26 Nisan 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Veri işleme ve depolamada Türkiye’yi merkez konuma taşımayı hedefliyoruz

Veri işleme ve depolamada Türkiye’yi merkez konuma taşımayı hedefliyoruz

Haberton - Haberton
20 Kasım 2025
- Politika
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Veri işleme ve depolamada Türkiye'yi merkez konuma taşımayı hedefliyoruz
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Veri işleme ve depolamada Türkiye’yi bölgesel merkez konumuna taşımayı hedefliyoruz” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Google Cloud Day etkinliğine katıldı. Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nde hayata geçirilmesi planlanan 2 milyar dolarlık hiper ölçekli bulut alt yapı projesiyle, Türkiye’nin dijital alt yapısının güçlendirilmesi, inovasyon kapasitesinin yükseltilmesi hedefleniyor. Programda bir konuşma yapan Bakan Kacır, “Tüm bu çalışmalarla veri işleme ve depolamada Türkiye’yi bölgesel merkez konumuna taşımayı, yapay zekanın sunduğu çok yönlü fırsatlardan en üst düzeyde yararlanmayı amaçlıyoruz. Google Cloud ve Turkcell’in işbirliği bu vizyonumuza hizmet eden önemli bir adımdır. Artık işletmelerimiz, girişimcilerimiz, kamu kurumlarımız ve araştırmacılarımız, dünya standartlarında hiper ölçekli bulut altyapısına erişim imkanı elde edecek.” dedi.

Google Cloud’un Türkiye’de kurulacak ilk hiper ölçekli bulut altyapılarından biri olacak yeni Google Cloud Bölgesi için 2 milyar dolarlık yatırım, Turkcell’in ise veri merkezi ve altyapı tarafındaki genişleme planları kapsamında 1 milyar dolarlık ek yatırım yapacağını açıkladığı işbirliğinin detayları düzenlenen programda paylaşıldı.Google Cloud Day programına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın yanı sıra Turkcell yetkilileri de katıldı. Turkcell ve Google Cloud’un birlikte hayata geçireceği yeni Google Cloud Bölgesi’nin 3 veya daha fazla erişilebilirlik alanından (zone) oluşacak şekilde hayata geçirilmesi planlanıyor.

‘YENİ NESİL BİR YAKLAŞIMI ZORUNLU KILIYOR’

Programda bir konuşma yapan Bakan Kacır, “Küresel gelişmeleri doğru çözümlemek yarının dünyasına bugünden hazırlanmanın anahtarıdır. Dijitalleşme, bilgiye erişimden ekonomiye, yönetimden sosyal yaşama farklı alanlarda derin ve çok katmanlı etkiler oluşturuyor. Bulut bilişim, yapay zeka, 5G ve nesnelerin interneti gibi yenilikçi teknolojilerin sağladığı hız, çeviklik ve ölçekleme imkanını başarılı bir inovasyon kültürü ve vizyoner bir yönetim anlayışıyla birleştiren kurumlar, her geçen gün sertleşen küresel rekabet ortamında öne geçiyor.Kuşkusuz, bu büyük dönüşüm hamlesinde atılan adımların hiçbiri, dijital dünyanın kıymetli kaynağı veriyi yeni dönemin stratejik sermayesi olarak gören bir yaklaşımla ele almadan kalıcı ve sürdürülebilir olamaz. Nitekim veriyi ekonomik değere dönüştürme kapasitesinin teknoloji firmalarının piyasa değerlerini belirleyen en önemli unsur haline geldiğine hepimiz şahidiz. Verinin stratejik değerinin artışı, aynı zamanda geleneksel veri yönetişim mekanizmalarını geride bırakarak; güvenliği, mahremiyeti ve veri egemenliğini merkeze alan yeni nesil bir yaklaşımı benimsemeyi zorunlu kılıyor.Özellikle yapay zeka uygulamalarıyla verinin kime ait olduğu nerede tutulduğu kimler tarafından hangi amaçlarla işlendiği sorularının yanıtı teknoloji odaklı kalkınmayı esas alan bizim gibi ülkeler için, salt bir ekonomik tercih değil doğrudan dijital egemenliğe ve milli güvenliğe dönük kararlardır ” dedi.

‘TURCORNLARIMIZIN 100 MİLYAR DOLARI AŞMASINI HEDEFLİYORUZ’

Bakan Kacır, “Girişimcilik dünyasında ekosistemin başarısı için önemli bir referans noktalarından biri de, milyar dolar değerlemeyi aşan teknoloji girişimleri, yani unicornların sayısı. 2019 yılında Türkiye’de bu ünvanı elde etmiş tek bir teknoloji girişimi bulunmuyordu. Bugün ise Türkiye’nin artık 7 unicorn’u bizim tabirimizle 7 Turcorn’u var. Teknoloji girişimciliğinde yakaladığımız bu tablo, yetişmiş insan gücümüz, üretim kabiliyetimiz ve girişimci ruhumuz dikkate alındığında henüz bir başlangıç. Bu anlayışla, 2030 yılına kadar ülkemizden 100 bin teknoloji girişiminin filizlenmesini, Turcornlarımızın toplam değerlemesinin ise 100 milyar doları aşmasını hedefliyoruz. Ülkemizdeki inovatif girişimlerin sahip olduğu verinin sınırlarımız içerisinde işlenmesini ve 86 milyon için yüksek katma değere dönüştürülmesini sağlayarak daha müreffeh ve tam bağımsız Türkiye’yi inşa etmemiz mümkün. Teknoloji geliştirme ve üretmede ufkumuzu küresel şampiyonlar ligine kilitlemiş bir ülke olarak, ülkemizin veri işleme ve yüksek başarımlı hesaplama kapasitesini geliştirecek adımları kararlılıkla atıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘YÜKSEK NİTELİKLİ VERİ MERKEZLERİNİN KURULUMU İÇİN KAPSAMLI TEŞVİKLER SUNUYORUZ’

Bakan Kacır, “Attığımız tüm bu adımların neticesinde, ülkemiz sınırları içinde halihazırda yaklaşık 250 megavatlık veri merkezi altyapısı bulunuyor. Yürüteceğimiz proje ve desteklerle veri merkezi yatırımlarını 2030 yılına dek 1 gigavat seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz. Bildiğiniz üzere ülkemiz tarihinin en büyük ölçekli teşvik programı HIT-30 ile Türkiye’yi yüksek teknoloji yatırımlarının çekim merkezi haline getirmek için yola çıktık. Programda, yakın zamanda 1,5 milyar dolar destek bütçesiyle ilan ettiğimiz HIT–Veri Merkezi çağrısıyla, yüksek kapasiteli, güvenli ve enerji verimli veri merkezleri yatırımlarını hızlandırmak üzere adım attık. Asgari 30 megavat kapasitede yüksek nitelikli veri merkezlerinin kurulumu için kapsamlı teşvikler sunuyoruz” dedi.

‘2030’A DEK 10 MİLYAR DOLAR VERİ MERKEZİ VE YAPAY ZEKA YATIRIMINI TÜRKİYE’DE HAREKETE GEÇİRECEĞİZ’

Bakan Kacır, “Bulut tabanlı altyapıların ülkemizde kurulmasını hızlandırmaya dönük 1,6 milyar dolar bütçeli HIT–Yapay Zeka çağrımızla Türkiye’nin yapay zeka ekosistemini dünya ölçeğinde söz sahibi bir konuma taşımayı, sanayiden sağlığa, finanstan eğitime kamu hizmetlerine kadar tüm alanlarda dijital dönüşümü hızlandırmayı hedefliyoruz. Bu desteklerimizin hızlandırıcı etkisiyle 2030’a dek 10 milyar dolar veri merkezi ve yapay zeka yatırımını Türkiye’de harekete geçireceğiz. HIT–Kuantum çağrımızla da klasik hesaplama sınırlarını aşan ve geleceğin teknolojisi olarak görülen kuantum teknolojilerinde altyapımızı oluşturmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

‘BİR AN EVVEL TEMEL ATMAMIZ LAZIM’

Bakan Kacır konuşmasının sonunda, “Tüm bu çalışmalarla veri işleme ve depolamada Türkiye’yi bölgesel merkez konumuna taşımayı, yapay zekanın sunduğu çok yönlü fırsatlardan en üst düzeyde yararlanmayı amaçlıyoruz.Google Cloud ve Turkcell’in işbirliği bu vizyonumuza hizmet eden önemli bir adımdır. Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcım bu işbirliği çok değerli ama henüz temel atma tarihini öğrenemedik. Ben Sayın Genel Müdürümüzden bir tarih almak istiyorum. Bir an evvel temeli de atmamız lazım. 2026 yılının ilk yarısı dedi genel müdürümüz hayırlı uğurlu olsun.Bu yatırım Başkent OSB’de hayata geçecek 2 farklı lokasyonda.Küresel teknoloji liderlerinin Türkiyemize duyduğu güvenin önemli bir göstergesi bu yatırım. Artık işletmelerimiz, girişimcilerimiz, kamu kurumlarımız ve araştırmacılarımız, dünya standartlarında hiper ölçekli bulut altyapısına erişim imkanı elde edecek. Yüksek performanslı, düşük gecikmeli ve güvenli dijital çözümleri Türkiye’den dünyaya sunabilme imkanına kavuşacağız. Dijital altyapımızı güçlendiren, inovasyon kapasitemizi yükselten bu adım ülkemiz adına çok kıymetli bir kazanım” cümlelerini kullandı.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Adana’da ‘Bağımsız Aile Festivali’, 22 Kasım’da başlıyor

Sonraki Haber

Bursa’da kağıt yüklü TIR, uçuruma yuvarlandı: 2 ölü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Cevdet Yılmaz: Bilimsel ve teknolojik ilerlemeleri insani değerlerle birlikte geliştireceğiz
Politika

Cevdet Yılmaz: Bilimsel ve teknolojik ilerlemeleri insani değerlerle birlikte geliştireceğiz

26 Nisan 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ABD Başkanı Trump'a geçmiş olsun mesajı
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ABD Başkanı Trump’a geçmiş olsun mesajı

26 Nisan 2026
KÜME Karaköy Palas’ta 'Mümkün' temasıyla ArtıKÜME 2025 ve ODAK sergilerini tanıttı
Politika

KÜME Karaköy Palas’ta ‘Mümkün’ temasıyla ArtıKÜME 2025 ve ODAK sergilerini tanıttı

26 Nisan 2026
Gıda fiyatlarındaki artışı DSİ tescilledi; DSİ yemekhanesi zamlandı
Politika

Gıda fiyatlarındaki artışı DSİ tescilledi; DSİ yemekhanesi zamlandı

26 Nisan 2026
Cezaevlerinde alarm! 414 bin mahpus, kapasite aşıldı
Politika

Cezaevlerinde alarm! 414 bin mahpus, kapasite aşıldı

26 Nisan 2026
"Varlık barışı" yine gündemde!
Politika

“Varlık barışı” yine gündemde!

26 Nisan 2026
Sonraki Haber
Bursa'da kağıt yüklü TIR, uçuruma yuvarlandı: 2 ölü

Bursa'da kağıt yüklü TIR, uçuruma yuvarlandı: 2 ölü

En Güncel Haberler

Cevdet Yılmaz: Bilimsel ve teknolojik ilerlemeleri insani değerlerle birlikte geliştireceğiz
Politika

Cevdet Yılmaz: Bilimsel ve teknolojik ilerlemeleri insani değerlerle birlikte geliştireceğiz

26 Nisan 2026
Otomobil ile çarpışan motosiklet sürücüsü öldü
Yerel Haberler

Otomobil ile çarpışan motosiklet sürücüsü öldü

26 Nisan 2026
Emine Erdoğan'dan Rami Çocuk ve Sanat Bienali'ne ilişkin paylaşım
Öne Çıkan

Emine Erdoğan’dan Rami Çocuk ve Sanat Bienali’ne ilişkin paylaşım

26 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

AK Parti İstanbul milletvekilleri her cuma vatandaşlarla bir araya geliyor

26 Nisan 2026
Yaşam

Lise öğrencilerinden çocuklara afet bilinci kazandıran mobil oyun

26 Nisan 2026
Yaşam

Depremzede kadınlar yufka ekmek ile aile ekonomilerine katkı sağlıyor

26 Nisan 2026
Yaşam

Şemdinli’de dereye düşen 8 yaşındaki Osman için arama çalışması başlatıldı

26 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Lise öğrencilerinden çocuklara afet bilinci kazandıran mobil oyun

Lise öğrencilerinden çocuklara afet bilinci kazandıran mobil oyun

- Haberton
26 Nisan 2026

Ankara'da Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, anaokulu ve ilkokul öğrencilerine afet bilinci kazandırmak amacıyla mobil oyun geliştirdi....

Kadına şiddet vakalarında artış iddiası: Gerçek tablo ne?

Gençlerde anksiyete ve depresyon artıyor mu? Uzmanlar uyardı

Deepfake tehlikesi büyüyor: Gerçek ile sahte nasıl ayırt edilir?

Orta Doğu’da tansiyon yükseliyor: Türkiye nasıl etkilenecek?

Güncel Haber

Cevdet Yılmaz: Bilimsel ve teknolojik ilerlemeleri insani değerlerle birlikte geliştireceğiz

Cevdet Yılmaz: Bilimsel ve teknolojik ilerlemeleri insani değerlerle birlikte geliştireceğiz

26 Nisan 2026
Otomobil ile çarpışan motosiklet sürücüsü öldü

Otomobil ile çarpışan motosiklet sürücüsü öldü

26 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton