25 Ekim 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Virüs yıkıcı gücünü henüz kaybetmiş değil

Virüs yıkıcı gücünü henüz kaybetmiş değil

Haberton - Haberton
24 Mart 2021
- Politika, Ak Parti Haberleri
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Virüs yıkıcı gücünü henüz kaybetmiş değil

Virüs yıkıcı gücünü henüz kaybetmiş değil

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Koca: “Virüs yıkıcı gücünü henüz kaybetmiş değil. İnsanlık salgına karşı çaresizlik hissinden kurtuldu. Aşı konusunda hızlı adımlar atıldı”.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Birinci basamak hizmetlerimiz başta olmak üzere sağlık kadrolarımız salgın yönetimi konusunda gerçekten müthiş bir operasyonel deneyime ve güce sahip. Bu salgında da aile hekimlerimiz ve aile sağlığı çalışanlarımız, filyasyon ekiplerimiz; romanlara, filmlere konu olacak başarı hikayeleri yazdılar” dedi.

Bakan Kaca, Türkiye Sağlık Politikaları Enstitüsü’nün düzenlediği Sağlık Politikaları Zirvesi’ne video konferansla katıldı. Bakan Koca, son bir yılı Covid-19 pandemisi altında geçirdiklerini, tüm insanların bu sıkıntıdan kurtulmak için mücadele ettiğini bildirdi. Bakan Koca, “Salgın, insanlık tarihinin etkisi en büyük salgınlarından birisi olacağı öngörülerini haklı çıkaracak bir seyir izliyor.

Refah düzeyleri bakımından iddialı, hatta örnek gösterilen ülkelerin bile sağlık sistemlerini felç edecek bir seviyeye ulaştı. Salgın, bizi etkisine aldığı, günlük yaşantımızı kısıtladığı son 13-14 ayda, hayatımızdan çok şeyler eksiltti. Covid nedenli can kayıpları 30 bini ülkemizde olmak üzere 2 milyon 700 bini aştı. Bununla birlikte tanı konmamış vakalar ve kısıtlılıkların getirdiği riskler nedeniyle daha ne kadar can kaybı olduğunu henüz bilmiyoruz. Salgın tıbbi olduğu kadar sosyal ve ekonomik boyutlarıyla ciddi hasarlara neden oldu.

Yıkıcı gücünü henüz kaybetmiş de değil. Ancak insanlık salgına karşı ilk aylarda yaşadığı çaresizlik hissinden kurtuldu. Aşı konusunda hızlı adımlar atıldı. Bir yıl önce bu günlerde bilim insanları ve sağlık çalışanları olarak, ne ile karşı karşıya olduğumuzu tam olarak anlamaya ve insanları şifaya kavuşturacak, hayatla yeniden buluşturacak doğru tedavi seçeneklerini bulmaya çalışıyorduk” diye konuştu.

‘BÜYÜK BİR İŞ BAŞARDIK’

Bakan Koca, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkenin sağlık sistemlerinin çaresizlik içine düştüğü günlere, Türkiye’nin çok hazırlıklı girdiğini belirterek, “Tedavi ve halk sağlığı hizmetlerinde çalışan deneyimli kadrolarımızla beraber, çağdaş ihtiyaçları gözeten güçlendirilmiş sağlık altyapımızın desteği ile büyük bir iş başardık.

Bu toplantı vesilesi ile bir kez daha bilim insanlarımızla, hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımızla onur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğindeki hükümetimizin şehir hastaneleri vizyonu ile inşa edilen tesisler ve güçlü sağlık yatırımları bu dönemde hepimiz için ayrı bir gurur vesilesi oldu. Bugün, insanımızın sağlığını teminat altında tutmak için organize olan sağlık sistemimizin salgın karşısındaki performansının değerlendirilmesine fırsat sunacak olan bu kıymetli toplantıyı gerçekleştirdiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum” dedi.

‘FİLMLERE KONU OLACAK BAŞARI HİKAYELERİ YAZDILAR’

Koca, son bir yılda çok önemli olaylar yaşadıklarını, tecrübeler kazandıklarını ifade ederek, “Başından sonuna her aşamasıyla geleceğimiz açısından detaylıca incelenmesi, dersler çıkarılması gereken bir dönemin içerisindeyiz. Birinci basamak hizmetlerimiz başta olmak üzere sağlık kadrolarımız salgın yönetimi konusunda gerçekten müthiş bir operasyonel deneyime ve güce sahip.

Bu salgında da aile hekimlerimiz ve aile sağlığı çalışanlarımız, filyasyon ekiplerimiz; romanlara, filmlere konu olacak başarı hikayeleri yazdılar. Hastanelerimizde insanlarımızın umutlarını boşa çıkarmamak için, olağan güçlerinin ötesinde bir çaba sarf ederek ayakta kalmaya çalışan hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımızın, hem kendi hayatları hem dokundukları hayatlar üzerinden yaşadığı her şey mutlaka kayıt altına almamız gereken kıymetli deneyimlerdir.

Salgın karşısında ayakta kalan ender sağlık sistemlerinden birisine sahip olmakla, küresel tedavi protokollerine ek özgün tedavi seçenekleri geliştirerek daha az kayıp verme başarısıyla, güçlü bilgi ve takip sistemlerimizle, yüzde 99’luk vaka ve temaslı takibi başarısıyla, salgının yıkıcı etkilerine karşı üstünlüğünü koruyabilen güçlü bir mücadele performansı ortaya koyduk” diye konuştu.

‘CİDDİ ŞEKİLDE TAHLİL ETMELİYİZ’

Bakan Koca, artıları ve eksileriyle sağlık hizmeti ağında yaşanan her deneyimin gelecek açısından yol gösterecek bir kıymete sahip olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:

“Salgınla birlikte bu deneyimlerimizin hafızalarımızdan silinmemesi adına bu tarz bilimsel çalışmalar mutlaka çeşitlenerek ve sayıları artırılarak sürdürülmelidir. Sağlık yönetiminden, sağlık hizmet sunumuna, endüstriyel kapasitemiz ve hedeflerimizin etkinliğinden, insan kaynağı kapasitemize kadar tüm boyutlarıyla sağlık sistemimizi ciddi şekilde tahlil etmeliyiz.

Gelecekte yeni salgınlar ve küresel sağlık risklerine karşı sağlık sistemimizin gücünü koruyacak doğru adımları hep birlikte belirlemeliyiz. Elbette en az bu kadar önemli bir başka sorumluluğumuz da, insan ve toplum sağlığımızı etkileyen yönleriyle; dünyada hakim olan politik, sosyal ve kültürel anlayışların sağlığı önceleyen şekilde dönüşümlerine öncülük etmektir. Geçtiğimiz günlerde başka bir bilimsel toplantıda katılımcılara, Sağlık Bakanlığı olarak mücadele ettiğimiz, toplumun yeterince dikkatini çekmeyen ancak kanser, diyabet, hipertansiyon, kalp hastalıkları gibi geniş kitleleri ölümcül şekilde etkileyen sorunlardan bahsetmiştim.

Sağlık emekçileri olarak sizlerin çok iyi bildiği üzere, Covid pandemisinde hayatını kaybeden ve yoğun bakıma ihtiyaç duyan insanlarımızın büyük çoğunluğunda bu hastalıklardan bir veya ikisi bulunuyordu. Bu salgın, önlenebilir hastalıklarla toplumsal mücadelenin ne kadar hayati önemi olduğunu tüm topluma bir kez daha göstermiş oldu.”

‘FIRSAT OLARAK DEĞERLENDİREBİLMELİYİZ’

Bakan Koca, Batı medeniyetinin ve değerlerinin salgın karşısında çöküşüne şahit olduklarını belirterek, “Halkımızın maske, mesafe, temizlik üçlüsüne büyük ölçüde dikkat ederek salgınla mücadelede sağlığın korunmasında katılımcı rol üstlendiği bu günleri, geleceğe taşıyabilme adına da önemli bir fırsat olarak değerlendirebilmeliyiz diye düşünüyorum. 

Sağlıklı insan ve sağlıklı bir toplumun önceliklerini bilen ve bu uğurda emek veren siz değerli bilim insanları ve meslektaşlarım; nasıl ki salgın sürecinde, toplumu aydınlatma misyonu yüklenmişseniz, tüm sağlık risklerine karşı toplumun örgütlü mücadele gücünü geliştirmede de öncü misyonunuzu sürdürmeniz büyük önem arz etmektedir” dedi.

‘TÜRKİYE’NİN SAĞLIKTA KÜRESEL LİDERLİK HEDEFİ’

Koca, Türkiye’nin sağlıkta küresel liderlik hedefine yönelik görüşlerini paylaşarak, “Hepimiz bu süreçte Batı medeniyetinin ve değerlerinin salgın karşısında çöküşüne şahit olduk. Dünyanın ekonomi politiğine yön veren ülkeler insanlık değerlerine bağlılık noktasında hem kendi toplumlarına, hem insanlığa karşı kötü bir sınav verdi. Bu süreçte Türkiye sahip olduğu imkanları, yine sahip olduğu medeniyet anlayışının gereği olarak dünya ile paylaştı. Bunu bir övünç meselesi olarak ifade etmiyorum.

Bugün bu toplantıda ele alacağımız tüm konu başlıklarındaki temel paradigmaların, kavramların, politikaların insanlık vicdanında mahkûm olduğu bir dönemden geçiyoruz. Salgın bile sağlık imkanlarını stratejik pazar ürünü olmaktan çıkaramadı. Aşı konusunda bilgiyi ve ürünü insanlığın adil şekilde erişimine sunmak gibi bir anlayıştan fersah fersah uzak olduklarını gördük. Bu yüzden insan hayatını, böyle bir akıbeti insanlığa reva gören çürümüşlükten kurtarma adına, Türkiye’nin sağlıkta küresel liderlik hedefini, çok değerli bir medeniyet hamlesi olarak görüyor ve önemsiyorum” ifadelerini kullandı. 

Etiketler: AşıSalgınVirüs
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Nacaroğlu: Saman nezlesine dikkat

Sonraki Haber

Dijital sanat büyümeye devam ediyor

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şen: Erdoğan'a böyle bir yanlış yapılamaz
Politika

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şen: Erdoğan’a böyle bir yanlış yapılamaz

25 Ekim 2026
Özgür Özel, İzmir'de gazetecilerin yürüyüşüne katıldı
Politika

Özgür Özel, İzmir’de gazetecilerin yürüyüşüne katıldı

24 Ekim 2026
MHP'den, 'Yaşlanan Nüfus Politikaları Çalıştayı'
Politika

MHP’den, ‘Yaşlanan Nüfus Politikaları Çalıştayı’

24 Ekim 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan Topkapı Sarayı Darphane-i Amire Müzeleri Açılış Töreni'nde konuştu
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan Topkapı Sarayı Darphane-i Amire Müzeleri Açılış Töreni’nde konuştu

24 Ekim 2026
Politika

İletişim Başkanı Duran’dan BM Günü mesajı

24 Ekim 2026
Politika

Bakan Göktaş: Gazi kimlik kartlarını teslim etmeye başladık

24 Ekim 2026
Sonraki Haber
Dijital sanat büyümeye devam ediyor

Dijital sanat büyümeye devam ediyor

En Güncel Haberler

Zeytinburnu’nda iki grup arasında silahlı kavga; binalara ve iş yerine mermi isabet etti
Yerel Haberler

Zeytinburnu’nda iki grup arasında silahlı kavga; binalara ve iş yerine mermi isabet etti

25 Ekim 2026
İstanbul'da yaşanan 2 cinayete ilişkin 3 şüpheli Edirne’de yakalandı
Yerel Haberler

İstanbul’da yaşanan 2 cinayete ilişkin 3 şüpheli Edirne’de yakalandı

25 Ekim 2026
İzmir’de drift atan sürücüye 140 bin TL ceza
Yerel Haberler

İzmir’de drift atan sürücüye 140 bin TL ceza

25 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

MSB: Isthihbarat Albay Sayit Gökgöz askerî araç kazasında şehit oldu

25 Ekim 2026
Yaşam

Bir araya gelip Sevda Dinler’in öldürülmesine tepki gösterdiler

24 Ekim 2026
Yaşam

Artvin sınırında Sahara Geçidi’ne tünel yapılmasını istediler

24 Ekim 2026
Yaşam

6’ncı Doku Kumaş Tasarım Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu

24 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Manisa’da 86 bin 654 sentetik ecza ele geçirildi

Manisa’da 86 bin 654 sentetik ecza ele geçirildi

- Haberton
25 Ekim 2026

Manisa'nın Turgutlu ve Akhisar ilçelerinde, jandarma ekipleri tarafından gerçekleştirilen 2 ayrı uyuşturucu operasyonunda toplam 86 bin 654 sentetik ecza ele...

Altın değerindeki baharat safranın bilinmeyen faydaları! Bilim insanları araştırıyor: Herkes için güvenli mi?

Dünya Çocuk Felci Günü: Bir zamanlar binlerce çocuğu felç ediyordu! 2026’da tehlike hâlâ devam ediyor

Türkiye’de sigara kullanımında alarm! Yeni yasaklar gündemde, bilim dünyasından peş peşe uyarılar

Zihnimiz bizi nasıl yanıltıyor? Günlük hayatta fark etmeden yaptığımız 12 düşünme hatası

Güncel Haber

Zeytinburnu’nda iki grup arasında silahlı kavga; binalara ve iş yerine mermi isabet etti

Zeytinburnu’nda iki grup arasında silahlı kavga; binalara ve iş yerine mermi isabet etti

25 Ekim 2026
İstanbul'da yaşanan 2 cinayete ilişkin 3 şüpheli Edirne’de yakalandı

İstanbul’da yaşanan 2 cinayete ilişkin 3 şüpheli Edirne’de yakalandı

25 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton