4 Ağustos 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Türkiye’yi uzay alanında söz sahibi ülkeler arasına taşıyacağız

Türkiye’yi uzay alanında söz sahibi ülkeler arasına taşıyacağız

Haberton - Haberton
11 Haziran 2024
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Türkiye'yi uzay alanında söz sahibi ülkeler arasına taşıyacağız

Türkiye'yi uzay alanında söz sahibi ülkeler arasına taşıyacağız

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Milli Uzay Programı’nı kararlılıkla uygulamayı sürdürerek Türkiye’yi uzay alanında söz sahibi ülkeler arasına taşıyacağız” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türk Uzay Bilim Misyonu kapsamında, ‘Yörünge altı araştırma uçuşu’ sonrası yurda dönen Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever ve Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile bakanlıkta basın toplantısı düzenledi. Atasever’in ‘Yörünge altı araştırma uçuşu’nu başarıyla icra ederek, ülkeye döndüğünü belirten Bakan Kacır, “Atasever, Türk halkının gurur anlarına bir yenisini ekledi. ‘Tek millet, iki devlet’ şiarıyla Türk ve Azerbaycan bayraklarını uzayda gururla taşıyarak tarihe adını altın harflerle yazdırdı. Atasever’in annesi Azerbaycan Türk’ü. Yanında taşıdığı kefiye ile Filistin halkının, Gazzeli çocukların yaşadığı eziyeti dünyaya duyurdu. Kendisine, ‘Vatanına, Türkiye’ye hoş geldin’ diyorum” ifadelerini kullandı.

‘MİLLİ UYDU MARKAMIZI OLUŞTURACAĞIZ’

Küresel uzay ekonomisinin büyüklüğünün 2035 yılında 1,5 trilyon dolara ulaşmasının öngörüldüğünü söyleyen Bakan Kacır, “Tarımdan ulaşıma, sağlıktan enerjiye birçok alanda yenilikçi projelerin arkasında uzay araştırmaları yatıyor. Bilim ve teknolojide iddialı, yüksek teknoloji alanlarında rekabetçi ürün ve hizmetler sunan bir Türkiye için uzayın sunduğu fırsatlardan en üst düzeyde yararlanacağız. Bu alanda Ar-Ge ve inovasyon yetkinliklerimizi artıracağız, mevcut yetkinliklerimizi de ekonomik değere dönüştüreceğiz. Ülkemiz tarihinde bugüne kadar üretilen en yüksek değere sahip teknolojik ürün yerli ve milli haberleşme uydumuz Türksat 6A’yı geçtiğimiz hafta fırlatma üssüne gönderdik.

Uydumuz; yürütülen son kontrollerin ardından 8 Temmuz haftasında fırlatılacak. Gerek haberleşme uydumuz Türksat 6A gerek görüntüleme uydusu projeleriyle kamuda oluşturulan yetkinlik ve altyapıyı tek çatı altında toplayarak ülkemizin stratejik güvenliği için milli uydu markamızı oluşturacağız. Alçak yörünge uydularına ilişkin milli üretim programını hayata geçireceğiz. Bu alanda kamu, akademi ve özel sektör projelerini destekleyeceğiz. Milli Uzay Programı’nı kararlılıkla uygulamayı sürdürerek Türkiye’nin bu alanda söz sahibi ülkeler arasında olmasını sağlayacağız. Ankara’da kuracağımız Uzay Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve uzay sanayimizi daha ileri taşıyacak adımlarla küresel uzay ekonomisinden aldığımız payı artıracağız” diye konuştu.

‘UZAY ALANINDAKİ KAPASİTEMİZİ DAHA İLERİYE TAŞIYACAĞIZ’

Alper Gezeravcı’nın, 19 Ocak 2024’te gerçekleşen fırlatmayla başlayan ve 9 Şubat 2024’te dünyaya varışla tamamlanan bilim misyonunu icra ettiğini hatırlatan Bakan Kacır, “İnsanlı ilk bilim misyonumuzun Alper Gezeravcı tarafından başarıyla gerçekleştirilmiş olması, proje anlaşmalarında da belirtildiği üzere ilave bir maliyet olmaksızın ikinci astronotumuz Tuva Cihangir Atasever’in ‘Yörünge altı araştırma uçuşu’ icra etmesine imkan sağladı. Nasıl ki, Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidişi, bir bilim misyonunun parçası ise Tuva Cihangir Atasever’in ‘Yörünge altı araştırma uçuşu’ da aynı misyonun bir parçasıdır.

Astronotumuzu taşıyan uzay aracı VSS Unity’i istenilen irtifaya çıkarmakla görevli uçak VMS; 8 Haziran Cumartesi günü saat 17.30’da Amerika Birleşik Devletleri’nin New Mexico eyaletindeki Spaceport tesislerinden havalandı. Yaklaşık 45 bin fit irtifada VSS Unity uçaktan ayrıldı. Hibrit yakıtlı roket motorunu ateşleyerek yaklaşık 90 kilometre irtifaya ulaştı. Araştırma uçuşunun serbest düşme fazında mürettebat yaklaşık 3 dakika boyunca mikro yer çekimi ortamını deneyimledi.

Türkiye saatiyle 18.40’ta sağ salim yeryüzüne iniş yaptı. Vücuduna takılmış farklı ekipmanlar ve deney setiyle astronotumuz biyolojik moleküllerden gen analizlerine, metabolizma değişimlerinden baskılayıcı hücrelere, insülin kaleminden radyasyon analizine kadar 7 deneyi icra etti. Bunlardan üçü ilk astronotumuz Alper Gezeravcı tarafından Uluslararası Uzay İstasyonu’nda da gerçekleştirilen deneylerin devamı niteliğinde olup ‘Yörünge altı araştırma uçuşumuz’, deneylerin kapsamının genişletilmesine imkan tanımıştır. Önümüzdeki dönemde, insanlı uzay görevlerinde yeni uluslararası iş birlikleriyle ülkemizin uzay alanındaki bilimsel araştırma gerçekleştirme kapasitesini daha ileriye taşıyacağız” dedi.

‘8 HAZİRAN’DA YENİDEN DOĞDUM’

Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever ise, küçükken astronot olmaya dair hayali olmadığını ancak ilerleyen yaşlarda uzaya ilgi duyduğunu ve ardından Roketsan’da çalışmaya başladığını belirterek, şöyle konuştu:

“2017 yılında uzay sistemleri direktörlüğünde uydu fırlatma araçlarının aviyonik sistemlerinden sorumlu mühendis olarak çalışmaya başladım. Türkiye’nin uydu fırlatma aracına giden diğer sistemlerde bir fiil çalışma şansını elde etmiştim. Uzay ajansımız kuruldu, Şubat 2021’de milli uzay programı açıklandı. Hedeflerimizin içinde ay programımız, uzay limanının kurulmasının üzerinde beni en çok heyecanlandıran bir Türk vatandaşının 2023 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderileceğini duyduğum andı. O andan itibaren başvuruların başlayacağı anı heyecanla beklemeye başlamıştım. 7-8 ay süren yoğun eleme sürecinden sonra Türkiye’nin iki astronotundan biri olarak seçildim.

Alper ağabeyle, Houston’a hareket ettik. NASA, SpaceX, Action, SA gibi uzay aracı tesislerinde yoğun kapsamlı eğitimlerden geçtik. Lunaparktaki çocuk gibi heyecanlıydım. 7 farklı deney icra ettik. 28 Mayıs’ta ABD’ye hareket ettik. Action Space firmasında deneylerimizi hazırladık. Fırlatmadan bir gün önce uçuşu simüle ettik. Sonrasında uçuşumuzu gerçekleştirdik. 45 bin feet irtifaya eriştiğimizde uygun koşullar oluştu. 1 dakikada 90 kilometrelik irtifaya çıktık. Kanatsız şekilde uçmaya başladık. Süzülmeye başlayınca pencereye yapıştım. Mevlana, ‘Her nefeste yenilenir dünya’ demiş. 8 Haziran’da yeniden doğdum, yeniden geldim dünyaya.”

Alper Gezeravcı ise Türkiye’nin uzay hedeflerine ulaşmada yaşadığı gururu dile getirerek, “Biz devletimizin gücüyle geçmişimizde karşılaştığımız badireler ne olursa olsun, yeni Türkiye Yüzyılı’nda konulmuş hedeflere umutla bakıyoruz. Ülkemizin koyduğu hedeflerden bir tanesini, alnımızın akıyla tamamlamış bulunmanın mutluluğunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Malavi Devlet Başkanı Yardımcısının cansız bedenine ulaşıldı

Sonraki Haber

Kırgızistan ve Türkiye sinema alanında iş birliği

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Özgür Özel'den dikkat çeken çağrı: "Darbecilerden, cuntacılardan kurtulun, YENİ Parti'ye gelin"
Politika

Özgür Özel’den dikkat çeken çağrı: “Darbecilerden, cuntacılardan kurtulun, YENİ Parti’ye gelin”

4 Ağustos 2026
Kritik YAŞ toplantısı başladı! Gözler terfi ve görev değişikliği kararlarında
Politika

Kritik YAŞ toplantısı başladı! Gözler terfi ve görev değişikliği kararlarında

4 Ağustos 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan, YAŞ toplantısı öncesi Anıtkabir'i ziyaret etti
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, YAŞ toplantısı öncesi Anıtkabir’i ziyaret etti

4 Ağustos 2026
Bursa’da CHP’li belediye başkanı kalmadı
Politika

Bursa’da CHP’li belediye başkanı kalmadı

4 Ağustos 2026
Bakan Çiftçi, 'Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Toplantısı'na katıldı
Politika

Bakan Çiftçi, ‘Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Toplantısı’na katıldı

4 Ağustos 2026
Ümit Özdağ'dan cezaevi ziyareti açıklaması: Oğuzhan Uğur ve Sinem Dedetaş'ı ziyaret edecek
Politika

Ümit Özdağ’dan cezaevi ziyareti açıklaması: Oğuzhan Uğur ve Sinem Dedetaş’ı ziyaret edecek

4 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Kırgızistan ve Türkiye sinema alanında iş birliği

Kırgızistan ve Türkiye sinema alanında iş birliği

En Güncel Haberler

Özgür Özel'den dikkat çeken çağrı: "Darbecilerden, cuntacılardan kurtulun, YENİ Parti'ye gelin"
Politika

Özgür Özel’den dikkat çeken çağrı: “Darbecilerden, cuntacılardan kurtulun, YENİ Parti’ye gelin”

4 Ağustos 2026
Kritik YAŞ toplantısı başladı! Gözler terfi ve görev değişikliği kararlarında
Politika

Kritik YAŞ toplantısı başladı! Gözler terfi ve görev değişikliği kararlarında

4 Ağustos 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan, YAŞ toplantısı öncesi Anıtkabir'i ziyaret etti
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, YAŞ toplantısı öncesi Anıtkabir’i ziyaret etti

4 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Gaziosmanpaşa’da metro durağında sigara tartışması kamerada

4 Ağustos 2026
Yaşam

Hükümlünün daksil talebine ‘örgütsel iletişim’ reddi

4 Ağustos 2026
Yaşam

Fahri müfettişin yazdırdığı ceza, delil olmadığı gerekçesiyle iptal edildi

4 Ağustos 2026
Yaşam

Otomobil ile bisikletin çarpıştığı kaza kamerada; 1 yaralı

4 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Büyükçekmece'de aracına çarpıp kaçan sürücüyü takip edip yakaladı

Büyükçekmece’de aracına çarpıp kaçan sürücüyü takip edip yakaladı

- Haberton
4 Ağustos 2026

Büyükçekmece'de otomobil sürücüsü kavşaktan karşıya geçeceği sırada başka bir araç sürücüsü otomobiline çarptı. Alkollü olduğunu iddia ettiği sürücüyü takip eden...

Yapay zekâ dolandırıcılığı nedir? Sesinizi ve görüntünüzü kopyalayarak hedef alabiliyorlar

İnsanlar neden giderek daha unutkan oluyor? Günlük alışkanlıklar hafızayı sessizce zayıflatıyor

Sürekli terleme hangi hastalıkların habercisi olabilir? Hafife almayın

Kelebekler gerçekten sadece 1 gün mü yaşıyor? Yıllardır doğru sanılan bilgi ortaya çıktı

Güncel Haber

Özgür Özel'den dikkat çeken çağrı: "Darbecilerden, cuntacılardan kurtulun, YENİ Parti'ye gelin"

Özgür Özel’den dikkat çeken çağrı: “Darbecilerden, cuntacılardan kurtulun, YENİ Parti’ye gelin”

4 Ağustos 2026
Kritik YAŞ toplantısı başladı! Gözler terfi ve görev değişikliği kararlarında

Kritik YAŞ toplantısı başladı! Gözler terfi ve görev değişikliği kararlarında

4 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton