19 Temmuz 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Dış Haberler - Ukrayna’dan kaçırıldığı iddia edilen çocuklar hakkında açıklama

Ukrayna’dan kaçırıldığı iddia edilen çocuklar hakkında açıklama

Haberton - Haberton
24 Temmuz 2025
- Dış Haberler
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Ukrayna'dan kaçırıldığı iddia edilen çocuklar hakkında açıklama
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Rusya Federasyonu Heyeti Başkanı Medinskiy, Ukrayna’dan kaçırıldığı iddia edilen çocuklar hakkında açıklama yaptı.

Türkiye-Rusya-Ukrayna Üçlü Toplantısı, Türkiye’nin ev sahipliğinde dün İstanbul’da gerçekleştirildi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın başkanlık ettiği toplantıya, çok sayıda isim katıldı. Görüşme sonrası Rusya Federasyonu Heyeti Başkanı Medinskiy açıklama yaptı.

Rusya ile Ukrayna arasında süren savaşın sona erdirilmesi için Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılan üçüncü tur müzakereleri Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirildi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov ve Moskova’nın başmüzakerecisi Vladimir Medinski, üçlü bir görüşme gerçekleştirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Müşaviri Vladimir Medinskiy ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin, Türkiye-Rusya-Ukrayna Üçlü Toplantısı’nın ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Üçüncü tur görüşmelerini tamamladıklarını kaydeden Medinskiy, son dönemde insani konularda tüm mutabakatların hayata geçirildiğini, Ukrayna-Belarus hattında yaklaşık 250 askerin takasını tamamladıklarını belirtti. Medinskiy, bunun, yaklaşık bin 200 kişilik büyük esir takasının sonuncusu olduğunu dile getirerek, savaşta yaşamını yitirenlerin değişimini de tamamladıklarını ifade etti. Ölen bir askerin naaşının ana vatanında gömülmesi gerektiğinden, naaşlarını Ukrayna tarafına geri verdiklerini kaydeden Medinskiy, ancak daha az sayıda Rus vatandaşının naaşlarını geri aldıklarını söyledi.

‘İKİ TARAFTA YAKLAŞIK BİN 200 KİŞİLİK BİR TAKAS DAHA YAPILMASI KONUSUNDA ANLAŞTIK’

Medinskiy, “Öncelikle, kaynakları ve vergi mükelleflerinin parasını korumak için çevrim içi çalışacak üç çalışma grubu kurmaya karar verdik. Bunlar siyasi bir çalışma grubu, insani konularda bir çalışma grubu ve ilgili makamlardan ilgili askeri uzmanların yer alacağı askeri konularda bir çalışma grubu olacak. Dolayısıyla onlara sunulan ikinci öneri, sağlık ve tıbbi ekiplerin yaralı ve ölülerin cenazelerini alabilmesi için cephe hattında 24-48 saatlik kısa süreli ateşkes ilan edilmesiydi.” dedi.

Medinskiy, “Savaş esirlerinin takasını sürdürerek, her iki tarafta yaklaşık bin 200 kişilik bir takas daha yapılması konusunda anlaştık. Bunu gizlemeyeceğim, Ukrayna tarafına daha büyük bir sayı önerdik. Kendi taraflarında da benzer bir sayı bulurlarsa, rakamlar daha yüksek olacaktır” şeklinde konuştu. Ukrayna tarafında buzdolapları ve nakliye gibi bazı teknik sorunların olduğunu belirten Medinskiy, “Ancak Ukrayna tarafına 3000 naaş daha göndermeyi teklif ettik.” dedi.

“LİDERLERİN TOPLANTI YAPMASI İÇİN ÖNCELİKLE ANLAŞMAYA VARMAMIZ LAZIM”

Liderler toplantısı konusunun gündeme gelip gelmediğiyle ilgili soruyu yanıtlayan Medinskiy, “Toplantı yapması için öncelikle anlaşmaya varmamız lazım. Çünkü bir toplantının spesifik bir gündemi olmalı. Toplantı bir şeyin sonu olmalı, başlangıcı değil. O sebeple, öncelikle bu süreci tamamlamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Medinskiy, Ukrayna’dan kaçırıldığı iddia edilen 329 Ukraynalı çocuğun kaçının geri döndüğünün sorulması üzerine, Rusya’nın, son müzakere turunda teslim edilen Ukraynalı çocuklar listesindeki çalışmaları tamamladığını, Ukrayna listesinden çok sayıda çocuğun Rusya topraklarında hiç bulunmadığını dile getirdi.

Bakan Yardımcısı Galuzin de Ukrayna’daki ve Avrupa ülkelerine götürülen Rus çocuklarını toplantıda gündeme getirdiklerini, Ukrayna tarafına 20 çocuk ve temsilcilerinin bulunduğu bir liste teslim ettiklerini kaydetti.

Medinsky, Ukrayna tarafından ölenlerin Hristiyan geleneğine göre defnedilmesi için cenazelerini Kızıl Haç’ın katılımıyla Ukrayna tarafına teslim edeceklerini de söyledi.

‘NE YAZIK Kİ, ANLAŞMAMIZIN BİR MADDESİNİN YERİNE GETİRİLMEDİĞİNİ ÖĞRENDİK’

Çatışmalar nedeniyle yerinden edilen siviller hakkında da konuşan Medinsky, “Ne yazık ki, anlaşmamızın bir maddesinin yerine getirilmediğini öğrendik. Kıyı bölgesinden, (bazı esirler) Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından bölgelerine geri gönderildiler. Dürüst olmak gerekirse, neden böyle bir şey olduğunu anlamıyorum. Onları Hamas’ın yaptığı gibi esir aldıysanız, o zaman onları esir olarak değerlendirin ve öyle adlandırın. Bu durumda, onları askerlerimiz veya diğer kategorilerle takas etmeye hazırız, ancak olayları olduğu gibi adlandırmalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘329 ÇOCUĞUN İSMİNİ İNCELEDİK VE ONLARI GERİ GETİRMEK İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLATTIK’

Medinsky, “Son olarak, Ukrayna’dan kaçırıldığı iddia edilen on binlerce çocuktan bahsetmek istiyorum. Çocukların isimlerinin bulunduğu listenin tamamını, yani 329 çocuğun ismini inceledik ve onları geri getirmek için çalışmalar başlattık. Diğerleri üzerinde de çalışıyoruz, evet, ebeveynleri veya yasal temsilcileri bulunursa, bu çocuklar hemen onlara geri verilecek. Bu bizim önceliğimizdir” diye konuştu.

Etiketler: RusyaUkrayna
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

MEMUR-SEN, 8’inci dönem toplu sözleşme teklifini açıkladı

Sonraki Haber

Balıkçıların oltasına mavi köpek balığı takıldı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

İran Sağlık Bakanlığı: ABD'nin hava saldırılarında 50 kişi hayatını kaybetti, 500'ü aşkın yaralı var
Dış Haberler

İran Sağlık Bakanlığı: ABD’nin hava saldırılarında 50 kişi hayatını kaybetti, 500’ü aşkın yaralı var

18 Temmuz 2026
Kuveyt: İran saldırılarında tesisler hasar gördü, itfaiye ve petrol işçileri yaralandı
Dış Haberler

Kuveyt: İran saldırılarında tesisler hasar gördü, itfaiye ve petrol işçileri yaralandı

18 Temmuz 2026
BAE'den İran'ın Bahreyn, Kuveyt ve Ürdün'e yönelik saldırılarına kınama
Dış Haberler

BAE’den İran’ın Bahreyn, Kuveyt ve Ürdün’e yönelik saldırılarına kınama

18 Temmuz 2026
Riyad'daki yangında Hataylı 4 işçi hayatını kaybetti
Dış Haberler

Riyad’daki yangında Hataylı 4 işçi hayatını kaybetti

18 Temmuz 2026
Venezuela'daki depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 5 bini aştı
Dış Haberler

Venezuela’daki depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 5 bini aştı

18 Temmuz 2026
Rusya'da İHA saldırısı: 7 ölü, 24 yaralı
Dış Haberler

Rusya’da İHA saldırısı: 7 ölü, 24 yaralı

18 Temmuz 2026
Sonraki Haber
balıkçıların oltasına mavi köpek balığı takıldı

Balıkçıların oltasına mavi köpek balığı takıldı

En Güncel Haberler

Esenyurt'ta otel yangını; mahsur kalanlar merdivenle tahliye edildi
Yerel Haberler

Esenyurt’ta otel yangını; mahsur kalanlar merdivenle tahliye edildi

19 Temmuz 2026
Adana’da kasklı şüpheliden iş yerine silahlı saldırı: 1 yaralı
Yerel Haberler

Adana’da kasklı şüpheliden iş yerine silahlı saldırı: 1 yaralı

19 Temmuz 2026
Sivas'ta iki otomobil çarpıştı: 6 yaralı
Yerel Haberler

Sivas’ta iki otomobil çarpıştı: 6 yaralı

19 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Avcılar’da çalışma sırasında ana su hattı patladı; 4 mahalle susuz kaldı

19 Temmuz 2026
Yaşam

Engereğin yuvasına giren farenin kaçışı kamerada

19 Temmuz 2026
Yaşam

Silivri’de eğlence kulübü çıkışında kadınların kavgası kamerada

18 Temmuz 2026
Yaşam

Kayalıklara düşen yamaç paraşütü pilotu öldü

18 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Kasımpaşa ile Batman Petrolspor hazırlık maçında karşı karşıya geldi

Kasımpaşa ile Batman Petrolspor hazırlık maçında karşı karşıya geldi

- Haberton
19 Temmuz 2026

Süper Lig takımlarından Kasımpaşa ile 1’inci Lig ekiplerinden Batman Petrolspor, Erciyes Yüksek İrtifa Kamp Merkezi'nde yapılan hazırlık maçında 1-1 berabere...

Erkeklerde unutkanlık neden artıyor? Uzmanlar yaş fark etmeksizin hafızayı etkileyen nedenleri açıkladı

Aracın motoru neden hararet yapar? Uzmanlar sürücülerin en sık yaptığı hataları ve dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı

Sürekli üşümek hangi hastalığın belirtisi olabilir? Uzmanlar ciddiye alınması gereken nedenleri sıraladı

Dolar yükselirse en çok hangi ürünlerin fiyatı artar? Zam riskinin en yüksek olduğu kalemler açıklandı

Güncel Haber

Esenyurt'ta otel yangını; mahsur kalanlar merdivenle tahliye edildi

Esenyurt’ta otel yangını; mahsur kalanlar merdivenle tahliye edildi

19 Temmuz 2026
Avcılar’da çalışma sırasında ana su hattı patladı; 4 mahalle susuz kaldı

Avcılar’da çalışma sırasında ana su hattı patladı; 4 mahalle susuz kaldı

19 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton