5 Ağustos 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Uzmanından stresle baş etmeye yönelik 6 ipucu

Uzmanından stresle baş etmeye yönelik 6 ipucu

Haberton - Haberton
24 Ekim 2023
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Uzmanından stresle baş etmeye yönelik 6 ipucu

Uzmanından stresle baş etmeye yönelik 6 ipucu

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Stresin gündelik yaşamımızın bir parçası olduğunu, değişiklikler veya zorluklar karşısında vücudun zihinsel ve fiziksel tepkiler ürettiğini vurgulayan Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Ecem Çelik, stresle baş etmeye yönelik 6 öneride bulundu.   

Stresi yok saymak yerine baş etmeyi öğrenmek gerektiğini söyleyen Medicana Çamlıca Hastanesi Psikiyatri Uzmanı, Uzm. Dr. Ecem Çelik, “Stres; kişinin baş edemeyeceği ve çok zorlandığını düşündüğü durumlarda verdiği tepki, cevaplar ve davranışların tümü olarak tanımlanır. Vücutta belirli biyolojik, fiziksel ve bilişsel reaksiyonların gelişimini tetikleyen, kişiyi anlık olarak bir tehditle veya mücadele gerektirecek bir sorunla karşı karşıya bırakan koşullarda ortaya çıkan durumu ifade eder. Stres oluşturan bir koşulda vücut savaş ya da kaç cevabı göstererek kendini koşula hazırlar. Stres birçok olumsuz etkinin yanı sıra bağışıklık sistemini düşüren etmenlerden biridir. Stresi yok saymak yerine stresle baş etmeyi öğrenmek gerekir” dedi.

Stres tepkilerinin, vücudunuzun yeni durumlara uyum sağlamasına yardımcı olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Ecem Çelik, “Stresin birçok yan etkisi olduğu bir gerçektir. Stresi dozunda yaşayabilmek için onu yönetmeyi öğrenmek gerekir. Böylece onunla nasıl başa çıkacağınızı öğrenerek stresin olumsuz etkilerinden kurtulabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

“KRONİK HALE GELEN STRES FİZİKSEL VE ZİHİNSEL ZARARA YOL AÇIYOR”

Stres, kendini tehlikede hisseden kişilerin beyninde ‘savaş’ ya da ‘kaç’ emrinin sinir sistemini alarma geçirmesiyle tanımlandığını belirten Uzm. Dr. Ecem Çelik, “Stres yaşamaya başladığımızda vücudumuz neden olan faktörlere karşı fiziksel ve/veya zihinsel bazı tepkiler üretir. Herkes stresi farklı algıladığı gibi; kişiye özgü şekillerde insan hayatını etkileyebilir. Bir kişinin stres tetikleyicisi bir başkası için stres tetikleyicisi olarak görülmeyebilir. Bununla birlikte, belirli durumlar çoğu insanda daha fazla strese neden olma eğilimindedir ve tükenmişlik riskini artırabilir.

Stres yaşayan kişilerde, uyku problemi, mide veya sindirim problemi yaşayabilir; ajite olma, sinirlenme ve karamsarlık halleri görülebilir, aşırı güven veya tam tersi güvensizlik duyguları yaşanabilir. Kişi uzun süreli strese maruz kaldığında, stres tepkisinin sürekli aktif olması vücudun yıpranmasına neden olabilir. Bu durumda ise duygusal, fiziksel ve davranışsal belirtiler baş gösterir. Kronik hale gelen stres, kişinin kendisiyle ve çevresiyle olan ilişkilerinizi etkileyerek fiziksel ve zihinsel olarak zarar verebilir. Bu nedenle, var olan stresinizi kontrol altına almaya ve zorluklarla başa çıkmaya yardımcı olacak bir yaşam tarzına sahip olmak oldukça önemlidir” açıklamasında bulundu.

Uzmanından stresle baş etmeye yönelik 6 ipucu

“STRESİN FİZİKSEL BELİRTİLERİ DE VAR”

Stresin psikolojik belirtilerinin yanı sıra fiziksel belirtileri olduğunu da söyleyen Uzm. Dr. Ecem Çelik, kişiden kişiye fark göstermekle birlikte genel olarak fiziksel ve psikolojik belirtileri şöyle sıraladı:

“Kişide yoğun kalp çarpıntısı, soluk alıp vermede hızlanma, ağız kuruluğu ve buna bağlı olarak yutkunmada zorlanma, ani sıcak basması, ellerde titreme ve/veya terleme, ter bezi faaliyetlerinin artması, göz bebeklerinin aşırı derecede büyümesi, tansiyonun yükselmesi, kas gerginliği ve bu gerginliğe bağlı ağrılar, mide bulanması, mide yanması, mide asidinin artması, hazımsızlık, kabızlık, ishal gibi sindirim sistemi sorunları, cinsel performansta problemler, halsizlik, uyku sorunları, diş sıkma, diş gıcırdatma, çene kitlenmesi, baş ağrısı görülebilir. Ayrıca bağışıklıkta zayıflama meydana gelebilir. Psikolojik olarak ise odaklanma problemi, dalgınlık, unutkanlık, sinirlilik hali, aşırı endişe, yoğun kaygı, üzgün hissetme, kayıtsızlık tahammülün ve toleransın azalması gibi belirtiler yaşayabilir”

STRES OLMALI, ANCAK DOZUNDA…

“Bir tehditle, tehlikeyle karşılaşıldığında tüm canlıların ortak tepkisi kendini bir eylem için hazırlamaktır: Bu tehlikeyle yüzleşme ya da tehlikeden kaçma. Bu, “savaş ya da kaç” tepkisi olarak adlandırılır. Stres tepkisi de çok doğal sürecin reaksiyonudur.  Uygun miktarda stres, insanların hedef oluşturmalarında, belirledikleri hedefler doğrultusunda yönlenmede etkili olur. Bu nedenle stresin olmaması beklenmemelidir” diye açıklama yapan Psikiyatri Uzmanı, Uzm. Dr. Ecem Çelik, “Yoğun stres altında olduğunuzu hissettiğinizde ilk adım olarak nefes alış verişinizi düzenleyip, nefes egzersizleri yapabilirsiniz.

Ayrıca günü planlamak, gereğinden fazla sorumluluk almamak, paylaşmak, sağlıklı iletişim kurmak, hobiler ve keyif veren uğraşlarla ilgilenmek stresi yönetme konusunda büyük fayda sağlayacaktır. Ayrıca uzun süre strese maruz kalan kişinin bedeni gergin hale gelir. Bu durumda bedende bazı sorunlar, kas ve eklem ağrıları baş göstermeye başlar. Stres reaksiyonunda artan adrenalini azaltmak için, vücudu gevşetme egzersizleri faydalı olacaktır. Gevşeme halinde vücut daha az enerji harcar ve dinlenme pozisyonuna gelir” dedi ve stres yönetimi için şu 6 ipucunu verdi:

“Birinci adım stresi kabul etmektir.

İkinci adım strese neden olan kaynak ve tetikleyen olay tespit edilmelidir.

Üçüncü adım bu aşamada neler yapılması gerektiği, içinde olunan durumun nasıl değiştirileceğine yönelik doğru sorular sorularak kısa bir analiz yapılmalıdır.

Dördüncü adım, bulunan cevapların ardından uygulamaya geçilmelidir.

Beşinci adım, sorulara bir cevap bulunup bulunmamasına göre değişkenlik gösterebilir. Herhangi bir çözüm bulunamadığı durumlarda kişilerin, bakış açılarını değiştirmeleri, durum ve olaylara karşı daha olumlu bir yaklaşım sağlayabilmeleri gerekmektedir.

Altıncı adım, mevcut yaşam tarzı değiştirilmelidir. Daha çok egzersiz ve dengeli beslenmek kişilerin stres seviyesinin düşmesini sağlayacaktır. Özellikle meditasyon ve nefes egzersizleri, kan basıncının dengelenmesi ile stres seviyesinin düşürülmesinde oldukça etkilidir.

Ayrıca, düzenli beslenmek, kaliteli ve düzenli uyku, hayır demeyi bilmek, sigara ve alkol tüketiminin azaltılması hatta bırakılması, düzenli egzersiz, gün içinde dinlenme molaları vermek genel olarak stresi yönetmek için, yoğun strese maruz kalmamak için çok faydalı rutinler olacaktır.”

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Başlangıç Noktası, ‘İngilizce Pratik Programı’ başlattı

Sonraki Haber

İsrail Başbakanı ile Fransa Cumhurbaşkanı bir araya geldi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

‘Anne sütü, bebeğin yaşam boyu sağlığının temelini oluşturuyor’
Sağlık Haberleri

Anne sütü, bebeğin yaşam boyu sağlığının temelini oluşturuyor

4 Ağustos 2026
Beyin felci riskinin yenidoğan döneminde öngörülmesi hedefleniyor
Sağlık Haberleri

Beyin felci riskinin yenidoğan döneminde öngörülmesi hedefleniyor

4 Ağustos 2026
Fındık hasadında sinsi tehlike; organik tozlar alerjiyi tetikliyor
Sağlık Haberleri

Fındık hasadında sinsi tehlike; organik tozlar alerjiyi tetikliyor

4 Ağustos 2026
Bakan Memişoğlu, uçakta rahatsızlanan yolcuya müdahale etti
Sağlık Haberleri

Bakan Memişoğlu, uçakta rahatsızlanan yolcuya müdahale etti

4 Ağustos 2026
Karın boşluğunda 8 ay taşıdığı kafatası kemiği, ameliyatla tekrar anatomik yerine yerleştirildi
Sağlık Haberleri

Karın boşluğunda 8 ay taşıdığı kafatası kemiği, ameliyatla tekrar anatomik yerine yerleştirildi

3 Ağustos 2026
Uzmanlardan uyarı: Güneş kremi ve gözlük aksesuar değil, sağlık ihtiyacı
Sağlık Haberleri

Uzmanlardan uyarı: Güneş kremi ve gözlük aksesuar değil, sağlık ihtiyacı

3 Ağustos 2026
Sonraki Haber
İsrail Başbakanı ile Fransa Cumhurbaşkanı bir araya geldi

İsrail Başbakanı ile Fransa Cumhurbaşkanı bir araya geldi

En Güncel Haberler

Bursa'da otomobil ile çarpışan ATV'nin sürücüsü hayatını kaybetti
Yerel Haberler

Bursa’da otomobil ile çarpışan ATV’nin sürücüsü hayatını kaybetti

5 Ağustos 2026
Kayıp engelli kişi için arama çalışması başlatıldı
Yerel Haberler

Kayıp engelli kişi için arama çalışması başlatıldı

5 Ağustos 2026
Edirne’de tek katlı metruk ev alev alev yandı
Yerel Haberler

Edirne’de tek katlı metruk ev alev alev yandı

5 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Srebrenitsa’dan yola çıkan ‘Filistin Konvoyu’ Konya’da

4 Ağustos 2026
Yaşam

Muğla’da yangından etkilenen üreticiler için hasar tespit çalışmaları sürüyor

4 Ağustos 2026
Yaşam

Diyarbakır’da iki aile arasında arazi anlaşmazlığı kavgası: 7 yaralı

4 Ağustos 2026
Yaşam

Vücutlarında 1 kilo 392 gram metamfetamin taşıyan 4 şüpheli tutuklandı

4 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Bodrum’da drone destekli uyuşturucu operasyonunda 2 tutuklama

Bodrum’da drone destekli uyuşturucu operasyonunda 2 tutuklama

- Haberton
4 Ağustos 2026

Muğla’nın Bodrum ilçesinde polis ekiplerinin düzenlediği dron destekli uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan 5 şüpheliden 2’si çıkarıldıkları mahkemede tutuklandı. İl Emniyet...

Yapay zekâ dolandırıcılığı nedir? Sesinizi ve görüntünüzü kopyalayarak hedef alabiliyorlar

İnsanlar neden giderek daha unutkan oluyor? Günlük alışkanlıklar hafızayı sessizce zayıflatıyor

Sürekli terleme hangi hastalıkların habercisi olabilir?

Kelebekler gerçekten sadece 1 gün mü yaşıyor? Yıllardır doğru sanılan bilgi ortaya çıktı

Güncel Haber

Bursa'da otomobil ile çarpışan ATV'nin sürücüsü hayatını kaybetti

Bursa’da otomobil ile çarpışan ATV’nin sürücüsü hayatını kaybetti

5 Ağustos 2026
Kayıp engelli kişi için arama çalışması başlatıldı

Kayıp engelli kişi için arama çalışması başlatıldı

5 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton