23 Ağustos 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Uzmanlardan uyarı: Güneş kremi ve gözlük aksesuar değil, sağlık ihtiyacı

Uzmanlardan uyarı: Güneş kremi ve gözlük aksesuar değil, sağlık ihtiyacı

Haberton - Haberton
3 Ağustos 2026
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Uzmanlardan uyarı: Güneş kremi ve gözlük aksesuar değil, sağlık ihtiyacı

Uzmanlardan uyarı: Güneş kremi ve gözlük aksesuar değil, sağlık ihtiyacı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

İzmir Şehir Hastanesi uzmanları, yaz aylarının gelmesiyle güneşin zararlı etkilerine karşı uyarılarda bulundu.

Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Meltem Türkmen, güneş koruyucuların yalnızca yaz aylarında değil, yıl boyunca kullanılması gerektiğini belirterek, "En pahalısı değil, doğru kullanılan güneş koruyucu etkindir" dedi. Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Emrah Utku Kabataş ise “Nasıl cildimizi güneş kremiyle koruyorsak, gözlerimizi de uygun güneş gözlüğüyle korumamız gerekiyor. Güneş kremi ve gözlük aksesuar değil, sağlık ihtiyacı" diye konuştu.

İzmir Şehir Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Meltem Türkmen ile Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Emrah Utku Kabataş, yaz aylarında güneşin zararlı etkilerinden korunmak için doğru güneş kremi ve güneş gözlüğü kullanımına ilişkin uyarılarda bulundu. Uzmanlar, güneşten korunmanın yalnızca estetik değil, cilt ve göz sağlığı açısından da önemli bir alışkanlık olması gerektiğini söyledi.

Yaz aylarında vatandaşlardan en sık gelen soruların güneşin etkileri ve güneş koruyucu kullanımıyla ilgili olduğunu belirten Doç. Dr. Meltem Türkmen, güneş koruyucuların sadece yaz mevsiminde değil, yılın her döneminde kullanılması gerektiğini kaydetti. Güneş ışınlarının ultraviyole A (Uva) ve ultraviyole B (Uvb) olmak üzere 2 temel bileşenden oluştuğunu ifade eden Doç. Dr. Türkmen, "Uva ışınları derinin derin tabakalarına ulaşarak kırışıklık, lekelenme ve cilt yaşlanmasına neden olabiliyor. Hem Uva hem de Uvb ışınları ise ilerleyen dönemlerde deri kanseri gelişimi açısından önemli risk faktörleri arasında yer alıyor. Bu nedenle güneşten korunmak yalnızca estetik bir tercih değil, sağlığımızı koruyan önemli bir alışkanlık olmalı" dedi.

Yüz Ve Boyun Bölgesi İçin En Az 2 Parmak Güneş Koruyucu Kullanılmalı

Doğru ürün seçiminin önemine değinen Doç. Dr. Meltem Türkmen, hem Uva hem de Uvb ışınlarına karşı koruma sağlayan geniş spektrumlu ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini ve güneş koruyucunun satın alınmasının tek başına yeterli olmadığını vurgulayarak, "Yapılan çalışmalar, birçok kişinin güneş koruyucuyu önerilen miktarın çok altında kullandığını gösteriyor. Bu da ürünün üzerinde yazan koruma seviyesine ulaşılmasını engelliyor. Yüz ve boyun bölgesi için en az 2 parmak şeklinde güneş koruyucu kullanılmalı ve tüm bölgeye eşit şekilde uygulanmalı" diye konuştu.

Güneş koruyucuların düzenli olarak yenilenmesi gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Türkmen, "Sabah sürülen güneş koruyucunun tüm gün etkili olduğunu düşünmemek gerekiyor. Yaklaşık iki saat sonra koruyuculuğu azalıyor. Özellikle yüz yıkandıktan, denize girildikten veya havluyla kurulandıktan sonra mutlaka yeniden uygulanmalı. Spf değeri ne kadar yüksek olursa olsun, düzenli yenilenmediği sürece istenen koruma sağlanamaz. En pahalı güneş koruyucu değil, doğru kullanılan güneş koruyucu etkindir" ifadelerini kullandı.

6 Aydan İtibaren Güneş Koruyucu Kullanılabilir

Güneşten korunmanın yalnızca güneş kremiyle sınırlı olmadığının altını çizen Doç. Dr. Meltem Türkmen, geniş kenarlı şapka, ultraviyole korumalı güneş gözlüğü ve güneşten koruyucu özellik taşıyan giysilerin de tercih edilmesini önerdi. Güneş ışınlarının en yoğun olduğu 10.00-14.00 saatleri arasında mümkün olduğunca gölgede kalınması ve doğrudan güneşe maruz kalınmaması gerektiğini açıklayan Doç. Dr. Türkmen, "Çocukluk döneminde ne kadar fazla güneş ışınına maruz kalınırsa ilerleyen yaşlarda deri kanseri gelişme riski de o kadar artıyor. Bu nedenle çocuklara 6 aydan itibaren güneş koruyucu kullanma alışkanlığı kazandırılmalı. Aynı zamanda her yaş grubunun kendi cilt tipine ve yaşına uygun güneş koruyucuyu, doktor ve eczacı önerisi doğrultusunda seçerek düzenli kullanması gerekiyor" dedi.

Cildimiz Gibi Gözlerimizi De Korumalıyız

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Emrah Utku Kabataş ise yaz aylarında güneş gözlüğü kullanımının önemine dikkat çekti ve güneş gözlüklerinin yalnızca estetik amaçlı kullanılmaması gerektiğini söyledi. Güneş gözlüklerinin gözleri güneş ışınlarının zararlı etkilerinden koruduğunu belirten Dr. Kabataş, "Özellikle uzun süre güneş altında kalanlar, açık tenli ve açık göz rengine sahip kişiler, katarakt ameliyatı geçiren hastalar ile çocuklar güneş ışınlarına karşı daha duyarlıdır. Nasıl cildimizi güneş kremiyle koruyorsak, gözlerimizi de uygun güneş gözlüğüyle korumamız gerekiyor. Güneş kremi ve gözlük aksesuar değil, sağlık ihtiyacı" dedi.

Uzun süre ultraviyole ışınlarına maruz kalmanın göz sağlığını olumsuz etkileyebileceğini ifade eden Dr. Kabataş, "Güneş ışınları katarakt, retina hasarı, yaşa bağlı sarı nokta hastalığı riskinin artması, halk arasında 'kuş kanadı' ya da 'göze et yürümesi' olarak bilinen pterjiyum ve göz kapağı cilt kanserlerinin gelişiminde etkili risk faktörlerinden biridir. Bu hastalıkların tek nedeni ultraviyole değildir ancak uzun süreli maruziyet önemli etkenlerden biridir" diye konuştu.

Koyu Renkli Cam Tek Başına Korumaz

Güneş gözlüğü seçerken en önemli kriterin cam renginin koyuluğu değil, ultraviyole koruması olduğunun altını çizen Dr. Kabataş, "Koyu renkli camlar tek başına koruma sağlamaz. Hatta ultraviyole koruması olmayan koyu renkli gözlükler göz bebeğinin büyümesine neden olduğu için zararlı ışınların göze daha fazla ulaşmasına yol açabilir. Bu nedenle korumasız koyu gözlükler daha büyük risk oluşturabilir" ifadelerini kullandı.

Etiketsiz Ve Sokakta Satılan Gözlüklere Dikkat

Vatandaşları sahte güneş gözlüklerine karşı uyaran Dr. Kabataş, gözlüklerin güvenilir ve kurumsal satış noktalarından alınmasını önererek, "Güneş gözlüğü alırken markasından ya da fiyatından çok ultraviyole koruma özelliklerine dikkat edilmeli. Bu özellikler ürün üzerinde belirtilmeli veya satış sırasında tüketiciye açıklanmalı. Özellikle etiketsiz ve sokakta satılan güneş gözlüklerinden uzak durulmalı. Tekrar vurgulamak gerekirse, koyu renkli olması gözlüğün koruyucu olduğu anlamına gelmez" ifadelerini kullandı.

Etiketler: İzmir
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Hafif ticari araçla cip çarpıştı: 1 yaralı

Sonraki Haber

Sakarya’da uyuşturucu operasyonu; 1 tutuklama

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Evde sağlık hizmetleri vatandaşın imdadına yetişiyor: 1 milyon 352 bin 775 hastaya hizmet veriliyor
Sağlık Haberleri

Evde sağlık hizmetleri vatandaşın imdadına yetişiyor: 1 milyon 352 bin 775 hastaya hizmet veriliyor

23 Ağustos 2026
Diş hekimleri uyarıyor: Koruyucu diş hekimliği güçlendirilmeli
Sağlık Haberleri

Diş hekimleri uyarıyor: Koruyucu diş hekimliği güçlendirilmeli

23 Ağustos 2026
"Elektrikli scooter kazaları ciddi kırıklara yol açabiliyor"
Sağlık Haberleri

“Elektrikli scooter kazaları ciddi kırıklara yol açabiliyor”

23 Ağustos 2026
Ambulans helikopter, 4 aylık bebek için havalandı
Sağlık Haberleri

Ambulans helikopter, 4 aylık bebek için havalandı

22 Ağustos 2026
Niğde’de yılda bin kişiye uyku testi yapılıyor
Sağlık Haberleri

Niğde’de yılda bin kişiye uyku testi yapılıyor

22 Ağustos 2026
Meme kanseri riskini kişiye özel hesaplayan yapay zeka modeli
Sağlık Haberleri

Meme kanseri riskini kişiye özel hesaplayan yapay zeka modeli

22 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Sakarya'da uyuşturucu operasyonu; 1 tutuklama

Sakarya'da uyuşturucu operasyonu; 1 tutuklama

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

En Güncel Haberler

Bakan Kurum, yenilenen Çorum Tarihi Kent Meydanı'ndan görüntüler paylaştı: "Çorum'a çok yakıştı"
Politika

Bakan Kurum, yenilenen Çorum Tarihi Kent Meydanı’ndan görüntüler paylaştı: “Çorum’a çok yakıştı”

23 Ağustos 2026
Tarım işçilerinin saldırıya uğradığı iddialarına Zonguldak Valiliği'nden yanıt: "İki aile arasındaki anlaşmazlık"
Öne Çıkan

Tarım işçilerinin saldırıya uğradığı iddialarına Zonguldak Valiliği’nden yanıt: “İki aile arasındaki anlaşmazlık”

23 Ağustos 2026
Fenerbahçe, Lyon rövanşının hazırlıklarına başladı
Spor Haberleri

Fenerbahçe, Lyon rövanşının hazırlıklarına başladı

23 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Çocuk sürücünün kullandığı traktör şarampole devrildi: 15 yaşında hayatını kaybetti

23 Ağustos 2026
Yaşam

Dron’lu denetimler, trafikte göz açtırmıyor: 58 gözaltı

23 Ağustos 2026
Yaşam

Patrik Bartholomeos, Erdek’te ayin yönetti

23 Ağustos 2026
Yaşam

Leros’ta rahatsızlanan Türk genci deniz ambulansıyla Bodrum’a getirildi

23 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Kafedeki silahlı saldırıda ağır yaralanan 2 kişi hayatını kaybetti

Kafedeki silahlı saldırıda ağır yaralanan 2 kişi hayatını kaybetti

- Haberton
23 Ağustos 2026

Küçükçekmece'de bir kafeye gelen motosikletli şüpheli, oyun oynayan Bayram Karaca'ya (35) ve kaçtığı sırada merdivenlerde karşılaştığı işletme sahibi Cumali Kan'a...

Ayağa kalkınca neden başımız döner? Göz kararmasının arkasındaki gizli fizyolojik ve tıbbi nedenler

İstifa eden çalışan hangi haklarını kaybeder? İş Kanunu’na göre istifa ve fesih rehberi

e-Devlet’te bu ekranları kontrol edin! Adınıza kayıtlı borçları böyle öğrenebilirsiniz

WhatsApp’ta engellendiğinizi nasıl anlarsınız? Bu işaretler varsa dikkat

Güncel Haber

Bakan Kurum, yenilenen Çorum Tarihi Kent Meydanı'ndan görüntüler paylaştı: "Çorum'a çok yakıştı"

Bakan Kurum, yenilenen Çorum Tarihi Kent Meydanı’ndan görüntüler paylaştı: “Çorum’a çok yakıştı”

23 Ağustos 2026
Tarım işçilerinin saldırıya uğradığı iddialarına Zonguldak Valiliği'nden yanıt: "İki aile arasındaki anlaşmazlık"

Tarım işçilerinin saldırıya uğradığı iddialarına Zonguldak Valiliği’nden yanıt: “İki aile arasındaki anlaşmazlık”

23 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton