10 Eylül 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Türksat 6A üzerinden 10 ülkede 69 televizyon kanalına yayın hizmeti sunuyoruz

Türksat 6A üzerinden 10 ülkede 69 televizyon kanalına yayın hizmeti sunuyoruz

Haberton - Haberton
9 Temmuz 2026
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Bakan Uraloğlu: Türksat 6A üzerinden 10 ülkede 69 televizyon kanalına yayın hizmeti sunuyoruz

Bakan Uraloğlu: Türksat 6A üzerinden 10 ülkede 69 televizyon kanalına yayın hizmeti sunuyoruz

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Türksat 6A ile ülkemizi haberleşme uydusu tasarlayıp üretebilen dünyadaki 11 ülke arasına taşıdık. Bugün yalnızca Türksat 6A üzerinden Güney Asya kapsamasındaki 10 ülkede 69 televizyon kanalına yayın hizmeti sunuyoruz" dedi.

Bakan Abdulkadir Uraloğlu, 9 Temmuz 2024'te uzaya fırlatılan Türksat 6A ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Bakan Uraloğlu, 21 Nisan 2025'te resmen hizmete alınan uydunun 42 derece doğu yörüngesindeki görevine devam ettiğini kaydederek, "Yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranı ile ürettiğimiz Türksat 6A geniş kapsama alanıyla ülkemizin uzay ve haberleşme kapasitesi için önemli bir kilometre taşı oldu" dedi.

Yerlilik Ve Milliğe Önem Verdik

Türksat 6A için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndaki çalışmaların, 15 Aralık 2014'te başladığını ve yaklaşık 10 yıl sürdüğünü belirten Bakan Uraloğlu, 21 Mayıs 2015'te Türksat ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (Ssb) iş birliğiyle TUSAŞ tesislerinde kurulan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nin (Uset) açılmasıyla çalışmalara başlandığını hatırlattı. Türksat 6A Projesi kapsamında yerlilik ve milliğe önem verdiklerini vurgulayan Bakan Uraloğlu, "Yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranına ulaştırdığımız uydumuz için 84 yerli ve milli uydu ekipmanın üretimi yapıldı. TÜBİTAK Uzay, Aselsan, CTech ve TUSAŞ'ın ürettiği bileşenler test edilip uyduya entegre edildi. Tüm testleri başarıyla geçen uydumuzu, ABD'nin Florida Eyaleti'ndeki Cape Canaveral Uzay Üssü'ndeki Space X tesislerinden 9 Temmuz 2024'te uzaya fırlattık. 28 Aralık 2024'te ise nihai görev yörüngesi olan 42 derece doğu boylamına ulaşan uydumuzun ilk test yayınını da 17 Şubat 2025'te gerçekleştirdik. Böylece Türksat 6A ile ülkemizi haberleşme uydusu tasarlayıp üretebilen dünyadaki 11 ülke arasına taşıdık" ifadelerini kullandı.

Türksat'ın Sunduğu Hizmet Kapasitesi Arttı

Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin uydu serüveninin 1994'te Türksat 1B uydusuyla başladığını anımsatarak, "Bugün Türksat; 31, 42 ve 50 derece yörüngelerindeki 6 aktif uyduyla, dünya uydu operatörleri arasında yer alıyor. Jeosenkron yörüngede görev yapan Türksat 6A, başta televizyon yayıncılığı olmak üzere acil durum haberleşmesi gibi kritik hizmetleri geniş bir coğrafyada sunuyor. Türksat 6A sayesinde televizyon yayını yapan uydular yedeklenebilir hale gelirken Türksat'ın sunduğu hizmet kapasitesi de arttı" açıklamasında bulundu.

Türksat 6A ile birlikte Türkiye'nin kapsama alanını dünyanın en uzak noktalarına taşıdıklarını ifade eden Bakan Uraloğlu, "Uzay vatanımızdaki egemenliğimizi, teknoloji ihraç eden kabiliyetimizle birleştirdik. Bugün Türksat, sadece bir uydu operatörü değil, yurt dışında tercih edilen ve güven duyulan bir teknoloji markası haline geldi. Pakistan, Hindistan, Nepal, Bangladeş, Myanmar, Tayland, Malezya ve Endonezya ile Sri Lanka'nın önde gelen platformu Freesat Lanka'nın 50 kanalını Türksat 6A'nın hizmet kapsamına dahil ettik. Bugün yalnızca Türksat 6A üzerinden Güney Asya kapsamasındaki 10 ülkede 69 televizyon kanalına yayın hizmeti sunuyoruz. Tüm Türksat uydularımız ise artık 111 ülkede 5,5 milyar nüfusa hitap ediyor" dedi.

Yurt Dışı Merkezli Kanal Sayısındaki Artış Rekor Düzeyde Oldu

Türksat uyduları üzerinden yayın yapan toplam Tv kanal sayısının da 532'ye ulaşarak 10 yılın en yüksek seviyesine çıktığını kaydeden Bakan Uraloğlu, "Türksat 6A uydusunun hizmete girmesiyle sağlanan Güney Asya açılımı, Türksat'ın küresel yayıncılık pazarındaki büyüme ivmesini tarihi bir rekor taşırken, Türksat uyduları üzerinden yayın yapan kanal sayısı sadece bir yılda yüzde 20'lik artış yakaladı. Yurt dışı merkezli kanal sayısındaki artış ise 5 yılda yüzde 50 gibi rekor düzeyde oldu" dedi.

7A Uydusu, Türkiye'nin Dijital Gelecek Vizyonunun Taşıyıcısı Olacak

Bakan Uraloğlu, 2020 yılı sonunda 114 olan yabancı menşeli kanal sayısının da 2025 yılı sonu itibarıyla 171'e yükseldiğini de belirterek, söz konusu artışla Türkiye'nin uydu hizmetleri ihracat hacminin de rekor düzeye taşındığını ifade etti. Uraloğlu, Türksat'ın uzaydaki haberleşme kapasitesini artırma hedefi kapsamında Türksat 7A'ya ilişkin finansman desteğini kapsayan protokolün, Türksat ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi Başkanlığı arasında 19 Haziran 2025’te imzalandığını belirterek, protokol ile Türksat 7A'nın yapım sürecine yönelik olarak Bakanlık tarafından sağlanacak desteğin çerçevesinin belirlendiğini ifade etti.

Türksat 7A projesinin, 42 derece doğu yörüngesinde görev yapan Türksat 3A uydusunun tasarım ömrünün sona yaklaşması nedeniyle başladığını ifade eden Bakan Uraloğlu, "2029 yılında hizmete almayı planladığımız bu uydumuz daha yüksek veri kapasitesi, daha güçlü kapsama alanı ve esnek kaynak yönetim kabiliyetiyle 7A uydusu, Türkiye’nin dijital gelecek vizyonunun taşıyıcısı olacaktır. Hizmete alındıktan sonra ülkemizin uzaydaki bağımsızlığının güçlü bir simgesi olarak varlığını sürdürecektir" dedi.

Etiketler: ABDAbdulkadir UraloğluTeknolojiTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

723 binden fazla işe yerleştirmeye aracılık ettik

Sonraki Haber

Bakan Kurum, Suudi bakanlar ile görüştü

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Kılıçdaroğlu: 25 yılda zenginler daha zengin oldu
Politika

Kılıçdaroğlu: 25 yılda zenginler daha zengin oldu

9 Eylül 2026
Ulaştırma Bakanı'ndan seçim mesajı: "Cumhurbaşkanımızı Allah'ın izniyle tekrar seçeceğiz"
Politika

Ulaştırma Bakanı’ndan seçim mesajı: “Cumhurbaşkanımızı Allah’ın izniyle tekrar seçeceğiz”

9 Eylül 2026
Kılıçdaroğlu'ndan dikkat çeken sözler: "Bizim mücadelemiz koltuk mücadelesi değildir"
Politika

Kılıçdaroğlu’ndan dikkat çeken sözler: “Bizim mücadelemiz koltuk mücadelesi değildir”

9 Eylül 2026
PSB Anatolia Fuarı Sakarya’da kapılarını açtı
Politika

PSB Anatolia Fuarı Sakarya’da kapılarını açtı

9 Eylül 2026
Bakan Bayraktar’dan 2035 mesajı: Türkiye elektrik çağının yol haritasını hazırlıyor
Politika

Bakan Bayraktar’dan 2035 mesajı: Türkiye elektrik çağının yol haritasını hazırlıyor

9 Eylül 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Meclis Başkanı Halbusi'yi kabul etti
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Meclis Başkanı Halbusi’yi kabul etti

9 Eylül 2026
Sonraki Haber
Bakan Kurum, Suudi bakanlar ile görüştü

Bakan Kurum, Suudi bakanlar ile görüştü

En Güncel Haberler

Okan Buruk: VAR hakemi bugün herhalde statta değildi çünkü hiçbir şeye karışmadı kendisi
Spor Haberleri

Okan Buruk: VAR hakemi bugün herhalde statta değildi çünkü hiçbir şeye karışmadı kendisi

10 Eylül 2026
Hatay'da 371 kök kenevir ele geçirildi
Yerel Haberler

Hatay’da 371 kök kenevir ele geçirildi

10 Eylül 2026
Çorum’da minibüs ile traktör çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı
Yerel Haberler

Çorum’da minibüs ile traktör çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

9 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Doğum gününden bir gün sonra acı son: Irmakta boğuldu

9 Eylül 2026
Yaşam

Kuşadası’na 1 günde, 2 kruvaziyerle denizden 7 bin 818 turist geldi

9 Eylül 2026
Yaşam

2 kuzen orman yangını sırasında rahatsızlanan keçiyi sırtlarında taşıdı

9 Eylül 2026
Yaşam

Öğretmenler kamelyayı, 200 metre mesafedeki yeni okula taşıdı

9 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Manisa’da kamyon ile çarpışan motosikletin sürücüsü öldü

Manisa’da kamyon ile çarpışan motosikletin sürücüsü öldü

- Haberton
9 Eylül 2026

Manisa’nın Turgutlu ilçesinde kamyon ile çarpışan motosikletin sürücüsü Alaaddin Üzülmez (17), hayatını kaybetti. Kaza, saat 19.00 sıralarında İzmir - Ankara...

Yapay Zekâ ile tarım: Türkiye’de Precision Farming uygulamaları

Türkiye’de sağlık okuryazarlığı: Hastaları bilgilendirme sorunu var mı?

Telefonda ‘evet’ demek dolandırılmaya yol açar mı? Uzmanlar asıl riske dikkat çekiyor

Eylül, hasat mevsimi: Türkiye’nin tarımsal üretim takvimi

Güncel Haber

Okan Buruk: VAR hakemi bugün herhalde statta değildi çünkü hiçbir şeye karışmadı kendisi

Okan Buruk: VAR hakemi bugün herhalde statta değildi çünkü hiçbir şeye karışmadı kendisi

10 Eylül 2026
Hatay'da 371 kök kenevir ele geçirildi

Hatay’da 371 kök kenevir ele geçirildi

10 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton