

Fındık ağacında bile inanılmaz hızlı bir büyüme gözler önünde. Zeytin ağacından maruluna, soğana hatta enginarına kadar bütün ekilen ürünlerde maksimum bir verimlilik sağladık. Modelimiz bütün ürünlere ayak uydurdu, uyum sağladı ve var olan sistemlerden daha hızlı bir şekilde bitkiyi büyüterek yüksek ürün artışına vesile oldu. Sistemimiz 24 saat gece görüş kameralarıyla izleniyor. Sisteme müdahale edilmediği net olarak ortaya koyuyoruz. Bitkinin büyüme hızlarını net olarak kameralardan görülebiliyor.”

Etiketler: Kocaeli
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

ABD ile ticaret anlaşmasına hazırız

Sonraki Haber

Beni burada betona gömmek istiyor

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

MİT ile Suriye İçişleri Bakanlığı'ndan ortak operasyon; gemide 236 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi
Yerel Haberler

MİT ile Suriye İçişleri Bakanlığı’ndan ortak operasyon; gemide 236 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi

25 Nisan 2026
Zonguldak’ta güneşli havanın keyfini sahilde çıkardılar
Yerel Haberler

Zonguldak’ta güneşli havanın keyfini sahilde çıkardılar

25 Nisan 2026
İstinat duvarına çarpan aracın alkollü ve ehliyetsiz sürücüsüne 250 bin TL ceza
Yerel Haberler

İstinat duvarına çarpan aracın alkollü ve ehliyetsiz sürücüsüne 250 bin TL ceza

25 Nisan 2026
Kartepe Evleri ön satışa çıkıyor
Yerel Haberler

Kartepe Evleri ön satışa çıkıyor

25 Nisan 2026
Kahramanmaraş merkezli uyuşturucu soruşturmasında 45 tutuklama
Yerel Haberler

Kahramanmaraş merkezli uyuşturucu soruşturmasında 45 tutuklama

25 Nisan 2026
Seyir halindeki otomobil alev aldı; 5 kişi son anda kurtuldu
Yerel Haberler

Seyir halindeki otomobil alev aldı; 5 kişi son anda kurtuldu

25 Nisan 2026
Sonraki Haber
Beni burada betona gömmek istiyor

Beni burada betona gömmek istiyor

En Güncel Haberler

MİT ile Suriye İçişleri Bakanlığı'ndan ortak operasyon; gemide 236 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi
Yerel Haberler

MİT ile Suriye İçişleri Bakanlığı’ndan ortak operasyon; gemide 236 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi

25 Nisan 2026
Zonguldak’ta güneşli havanın keyfini sahilde çıkardılar
Yerel Haberler

Zonguldak’ta güneşli havanın keyfini sahilde çıkardılar

25 Nisan 2026
Havalimanı kapasitesi 26 AB ülkesinin nüfusunu aştı
Politika

Havalimanı kapasitesi 26 AB ülkesinin nüfusunu aştı

25 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

26 yıldır kayıp olan Sinem’in babası: Bizim için yeni bir umut

25 Nisan 2026
Yaşam

Kırşehir’de ‘sakura’ esintisi; festivale Japon büyükelçi de katıldı

25 Nisan 2026
Yaşam

Motosikletin hafif ticari araca çarptığı kaza kamerada

25 Nisan 2026
Yaşam

Lübnan’a gidecek yardım gemisi, Mersin’den yola çıktı

25 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Düğün günü ölü bulundular

Düğün günü ölü bulundular

- Haberton
25 Nisan 2026

Burdur'un Çavdır ilçesinde dün akşam yapılan kına eğlencesinden sonra evlerine gidip, bugünkü düğünlerine hazırlanan Ayşegül Maral (20) ile Fatih Özaslan...

Kalori açığı nasıl oluşturulur?

Komşu gürültüsünde haklar neler?

İşten çıkarılınca tazminat nasıl alınır?

Duygusal manipülasyon nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

26 yıldır kayıp olan Sinem'in babası: Bizim için yeni bir umut

26 yıldır kayıp olan Sinem’in babası: Bizim için yeni bir umut

25 Nisan 2026
MİT ile Suriye İçişleri Bakanlığı'ndan ortak operasyon; gemide 236 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi

MİT ile Suriye İçişleri Bakanlığı’ndan ortak operasyon; gemide 236 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi

25 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton