26 Eylül 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Uzman er ve erbaşlar ile ilgili düzenlemeleri içeren teklif, komisyonda kabul edildi

Uzman er ve erbaşlar ile ilgili düzenlemeleri içeren teklif, komisyonda kabul edildi

Haberton - Haberton
11 Haziran 2026
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Uzman er ve erbaşlar ile ilgili düzenlemeleri içeren teklif, komisyonda kabul edildi

Uzman er ve erbaşlar ile ilgili düzenlemeleri içeren teklif, komisyonda kabul edildi

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Uzman er ve erbaşlar ile ilgili düzenlemeleri de içeren ‘Uzman Erbaş Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’, TBMM Milli Savunma Komisyonu’nda kabul edildi.

TBMM Milli Savunma Komisyonu, AK Parti Kayseri Milletvekili Hulusi Akar başkanlığında toplandı. CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, usul üzerine söz istedi. Bayraktutan teklifte yer alan bazı maddelerin anayasaya aykırı olduğunu belirterek, “Uzun yıllar Anayasa Komisyonu’nda görev yaptım. O nedenle, özellikle bazı maddelere ilişkin çekincelerimin, Anayasa’ya ilişkin tereddütlerimiz var. Bizim tespitlerimize göre mutlaka ilgili maddelere ilişkin olarak Anayasa’ya aykırılık yönünden bir inceleme yapılması anlamında görüş alınmasının doğru olduğu kanaatindeyim. Bizim, mevcut teklifteki 17 madde içerisinde 1, 2, 7 ve 8’inci maddeler konusunda tereddütlerimiz var” ifadelerini kullandı.

‘GÜVENLİK KURUMLARIMIZI DAHA GÜÇLÜ HALE GETİRMEYİ AMAÇLIYORUZ’

Bayraktutan, Anayasa’ya aykırılık yönünden teklifin ele alınması için başkanlık divanına teklif sundu. Akar, teklifi oylamaya sundu ve oylama sonucunda teklif reddedildi. Daha sonra teklif üzerine ilk imza sahibi olan AK Parti Çorum Milletvekili Yusuf Ahlatcı, komisyona sunum yaptı. Ahlatcı, “Teklifimiz Anayasa Mahkemesi (AYM) kararları sonrasında ortaya çıkan hukuki boşlukları giderecek. Sözleşmeli erbaş ve erlerimizin kamuda istihdam imkanlarını arttırmayı, başta şehit yakınlarımız olmak üzere ilgili kanun hükmü gereğince askerlik hizmetinden muaf tutulan ancak bu sebeple uzman erbaşlığa başvuramayan kişilerin uzman erbaşlığa başvurabilmelerinin önünü açmayı ve güvenlik kurumlarımızın personel ve yapısını daha güçlü hale getirmeyi amaçlamaktadır. Devletimizin güvenliği için görev yapan personelimizin yanında durmak, onların haklı taleplerine çözüm üretmek ve kurumlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak hepimizin ortak sorumluluğudur” diye konuştu.

‘UYGULAMADAKİ TEREDDÜTLER GİDERİLMEKTEDİR’

Ahlatcı, kanun teklifinde yer alan maddeleri paylaşarak, şöyle devam etti:

“Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen hüküm yeniden düzenlenmektedir. Milli Savunma Bakanlığı veya İçişleri Bakanlığı nam ve hesabına okutulan tabip subayların yükümlülüklerini tamamlamadan ayrılmaları halinde uygulanacak yaptırım, ölçülülük ilkesine uygun şekilde yeniden belirlenmektedir. Buna paralel olarak diş hekimi subaylar bakımından Anayasa Mahkemesi kararına uygun yeni düzenleme yapılmaktadır. Denizaltılarda görev yapan personelin daimi limanı dışında görevlendirildiği durumlarda konaklama imkanı bulunamaması halinde konaklama giderlerinin karşılanabilmesine imkan sağlanmaktadır. Vardiya yatakhaneleri, gazi uyumevleri ile özel, yerel ve kış eğitim merkezlerinin askeri mahal statüsü açık şekilde düzenlenerek uygulamadaki tereddütler giderilmektedir. Astsubaylarda mevcut olan hükme paralel olarak Silahlı Kuvvetlerden ayrılan subayların tekrar muvazzaf olarak göreve alınamayacağına ilişkin uyum düzenlemesi yapılmaktadır. Milli Savunma Bakanlığı eğitim kurumlarında ihtiyaç duyulan alanlarda görevlendirilen kişilere ek ders ücreti verilmesine ilişkin uygulamanın süresi uzatılmaktadır. Milli savunma, emniyet, jandarma, Sahil Güvenlik ve istihbarat teşkilatlarında görev yapan veya aday olan kişiler hakkında verilen göreve iade kararlarının kamu güvenliği dikkate alınarak kesinleşmesinden sonra uygulanması öngörülmektedir.”

AYM’nin iptal kararı verdiği maddelerin teklifle yeniden düzenlendiğini vurgulayan Ahlatcı, “Askerlikten muaf tutulanlar, başta şehit yakınları olmak üzere uzman erbaşlığa başvurabilme hakkına kavuşmaktadırlar. Ayrıca askerlik süresinin kısalması nedeniyle ortaya çıkan uygulama farklılıkları da giderilmektedir. Uzman erbaşların sicil sistemine ilişkin temel esaslar, kanun seviyesinde düzenlenerek hukuki güvenlik güçlendirilmektedir. Uzman erbaşlıktan astsubaylığa geçişte aranan sicil şartları kanunda açık şekilde düzenlenmektedir. Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda uzman erbaşlara ilişkin yönetmelik hükmü yeniden düzenlenmekte ve sicil sistemine ilişkin çerçeve, kanunla belirlenmektedir. Savunma ve güvenlik amaçlı uluslararası yardım ve hibelerde kullanılan hesapların yönetimi konusunda ilgili bakana yetki verilerek uygulamanın etkinliği artırılmaktadır. Sözleşmeli erbaş ve erlerin kamuda istihdam imkanları genişletilmekte, belirli kamu kadrolarında kontenjan ayrılması suretiyle görev sonrası istihdam güvencesi güçlendirilmektedir. Statü geçiş sınavlarının usul ve esasları Anayasa Mahkemesi kararına uygun şekilde kanun seviyesinde düzenlenmektedir” dedi.

TEKLİF KABUL EDİLDİ

Teklifin tümü üzerine yapılan görüşmelerin ardından maddelere geçildi. Maddeler üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasıyla teklif, komisyonda kabul edildi.

‘GEREKLİ TEDBİRLER ALINDI’

Komisyon Başkanı Hulusi Akar, toplantının ardından basın toplantısı düzenledi. Akar, AYM’nin 2024 yılında verdiği iptal kararlarının yanı sıra ulusal ve uluslararası ihtiyaçların giderilmesi için teklifin hazırlandığını söyledi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akar, Karadeniz’de bir Türk balıkçının hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin, “Olay ile ilgili bazı genel bilgiler var. Bu olay, ilgili makamlar tarafından takip ediliyor. Gerekli tedbirler alındı, ikazlar yapıldı, yapılıyor. Buna göre yapılması gereken tedbirler neyse onlar da yapılacak. Bu konuda herhangi bir endişeniz olmasın. Mutlaka bunun tedbiri ve çözümü gerçekleştirilecek. Sayın Cumhurbaşkanımızın dünkü toplantı sırasında çok açık ifade ettiği gibi bize karşı yönelen tehdit ve risklere karşı her türlü olayı biz yakından takip ediyoruz ve ilgili makamlarımız değerlendiriyor. Dün Cumhurbaşkanımız ne dedi; ‘Tedbirimiz net ve sert olur.’ Saldırıyı kimin yaptığı ile ilgili çalışma gerçekleştiriliyor” değerlendirmesinde bulundu.

‘MAÇA GİTMİYORUZ’

Akar, komisyonun ABD’ye gerçekleştireceği ziyaret ile ilgili şöyle konuştu:

“Maça gitmiyoruz, günlerden hatta aylardan beri yapılan bir çalışma var. Orada senato ve kongre var, dolayısıyla oradaki muhataplarımızla görüşmeler yapacağız. Biz parlamenter diplomasi çerçevesinde birçok ülkeye bu tür seyahatler yaptık, yapıyoruz. Burada bir diğer husus da Genel Kurul’daki konuşması esnasında atlandı. Bu seyahatin benimle bir alakası yok. Orada arkadaşlar sehven telaffuz ettiler. Bizim dışımızda olan bir şey; Genel Sekreterlik çalışıyor, Başkanlık Divanı’na gönderiyor, Divan’da okunup onaylanıyor. Burada esas mesele onay alınmasıdır. Onayın ardından tarih, kimler katılacağı, program netleşecek. Bir yanlış anlaşılma var.”

Akar ayrıca, ABD dahil olmak üzere yurt dışına yapılan seyahatlerde savunma ve güvenlik konularının ele alınacağını ifade etti.

Etiketler: ABDAK PartiCHPEğitimHulusi AkarKayseriŞehitTBMM
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Erciyes Zirvesi-1’de sürdürülebilir geleceğin yol haritası masaya yatırılacak

Sonraki Haber

Savcı ile minübüs şoförünün trafikteki tartışması kamerada

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Cevdet Yılmaz: Ekonomimizin 2029 yılında yüzde 5 büyümesini öngörüyoruz
Politika

Ekonomimizin 2029 yılında yüzde 5 büyümesini öngörüyoruz

26 Eylül 2026
Efkan Ala: Diyalog anlayışıyla yola çıktığımız için Milli Dayanışma Yasamız 467 milletvekilinin onayıyla geçti
Politika

Diyalog anlayışıyla yola çıktığımız için Milli Dayanışma Yasamız 467 milletvekilinin onayıyla geçti

26 Eylül 2026
AK Parti'li Zeybekci: Terörün Türkiye'ye maliyeti 3,3 trilyon dolar
Politika

Terörün Türkiye’ye maliyeti 3,3 trilyon dolar

26 Eylül 2026
Kılıçdaroğlu’ndan Mekke Anlaşması için kritik soru: “Türkiye hangi askeri yükümlülükleri üstlendi?”
Politika

Kemal Kılıçdaroğlu’ndan Mekke Anlaşması için kritik soru: “Türkiye hangi askeri yükümlülükleri üstlendi?”

26 Eylül 2026
MHP'li Büyükataman: Ülkemiz küresel bir sapkınlığın hedefinde
Politika

MHP’li Büyükataman’dan 3,3 milyon dolarlık fon iddiası: “Tehdit küresel çapta”

26 Eylül 2026
İstanbul’da Kültür Yolu Heyecanı: 400’den fazla etkinlikle sanat şöleni başladı
Politika

İstanbul’da Kültür Yolu Heyecanı: 400’den fazla etkinlikle sanat şöleni başladı

26 Eylül 2026
Sonraki Haber
Savcı ile minübüs şoförünün trafikteki tartışması kamerada

Savcı ile minübüs şoförünün trafikteki tartışması kamerada

En Güncel Haberler

Cevdet Yılmaz: Ekonomimizin 2029 yılında yüzde 5 büyümesini öngörüyoruz
Politika

Ekonomimizin 2029 yılında yüzde 5 büyümesini öngörüyoruz

26 Eylül 2026
Edirne’de, Mora Katliamı’nın 205'inci yılında Yunanistan Konsolosluğu'na siyah çelenk
Öne Çıkan

Edirne’de Yunanistan Konsolosluğu önünde siyah çelenk: 1821’de katledilen 40 bin Türk anıldı

26 Eylül 2026
Efkan Ala: Diyalog anlayışıyla yola çıktığımız için Milli Dayanışma Yasamız 467 milletvekilinin onayıyla geçti
Politika

Diyalog anlayışıyla yola çıktığımız için Milli Dayanışma Yasamız 467 milletvekilinin onayıyla geçti

26 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

TÜBAF’tan, Netanyahu’nun açıklamalarına tepki

26 Eylül 2026
Yaşam

Hava Kuvvetleri Karargahı personelinden Kızılay’a kan bağışı

26 Eylül 2026
Yaşam

Tuzla TEM Otoyolu’nda emniyet şeridinde duran otomobile çarpan motosikletli polis yaralandı

26 Eylül 2026
Yaşam

Sakarya’da restoranda yangın

26 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Kaldırıma çıkan otomobilin sürücüsü yaralandı

Kaldırıma çıkan otomobilin sürücüsü yaralandı

- Haberton
26 Eylül 2026

Bursa’nın İnegöl ilçesinde kaldırıma çıkıp tabelaları devirerek elektrik panosuna çarpan otomobilin sürücüsü yaralandı. Kaza, saat 03.30 sıralarında İnegöl ilçesine bağlı...

İnternetten aldığınız ürün gelmediyse dikkat: Satıcının “kargo gecikti” demesi yetmiyor! Tüketicinin hakları neler?

Ekmeği tamamen bırakanların vücudunda neler oluyor? İlk günlerden itibaren değişim başlayabilir

Dolandırıcıların yeni yöntemi: “Ödeme yaptım” deyip ekran gösteriyorlar! Sahte ödeme ekranı nasıl anlaşılır?

E-Devlet şifresi başkasının eline geçerse ne olur? Sandığınızdan daha büyük risk: Hemen bu adımları uygulayın

Güncel Haber

Cevdet Yılmaz: Ekonomimizin 2029 yılında yüzde 5 büyümesini öngörüyoruz

Ekonomimizin 2029 yılında yüzde 5 büyümesini öngörüyoruz

26 Eylül 2026
Edirne’de, Mora Katliamı’nın 205'inci yılında Yunanistan Konsolosluğu'na siyah çelenk

Edirne’de Yunanistan Konsolosluğu önünde siyah çelenk: 1821’de katledilen 40 bin Türk anıldı

26 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton