17 Temmuz 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Türkiye’nin ilk cep uydusu uzaya fırlatılmaya hazır

Türkiye’nin ilk cep uydusu uzaya fırlatılmaya hazır

Haberton - Haberton
7 Ekim 2020 - Güncellenme Tarihi 24 Ağustos 2021
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
5 santimetre boyundaki cep uydusu, Aralık 2020'de Amerika Birleşik Devletleri'nden uzaya fırlatılacak.

5 santimetre boyundaki cep uydusu, Aralık 2020'de Amerika Birleşik Devletleri'nden uzaya fırlatılacak.

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Üretim ve test aşamaları tamamlanan 5 santimetrelik cep uydusu uzaya fırlatılmaya hazır hale geldi.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Grizu-263 Uzay Takımı, Türkiye’nin en küçük cep uydusunun üretim ve test aşamalarını tamamladı. 5 santimetre boyundaki cep uydusu, Aralık 2020’de Amerika Birleşik Devletleri’nden uzaya fırlatılacak. Takım kaptanı Çağla Aytaç Dursun, “Uydumuz, madencilerimizin isimleriyle beraber Aralık 2020’de uzaydaki yerini alacak ve 525 kilometre alçak dünya yörüngesinde 4 yıl 8 ay görev yapacak” dedi. 

ZBEÜ’de çeşitli mühendislik bölümlerinden öğrencilerin oluşturduğu 40 kişilik Grizu-263 Uzay Takımı, 2 yıl önce başladıkları Türkiye’nin ilk en küçük cep uydusunda (pocketqube uydu) çalışmaların sonuna geldi. Üretim ve test aşamaları tamamlanan 5 santimetrelik cep uydusu, uzaya fırlatılmaya hazır hale geldi. 1992’de Zonguldak Kozlu’da grizu patlaması sonucu hayatını kaybeden 263 madenciyi anmak için ‘Grizu 263’ adını alan ekip, cep uydusunu Aralık 2020’de Amerika Birleşik Devletleri’nden uzaya fırlatılmak üzere İskoçya’da bulunan firmaya gönderildi.

Alçak dünya yörüngesinde (LEO) amatör frekansta çalışan uyduları dinleme kabiliyeti kazandıracak cep uydusu, Hollanda, Japonya, ABD, İsrail, Macaristan’da bulunan ekiplerin uydularının yanında Türkiye’yi temsil edecek. SpaceX Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatılacak cep uydusu, yörüngesine oturduktan sonra üniversitede kurulu sisteme sinyal gönderecek. Cep uydusunun 4 yıl 8 ay uzayda görev yapması planlanıyor. 2018 yılında NASA tarafından düzenlenen ‘Model Uydu Yarışması’nda, tasarladıkları uyduyu 700 metre yüksekliğe fırlatmayı başararak Manchester Üniversitesi’nin ardından dünya ikincisi olan, 16 Haziran 2019’da da aynı yarışmada İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ardından dünya ikincisi olan Grizu-263 takımı, tasarladıkları cep uydusuyla yeni başarılara imza atmak istiyor. 

KARANLIK MADEN OCAKLARINDAN UZAYIN SONSUZ DERİNLİKLERİNE 

Takım danışmanı Prof. Dr. Bülent Ekmekçi, tasarladıkları Türkiye’nin ilk cep uydusunu başarıyla tamamladıklarını söyledi. Bunda öğrencilerin emeğinin büyük olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ekmekçi, “Emeğin acıyla yoğrulduğu Zonguldak’ta hayallerimize doğru yürüyoruz. Hayallerimizi her adımda gerçekleştirme noktasında bir adım daha yakınız. Bu konuda çok mutluyuz. Bu noktaya gelmiş olmanın haklı gururunu yaşıyoruz ve heyecanla aralık ayında fırlatılacak uydumuzdan sinyallerimizi bekliyoruz. Bu bizim için bir son olmayacak, karanlık maden ocaklarından uzayın sonsuz derinliklerine uzanan hikayemiz henüz yeni başladı. Daha büyük hayallerle yolumuza devam edeceğiz. Ülkemizi ve şehrimizi heyecanlandırmaya devam edeceğiz.” dedi. 

GELECEK YILLARIN UYDUSU ‘CEP UYDU’ 

Gelecek yıllarda maliyet düşürülmesi adına cep uyduların ön plana çıkacağını ifade eden Prof. Dr. Ekmekçi, şunları söyledi: 

“Teknolojik olarak bakıldığında büyük boyutlu uyduların fırlatma maliyetleri oldukça yüksektir. Uydu boyutlarının küçülmesi özellikle yararlı yük adına yapılan işlemlerin daha küçük boyutta hafif olarak yapılmakta ve bu düşük maliyetlerle üretilen uydular özellikle gelecek dünyamızda hayatımızda yer almaya devam edecektir. Cihazlar, araçlar küçüldükçe uydularda olduğu gibi yaygınlaşmakta ve günlük hayatımızın içerisinde daha fazla rol oynamaktadır.

Bu anlamda Türkiye’nin en küçük boyutta yapılmış ilk uydusunun üretim ve tasarım aşamasını tamamlamış durumdayız. Bu süreçler içerisinde katma değeri yüksek teknolojilerin nasıl üretileceği, hangi yolların takip edileceği, öğrenci, sanayi, üniversite birlikteliğinin nasıl olacağıyla ilgili iyi bir örnek olduğumuzu düşünüyoruz. Bu örnek referans alınarak ileride daha iyi heyecanlı işlerin de devam edeceğiniz düşünüyoruz.” 

‘525 KİLOMETRE ALÇAK DÜNYA YÖRÜNGESİNDE 4 YIL GÖREV YAPACAK’

Grizu-263 Uzay Takımı Kaptanı Çağla Aytaç Dursun ise takım olarak gece gündüz çalışarak cep uydusunu tasarladıklarını söyledi. Uydunun uzaya fırlatacağı günün sabırsızlıkla beklediklerini belirten Dursun, “Cep uydusu standartlarında 5x5x5 santimetrelik bir küp uydu şeklinde bir üretimimiz oldu. 2 yıllık süreçte tasarım, üretim ve test aşamalarını tamamlamış olduğumuz Grizu-263A uydumuzun bugün itibariyle fırlatıcı firmaya teslimi gerçekleştirildi.

Takım olarak büyük bir gurur ve mutluluk içerisindeyiz. Dışişleri Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığının yetkilileri ile sponsorlarımıza teşekkür ediyoruz. Bizim için uzun ve zorlu bir süreç oldu. Bunun altından alnımızın akıyla kalktığımız için çok mutluyuz. Biz bunu bir uzay macerası olarak adlandırıyoruz. Karanlık maden ocaklarından uzayın sessiz derinliklerine uzanan bir Zonguldak hikayesi.  Uydumuz, madencilerimizin isimleriyle beraber Aralık 2020’de uzaydaki yerini alacak. 525 kilometre alçak dünya yörüngesinde 4 yıl 8 ay görev yapması planlanmakta.” dedi. 

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Tarihi Paşa Han 6.5 milyon TL’ye satılığa çıkarıldı

Sonraki Haber

İkinci el eşya satışında işler durma noktasında

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Ünlülere uyuşturucu soruşturması: İlyas Yalçıntaş'ın da aralarında bulunduğu 5 kişi için tutuklama talebi
Öne Çıkan

Ünlülere uyuşturucu soruşturması: İlyas Yalçıntaş’ın da aralarında bulunduğu 5 kişi için tutuklama talebi

16 Temmuz 2026
CHP'de 8 il yönetimi görevden alındı, 7 ile yeni il başkanı atandı
Öne Çıkan

CHP’de 8 il yönetimi görevden alındı, 7 ile yeni il başkanı atandı

16 Temmuz 2026
Oyuncu Levent Üzümcü hakkında 'Ev hapsi' kararı verildi
Öne Çıkan

Oyuncu Levent Üzümcü hakkında ‘Ev hapsi’ kararı verildi

16 Temmuz 2026
'78 can için adalet yürüyüşü' Ankara'ya ulaştı! Kartalkaya aileleri adalet istiyor
Öne Çıkan

’78 can için adalet yürüyüşü’ Ankara’ya ulaştı! Kartalkaya aileleri adalet istiyor

16 Temmuz 2026
Haluk Levent, Çorlu'daki cezaevine konuldu
Öne Çıkan

Haluk Levent, Çorlu’daki cezaevine konuldu

16 Temmuz 2026
İzmir’de orman yangını
Öne Çıkan

İzmir’de korkutan yangın! Bornova’da ormanlık alanda alevler yükseldi

16 Temmuz 2026
Sonraki Haber
Kocaeli'de, üniversite öğrencilerinin uzaktan eğitim görmeleri nedeniyle ikinci el eşya satan iş yerlerinde işler durma noktasına geldi.

İkinci el eşya satışında işler durma noktasında

En Güncel Haberler

Ortak Türk Alfabesinin kültürel etkileri
Yazarlar

Ortak Türk Alfabesinin kültürel etkileri

17 Temmuz 2026
Kırık saç uçları nasıl onarılır? Uzmanlar sağlıklı ve güçlü saçlar için yapılması gerekenleri açıkladı
Moda ve Kadın

Kırık saç uçları nasıl onarılır? Uzmanlar sağlıklı ve güçlü saçlar için yapılması gerekenleri açıkladı

17 Temmuz 2026
Otomatik şanzıman arızası nasıl anlaşılır? Uzmanlar dikkat edilmesi gereken belirtileri açıkladı
Özel Haber

Otomatik şanzıman arızası nasıl anlaşılır? Uzmanlar dikkat edilmesi gereken belirtileri açıkladı

17 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Gençlik ve Spor Bakanlığı 550 personel alımı yapacak

17 Temmuz 2026
Yaşam

TÜBİTAK’tan köy okullarına bilim ve teknoloji desteği

16 Temmuz 2026
Yaşam

Tekirdağ açıklarında yunuslar görüntülendi

16 Temmuz 2026
Yaşam

Zeytinburnu’nda taksici cinayetinde ilk duruşma

16 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Tekirdağ'da devrilen TIR'ın sürücüsü öldü

Tekirdağ’da devrilen TIR’ın sürücüsü öldü

- Haberton
17 Temmuz 2026

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde Tem Otoyolu'nda devrilen TIR'ın sürücüsü Volkan Baykal, hayatını kaybetti. Kaza, saat 21.30 sıralarında Tem Otoyolu'nun Çorlu gişeler...

Otomatik şanzıman arızası nasıl anlaşılır? Uzmanlar dikkat edilmesi gereken belirtileri açıkladı

Sürekli susamak neyin belirtisi? Uzmanlar dikkat çeken 7 nedeni açıkladı

Bankalar kredi başvurusunu neden reddeder? İşte En sık karşılaşılan 8 sebep

Enflasyon neden düşmüyor? Uzmanlar fiyat artışlarının önüne geçilememesinin 5 nedenini açıkladı

Güncel Haber

Ortak Türk Alfabesinin kültürel etkileri

Ortak Türk Alfabesinin kültürel etkileri

17 Temmuz 2026
Kırık saç uçları nasıl onarılır? Uzmanlar sağlıklı ve güçlü saçlar için yapılması gerekenleri açıkladı

Kırık saç uçları nasıl onarılır? Uzmanlar sağlıklı ve güçlü saçlar için yapılması gerekenleri açıkladı

17 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton