8 Ağustos 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Türkiye’nin geleceği için rapor önemli bir eşik olacak

Türkiye’nin geleceği için rapor önemli bir eşik olacak

Haberton - Haberton
16 Şubat 2026
- Politika
Okuma Süresi:3 dakikalık okuma
A A
0
Türkiye'nin geleceği için rapor önemli bir eşik olacak
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, ‘Terörsüz Türkiye’ hedefi kapsamında kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun hazırlayacağı rapora ilişkin, “Türkiye’nin geleceği için rapor önemli bir eşik olacak” dedi.

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Koçyiğit, ‘Terörsüz Türkiye’ hedefi kapsamında kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun çalışmalarıyla ilgili, “5 Ağustos tarihinde kurulan komisyonumuz halihazırda önemli çalışmalara imza attı. Bugün itibarıyla önemli bir eşikteyiz. 5 Ağustos’tan bu yana toplam 20 toplantı gerçekleşti. Bu toplantılarda tartışıldı, konuşuldu, öneriler açığa çıktı ve 135 kişi dinlendi. Özellikle son toplantıda iki akademisyen, yapılan tüm önerilere dair kapsamlı analizler sundular. Aslında bu analizler; Kürt sorununun ne olduğunu, nasıl çözülmesi gerektiğini, yol haritasını, güven tesis etmek için yapılması gerekenleri de açık ve net bir şekilde ortaya koydu.

Bu uzun ve kıymetli mesai boyunca barış zeminin Meclis olarak tarif edilmesi, barış tartışmalarının Meclis zemininde yapılmış olmasının çok önemli olduğunu ifade edebiliriz. Bu süreçte kardeşliği ortak bir değer, barışı ise ortak bir gelecek taahhüdü olarak ele aldığımızı söylememiz gerekiyor. Tüm katılımcıların farklı perspektiflerden de olsa aslında Kürt sorununun demokratik çözümü konusunda söz söylemiş olmaları, sorunun çözümüne katkıda bulunmuş olmaları da bize barış zemininin mümkün olduğunu göstermiştir” dedi.

‘KÜRT SORUNU, ANAYASAL YURTTAŞLIK SORUNUDUR’

Komisyonun hazırlayacağı rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan Koçyiğit, “Süreci yeni bir aşamayla taçlandırmamız gerekiyor. Tam da bu noktada toplum nezdinde özellikle de Kürt halkı açısından başa dönecek hiçbir tartışmaya, konuşmaya mahal verilmemesi gerekiyor. Sanki bu komisyon kurulmamış, 20 toplantı yapılmamış, bu çatının altında Kürt sorununun demokratik çözümünün kök nedenlerine ve çözüm önerilerine dair hiçbir öneri yapılmamış gibi bir yaklaşımdan uzak durulması ve raporun da böyle bir anlayıştan uzaklaşarak yazılması gerektiğinin altını çizmek isterim. Bu mesele ne bir partinin seçim ajandasına ne de belirsiz bir geleceğe ertelenebilir.

Bugün çözümsüzlükte ısrar eden her tutumun, her yaklaşımın memlekete büyük kaybettireceğini, memleketin huzurundan, gençlerin geleceğinden çalacağını da söylememiz gerekiyor. O anlamıyla sadece sonuçlarda ortaklaşmak yetmez aynı zamanda hep beraber nedenlere bakmamız, iyi tespit etmemiz ve bu nedenler üzerinden çözüm önerileri geliştirmemiz gereken bir dönemdeyiz. Bir kez daha söylemekte fayda var; Kürt sorunu, anayasal yurttaşlık sorunudur. Hukuk, adalet ve insan hakları sorunudur ve çözümü de ancak saydığım başlıklarda önemli adımlar atılarak giderilebilir” diye konuştu.

‘TASLAK RAPORA İLİŞKİN ELEŞTİRİLERİMİZ VAR’

Koçyiğit ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Koçyiğit, rapor içeriğine yönelik soru üzerine “Biz İmralı heyetimizle birlikte süreci yürütüyoruz. Hem komisyon hem koordinasyon hem de Merkez Yürütme Kurulu bu konularda bir tartışma yürüttü. İmralı heyetimiz de bu tartışmalara hakim ve Öcalan’ı bu konularda bilgilendireceklerdir. Tabii rapor henüz kamuoyuna açıklanmadı. Bugün saat 14.00’te bir toplantı daha var. Bizim var olan taslak rapora ilişkin eleştirilerimiz var, önerilerimiz de var. Kabul edemeyeceğimiz yaklaşımların da olduğunu ifade edelim.

Fakat bugün nihayetinde yazım ekibi son bir toplantı daha yapacak. Bütün bu sorunlu başlıkların aşılacağına inanıyoruz, beklentimiz de bu yöndedir. Herkesin yapıcı, mevcut pozisyonundan bir adım daha geri atarak Türkiye’nin geleceği, Kürt sorununun demokratik, barışçıl çözümü için biraz daha uzlaşıya, birbirini anlamaya ve yakınlaşmaya dönük bir yaklaşım ortaya koyacağına olan inancımı ifade etmek istiyorum. Umuyorum ve diliyorum ki bugün sorunlu başlıklar da giderilerek hepimizin içine sinen; elbette tam anlamıyla hiçbirimizin bakış açısını yansıtmayabilir ama Türkiye’nin geleceği için rapor önemli bir eşik olacak. Umarım böyle bir rapor kaleme alınır” dedi.

Etiketler: Dem Parti
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Ülkemiz ve kulübümüz için çok önemli bir maç

Sonraki Haber

CHP’li Görele Belediye Başkanı Hasbi Dede, disipline sevk edildi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

TBMM Genel Kurulu'nda, suça sürüklenen çocuklara ilişkin düzenlemeleri de içeren teklifin 6 maddesi kabul edildi
Politika

TBMM Genel Kurulu’nda, suça sürüklenen çocuklara ilişkin düzenlemeleri de içeren teklifin 6 maddesi kabul edildi

8 Ağustos 2026
'Çerçeve yasa' teklifi komisyonda
Politika

‘Çerçeve yasa’ teklifi komisyonda

8 Ağustos 2026
Bakan Şimşek: Batman’da son yıllarda muazzam bir hizmet fırtınası var
Politika

Bakan Şimşek: Batman’da son yıllarda muazzam bir hizmet fırtınası var

8 Ağustos 2026
BBP’den ‘çerçeve yasa’ açıklaması
Politika

BBP’den ‘çerçeve yasa’ açıklaması

8 Ağustos 2026
CHP'li Dinçer, Kapıkule'de gurbetçilerle buluştu
Politika

CHP’li Dinçer, Kapıkule’de gurbetçilerle buluştu

7 Ağustos 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan'da
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan’da! Üçlü ortak savunma anlaşması imzalanacak

7 Ağustos 2026
Sonraki Haber
CHP'li Görele Belediye Başkanı Hasbi Dede, disipline sevk edildi

CHP'li Görele Belediye Başkanı Hasbi Dede, disipline sevk edildi

En Güncel Haberler

Manisa’da palet fabrikasında yangın
Yerel Haberler

Manisa’da palet fabrikasında yangın

8 Ağustos 2026
Avcılar’da balık tutarken denize düşen kişi hayatını kaybetti
Yerel Haberler

Avcılar’da balık tutarken denize düşen kişi hayatını kaybetti

8 Ağustos 2026
Çekmeköy'de inşaatın istinat duvarı çöktü; 5 katlı bina tahliye edildi
Yerel Haberler

Çekmeköy’de inşaatın istinat duvarı çöktü; 5 katlı bina tahliye edildi

8 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

AK Parti’li Zorlu: Türk Dünyası Düşünce ve Araştırma Merkezi’ni Keçiören’de kurma kararı aldık

8 Ağustos 2026
Yaşam

Devlet Bahçeli, nikah şahidi oldu

8 Ağustos 2026
Yaşam

Mahsun Kırmızıgül: Ülkemizde barış havası esiyor umarım kalıcı olur, umarım yapıcı olur

8 Ağustos 2026
Yaşam

Tekirdağ’da Kur’an kursu öğrencileri, harçlıklarını Filistin’e bağışladı

7 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Damperi açık unutulan TIR, yön tabelasına çarparak devrildi

Damperi açık unutulan TIR, yön tabelasına çarparak devrildi

- Haberton
8 Ağustos 2026

İzmir’in Bayındır ilçesinde şoförünün damperini açık unuttuğu TIR, yön tabelasına çarparak devrildi. Kazada, TIR şoförü Nejla S., yaralandı. Kaza, saat...

Aşırı Kıskançlık Neden Olur? Sürekli Kıskanma Hissinin Altında Hangi Nedenler Yatabilir?

Para Biriktirmeye Nereden Başlanmalı? Uzmanlardan Etkili Tasarruf İçin İlk Adımlar

Sabah uyanınca ilk 10 dakikada yapılan bu hata gün boyu yorgun hissettiriyor

Yazın Araç Neden Hararet Yapar? En Yaygın Nedenler ve Alınabilecek Önlemler

Güncel Haber

Manisa’da palet fabrikasında yangın

Manisa’da palet fabrikasında yangın

8 Ağustos 2026
Avcılar’da balık tutarken denize düşen kişi hayatını kaybetti

Avcılar’da balık tutarken denize düşen kişi hayatını kaybetti

8 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton