23 Ekim 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Uzmanlar çocuklarda göz tembelliğine karşı uyardı: “Erken fark edilmeyebilir”

Uzmanlar çocuklarda göz tembelliğine karşı uyardı: “Erken fark edilmeyebilir”

Haberton - Haberton
23 Ekim 2026
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Uzmanlar çocuklarda göz tembelliğine karşı uyardı: "Erken fark edilmeyebilir"
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Çocuklarda göz tembelliğinin erken dönemde belirgin bir şikayete neden olmayabileceğini belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sertan Göktaş, “Göz tembelliğinde erken tanı, görme gelişiminin desteklenmesi açısından büyük önem taşıyor. Çocuk günlük yaşamını sürdürürken görme sorununu fark etmeyebilir veya bunu ifade edemeyebilir. Bu nedenle çocuğun görmesinde belirgin bir sorun görülmese bile yaşına uygun göz muayenelerinin ihmal edilmemesi gerekiyor” dedi.

VM Medical Park Maltepe Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sertan Göktaş, çocuklarda göz tembelliğinin nedenleri, belirtileri, erken tanının önemi ve tedavi sürecinde dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

‘ŞAŞILIK VE GÖZ NUMARASI FARKI GÖZ TEMBELLİĞİNE NEDEN OLABİLİR’

Göz tembelliğinin, gözlerden birinin veya nadiren her ikisinin görme gelişiminin yeterince tamamlanmaması sonucu ortaya çıkabildiğini belirten Prof. Dr. Göktaş, “Göz tembelliği en sık şaşılık, iki göz arasında belirgin numara farkı bulunması veya her iki gözde yüksek kırma kusuru olması gibi nedenlerle gelişebilir. Bazı durumlarda gözün görmesini engelleyen doğuştan katarakt gibi sorunlar da göz tembelliğine yol açabilir. Çocukluk döneminde görme sistemi gelişmeye devam ettiği için bu dönemde ortaya çıkan problemlerin erken tespit edilmesi önemlidir” diye konuştu.

Göz tembelliğinin yalnızca gözün yapısıyla ilgili bir sorun olarak değerlendirilmemesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Göktaş, görme gelişimini etkileyen nedenin belirlenmesinin tedavi planı açısından önemli olduğunu söyledi.

‘GÖZ TEMBELLİĞİ HER ZAMAN BELİRTİ VERMEYEBİLİR’

Göz tembelliğinin çocuk tarafından fark edilmeyebileceğini ifade eden Prof. Dr. Göktaş, “Çocuk bir gözüyle daha iyi gördüğünde diğer gözündeki görme azlığını fark etmeyebilir. Bu nedenle aileler her zaman belirgin bir şikayetle karşılaşmayabilir. Televizyonu yakından izleme, kitap okurken başını belirli bir açıyla tutma, bir gözünü kapatma veya cisimlere bakarken başını yana çevirme gibi davranışlar görülebilir. Ancak bu belirtilerin olmaması göz tembelliğinin bulunmadığı anlamına gelmez” diye konuştu.

Bazı çocuklarda şaşılığın gözle fark edilebilen bir belirti olabileceğini belirten Prof. Dr. Göktaş, gözler arasında görme farkı bulunmasına rağmen dışarıdan herhangi bir farklılık görülmeyebileceğini, bu nedenle yalnızca ebeveyn gözlemine dayanarak karar verilmemesi gerektiğini kaydetti.

‘TANI İÇİN OKUL ÇAĞINI BEKLEMEYİN’

Görme gelişiminin çocukluk döneminde devam ettiğini hatırlatan Prof. Dr. Göktaş, “Göz tembelliğinin erken dönemde tespit edilmesi, tedaviden alınabilecek sonucu olumlu etkileyebilir. Bu nedenle çocukların yaşlarına uygun göz taramalarından ve gerekli durumlarda kapsamlı göz muayenelerinden geçirilmesi gerekir. Çocuğun herhangi bir şikâyetinin olmaması muayeneye ihtiyaç duymadığı anlamına gelmez. Özellikle ailede şaşılık veya göz tembelliği öyküsü bulunan çocuklarda kontrollerin aksatılmaması önemlidir” dedi.

Göz muayenesinin yalnızca çocuğun görme şikâyeti olduğunda yapılmasının doğru bir yaklaşım olmadığını belirten Prof. Dr. Göktaş, muayenede her iki gözün görme düzeyinin, göz hareketlerinin ve kırma kusurlarının değerlendirilebileceğini söyledi. Yaşa ve muayene bulgularına göre ek incelemelere ihtiyaç duyulabileceğini de vurguladı.

‘TEDAVİ EDİLMEYEN GÖZ TEMBELLİĞİ KALICI GÖRME AZLIĞINA YOL AÇABİLİR’

Göz tembelliğinin tedavisinde altta yatan nedenin belirlenmesinin önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Göktaş, “Tedavi planı çocuğun yaşına, göz tembelliğinin derecesine ve buna neden olan probleme göre belirlenir. Gözlük kullanımı, uygun hastalarda iyi gören gözün belirli sürelerle kapatılması veya hekim tarafından önerilen farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Amaç, görme gelişimini desteklemek ve tembel gözün görme kapasitesini artırmaktır” ifadelerini kullandı.

Tedavinin gecikmesi durumunda görme gelişiminin olumsuz etkilenebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Göktaş, göz tembelliğinin ilerleyen yaşlarda tedavisinin daha zor hale gelebileceğini belirtti. Bu nedenle şüpheli durumlarda değerlendirme ve tedavinin ertelenmemesi gerektiğine değindi.

‘AİLELER TEDAVİ SÜRECİNİ AKSATMAMALI’

Tedavinin başarısında düzenli takip ve ailelerin önerilere uyumunun önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Göktaş, “Özellikle göz kapama tedavisinde hekim tarafından belirlenen süre ve uygulama şekline uyulması gerekir. Tedavinin düzensiz uygulanması beklenen faydanın elde edilmesini zorlaştırabilir. Bazı çocuklar kapama tedavisine alışmakta zorlanabilir. Bu süreçte ailelerin sabırlı olması, çocuğu desteklemesi ve uygulamayı hekim önerileri doğrultusunda sürdürmesi önemlidir” diye konuştu.

Tedavi sürecinin her çocukta aynı şekilde ilerlemeyebileceğini ifade eden Prof. Dr. Göktaş, düzenli kontroller sayesinde görme düzeyindeki değişimin takip edilebildiğini ve gerektiğinde tedavi planının yeniden düzenlenebildiğini söyledi. Ailelerin doktor önerisi olmadan tedaviyi sonlandırmaması veya uygulama süresini değiştirmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

‘ERKEN TANI ÇOCUĞUN GÖRME GELİŞİMİ İÇİN ÖNEMLİ’

Göz tembelliğinin erken fark edilmesinin çocuğun görme gelişimi açısından önemli bir fırsat sunduğunu belirten Prof. Dr. Göktaş, “Çocukların göz sağlığına ilişkin kontrollerinin düzenli yapılması, sorunların erken dönemde belirlenmesine yardımcı olur. Aileler çocuklarında şaşılık, bir gözünü kapatma, başını eğerek bakma veya görmeyle ilgili şüpheli davranışlar fark ettiklerinde göz muayenesini ertelememelidir. Bununla birlikte herhangi bir belirti olmasa da yaşa uygun göz kontrolleri sürdürülmelidir” dedi.

Etiketler: Okul
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

İstanbul’da iş yerlerine yönelik saldırılara eş zamanlı operasyon: 12 gözaltı

Sonraki Haber

Kansersiz Yaşam Derneği’nden çocuklar ve aileleri için dayanışma gecesi: Eğitimlere destek olmak amaçlandı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

'Sigara maruziyeti çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabiliyor'
Sağlık Haberleri

‘Sigara maruziyeti çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabiliyor’

23 Ekim 2026
Kansersiz Yaşam Derneği'nden çocuklar ve aileleri için dayanışma gecesi: Eğitimlere destek olmak amaçlandı
Sağlık Haberleri

Kansersiz Yaşam Derneği’nden çocuklar ve aileleri için dayanışma gecesi: Eğitimlere destek olmak amaçlandı

23 Ekim 2026
Meme kanseri hastalarının yolculuğuna ışık tutan proje: “Zaman Senden Yana”
Sağlık Haberleri

Meme kanseri hastalarının yolculuğuna ışık tutan proje: “Zaman Senden Yana”

23 Ekim 2026
Türk bilim insanlarından tıp tarihine geçecek keşif: Tiroid bezinde yeni bir hücre türü bulundu
Sağlık Haberleri

Türk bilim insanlarından tıp tarihine geçecek keşif: Tiroid bezinde yeni bir hücre türü bulundu

22 Ekim 2026
Menisküs Tedavisinde Kapalı Cerrahi Yöntemi Uygulanıyor
Sağlık Haberleri

Menisküs yırtığı tedavisinde kapalı ameliyat avantajı! Prof. Dr. Akseki başarılı sonuçlara dikkat çekti

22 Ekim 2026
Prof. Dr. Mehmet Haberal ve ekibinden bir günde 5 başarılı operasyon! 3 çocuk yeniden yaşama tutundu
Sağlık Haberleri

Prof. Dr. Mehmet Haberal ve ekibinden bir günde 5 başarılı operasyon! 3 çocuk yeniden yaşama tutundu

22 Ekim 2026
Sonraki Haber
Kansersiz Yaşam Derneği'nden çocuklar ve aileleri için dayanışma gecesi: Eğitimlere destek olmak amaçlandı

Kansersiz Yaşam Derneği'nden çocuklar ve aileleri için dayanışma gecesi: Eğitimlere destek olmak amaçlandı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

En Güncel Haberler

'Sigara maruziyeti çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabiliyor'
Sağlık Haberleri

‘Sigara maruziyeti çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabiliyor’

23 Ekim 2026
Eyüpsultan’da trafik ışıkları çalışmadı, 2 otomobil çarpıştı: 4 yaralı (Geniş haber- aktüel görüntü)
Öne Çıkan

Eyüpsultan’da trafik ışıkları çalışmadı, 2 otomobil çarpıştı: 4 yaralı (Geniş haber- aktüel görüntü)

23 Ekim 2026
Adana merkezli 7 ilde kurgu trafik kazalarıyla sigorta şirketlerini dolandıran 80 şüpheli adliyede
Yerel Haberler

Adana merkezli 7 ilde kurgu trafik kazalarıyla sigorta şirketlerini dolandıran 80 şüpheli adliyede

23 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Van depreminin üzerinden 15 yıl geçti; acılar ilk günkü gibi taze

23 Ekim 2026
Yaşam

Atlı okçuluğun şampiyon ‘Melek’i yeni sporcular yetiştiriyor

23 Ekim 2026
Yaşam

69 yaşında üniversiteden mezun oldu, 71 yaşında yüksek lisansa başladı

23 Ekim 2026
Yaşam

Sason yaylaları huzur ortamında doğal stüdyoya dönüştü

23 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Kansersiz Yaşam Derneği'nden çocuklar ve aileleri için dayanışma gecesi: Eğitimlere destek olmak amaçlandı

Kansersiz Yaşam Derneği’nden çocuklar ve aileleri için dayanışma gecesi: Eğitimlere destek olmak amaçlandı

- Haberton
23 Ekim 2026

Kansersiz Yaşam Derneği, çocukların eğitim hayatına destek olmak ve kanserden etkilenen çocuklar ile ailelerinin ihtiyaçlarına katkı sağlamak amacıyla düzenlediği Dayanışma...

Gürültü yapan komşuya karşı sessiz kalmayın! Apartmanda bu haklarınız var: Şikâyet nereye yapılır?

Kış yaklaşırken evlerde sessiz tehlike! Karbonmonoksit zehirlenmesine karşı 7 kritik önlem

Türkiye’de araştırma görevlisi olmak neden zorlaştı? Akademik kariyerde kadro, maaş ve gelecek kaygısı büyüyor

Sonbaharda mantar toplamaya çıkanlar dikkat! Mantar nerede, ne zaman ve nasıl toplanır?

Güncel Haber

'Sigara maruziyeti çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabiliyor'

‘Sigara maruziyeti çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabiliyor’

23 Ekim 2026
Eyüpsultan’da trafik ışıkları çalışmadı, 2 otomobil çarpıştı: 4 yaralı (Geniş haber- aktüel görüntü)

Eyüpsultan’da trafik ışıkları çalışmadı, 2 otomobil çarpıştı: 4 yaralı (Geniş haber- aktüel görüntü)

23 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton