Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversitelerde ders sayılarının sadeleştirilmesi ve uygulamalı eğitime ağırlık verilmesi gerektiğini açıkladı. Çoktan seçmeli sınavların yanı sıra yazılı sınav, proje ve araştırma çalışmalarının artırılması hedefleniyor.
Türkiye’de yükseköğretim sisteminin geleceğine ilişkin önemli açıklamalar geldi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, 3 Kasım 2026 tarihinde Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin 2026-2027 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde konuştu.
Özvar, üniversitelerde ders içeriklerinin sadeleştirilmesini ve öğrencilerin uygulamalı eğitim olanaklarından daha fazla yararlanmasını istediklerini belirtti.
YÖK Başkanı’nın açıklamaları, özellikle üniversitelerde sınavların nasıl yapılacağı ve mevcut ders programlarının değişip değişmeyeceği sorularını gündeme getirdi.
Üniversitelerde ders sayısı azalacak mı?
Prof. Dr. Erol Özvar, yükseköğretimde daha az teorik ders ve daha fazla uygulamalı eğitim anlayışının benimsenmesi gerektiğini ifade etti.
Üniversite öğrencilerinin yalnızca sınıflarda ders dinlemesinin yeterli olmadığını belirten Özvar; laboratuvar, atölye, işletme ve araştırma projelerinde yürütülen çalışmaların artırılmasını istedi.
YÖK’ün lisans programlarında müfredat ve ders sadeleştirmesini öncelikli hedeflerinden biri olarak değerlendirdiğini açıkladı.
Çoktan seçmeli sınavlar kaldırılacak mı?
Özvar, üniversitelerin ölçme ve değerlendirme yöntemlerinin de geliştirilmesi gerektiğini bildirdi.
Buna göre öğrencilerin değerlendirilmesinde çoktan seçmeli sınavların yanında yazılı çalışmaların, projelerin, uygulamaların ve araştırma faaliyetlerinin daha fazla kullanılması hedefleniyor.
Ancak çoktan seçmeli sınavların tamamen kaldırıldığına ilişkin kesinleşmiş, ülke genelinde uygulanacak bir karar açıklanmış değil.
Yeni sistem ne zaman başlayacak?
YÖK Başkanı’nın açıklamaları, yükseköğretimde planlanan dönüşümün temel hedeflerini ortaya koyuyor.
Bununla birlikte tüm üniversiteler için geçerli olacak kesin uygulama tarihi, değişiklik yapılacak bölümlerin listesi ve yeni sınav usulleri hakkında ayrıntılı bir takvim açıklanmadı.
Bu nedenle öğrencilerin mevcut akademik takvimleri ve sınav yükümlülükleri devam ediyor.
Yapay zekâ üniversite eğitimini nasıl etkileyecek?
Özvar, üniversitelerde yapay zekâ kullanımının önemine de değindi.
Yapay zekânın öğrenme süreçlerini öğrencilerin ihtiyaçlarına göre şekillendirmede kullanılabileceğini belirten Özvar, bu araçlarla oluşturulan bilgilerin doğrulanması gerektiğinin de altını çizdi.
Yeni eğitim anlayışında teknolojik imkânların artırılması ve öğrencilerin araştırma becerilerinin geliştirilmesi hedefleniyor.












