26 Ekim 2026, Pazartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Vatandaşlarımızın alım gücünü iyileştireceğiz

Vatandaşlarımızın alım gücünü iyileştireceğiz

Haberton - Haberton
26 Aralık 2022
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Vatandaşlarımızın alım gücünü iyileştireceğiz

Vatandaşlarımızın alım gücünü iyileştireceğiz

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Dışsal yeni şoklarla karşılaşmadığımız takdirde enflasyonda beklentilerin aşağı yönlü olmasını öngörüyoruz. Dolaysıyla asgari ücrette yapmış olduğumuz yüksek oran zam ve enflasyondaki düşüşün de buna eşlik etmesiyle vatandaşlarımızın alım gücünü iyileştireceğiz” dedi.

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından, Organize Sanayi Bölgeleri’nde (OSB) faaliyet gösteren firmaları motive etmek ve onlara yeni olanaklar tanımak amacıyla gerçekleştirilen ‘OSB’nin Yıldızları Araştırması Ödül Töreni’ Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) yapıldı. Törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da katıldı. Törende, 77 firmaya 126 plaket veridi.

Törende konuşan Varank, son yıllarda salgın ve savaşların dünyada ekonomiyi olumsuz etkilediğini söyledi. Dünyanın içinde bulunduğu durumu fırtınalı denize benzeten Varank, “Bu zorlu koşullarda yönünü bulmaya çalışan gemiler var. Hangi geminin limana varacağını ise dümendeki kaptanın tecrübesi belirliyor. Türkiye, son derece tecrübeli, vizyoner ve öngörülü bir kaptana sahip.

Vatandaşlarımızın alım gücünü iyileştireceğiz
Vatandaşlarımızın alım gücünü iyileştireceğiz

Sayın Cumhurbaşkanımızın tek derdi, 7’den 77’ye tüm vatandaşlarımızı yüksek refaha kavuşturmak. İşte son asgari ücret düzenlemesi de bunun bir tezahürü. Konuya hem emekçilerimizin hem de işverenlerimizin penceresinden büyük bir hassasiyetle yaklaştık, ortak dengeyi gözetmeye çalıştık” dedi.

‘ENFLASYONDA BEKLENTİLERİMİZ AŞAĞI YÖNLÜ’

Enflasyonun hızlı bir düşüş eğilimine gireceğini vurgulayan Varank, “Burada bir baz etkisi olsa da enflasyonla mücadelede sonuç aldığımız gerçeğini değiştirmiyor. Dışsal yeni şoklarla karşılaşmadığımız takdirde enflasyonda beklentilerin aşağı yönlü olmasını da öngörüyoruz. Dolaysıyla asgari ücrette yapmış olduğumuz yüksek oran zam ve enflasyondaki düşüşün de buna eşlik etmesiyle vatandaşlarımızın alım gücünü inşallah çok daha fazla iyileştireceğiz. Bundan hiç kimsenin en ufak bir şüphesi olmasın. Beklenmedik tabloyla karşılaşılması durumda, hükumetimiz asgari ücrette ara düzenleme yapmaktan da çekinmeyecektir” diye konuştu.

Özel sektöre asgari ücret desteğinin bu yıl 10 milyar lirayı aşacağını söyleyen Varank, “Tabii bu süreçte işverenlerimizin yüklerini hafifletecek tedbirleri almaya devam edeceğiz. Bu sene özel sektörümüze 5,7 milyar liralık asgari ücret desteğinde bulunduk. 2023 yılında ise bu destek 10 milyar lirayı aşacak. Bu da olaylara tek yönlü bakmadığımızın en güzel göstergesi” dedi.

’20 YILDA 156 OSB KURDUK’

OSB sayısındaki artışın 2022’de rekor kırdığını bildiren Varank, “OSB’ler elbette zaman içerisinde önemli dönüşümler geçirdi. Son yıllarda hızla artırdığımız destekler sayesinde bugün artık tüm dünyaya yayılmış, kusursuz bir makine gibi işleyen, son derece etkin organize sanayi bölgeleri yapılarımız var. 2002 yılında ülkemizde 192 OSB varken, son 20 yılda 156 yeni OSB kurduk ve toplam sayıyı 348’e çıkardık.

Bakınız bu sene, 16 yeni OSB kuruldu. Bu ne demek biliyor musunuz? OSB kanunu çıktığından bu yana en fazla OSB 2022 yılında kurulmuş, bu bir rekordur. Yine yatırım programlarında yer alan OSB projelerine bu sene 2 milyar liraya yakın harcama yaptık. Bu da başka bir rekor. Bu rekorları aşmak yine AK Parti hükumetlerine nasip olacaktır” dedi.

‘SANAYİCİMİZİN YER TALEBİNİ KARŞILAMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ’

Yer probleminin sanayicilerin ortak problemi olduğunu ifade eden Varank, “Bu problem aslında Türkiye’deki yatırım iştahını göstermesi anlamında oldukça önemli. Dün akşam Resmi Gazete’de kasım ayı teşvik verileri yayımlandı. Kasım’da 56.9 milyar lira sabit yatırım tutarı olan 1437 teşvik belgesi düzenlemişiz. Bir önceki aya göre teşvik belgesi sayısında yüzde 20, sabit yatırım tutarında ise yüzde 28’lik bir artış var.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Dışsal yeni şoklarla karşılaşmadığımız takdirde enflasyonda beklentilerin aşağı yönlü olmasını öngörüyoruz. Dolaysıyla asgari ücrette yapmış olduğumuz yüksek oran zam ve enflasyondaki düşüşün de buna eşlik etmesiyle vatandaşlarımızın alım gücünü iyileştireceğiz" dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Dışsal yeni şoklarla karşılaşmadığımız takdirde enflasyonda beklentilerin aşağı yönlü olmasını öngörüyoruz. Dolaysıyla asgari ücrette yapmış olduğumuz yüksek oran zam ve enflasyondaki düşüşün de buna eşlik etmesiyle vatandaşlarımızın alım gücünü iyileştireceğiz” dedi.

İmalat sanayisinde ise bir önceki aya göre neredeyse yüzde 50’lik bir artış var. İşte bir yanda yatırım iştahı bu kadar canlı iken diğer yanda sanayicimizin yer sorununu çözemezsek potansiyelimizin altında kalırız . Dolaysıyla rekabetçimizi kaybetme gibi büyük bir riskle karşı karşıyayız. Sanayicimizin yer talebini karşılamak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bir senede 16 yeni OSB kurmamızın nedeni aslıdan bu. Bununla birlikte 28 ilimizde 12 bin 300 hektar büyüklüğünde 38 yeni OSB kurmanın çalışmalarına da devam ediyoruz. Mevcut OSB’lerimizi genişletmek için de büyük bir gayret içerindeyiz. 39 ilimizde 65 OSB’de 20 bin hektar ilave alan için yer seçim süreçleri devam ediyor” ifadelerini kullandı.

‘OSB’LERDEKİ İSTİHDAM 2,5 MİLYONA ULAŞMIŞ’

Sunulan desteklerle sanayi yatırımlarında güçlü artışın kaydedildiğini bildiren Varank, “2022 sonunda OSB’lerde 415 bin istihdam varken bugün itibarıyla OSB’lerdeki istihdam yaklaşık 2,5 milyona ulaşmış durumda. Yani OSB’ler tek başına, ülkemizde sanayi istihdamının yüzde 40’tan fazlasını sağlıyorlar. OSB’lerde ihracat yapan firmalarımızın sayısı 10 bine yaklaşmış durumda.

Bu firmaların toplam ihracatı da 65 milyar dolara ulaşmış durumda. Başka bir ifadeye ülkemizde yapılan ulusal sanayi ihracatını yüzde 43’ü OSB firmaları tarafından gerçekleştiriliyor. Merkez Bankası’nın bugün açıkladığı bilgiye göre, Aralık ayındaki kapasite kullanım oranları da bir önceki aya göre yüzde 0.5 artarak yüzde 76,4 oldu. Bu da hem yatırım he üretim iştahının devam ettiğini göstermesi açısından da önemli bir veri” diye konuştu. 

Etiketler: Enflasyon
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

27 bin 707 araçta uyuşturucu kontrolü

Sonraki Haber

Mustafa Şentop Suudi Arabistanlı mevkidaşı ile görüştü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Kacır, SİPER-2'nin atış testi görüntülerini paylaştı
Politika

Bakan Kacır, SİPER-2’nin atış testi görüntülerini paylaştı

26 Ekim 2026
Yapıcıoğlu: Şiddet ve silah herkese zarar verdi, en büyük zararı da Kürde verdi
Politika

HÜDA PAR lideri Yapıcıoğlu’ndan dikkat çeken açıklama: “Silah devreden çıkacak, siyaset konuşacak!”

25 Ekim 2026 - Güncellenme Tarihi 26 Ekim 2026
Dervişoğlu'ndan net mesaj: "Bütün kaleler zapt edilebilir ama İYİ Parti zapt edilemez"
Politika

Dervişoğlu’ndan net mesaj: “Bütün kaleler zapt edilebilir ama İYİ Parti zapt edilemez”

25 Ekim 2026
DEM Parti lideri Bakırhan'dan 'somut adım' çağırısı: "Süreç yavaşladı"
Politika

DEM Parti lideri Bakırhan’dan ‘somut adım’ çağırısı: “Süreç yavaşladı”

25 Ekim 2026
MHP lideri Bahçeli'den Kazakistan mesajı: "Yaşasın Türk dünyasının kardeşliği"
Politika

MHP lideri Bahçeli’den Kazakistan mesajı: “Yaşasın Türk dünyasının kardeşliği”

25 Ekim 2026
AK Parti İstanbul milletvekillerinden Ataşehir, Bahçelievler ve Sarıyer’e ziyaret
Politika

AK Parti İstanbul milletvekillerinden Ataşehir, Bahçelievler ve Sarıyer’e ziyaret

25 Ekim 2026
Sonraki Haber
Mustafa Şentop Suudi Arabistanlı mevkidaşı ile görüştü

Mustafa Şentop Suudi Arabistanlı mevkidaşı ile görüştü

En Güncel Haberler

Hatay'da işçilerin kaldığı konteynerde yangın
Yerel Haberler

Hatay’da işçilerin kaldığı konteynerde yangın

26 Ekim 2026
Esenler’de 5 katlı binanın çatısında çıkan yangın söndürüldü
Yerel Haberler

Esenler’de 5 katlı binanın çatısında çıkan yangın söndürüldü

26 Ekim 2026
Allığı yanlış yere sürmeyin! Yüz şeklini değiştiren 5 uygulama
Moda ve Kadın

Allığı yanlış yere sürmeyin! Yüz şeklini değiştiren 5 uygulama

26 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Otomobilin motor kısmına sıkışan yavru kedi kurtarıldı

25 Ekim 2026
Yaşam

Türkiye’de bir ilk Bitlis’te: Çığ riskine karşı ‘kar perdesi’ ve ‘kar köprüsü’ önlemi!

25 Ekim 2026
Yaşam

Nemrut Kalderası’nda sonbahar bereketi: “Adeta bizleri büyülüyor”

25 Ekim 2026
Yaşam

Sakarya İtfaiyesi’nden Goodyear ekibine yangın eğitimi: 10 günlük zorlu maraton tamamlandı

25 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

25 Ekim Dünya Spina Bifida ve Hidrosefali Günü: Anne karnında başlayan sessiz risk! Erken tanı hayatı değiştiriyor

25 Ekim Dünya Spina Bifida ve Hidrosefali Günü: Anne karnında başlayan sessiz risk! Erken tanı hayatı değiştiriyor

- Tuğçe Karafakıoğlu
25 Ekim 2026

Her yıl 25 Ekim'de kutlanan Dünya Spina Bifida ve Hidrosefali Günü, doğuştan gelen sinir sistemi rahatsızlıklarına dikkat çekiyor. Bebeğin omurga...

Hastaneye giden herkesin bilmesi gereken 10 hasta hakkı! Çoğu kişi bunlardan habersiz

25 Ekim Dünya Spina Bifida ve Hidrosefali Günü: Anne karnında başlayan sessiz risk! Erken tanı hayatı değiştiriyor

Türk cam sektörünün küresel gücü: Şişecam’ın 90 yıllık hikâyesi ve dünya pazarındaki yükselişi

Altın değerindeki baharat safranın bilinmeyen faydaları! Bilim insanları araştırıyor: Herkes için güvenli mi?

Güncel Haber

Hatay'da işçilerin kaldığı konteynerde yangın

Hatay’da işçilerin kaldığı konteynerde yangın

26 Ekim 2026
Esenler’de 5 katlı binanın çatısında çıkan yangın söndürüldü

Esenler’de 5 katlı binanın çatısında çıkan yangın söndürüldü

26 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton