16 Eylül 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Uzmanlardan ‘güvenli kampüs’ uyarısı

Uzmanlardan ‘güvenli kampüs’ uyarısı

Haberton - Haberton
30 Temmuz 2021 - Güncellenme Tarihi 15 Mart 2026
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Uzmanlardan 'güvenli kampüs' uyarısı

Uzmanlardan 'güvenli kampüs' uyarısı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

YKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte tercih tanıtım günleri kapsamında üniversitelere yönelik ziyaretler artmaya başladı. Uzmanlar ‘güvenli kampüs’ uyarısı yaptı.

Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya, pandemiden tam olarak kurtulmadığımıza işaret ederek bireysel ve kurumsal olarak önlemlerin alınması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Pandemi boyunca farklı platformlarda yapılan bilgilendirme çalışmalarıyla toplumda bu anlamda bir bilinç düzeyinin oluştuğunu dile getiren Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya, sürecin çok dinamik olduğunu ve virüste mutasyonlar ve varyantlar oluşmaya devam ettiğini anımsattı. “Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘Pandemi bitmiştir’ açıklaması yapılana kadar maske takmaya devam edilmelidir” diyen Prof. Dr. Topkaya, özellikle üniversitelerde devam eden tercih tanıtım günlerinde alınması gereken önlemlerle ilgili önemli bilgiler aktardı.

Yeditepe Üniversitesi Kampüsü’nün Türk Standartları Enstitüsü tarafından “Güvenli Kampüs” olarak ilan edildiğini belirten Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya, “Pandemi çok dinamik bir seyir izledi ve izlemeye devam ediyor. Biz de bu dinamiğe uygun şekilde olası riskleri tahmin etmeye çalışarak üniversite bünyesinde gerekli önlemleri aldık. Kampüste güvenli hayatın sürdürülebilmesi konusunda gerekli çalışmaları yaptık ve yapmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

“SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇÖZÜMLER GEREKLİ”

Pandeminin başında, virüsün nerelerden bulaşabileceğinden hastalığın seyrine kadar birçok noktada bilinmeyenler çoktu. Ancak günümüzde her gün elde edilen yeni bilgilerle de önemli bir noktaya gelindiğini söylemenin mümkün olduğunu anlatan Prof. Dr. Topkaya, “Şu an için vaka sayılarındaki artışı gözlemlesek de yaklaşık 2 yıla varan bu seyirde sürekli olarak tam kapanmayla devam edecek bir sürecin de sürdürülebilir olmadığını biliyoruz. Her anlamda sürdürülebilir bir yaşam için kurallara uymak şart” dedi.

Şu anda toplumun yaklaşık yüzde 30’unun iki doz, yüzde 48’inin ise tek doz aşılanmış olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya, “Bunun yanında toplumun bir kısmı da hastalık geçirerek doğal bağışıklık kazandı. Ancak aşının sağladığı bağışıklığı kontrol edemeyeceğimiz ve herkese sürekli antikor test yapılamayacağı için herkesin kurallara uyarak hem kendisini hem de toplumun genelini korumakla görevli olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“AŞILANMAK REHAVETE DÜŞÜRMEMELİ”

Aşılanan kişilerin de “Bir daha virüsle karşılaşmayacağım ya da bulaştırmayacağım” düşüncesiyle önlem almaktan vazgeçmemesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Topkaya sözlerine şöyle devam etti:

Uzmanlardan 'güvenli kampüs' uyarısı
Uzmanlardan ‘güvenli kampüs’ uyarısı

“Ülkemizde de 2021 yılı başından itibaren aşılanma başladı. Dolayısıyla hem hastalığı geçirerek hem de aşılanarak oluşan toplumsal bağışıklık da belli bir seviyeye ulaştı. Ancak hem doğal hem de aşıyla gelen bağışıklığın miktar ve süre olarak kişiden kişiye değiştiğini gördük. Yapılan çalışmalarla, kişiden kişiye farklı olmak kaydıyla, bağışıklığın 9-11 ay sürebildiği ortaya çıktı. Bu nedenle aşılanmak bizi asla rehavete sürüklememeli.”

Enfeksiyon geçirenlerin de yeniden enfeksiyon geçirebileceğini anımsatan Prof. Dr. Topkaya, “Dolayısıyla aşılananların da yeniden enfeksiyon geçirebileceği unutulmamalı. Bu nedenle hem başlayacak akademik yılda hem de tercih sürecinde tüm önlemler yeniden gözden geçirilmeli” dedi.

“MASKE, MESAFE VE HİJYEN” ALTIN KURAL OLMAYA DEVAM EDİYOR

Virüsün bulaşmasını önlemek için alınabilecek en öneli önlemlerin “maske, mesafe ve hijyen” olmaya devam ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya, şöyle devam etti:

“Bu nedenle sınıflar, kantinler, kapalı alanlar gibi ortak kullanım alanlarında mutlaka mesafeye dikkat edilmeli ve maske kesinlikle çıkarılmamalı. Bununla birlikte açık alanlarda da kapalı alana göre daha düşük olmakla birlikte virüsün bulaş riski olduğu unutulmamalı. Bir arada olduğumuz ortamlardaki kişilerin bağışık olup olmadığını bilemediğimiz gibi herkesin her an virüsü taşıyabileceği ve bunu da aktarabileceği riski göz önündü tutulmalı. Açık alanlarda da maksimum önlemler alınmalı. Yeni Delta mutasyonunun da bulaş riskinin daha fazla olduğunu biliyoruz. Şu an en yaygın mutant virüs delta olduğu için de mesafemiz 1,5 metren, 2 metreye çıktı.”

GÜVENLİ KAMPÜSTE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Yeditepe Üniversitesi kampüsünde sağlık ve güvenlik anlamında gerekli tüm önlemlerin alındığının altını çizen Prof. Dr. Topkaya, şu bilgileri verdi:

“Kapılarda gerek HES kodu gerekse ateş kontrolüyle risk taşıyabilecek kişilerin kampüs alanına girişleri kontrol altına alınıyor. Ana giriş kapılarında ve binalarda tiriaj alanları oluşturuldu. Revirde düzenlemeler yapıldı. Tüm sağlık ekibi olası anlık şikâyetler için gerekli hazırlıklarını yaptı. Kampüs içinde teması en aza indirecek, kapalı alanlarda kalabalık şekilde bulunmayı önleyecek gerekli altyapı çalışmaları yapıldı. Mesafeye uyum için işaretleme ve uyarılar oluşturuldu. Bu konuda gerekli uyarıları yapmak konusunda tüm görevliler de bilgilendirildi. Maske takmak unutulsa dahi görev yapan arkadaşlarımız gerekli uyarıları yapmaları konusunda eğitildi. Biz ‘Güvenli Kampüs’ standartları gereği alacağımız güvenlik önlemlerinden hiçbir şekilde taviz veremeyiz. Sürdürülebilir eğitim için gerekli tüm önlemleri alarak çocuklarımızı korumak için elimizden geleni yapacağız.”

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Tüf mağara tavanında fosil bulundu

Sonraki Haber

Eylem hazırlığındaki terörist patlayıcıyla yakalandı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Silivri’de batan gemideki 9 mürettebatı arama çalışmaları 15'inci günde devam ediyor: Kaptanın cesedi bulundu
Öne Çıkan

Silivri’de batan gemideki 9 mürettebatı arama çalışmaları 15’inci günde devam ediyor: Kaptanın cesedi bulundu

16 Eylül 2026
Elazığ’da ateşe verilen evdeki çifte cinayet, X-Ray cihazıyla aydınlatıldı: Yaşlı çifti gasbedip, uçakla İstanbul'a kaçmış
Öne Çıkan

Elazığ’da ateşe verilen evdeki çifte cinayet, X-Ray cihazıyla aydınlatıldı: Yaşlı çifti gasbedip, uçakla İstanbul’a kaçmış

16 Eylül 2026
Et ürünlerinde yeni standartlar belirlendi: Yağ oranları ve katkı maddeleri denetlenecek
Öne Çıkan

Et ürünlerinde yeni standartlar belirlendi: Yağ oranları ve katkı maddeleri denetlenecek

16 Eylül 2026
Eşinin saldırısında sol bacağını kaybetmişti; sağ bacağı da ampute edildi
Öne Çıkan

Eşinin saldırısında sol bacağını kaybetmişti; sağ bacağı da ampute edildi

16 Eylül 2026
CHP Kurultay ceza davası ertelendi
Öne Çıkan

CHP kurultay ceza davası 21 Ekim’e ertelendi

16 Eylül 2026
Ağustos’un ağır bilançosu: 22 kadın öldürüldü, 33 kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi
Öne Çıkan

Bir ayda 22 kadın öldürüldü, 33 kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi

16 Eylül 2026
Sonraki Haber
Eylem hazırlığındaki terörist patlayıcıyla yakalandı

Eylem hazırlığındaki terörist patlayıcıyla yakalandı

En Güncel Haberler

Silivri’de batan gemideki 9 mürettebatı arama çalışmaları 15'inci günde devam ediyor: Kaptanın cesedi bulundu
Öne Çıkan

Silivri’de batan gemideki 9 mürettebatı arama çalışmaları 15’inci günde devam ediyor: Kaptanın cesedi bulundu

16 Eylül 2026
Beşiktaş, Marsilya maçının hazırlıklarını tamamladı
Spor Haberleri

Beşiktaş, Marsilya maçının hazırlıklarını tamamladı

16 Eylül 2026
Araştırma: Kitap okumak Alzheimer riskini azaltıyor
Sağlık Haberleri

Kitap okumak Alzheimer riskini azaltıyor

16 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Tekirdağ’da İlköğretim Haftası törenle kutlandı

16 Eylül 2026
Yaşam

Erciş’te bağ bozumu başladı

16 Eylül 2026
Yaşam

Batman’da kaçakçılık operasyonu: 524 kilo tütün ve 800 bin makaron ele geçirildi

16 Eylül 2026
Yaşam

Yola düşen 500 bin liralık altın kesesini aldı: Güvenlik kamerasından yakalandı

16 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Yola düşen 500 bin liralık altın kesesini aldı: Güvenlik kamerasından yakalandı

Yola düşen 500 bin liralık altın kesesini aldı: Güvenlik kamerasından yakalandı

- Haberton
16 Eylül 2026

Hatay'da Özcan Gür'ün otomobilinden inerken yola düşürdüğü altın dolu keseyi alan H.A. isimli kadın, polis tarafından gözaltına alındı. O anlar...

Türk alüminyum folyo sektörü: Ambalaj sanayinin temel taşı

Ankara’nın bilinmeyen 10 durağı: Başkentin keşfedilmeyi bekleyen köşeleri

İşyerinde görünmez baskı: Emeğiniz değersizleştiriliyor, yok sayılıyorsanız dikkat!

Telefon şarj olurken neden ısınır? Normal sıcaklık ile tehlikeli ısınma arasındaki fark

Güncel Haber

Silivri’de batan gemideki 9 mürettebatı arama çalışmaları 15'inci günde devam ediyor: Kaptanın cesedi bulundu

Silivri’de batan gemideki 9 mürettebatı arama çalışmaları 15’inci günde devam ediyor: Kaptanın cesedi bulundu

16 Eylül 2026
Tekirdağ'da İlköğretim Haftası törenle kutlandı

Tekirdağ’da İlköğretim Haftası törenle kutlandı

16 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton