29 Eylül 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Uzmanlardan tavsiye; Çocuğunuzun karnesini kıyaslamayın

Uzmanlardan tavsiye; Çocuğunuzun karnesini kıyaslamayın

Haberton - Haberton
17 Ocak 2024
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Uzmanlardan tavsiye; Çocuğunuzun karnesini kıyaslamayın

Uzmanlardan tavsiye; Çocuğunuzun karnesini kıyaslamayın

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Okullarda 2023-2024 birinci dönem sonu yaklaşırken uzmanlar “Çocuğunuzun karnesini kıyaslamayın” diyerek velilere karne günü tavsiyesi verdi.

Başarının takdir edilmesini, başarısızlığa abartılı tepki verilmemesini, kıyaslama yapılmamasını öneren uzmanlar, sadece akademik başarıya odaklanmanın çocuğun gelişimini zedeleyeceği konusunda uyarılarda bulundu.

Okullarda 2023-2024 birinci dönem sonu yaklaşırken, öğrencileri de karne heyecanı sardı. Sömestir tatili 19 Ocak’ta milyonlarca öğrencinin karnelerini almasıyla başlayacak. Bazı öğrenciler için sevinç ve gurur kaynağı, bazıları için üzüntü ve kaygı kaynağı olabilecek karnelerle ilgili anne ve babaların verecekleri tepki ve davranışlar çocukların tatili nasıl geçireceklerini belirleyecek.

Bahçeşehir Koleji Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) Direktörü Sibel Durak ve Uğur Okulları ve Uğur Kurs Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt, ebeveynlere başarılı veya başarısız karne alan çocuklara nasıl davranmaları, nasıl bir tatil planlamaları konusunda önerilerde bulundu. Karnenin çocuğun birinci dönem boyunca sergilediği performansla ilgili bilgi verebileceğini ancak tek ölçüt olarak değerlendirmenin doğru olmadığını söyleyen Durak, “Çocuğunuzun gelişimindeki tüm süreçleri dikkate alın. Bunları bir bütün olarak değerlendirin. Sadece akademik olarak başarılı olmaya odaklanmak çocuğunuzun gelişimini zedeler” dedi.

Uzmanlardan tavsiye; Çocuğunuzun karnesini kıyaslamayın
Uzmanlardan tavsiye; Çocuğunuzun karnesini kıyaslamayın

‘İÇTEN BİR AFERİN YETER’

Karnedeki notlar beklentilerin altında olsa bile eleştirmek yerine bir süre için çocuğun bu sıkıntıdan uzaklaşmasını sağlayacak şekilde, ebeveyn-çocuk ilişkisinin kalitesini artırmak için birlikte zaman geçirilmesini öneren Durak, şöyle konuştu:

“Karne dönemlerinde çok sık yapılan hatalardan bir tanesi de kıyas yapmaktır. Çocuk her koşulda, olumsuz durumlarda da ailesinin tutarlı ve destekleyici yaklaşımı ile karşılaşacağını bilmelidir. Bu dönemde aileler, iyi niyetle, başarılı bir karneye maddi bir ödülle karşılık verir. Ancak yapılması gereken elde edilen başarının fark edilmesi, içten bir ‘Aferin’ ve sıcak bir kucaklayıştır. Çocukta içsel motivasyonun oluşması için bir dönem boyunca gösterdiği çabaya vurgu yapılmalı, başarı, iyilik, güzel davranışlar abartılmadan takdir edilmelidir.”

‘TATİLDE EN AZ BİR GÜN EKRANDAN UZAKLAŞIN’

Yarıyıl tatilini öğrencilerin nasıl değerlendirmesi gerektiğini konusunda da açıklamalarda bulunan Durak, yarıyıl tatilinin öğrenilmemiş ve anlaşılmamış konuların pekiştirilmesi için bir fırsat olabileceğini belirterek, velilerin günün belli saatlerinde çocuğa destek vererek, sıkmadan ve hırpalamadan eksiklerini tamamlamaya yönelik yapılacak tekrarlarla çocukların derslerden kopmamalarının sağlanabileceğini söyledi. Durak, bazı çocukların tatilde ailelerinden sınırsız bilgisayar ve internet isteyebileceğine dikkati çekerek, “Bu, çocukların sosyal yaşantılarının zenginleşmesi, zihinsel süreçlerinin tazelenmesi ve dinlenmesinin aksine negatif bir etki yaratabilir. Bilgisayar ve internet süreleri aşırıya kaçmadan kontrol altında devam ettirilmeli ve haftanın en az bir günü ekransız gün olmalı” ifadelerini kullandı.

‘SIKILMALARINA ZAMAN TANIYIN’

Ailelerin tatillerde çocuklardan en çok ‘sıkıldım’ sözcüğünü duyduğunu vurgulayan Durak, çocukların kendi başlarına zaman geçirmeleri ve sıkılmaya karşı baş etme becerisi geliştirmeleri içinde fırsat tanınması gerektiğini söyledi. Oyun ve doğanın çocuklar için en verimli öğrenme ortamları olduğunu belirten Durak, “Doğa yürüyüşü ya da birden çok yönergenin takip edilmesi gereken oyunlar farkında olmaksızın birçok kazanıma ortam oluşturur. Tatil, çocuklar için öğrenmeye farklı bir bakış açısı getirme ve kitap okuma alışkanlığını destekleme şansı da sunar. Çocuklarınızın yaşlarına uygun kitaplarla birlikte okuma zamanı oluşturarak hem eğlenceli vakit geçirebilir hem de beyinlerini besleyebilirsiniz” diye konuştu.

‘ABARTILI TEPKİLERDEN KAÇININ’

Uğur Okulları ve Uğur Kurs Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt da başarısız karne getiren öğrenciye olumsuz davranılmaması gerektiğini belirterek, “Abartılı tepkilerden kaçınılmalı. Öğrencinin eksik olduğu tarafların değil, yapabileceği amaçlar hatırlatılmalı. İyi yönleri daha fazla ön plana alınmalı, olumlu duygular, başardığı sosyal, duygusal yönleri desteklenmeli. Başarısız karnenin akademik hayatına nasıl etki yapabileceği anlatılıp yüreklendirilerek öğrenciye biricik ve özel olduğu, isterse her şeyi yapabileceği mutlaka hatırlatılmalıdır” dedi.

Okullarda 2023-2024 birinci dönem sonu yaklaşırken uzmanlar "Çocuğunuzun karnesini kıyaslamayın" diyerek velilere karne günü tavsiyesi verdi.
Okullarda 2023-2024 birinci dönem sonu yaklaşırken uzmanlar “Çocuğunuzun karnesini kıyaslamayın” diyerek velilere karne günü tavsiyesi verdi.

Kurt, başarılı karneye karşılık çocuklara maddi değeri yüksek ödüller verilmesinin de öğrenciyi hedefi gerçekleştirme isteğinden uzaklaştıracağını, başarı ödüllendirilmesi yerine harcanılan çaba ve özveriden dolayı keyifli bir etkinlik gerçekleştirilmesini önererek, “Öğrencinin sevdiği bir aktiviteyi sadece zamanlaması değişerek karne gününden sonra bir dönemde gerçekleştirmek hem onun daha iyi hissetmesini sağlar hem de karne motivasyonu edinmesine destek olur. Abartılı hediyeler ikinci dönem başarısını olumsuz etkileyebilir. Öğrenci istediği hedefe ulaşamadığında hediyesi alınmayacağı düşüncesine kapılarak kaygı seviyesini yükseltir ve kaygı arttıkça başarı düşer” açıklamalarında bulundu.

‘KIYASLAMA YAPMAYIN’

Anne ve babaların çocuk gelişimi ve eğitiminde sıkça yaptıkları hatalardan birinin ‘kıyaslama’ olduğuna dikkat çeken Kurt, çocukların ebeveynleri tarafından başka bir çocukla kıyas yapıldıklarında kendilerini değersiz ve yetersiz hissettiklerini, özgüven gelişimlerinin zedelendiğini söyledi. Kurt, “Öğrencinin başka bir öğrenciyle kıyaslanması yerine bir önceki eğitim dönemindeki durumuyla kıyaslanabilir. Bu, hedefine doğru nasıl adım atması gerektiğiyle ilgili bilgi sahibi olmasını sağlayacaktır. Başka öğrenciyle kıyaslama yaparsanız çocuğunuz kendi çabası görülmediği için ders çalışmayı bırakabilir, başarılı olsa da kendisine inanılmadığını düşünebilir” diye konuştu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

ECONiX Araştırma, sektörde 5’inci yılını tamamladı 

Sonraki Haber

Kalyon Kültür’den çocuklara özel sömestir programı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Deniz Göktaş, cezaevinden tahliye edildi
Öne Çıkan

Deniz Göktaş, cezaevinden tahliye edildi

28 Eylül 2026
Deniz Göktaş hakkında tahliye kararı: 88 gün sonra serbest bırakıldı
Öne Çıkan

Deniz Göktaş hakkında tahliye kararı: 88 gün sonra serbest bırakıldı

28 Eylül 2026
Osmaniye’de okul bahçesinde öğretmen cinayeti
Öne Çıkan

Osmaniye’de okul bahçesinde öğretmen cinayeti

28 Eylül 2026
Bolu Belediyesi kooperatifine 'zimmet' operasyonu: 9 gözaltı
Öne Çıkan

Bolu Belediyesi kooperatifine ‘zimmet’ operasyonu: 9 gözaltı

28 Eylül 2026
Komedyen Deniz Göktaş bugün ilk kez hakim karşısında: "Kılıçdaroğlu ile görüşmek istemiyordum"
Öne Çıkan

Savcı, Deniz Göktaş’ın tahliyesini talep etti: “Kılıçdaroğlu ile görüşmek istemiyordum”

28 Eylül 2026
Girne açıklarında 2 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı
Öne Çıkan

Girne açıklarında 2 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

28 Eylül 2026
Sonraki Haber
Kalyon Kültür’den çocuklara özel sömestir programı

Kalyon Kültür’den çocuklara özel sömestir programı

En Güncel Haberler

Sokak ortasında tartıştığı arkadaşını bıçakla öldürdü
Yerel Haberler

Sokak ortasında tartıştığı arkadaşını bıçakla öldürdü

29 Eylül 2026
Roberto Mancini: Karşımızda iyi bir Türkiye vardı
Spor Haberleri

Roberto Mancini: Karşımızda iyi bir Türkiye vardı

29 Eylül 2026
Zonguldak’ta kömür silosuna düşen işçi ağır yaralandı
Yerel Haberler

Zonguldak’ta kömür silosuna düşen işçi ağır yaralandı

29 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

BUDO’nun 8 seferi iptal edildi

29 Eylül 2026
Yaşam

Pancar toplama makinesinin altında kalarak öldü

29 Eylül 2026
Yaşam

Saros Körfezi’nde balıkçı ağına ‘kum kaplanı’ cinsi köpek balığı takıldı

28 Eylül 2026
Yaşam

Sakarya’da metrekareye 100 kilogramın üzerinde yağış düştü; sel, heyelan ve taşkınlar yaşandı

28 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Çorum’da kaybolan alzheimer hastası kadın 9 saat sonra bulundu

Çorum’da kaybolan alzheimer hastası kadın 9 saat sonra bulundu

- Haberton
28 Eylül 2026

Çorum’un Alaca ilçesine bağlı Dutluca köyündeki evinden ayrıldıktan sonra kaybolan alzheimer hastası G.A. isimli kadın (78), jandarma ve AFAD ekiplerinin...

Türkiye’de hayvan barınakları: Sahiplendirme süreci, gönüllülük ve bilmeniz gerekenler

Çocuk neden okula gitmek istemez? Sabah “karnım ağrıyor” diyorsa dikkat

Uyurken terlemek neden olur? Gece terlemesini hafife almayın

Kıdem tazminatı hangi durumlarda alınır? İşten ayrılan herkes alamıyor: İşte kıdem hakkı doğuran haller

Güncel Haber

Sokak ortasında tartıştığı arkadaşını bıçakla öldürdü

Sokak ortasında tartıştığı arkadaşını bıçakla öldürdü

29 Eylül 2026
Roberto Mancini: Karşımızda iyi bir Türkiye vardı

Roberto Mancini: Karşımızda iyi bir Türkiye vardı

29 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton