24 Ağustos 2026, Pazartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yerel Haberler - Türkiye’nin renkleri Antalya’da buluşuyor

Türkiye’nin renkleri Antalya’da buluşuyor

Haberton - Haberton
15 Nisan 2026
- Yerel Haberler
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Antalya Ticaret Borsası’nca (ATB) öncülüğünde Türkiye’nin yöresel ürünlerini buluşturan Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX), 22-26 Nisan tarihleri arasında Anfaş Fuar Merkezi’nde düzenleniyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde ATB tarafından bu yıl 17’incisi Türkiye genelindeki tüm oda ve borsaların desteğiyle düzenlenecek YÖREX’in tanıtım toplantısı, ATB Başkanı Ali Çandır, ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, ATB Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci, ATB yönetimi, AGC Başkanı İdris Taş ve basın mensuplarının katılımıyla yapıldı.

‘Sizin Oraların Nesi Meşhur?’

2008 yılında Türkiye’nin yaşadığı ekonomik krizde TOBB’un ‘Kriz varsa çare de var’ kampanyasını hatırlatan ATB Başkanı Ali Çandır, “O dönem ekibimizle birlikte, ‘Raflarımızı yabancılar istila etti. Bize ait olanları tüketmek yerine yabancıların ürettiklerini tüketiyoruz. Bu tüketim böyle olunca üretimden vazgeçtik. Kırsalda insanlar boşaldı.

Kadınlar işsiz, gençler işsiz. Kırsalda ekonomik hayat durgunluğa doğru gidiyor’ diye kampanyaya biz de 14 bin yıllık Anadolu’nun birikimine güvenerek, medeniyetlerden süzülüp gelen, kıyıda köşede kalmış yöresel ürünlerini tekrar hayata geçirmek için çok sevdiğim ve herkes tarafından çok sevilen ve merak uyandıran soruyu sorarak yola çıkmıştık. ‘Sizin oraların nesi meşhur’ diye. O soruyla, o merakla birlikte Türkiye’nin bu yöresel ürün zenginliğini hep birlikte keşfettik. Binlerce yıldan süzülüp gelen, onlarca medeniyetin damıtıldığı el emeği, göz nuru ürünlerin aslında müthiş bir sermaye ve zenginlik olduğunu bir kez daha keşfettik ve o gün harekete geçtik” dedi.

Coğrafi İşaretli Ürün Sayısı 1832’Ye Çıktı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 367 oda ve borsanın destekleriyle kıyıda köşede kalmış ürünleri Antalya’da vitrine çıkardıklarını belirten Çandır, “Dünyadaki gelişmeleri izlediğimizde coğrafi işaretleme sistemini, aslında var olanı biz tekrar keşfettik. O gün 109 tane coğrafi işaretli olan ürün sayımızı 1832’ye taşıdık. Yine dünyadaki 200 milyar dolarlık coğrafi işaretli ürün piyasasından pay almak için Avrupa Birliği’nde tescillerimize de başladık. Şu anda 46 ürünümüz AB’de tescillendi.

40 ürünümüz bekliyor. Yine 500 yıldır dünyanın her yerinde Türk kahvesi olarak içilen, Türk kahvesi de TOBB tarafından geleneksel ürün adı olarak tescillendi. Çok yol katettik diye düşünebiliriz ama bizim hayallerimizin çok gerisindeyiz şu anda. Çünkü coğrafi işaretler sistemiyle ilgili yönetişim sisteminin denetlemesinin ve taklidin önüne geçmek için almamız gereken çok yol var” diye konuştu.

Kaybolmaya Yüz Tutmuş Ürünler

Coğrafi işaretli yöresel ürünlerin hakkını, hukukunu koruyacak ve geliştirecek işleri ortaya çıkarmak için yoğun çalıştıklarını anlatan Çandır, “Bir anlamda bu çaba bir ustanın ölmesiyle kaybolan bir ürünü ya da bir neslin yok olmasıyla kaybolan geleneği ortaya çıkarma çabasıdır. Anadolu onlarca medeniyetten gelen birikimiyle müthiş bir zenginliği bize sunuyor. Biz bu fuarla kıyıda, köşede kalmış, kaybolmaya yüz tutmuş birçok ürünün tekrar ekonomiye kazandırıldığını görüyoruz. Birçok kadın kooperatifimiz, birçok işletmemiz bu ürünleri tekrar üretmeye başladı. Bu farkındalık gerek üretici kesiminde gerek tüketici kesiminde önemli ölçüde yol aldı. Yöresel bir ürünün ya organik, ya organiğe yakın geleneksel yöntemlerle üretildiğini bildiğimiz için daha da güvenle tüketiyoruz. Antalya bu konuda merkez oldu” dedi.

Antalya’nın 182 Ürünü Sırada Bekliyor

Antalya’da 2010 yılında Finike portakalı ve Döşemealtı halısı olarak iki tane coğrafi işaretli ürün olduğunu söyleyen Çandır, “Şu anda 20 ürünümüz coğrafi işaretli. Yine sayın valimizin yoğun çabasıyla bütün kurumların harekete geçmesiyle 182 ürünümüzün başvurusu yapıldı. Onlar da tescillenmek için sıra bekliyor. Ama coğrafi işaretler meselesinin merkezi Antalya oldu diyebiliriz. Bu konuda çok yoğun çalışmalarımız var” diye konuştu.

Anadolu’nun Kokusu

Antalya’nın bir başka özelliğinin de hem dünyadan hem Türkiye’den çok değişik illerden gelen insanlar olduğunu anlatan Çandır, “YÖREX’i gezerken hep hissettiğimiz, Anadolu kokusunun yanında insanların merakıydı. Birçok insan şu ya da bu sebepten, isteyerek ya da istemeden göç etmiş buraya. Çocukları olmuş, çocukları memleketi görmemiş. YÖREX’te gezerken memleketini anlatıyorlar. Diyor ki ‘Benim dedem bunu yapardı, benim ninem bunu yapardı, bu çorbayı benim annem yapardı’ diye. Bir anlamda da memleket hasretini gideren bir havası var” dedi.

13 Fuar, 2,5 Milyon Ziyaretçi

‘Sizin oraların nesi meşhur’ diye sorulmaya başladığından beri 13 fuar yaptıklarını belirten Çandır, “13 fuarımıza 5 bin değişik katılımcı katıldı. 2,5 milyonun üzerinde insan fuarımızı ziyaret etti. 81 ilimizin KKTC ile beraber ürünlerini bu platformlarda insanlarımızla tanıştırdık. 2009’da 109 olan coğrafi işaretli ürün sayımız bugün 1832’ye ulaştı.

Avrupa Birliği’nde tescillerimizi aldık. Kısaca aslında söylemem gerekirse bu uzun gibi görünen kısa çalışma periyodunda birtakım gerçekleşmeleri yaşadık. Dünyadaki 200 milyar dolarlık pastadan payımızı almak için daha çok çalışmamız gerektiğini biliyoruz” diye konuştu.

Açılış 22 Nisan’da, ‘Çocuklarınızı Getirin

Bu yılki fuarın 22 Nisan’da TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkloğlu’nun katılımıyla açılacağını ve Anadolu Ateşi gösterisi olacağını belirten Çandır, “Bu fuarda da AB’de geçen fuardan bugüne kadar tescil alan ürünlerimizin kurumlarını ödüllendireceğiz. Her gün sabah 10.00’dan akşam 20.30’a kadar fuarımız açık kalacak. Şu anda 70 civarında ilimiz var. 500 civarında katılımcımız var.

Bunların 100 tanesi oda borsalardan oluşuyor. 100 civarında kooperatifimiz var. 70 tanesi kadın kooperatifleri ki bunları çok önemsiyoruz. Tüm ziyaretçilerden de onların ürünleriyle ilerlemelerini, satın almalarını, onlara cesaret ve güç vermelerini diliyoruz. 200’e yakın firmamız var. Yine 100 civarında da kurum, kuruluş, birlik, belediye, valilik, kaymakamlık gibi kurumlarımız var. Yine 10 bin metrekarede rengarenk bir Türkiye sizi bekliyor. YÖREX’e gelen herkesi, çocuklarını, gençlerimizi getirmesini istiyorum. Çünkü onlarla bu zenginliği tanıştıramazsak bunların üretimini tetikleyemeyiz. Dolayısıyla annelerimizden, babalarımızdan çocuklarıyla birlikte YÖREX’e gelmelerini bekliyorum” dedi.

Şehrin Bütünsel Bir Aktivitesi

YÖREX’i şehrin bütünsel bir aktivitesi olarak gösteren Atso Başkanı Yusuf Hacısüleyman, “Önemli olan şehrimize böyle güzel bir etkinliğin kazandırılması, fuarın kazandırılması. Söz edildiği gibi yerli üretimin, Türkiye’nin yerli üretiminin birleşmesi. Tabii bir fırsat Antalya için. Biz de kendi yöresel ürünlerimizi ve kendi ürettiklerimizi sergileme alanı buluyoruz.

Ama en önemlisi belki ülkeyi bütünleştirici, güneyden kuzeye, doğudan batıya bütün yörelerimizin, bazıları gizli kalmış kültürlerimizin burada hayat bulması ve sergilenmesi. Bundan sonraki yol haritasında yurt dışından gelen misafirleri de oraya çekmek, onlara da kültürümüzü tanıtabilme fırsatını yakalamamız gerekiyor” dedi.

Etiketler: AntalyaKadınKKTCTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Türk dünyası ülkeleriyle omuz omuza çalışmaya devam edeceğiz

Sonraki Haber

Ortadoğu’da kalıcı huzurun yolu iki devletli siyasi ufkun hayata geçirilmesini gerektirmektedir

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Apartman dairesinde çıkan yangın söndürüldü
Yerel Haberler

Mardin’de apartman dairesinde çıkan yangın kısa sürede kontrol altına alındı

24 Ağustos 2026
Zonguldak'ta denize girmek yasaklandı
Yerel Haberler

Zonguldak’ta denize girmek yasaklandı

24 Ağustos 2026
Kocaeli'de uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı
Yerel Haberler

Kocaeli’de uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

24 Ağustos 2026
Otomobilin direğe çarptığı kazada ölen sürücü ve kayınvalidesi toprağa verildi
Yerel Haberler

Otomobilin direğe çarptığı kazada ölen sürücü ve kayınvalidesi toprağa verildi

24 Ağustos 2026
Klima montajı sırasında çökme: 2 yaralı
Yerel Haberler

Klima montajı sırasında çökme: 2 yaralı

24 Ağustos 2026
Kamyonetle çarpışan otomobilin sürücüsü yaralandı
Yerel Haberler

Burdur’da feci kaza: Kamyonetle çarpışan otomobilin sürücüsü yaralandı

24 Ağustos 2026
Sonraki Haber
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Ortadoğu'da kalıcı huzurun yolu iki devletli siyasi ufkun hayata geçirilmesini gerektirmektedir

Ortadoğu'da kalıcı huzurun yolu iki devletli siyasi ufkun hayata geçirilmesini gerektirmektedir

En Güncel Haberler

Yeni Parti'nin üye sayısı 400 bini geçti
Politika

Yeni Parti’nin üye sayısı 400 bini geçti

24 Ağustos 2026
Aziz İhsan Aktaş davasında kritik kararlar! Kim ne ceza aldı, kim beraat etti?
Öne Çıkan

Aziz İhsan Aktaş davasında kritik kararlar! Kim ne ceza aldı, kim beraat etti?

24 Ağustos 2026
Politika

Çerçeve yasa sonrası yeni aşama! Takip ve Değerlendirme Kurulu toplandı

24 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Kütahya’da sportif balıkçılar 7 günlük kampta tuttukları 12 balığı doğaya saldı

24 Ağustos 2026
Yaşam

Yardıma koştu, hayatının acısını yaşadı! Kazada ölenin oğlu olduğunu görünce yıkıldı

24 Ağustos 2026
Yaşam

Yalçın Sevim Akademi’den YKS’de büyük başarı!

24 Ağustos 2026
Yaşam

Bodrum’da hava sıcaklığı 40 dereceyi aştı, sahillerde yoğunluk yaşandı

24 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

İYİ Partili Kavuncu: Cumhuriyetimizin temel niteliklerinden uzaklaşmak, bizi felakete sürükleyecektir

İYİ Parti’den ittifak iddialarına net yanıt: “Bizi dahil eden haberlere itibar etmeyin”

- Haberton
24 Ağustos 2026

İYİ Parti Sözcüsü, Parlamento İle İlişkiler Başkanı ve İstanbul Milletvekili Buğra Kavuncu, gündeme dair basın toplantısı düzenledi. İttifak tartışmalarına değinen...

Çamaşırlarınız yıkandıktan sonra neden kötü kokuyor? En sık yapılan hatalar ve kesin çözümleri

Telefonunuz çaldığında tehlike başlamış olabilir: Dolandırıcıların yeni yöntemi numaranın çok ötesinde

Ayağa kalkınca neden başımız döner? Göz kararmasının arkasındaki gizli fizyolojik ve tıbbi nedenler

İstifa eden çalışan hangi haklarını kaybeder? İş Kanunu’na göre istifa ve fesih rehberi

Güncel Haber

Yeni Parti'nin üye sayısı 400 bini geçti

Yeni Parti’nin üye sayısı 400 bini geçti

24 Ağustos 2026
Aziz İhsan Aktaş davasında kritik kararlar! Kim ne ceza aldı, kim beraat etti?

Aziz İhsan Aktaş davasında kritik kararlar! Kim ne ceza aldı, kim beraat etti?

24 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton