28 Ağustos 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yaşam - ‘Urartu mağaraları’ turizme kazandırılıyor

‘Urartu mağaraları’ turizme kazandırılıyor

Haberton - Haberton
20 Nisan 2025 - Güncellenme Tarihi 20 Mayıs 2025
- Yaşam
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
'Urartu mağaraları' turizme kazandırılıyor
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde Tağar Çayı Vadisi’nde sarp kalker kayalarına konut amaçlı oyulmuş ‘Urartu mağaraları’ olarak adlandırılan yıllarca definecilerin hedefi olan kaya odaları, turizme kazandırılıyor.

Kaymakam Cüneyt Zor, “İn delikleri’, bölgenin önemli tarihi ve turistlik değeri. Daha önceden buraya ulaşım sağlanması çok zor ve tehlikeliydi. Köprü projemizle turistler artık buraya uzaktan bakamayacak, rahatlıkla ulaşıp rahatlıkla görecek” dedi.

Çemişgezek ilçesinde saklı cennet olarak bilinen Tağar Çayı Vadisi’nin yukarıya doğru uzanan kısımda sarp kayalara konut amaçlı oyulmuş arkeolojik ve doğal sit alanı olarak koruma altında bulunan ‘Derviş hücreleri’ ve ‘İn delikleri’ olarak ifade edilen kaya odalar, her mevsim görenleri kendine hayran bırakıyor. Urartular dönemine ait olduğu tahmin edilen ‘İn delikleri’, 4 kat halinde 25 odadan ve bu odaları aydınlatan büyük pencereler ile uzun koridorlardan oluşuyor. Su gereksinimini karşılamak üzere kayaların arasından sızan yağmur sularını biriktirmeye yarayan, doğal ya da özel olarak yapılmış yer altı su depoları 2 kısımdan oluşuyor.

Birinci kısmına dışarıdan merdivenle çıkılırken, ikinci kısmının çok dar olduğu, girişinde bekleme yeri ve sonrasında merdivenle uzun bir koridora çıkıldığı biliniyor. İn deliklerinin en üst katında bulunan ve çıkılması çok zor olan oda ise ‘Bey Odası’ olarak adlandırılıyor. Bu odada taştan bir köşk ve bir havuz bulunuyor. Büyük bölümü tahrip olan ve duvarlarına yazılar yazılan in delikleri, uzun yıllar boyunca definecilerin hedefi oldu.

İn deliklerinin turizme kazandırılması için Tunceli Valiliği, Çemişgezek Kaymakamlığı, Fırat Kalkınma Ajansı ve Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından proje çalışması başlatıldı. İlgili tüm kurumların onayının ardından bakımsız ve ulaşımı her geçen gün hayati açıdan daha çok risk taşıyan tarihi mağaralar, ulaşımın daha kolaylaştırılması amacıyla Tağar Çayı üzerine 40 metre uzunluğunda asma köprü, dekoratif aydınlatma, çevre düzenlemesi ve kafeterya yapıldı. Artık bölgeye gelen turistler, tarihi odalara rahatlıkla ulaşacak. Ayrıca Tunceli Müzesi’nin katkılarıyla iç ve dış cephelere yazılan yazılar tarihi dokuya zarar verilmeden silinecek.

‘İLÇEMİZİN EN ÖNEMLİ TURİSTLİK DEĞERİDİR’

İn deliklerinin ilçenin en önemli tarihi ve turistik değeri olduğunu, yapılan çalışmalarla bölgenin turizme açıldığını belirten Kaymakam Cüneyt Zor, “İn delikleri, diğer adıyla ‘Derviş Hücreleri’, Urartular’dan kalma bölgemizin en önemli turistik yapılardan biridir. Bu tarihi mağaraların içerisinde bir tane de kral odası bulunmaktadır. Zamanla içerisinde meydana gelen tahribatlardan dolayı yenileme çalışmalarına ihtiyaç duyuyoruz. Nasip olursa Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve Sayın Valimizin önderliğinde, içerisindeki düzenlemeleri de tamamlayacağız. İlçemiz çok kadim bir ilçe. Yerli ve yabancı turistleri ağırlamak amacıyla asma köprü projemizi Fırat Kalkınma Ajansı, kitap kafemizi de DAP Kalkınma Başkanlığımızla beraber tamamladık. Asma köprümüz yaklaşık 40 metre uzunluğunda, 2 metre genişliğinde inşa edildi. Kafeteryamız da kapalı alan olarak 92 metrekaredir. Biz burada farklı bir projede hedefledik aslında. Kafeterya projesiyle beraber ilçemizdeki kadınlarımızı ekonomik olarak rahatlatmak, ekonomik olarak bir gelir elde etmelerini sağlamak amacıyla kendi evlerinde ürettikleri ürünleri, burada kaymakamlığımıza ait kafeteryada satışlarını yaparak, bir nevi maddi bir gelir elde etmelerini sağlıyoruz. Nasip olursa temizleme çalışmaları tamamlandıktan sonra önümüzdeki dönemde, özellikle bahar ve yaz dönemlerinde, Çemişgezek ilçemize ciddi anlamda yerli ve yabancı turistin geleceğini düşünüyoruz. İlçemizin değerlerine sahip çıkıyoruz. Bizlerden desteğini esirgemeyen Tunceli Valimiz Sayın Bülent Tekbıyıkoğlu’na şükranlarımı arz ediyorum” diye konuştu.

‘HERKESİN BURAYI ZİYARET ETMESİ LAZIM’

İlçede oturan Nazlıcan Aydın, “Odalar birbirleriyle bağlantılı haldedir ve uzun koridorlara sahiptir. Geniş pencereli bir yapısı bulunmaktadır. Bu pencereler gün ışığını almak açısından veya gün ışığının sıcaklığından yararlanmak açısından kullanılmaktadır. Yapıyı çok sayıda kişi ziyaret etmektedir. Herkesin ziyaret etmesini tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Yapılan çalışmaların tarihi dokuya ulaşmayı kolaylaştırdığını söyleyen Mehmet Cem Özgül de “Ulaşım oldukça zordu. Yapılan asma köprü sayesinde ulaşımımız kolaylaştı. Emeklerinden dolayı başta Kaymakamımız Cüneyt Zor’a ve bütün kurumlara teşekkür ederiz” dedi.

‘MUHTEŞEM BİR YER’

Bölgeyi gezen ziyaretçilerden İlayda Yolcu ise “Ben buraya Hatay’dan geliyorum. Daha önceden Urartu mağaralarına ulaşım çok zordu. Fakat şimdi burada çok güzel bir destinasyon alanı oluşturulmuş. Köprü ve kitap kafe yapılmış. Tarihi dokuyu gezdikten sonra muhteşem doğanın eşliğinde buraları gezdik, gördük. Muhteşem bir yer. Muhteşem bir doğası var. Herkesin gelip görmesini tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Antalya Müzesi binası yıkılmasın talebi

Sonraki Haber

‘Soyuz MS-26’ uzay aracı Dünya’ya döndü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Mardin’de yol kenarında oluşan hortum kamerada
Yaşam

Mardin’de yol kenarında oluşan hortum kamerada

27 Ağustos 2026
Maltepe'de hafif ticari araçla motosiklet çarpıştı: 1 yaralı
Yaşam

Maltepe’de hafif ticari araçla motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

27 Ağustos 2026
Arsaya döktüğü atıklar kendisine temizlettirilip para cezası uygulandı
Yaşam

Döktüğü gibi topladı: Çevre katliamına hem ceza hem temizlik görevi

27 Ağustos 2026
Koruyucu Aile Festivali'nde çocuklar aileleriyle eğlendi
Yaşam

Koruyucu Aile Festivali’nde çocuklar aileleriyle eğlendi

27 Ağustos 2026
Köpeği yaralayıp, yavrusunu öldüren şüpheliye ev hapsi
Yaşam

Köpeği yaralayıp, yavrusunu öldüren şüpheliye ev hapsi

27 Ağustos 2026
güneş panelli gerçek bir okul fotoğrafı
Yaşam

Eğitim yapılarında ‘yeşil dönüşüm’ dönemi

27 Ağustos 2026
Sonraki Haber
'Soyuz MS-26' uzay aracı Dünya'ya döndü

'Soyuz MS-26' uzay aracı Dünya'ya döndü

En Güncel Haberler

Kayseri'de firari 2 hükümlü yakalandı
Yerel Haberler

Kayseri’de firari 2 hükümlü yakalandı

28 Ağustos 2026
Denizli'de çekici ile kamyonet çarpıştı; 2 yaralı
Yerel Haberler

Denizli’de çekici ile kamyonet çarpıştı; 2 yaralı

28 Ağustos 2026
Bakan Bayraktar: Arz güvenliği bir ülkenin milli güvenliğinin parçasıdır
Politika

Bakan Bayraktar: Arz güvenliği bir ülkenin milli güvenliğinin parçasıdır

28 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Mardin’de yol kenarında oluşan hortum kamerada

27 Ağustos 2026
Yaşam

Maltepe’de hafif ticari araçla motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

27 Ağustos 2026
Yaşam

Döktüğü gibi topladı: Çevre katliamına hem ceza hem temizlik görevi

27 Ağustos 2026
Yaşam

Koruyucu Aile Festivali’nde çocuklar aileleriyle eğlendi

27 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Zaferin 104'üncü yılında şehitler mevlit ile anıldı

Zaferin 104’üncü yılında şehitler mevlit ile anıldı

- Haberton
27 Ağustos 2026

Büyük Taarruz ve Zafer Haftası etkinlikleri kapsamında Afyonkarahisar’da anlamlı bir anma programı gerçekleştirildi. Zaferin 104'üncü yıl dönümünde, şehitler için tarihi...

Özgürlükten rutine sert iniş: Tatil dönüşü sendromu ve işe uyumun psikolojik haritası

Facebook hesabınıza başkası girmiş olabilir! Hesabınıza giriş yapan cihazları böyle kontrol edebilirsiniz

ATM kartınızı yutarsa ne yapmalısınız? Kartı geri almak için yapılan bu hata risk oluşturabilir

Şifreniz çalınmış olabilir! Hesaplarınız ele geçirilmeden önce bu işaretlere dikkat

Güncel Haber

Kayseri'de firari 2 hükümlü yakalandı

Kayseri’de firari 2 hükümlü yakalandı

28 Ağustos 2026
Denizli'de çekici ile kamyonet çarpıştı; 2 yaralı

Denizli’de çekici ile kamyonet çarpıştı; 2 yaralı

28 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton