29 Nisan 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yaşam - Uzmanlar uyardı: Siber zorbalık çocukların odasına kadar girdi

Uzmanlar uyardı: Siber zorbalık çocukların odasına kadar girdi

Haberton - Haberton
11 Mart 2026
- Yaşam
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Eğitim Fakültesi tarafından ‘Siber Zorbalık ve Diğer Çevrim İçi Tehlikeler: Okullar İçin Önleme Eğitimi’ adlı panel düzenlendi.

Programda konuşan İKÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alim Kaya, “Teknoloji artık hayatımızın bir zemini haline geldi ve bütün ilişkiler, yaşam büyük ölçüde bu ortamda akıyor. Bu nedenle fiziksel gerçeklikte karşı karşıya olduğumuz zorbalık meselesinin sanal ortama taşınması da kaçınılmaz bir durum. Bu noktada siber zorbalık çok daha acımasız da olabiliyor. Çünkü insanlar sanal ortamlarda, fiziksel ortamlara göre daha cesur davranabiliyorlar. Bu nedenle çocukların ve gençlerin ruh sağlığının korunması büyük önem taşıyor. Bu tür sorunlar artık evlerin içine, hatta odalara kadar girmiş durumda” dedi.

Panel, üniversitenin Bakırköy Yerleşkesi Akıngüç Oditoryumu ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Uzmanlar eğitim programında siber zorbalık, çevrim içi riskler ve okullarda önleyici yaklaşımlar ele alındı.

Programın açılışının ardından Ohio Üniversitesi’nden Prof. Dr. Christine Bhat, ‘Siber Zorbalık ve Diğer Çevrim içi Tehlikeler: Okullar için Önleme Eğitimi’ başlıklı sunum yaptı. Çevirmen ve moderatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Bilge Sulak Akyüz ile Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Akmeşe üstlendi.

Bhat, özellikle öğrencilerin dijital ortamlarda karşılaşabileceği riskler, siber zorbalığın etkileri ve okullarda uygulanabilecek önleyici stratejiler hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Yüksektepe: Çocukların Dijital Dünyada Daha Fazla Korunmaya İhtiyacı Var

Programın açılış konuşmasını yapan İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fadime Üney Yüksektepe, dijital dünyanın çocuklar için hem fırsatlar hem de riskler barındırdığına dikkat çekerek, “Siber zorbalık ve çevrim içi tehditler bunların başında geliyor. İletişim elbette bir ihtiyaç. Ancak hiç olmadığımız kadar çok mesaj, çok farklı kanallardan ve farklı göndericilerden gün içinde hayatımızın içinde yer alıyor. Bu iletişim süreci, biz yetişkinlerin dünyasında bile kontrol edilmesi zor bir akışa dönüşmüş durumda. Bu noktada çocukların bu süreçte daha fazla korunmaya ihtiyaçları var. Burada ise en büyük sorumluluk aileler kadar biz eğitimcilere de düşüyor. Biz bilgilendikçe, okullar rehberliğinde güçlendikçe onlara daha sakin ve güvenilir alanlar açabileceğiz. İstanbul Kültür Üniversitesi olarak üstlendiğimiz bu sorumluluk bizim için güçlü bir mirasın devamıdır. Kültür, çocukların korunması ve geliştirilmesini üst değer olarak benimsemiş bir eğitim kurumunun markasıdır” diye konuştu.

Prof.Dr.Alim Kaya: Siber Zorbalık Sanal Ortamda Daha Acımasız Olabiliyor

Son yıllarda okullarda zorbalığın önemli başlıklardan biri haline geldiğini aktaran İKÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alim Kaya ise “Siber zorbalık ise bunun bir alt başlığı olarak çağımızın gelişmeleriyle oldukça uyumlu bir konu. Çünkü artık hayatın büyük bir kısmı sadece reel ve fiziksel ortamlarda değil, aynı zamanda sanal ve dijital ortamlarda da geçiyor. Dolayısıyla bu sadece bir teknoloji meselesi olmanın ötesinde. Teknoloji artık hayatımızın bir zemini haline geldi ve bütün ilişkiler, yaşam büyük ölçüde bu ortamda akıyor. Bu nedenle fiziksel gerçeklikte karşı karşıya olduğumuz zorbalık meselesinin sanal ortama taşınması da kaçınılmaz bir durum. Bu noktada siber zorbalık çok daha acımasız da olabiliyor. Çünkü insanlar sanal ortamlarda, fiziksel ortamlara göre daha cesur davranabiliyorlar. Bu nedenle çocukların ve gençlerin ruh sağlığının korunması büyük önem taşıyor. Bu tür sorunlar artık evlerin içine, hatta odalara kadar girmiş durumda. Dolayısıyla bu bizim için çok önemli bir başlık” ifadelerini kullandı.

Literatür Ortaokul Döneminde Daha Yaygın Olduğunu Gösteriyor

Prof. Dr. Kaya, siber zorbalığın bazen daha sert sonuçlar doğurabildiğini belirterek “Literatür, ortaokul döneminde bu tür olayların çok daha yaygın olduğunu gösteriyor. Aslında okullarımızın her birinde bu konuyla ilgili krize müdahale ekipleri ve mücadele birimleri bulunuyor. Başta okul yöneticilerimiz ve rehber öğretmenlerimiz olmak üzere birçok kişi bu sürecin içinde yer alıyor. Rehber öğretmenlerimiz, bu meselenin sadece görünen tarafını değil, arka yüzünü de bilen ve öğrencilerle daha yakın etkileşim halinde olan kişiler. Dolayısıyla onların bu konudaki becerilerini ve bilgilerini artırmak bizim önceliklerimiz arasında. Eğer bu kapasiteyi artırabilir ve okullarda daha güvenli, psikolojik iklimi daha pozitif bir ortam oluşturabilirsek, bu tür zorbalıkların da önlenebileceğini düşünüyorum” dedi.

Ord.Prof. Poyrazlı: Davranış Değişikliği Siber Zorbalığın İşareti Olabilir’

Teknolojinin gelişmesiyle siber zorbalığın giderek yaygınlaştığını söyleyen Penn State Harrisburg Üniversitesi’nden Ord. Prof. Dr. Şenel Poyrazlı da “Bu konuda bilgi sahibi olduktan sonra gerekli önlemleri almak ve çocukları korumak büyük önem taşıyor. Önceden zorbalık daha çok birebir ve fiziksel ortamlarda gerçekleşirken, bugün teknolojik imkanların artmasıyla siber zorbalık çok daha yaygın hale geldi. Çocuklarımızı ve öğrencilerimizi en iyi şekilde koruyabilmek için öncelikle bu konudaki bilgi düzeyimizi artırmamız gerekiyor. Genellikle anne babalara şu tavsiyede bulunuyorum: Çocuğunuzda bir davranış değişikliği olup olmadığına dikkat edin. Siber zorbalığa maruz kalan çocuklar çoğu zaman bazı belirtiler gösterir. Örneğin içine kapanabilir, depresyon eğilimi gösterebilir, iştahları azalabilir. Bazı çocuklar sessizleşirken bazıları daha agresif davranışlar sergileyebilir. Bu tür davranış değişiklikleri fark edildiğinde ebeveynlerin mutlaka ‘Ne oldu, neden oldu?’ sorularının yanıtını araması gerekir. Elbette her ailede ve her çocukta yöntem farklı olabilir ancak çoğu zaman siber zorbalığa maruz kalan çocuklar davranışlarında belirgin değişiklikler gösterir” diye konuştu.

Bhat: Siber Zorbalık Yerine Siber Nezaket Yaklaşımı

Siber zorbalık konusuna farklı bir perspektiften yaklaşılması gerektiğini aktaran Ohio Üniversitesi’nden Prof. Dr. Christine Bhat ise “Siber zorbalık yerine siber nezaket kavramından söz ederek konuyu olumlu bir şekilde yeniden ele almanız, yani çocukların ve gençlerin ne yapmamaları gerektiğinden çok ne yapmaları gerektiğine odaklanmanız çok önemli bir yaklaşım. Bunun iyi bir paradigma değişimi olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda bunun dijital okuryazarlık fikriyle de çok bağlantılı olduğunu düşünüyorum ve dijital okuryazarlık son derece önemli. Teknoloji geliştikçe ve büyüdükçe, bizler yani daha yaşlı olanlar çoğu zaman gençlere yetişmeye çalışıyoruz. Çünkü gençler teknolojiyi çok daha sezgisel ve doğal bir şekilde anlayabiliyorlar. Bugün yapmak istediğim şeylerden biri çevrim içi tehlikelerin bazılarını isimlendirmek. Bunların çok sayıda olduğunu söyleyebilirim. Eğer iyi bir önleme çalışması yapacaksak, bu tehlikelerin farkında olmamız, onları anlamamız ve gençlere nasıl yardımcı olabileceğimizi bilmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de gençlerin sosyal medya kullanımına ilişkin araştırmalar yaptıklarını belirten Bhat, “Amerika Birleşik Devletleri’nde gördüğümüz bazı durumlar var ve belki siz de Türkiye’de benzer şeyler görüyorsunuzdur. Araştırmalarıma siber zorbalık konusuna bakarak başladım, ancak konu artık bundan çok daha geniş bir hale geldi. Artık cinsel istismar, cinsel şantaj, sohbet robotlarıyla kurulan duygusal veya romantik ilişkiler ve intihar düşüncelerini ya da zararlı fikirleri teşvik eden içeriklere maruz kalma gibi pek çok farklı çevrim içi riskten söz ediyoruz” dedi.

Etiketler: EğitimİstanbulOkulSosyal MedyaTeknolojiTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Dron destekli trafik denetiminde 14 sürücüye 38 bin 746 TL ceza kesildi

Sonraki Haber

Trabzonspor’da Orhan Kaynak için anma töreni

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Artvin’de tünelde 7 kişinin yaralandığı kaza kamerada
Yaşam

Artvin’de tünelde 7 kişinin yaralandığı kaza kamerada

29 Nisan 2026
İzmir’de evde çıkan yangında baba öldü, oğlu entübe edildi
Yaşam

İzmir’de evde çıkan yangında baba öldü, oğlu entübe edildi

29 Nisan 2026
Ankara'da otomobil takla attı: 1 ölü, 2 yaralı
Yaşam

Ankara’da otomobil takla attı: 1 ölü, 2 yaralı

29 Nisan 2026
Beykoz’da servis minibüsü ile otomobil çarpıştı: 1’i ağır 11 yaralı
Yaşam

Beykoz’da servis minibüsü ile otomobil çarpıştı: 1’i ağır 11 yaralı

29 Nisan 2026
Aydın’da çilek sulama havuzuna düşen 5 yavru köpek kurtarıldı
Yaşam

Aydın’da çilek sulama havuzuna düşen 5 yavru köpek kurtarıldı

29 Nisan 2026
İnşaat temel kazısı sırasında doğal gaz borusu patladı
Yaşam

İnşaat temel kazısı sırasında doğal gaz borusu patladı

29 Nisan 2026
Sonraki Haber
Trabzonspor’da Orhan Kaynak için anma töreni

Trabzonspor’da Orhan Kaynak için anma töreni

En Güncel Haberler

Hafif ticari araç, otomobile çarptı: 4 yaralı
Yerel Haberler

Hafif ticari araç, otomobile çarptı: 4 yaralı

29 Nisan 2026
ABD'den 35 kişi ve kuruluşa yaptırım
Dış Haberler

ABD’den 35 kişi ve kuruluşa yaptırım

29 Nisan 2026
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Rusya’da
Dış Haberler

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Rusya’da

29 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Artvin’de tünelde 7 kişinin yaralandığı kaza kamerada

29 Nisan 2026
Yaşam

İzmir’de evde çıkan yangında baba öldü, oğlu entübe edildi

29 Nisan 2026
Yaşam

Ankara’da otomobil takla attı: 1 ölü, 2 yaralı

29 Nisan 2026
Yaşam

Beykoz’da servis minibüsü ile otomobil çarpıştı: 1’i ağır 11 yaralı

29 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Osmaniye'nin yüksek kesimlerinde dolu ve sağanak etkili oldu

Osmaniye’nin yüksek kesimlerinde dolu ve sağanak etkili oldu

- Haberton
29 Nisan 2026

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinin yüksek kesimlerinde dolu ve sağanak, kent genelinde ve bazı köylerde yaşamı olumsuz etkiledi. Osmaniye'nin Kadirli ilçesine bağlı...

Erken yaşta sigara kullanımı neden artıyor? Görünmeyen riskler

Çamaşır yıkarken en sık yapılan hatalar: Doğru bilinen yanlışlar

Küçük evleri daha geniş gösteren basit düzenleme tüyoları

Başkaları ne der korkusu hayatı nasıl şekillendiriyor?

Güncel Haber

Hafif ticari araç, otomobile çarptı: 4 yaralı

Hafif ticari araç, otomobile çarptı: 4 yaralı

29 Nisan 2026
ABD'den 35 kişi ve kuruluşa yaptırım

ABD’den 35 kişi ve kuruluşa yaptırım

29 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton