28 Ekim 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Van’da üniversite öğrencileri, Rojin için eylem düzenledi

Van’da üniversite öğrencileri, Rojin için eylem düzenledi

Haberton - Haberton
13 Ekim 2025
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Van'da üniversite öğrencileri, Rojin için eylem düzenledi
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Kadın Platformu öncülüğünde, Kaybolduktan 18 gün sonra sahilde cansız bedeni bulunan üniversite öğrencisi Rojin için eylem düzenledi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü 1’inci sınıf öğrencisi Rojin Kabaiş, geçen yıl 27 Eylül’de kaldığı yurttan ayrıldıktan sonra kayboldu. Kabaiş’in 15 Ekim’de Mollakasım Mahallesi sahilinde cansız bedeni bulundu. Soruşturma sürerken, Adli Tıp Kurumu Biyolojik İhtisas Dairesi Merkezi tarafından hazırlanan rapor, 10 Ekim’de dosyaya girdi. Paylaşılan raporda Kabaiş’in göğüs ve vajina iç bölgesinde 2 ayrı erkeğe ait DNA tespit edildiği açıklandı. Van’da kadın STK’ların yer aldığı Van Kadın Platformu öncülüğünde, Adli Tıp Kurumu önünde basın açıklaması yapıldı. DEM Parti Van Milletvekili Gülderen Varlı, DEM Parti İl Eş Başkanı Gülşen Kurt, kadın STK temsilcilerinin de yer aldığı açıklamaya bir grup üniversite öğrencisi de destek verdi.

‘ROJİN’İN VÜCUDUNDA İKİ FARKLI ERKEĞE AİT DNA BULGUSU VAR’

Basın açıklamasını Van Barosu Kadın Hakları Merkezi Avukat Fatma Ülgen tarafından okundu. Avukat Ülgen, Rojin Kabaiş ile ilgili yürütülen soruşturmanın etkin bir biçimde ilerlemediği, dosya üzerinde kısıtlılık kararının sürdüğü ve telefon incelemesinin dahi tamamlanmadığı ile ilgili bilgileri kamuoyu ile paylaştıklarını söyledi.

Avukat Ülgen, “Bir yıl boyunca Van Barosu ve Kadın Hakları Merkezi ile Diyarbakır Barosu ve Kadın Hakları Merkezi tarafından Adli Tıp Kurumu’na Rojin’in vücudunda bulunan DNA’ların kimlere ait olduğunu ve vücudunun hangi bölgesinde bulunduğunun açıklanması için taleplerde bulunulmuştur. Bugün itibarıyla Adli Tıp Kurumu’nun 2’nici raporunda yer alan iki farklı erkeğe ait DNA bulgusu dosyanın seyrini ve niteliğini açık biçimde değiştirmiştir. Bu bulgular, birinci DNA’nın göğüs bölgesinde, ikinci DNA’nın ise vajinal bölgede tespit edildiğini ortaya koymaktadır. Bu veriler, Rojin Kabaş’in ölümünün ‘intihar’ olarak yansıtılmasının ne denli hatalı olduğunu açıkça göstermektedir” dedi.

‘DELİLLER ZAMANINDA TOPLANMADI’

Rojin Kabaiş dosyasında yükümlülüklerin yerine getirilmediğini, delillerin zamanında toplanmadığı, otopsi sürecinde ailenin ve vekillerinin sürece dahil edilmediğini belirten Avukat Ülgen, “Rojin Kabaiş dosyası, kadınların şüpheli ölümlerinde sıklıkla karşımıza çıkan ‘intihar’ algısı ve cezasızlık pratiğinin bir başka örneğini teşkil etmektedir. Bu tür dosyalar yalnızca bireysel vakalar değil; toplumda kadınlara yönelik şiddetin, ayrımcılığın ve yargısal ihmallerin yapısal göstergeleridir. Rojin Kabaiş dosyasında 06.11.2024 tarihinde Adli Tıp Kurumu raporunda iki farklı erkeğe ait DNA örneği tespit edilmiş olmasına rağmen, kurum tarafından verilen raporlarda vajinada DNA’nın olmadığı bildirilmiş, fakat 10 Ekim 2025 tarihinde gelen ATK raporunda, nihayet DNA örneklerinin göğüs bölgede ve vajinal bölgede bulunduğu açıklanmıştır. Dosyanın seyrini kökten değiştiren böylesine önemli bir bilginin bu kadar geç sunulması, sürece ilişkin ciddi soru işaretlerini beraberinde getirmiştir” diye konuştu.

‘RAPORU HAZIRLANYANLAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK’

Avukat Ülgen, Van Barosu olarak raporu hazırlayan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu belirterek, “Ayrıca, soruşturma dosyasında yer alan önceki ATK raporlarında bu bilgilerin bulunmamasına rağmen, dönemin başsavcısı tarafından bir haber sitesine verilen röportajda, DNA örneklerinin Rojin Kabaiş’in karın ve göğüs kısmında bulunduğu yönünde gerçeğe aykırı bilgi kamuoyu ile paylaşılmıştır. Bu açıklama hem soruşturmanın gizliliğini ihlal etmiş hem de kamuoyunu yanlış bilgilendirmiştir. Bu nedenle, yanlış bilgi yayarak kamuoyunu yanıltma ve görevi kötüye kullanma gerekçeleriyle ilgili dönemin başsavcısı hakkında da hukuki süreç başlatılacaktır.

Yine 10.10.2025 tarihli ATK raporuna ilişkin; Rojin’in vücudunda bulunan 2 erkek DNA’sının kime ait olduğunun bulunması ve faillerin ortaya çıkması için birçok tevsii tahkikat talebinde bulunulmuştur. Talep ayrıntıları delillerin karartılması ve faillerin kaçması ihtimali göz önünde bulundurularak şu an için kamuoyu ile paylaşılamamaktır. Rojin Kabaiş dosyasında yaşanan bu süreç, yalnızca bir delil tartışması değil, kadınların yaşam hakkının nasıl değersizleştirildiğinin ve adalet mekanizmasının cinsiyet temelli ihmalinin açık bir göstergesidir. Van Kadın Platformu olarak, bu dosyada sorumluluğu bulunan tüm kişiler hakkında yasal süreci sonuna kadar sürdüreceğimizi ve gerçeğin ortaya çıkarılması için mücadelemize kararlılıkla devam edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız” dedi.

‘Rojin sustu, biz susmayacağız’, ‘Adalet yerini bulana kadar buradayız’, ‘Rojin intihar etmedi, katiller bulunsun ve hesap sorulsun’, ‘Rojin için susma’, ‘Bu sessizlik suskunluk değil, direniştir’ dövizlerinin açıldığı açıklama sonunda oturma eylemi yapıldı. Eylemin ardından grup dağıldı.

Etiketler: Van
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Hesap.com Antalyaspor’da Erol Bulut ile 2 yıllık sözleşme imzalandı

Sonraki Haber

Slovakya’da feci tren kazası: 66 yaralı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Merkezefendi Belediyesi operasyonunda şüphelilerden 3'ü adliyede
Öne Çıkan

Merkezefendi Belediyesi operasyonunda şüphelilerden 3’ü adliyede

28 Ekim 2026
İstanbul Boğazı'nda gemi trafiği 'Antonia S' isimli geminin geçişi nedeniyle askıya alındı
Öne Çıkan

İstanbul Boğazı’nda gemi trafiği ‘Antonia S’ isimli geminin geçişi nedeniyle askıya alındı

28 Ekim 2026
Mansur Yavaş AK Parti’ye mi geçiyor? Murat Kurum ile görüşmesi gündem oldu
Öne Çıkan

Mansur Yavaş AK Parti’ye mi geçiyor? Murat Kurum ile görüşmesi gündem oldu

28 Ekim 2026
Bakanlıktan 29 il için kritik yağış uyarısı: 4 ilde 'turuncu', 25 ilde 'sarı' kod alarmı!
Öne Çıkan

Bakanlıktan 29 il için kritik yağış uyarısı: 4 ilde ‘turuncu’, 25 ilde ‘sarı’ kod alarmı!

28 Ekim 2026
İspanya'da iki yüksek hızlı tren çarpıştı: 64 ölü
Öne Çıkan

İspanya’da iki yüksek hızlı tren çarpıştı: 64 ölü

28 Ekim 2026
Bakırköy Belediyesine operasyon: Gözaltı sayısı 62'ye yükseldi
Öne Çıkan

Bakırköy Belediyesi’ne yolsuzluk operasyonu! 5 başkan yardımcısının da aralarında bulunduğu 62 gözaltı

28 Ekim 2026
Sonraki Haber
Slovakya'da feci tren kazası: 66 yaralı

Slovakya'da feci tren kazası: 66 yaralı

En Güncel Haberler

Bakan Güler'den Karadeniz açıklaması
Dış Haberler

Bakan Güler’den Karadeniz açıklaması

28 Ekim 2026
Çorum-Yozgat kara yolunda feci kaza! Otomobil ile cip çarpıştı: 4 ölü, 2 yaralı
Gündem

Çorum-Yozgat kara yolunda feci kaza! Otomobil ile cip çarpıştı: 4 ölü, 2 yaralı

28 Ekim 2026
Aydın’da kanalizasyon kazısında feci ölüm! 38 yaşındaki işçi toprak altında kaldı
Gündem

Aydın’da kanalizasyon kazısında feci ölüm! 38 yaşındaki işçi toprak altında kaldı

28 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Tilki minareye çıktı

28 Ekim 2026
Yaşam

110 yıl sonra ulaşılan belgeler, esir yüzbaşının torununa teslim edildi

28 Ekim 2026
Yaşam

Tunceli’de jandarmadan 29 metre derinlikte Türk bayraklı Cumhuriyet kutlaması

28 Ekim 2026
Yaşam

Malatya’da sağanak nedeniyle yollar göle döndü

28 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan İspanya’ya taziye ve geçmiş olsun mesajı

- Haberton
28 Ekim 2026

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İspanya'nın Toledo kenti yakınlarında meydana gelen ve çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine yol açan feci tren...

Türkiye’de dijital kimlik cüzdanı dönemi başlıyor: Kimlik ve diploma tek sistemde buluşacak

Okullarda devamsızlık takibinde yeni dönem: Öğrencilerin okuldan kopması erken tespit edilecek

Kasım 2026 kira zammı için geri sayım: Kiracıları bekleyen yeni oran nasıl hesaplanacak?

2027 evlilik desteğinde yeni dönem hazırlığı: Genç çiftlerin merak ettiği şartlar ve kredi tutarları

Güncel Haber

Bakan Güler'den Karadeniz açıklaması

Bakan Güler’den Karadeniz açıklaması

28 Ekim 2026
Çorum-Yozgat kara yolunda feci kaza! Otomobil ile cip çarpıştı: 4 ölü, 2 yaralı

Çorum-Yozgat kara yolunda feci kaza! Otomobil ile cip çarpıştı: 4 ölü, 2 yaralı

28 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton