28 Ekim 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - Türkiye’nin en büyük hareketli GES’inden 474 milyon lira tasarruf

Türkiye’nin en büyük hareketli GES’inden 474 milyon lira tasarruf

Haberton - Haberton
28 Ekim 2026
- İş Dünyası
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Türkiye’nin en büyük hareketli GES’inden 474 milyon lira tasarruf
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Ladik ilçesinde kurduğu, kamu eliyle yapılan Türkiye’nin en büyük hareketli panel sistemli Güneş Enerji Santrali’nde (GES), Mart 2024’ten bu yana yaklaşık 185 milyon kilovatsaat elektrik üretildi, 474 milyon liralık tasarruf sağlandı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Ladik ilçesi Büyükalan Mahallesi’nde Mart 2024’te faaliyete alınan, kamu eliyle orta gerilim seviyesinde şebekeye bağlanan Türkiye’nin en büyük hareketli Ges’i, 850 dönümlük alana kuruldu. Toplam 125 bin 901 güneş panelinin bulunduğu santral, 57 megavat panel ve 45 megavat elektrik gücüne sahip. Tesiste 121 enerji nakil hattı direği ve 6 bin 600 metre uzunluğunda orta gerilim kablosu bulunuyor. Yılda ortalama 90 milyon kilovatsaat elektrik üretim kapasitesine sahip santral, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 90’ını, Samsun Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü’nün ise yüzde 40’ını karşılıyor.

Güneşi tek eksende takip eden hareketli panel sistemiyle üretim verimliliği artırılırken, santralin faaliyete geçtiği Mart 2024’ten bu yana yaklaşık 185 milyon kilovatsaat elektrik üretildi, 474 milyon liralık tasarruf sağlandı. Ayrıca yaklaşık 116 bin 500 ton karbon salınımının önüne geçildi.

Ges’in, Mart 2024 yılında Ladik ilçesinde kurulduğunu belirten Samsun Büyükşehir Belediyesi Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Şube Müdürü Mert Özkan, “Santralimiz 57 megavat panel gücüne, 45 megavat elektrik gücüne sahip. Yılda ortalama 90 milyon kilovatsaat elektrik üretim kapasitesine sahip. Kurulduğu günden bugüne de yaklaşık 185 milyon kilovatsaatlik bir enerji üretimi gerçekleşti. Bunun yanında kurulduğu günden bugüne 474 milyon TL’lik bir tasarruf imkanı sağladı. Yatırım maliyetimiz yaklaşık 900 milyon lira.

Amortisman süremiz de ortalama 4,5 yılda kendini geri dönüşümlü sağlayacaktır. Güneş enerji santralleri yenilenebilir enerji santralleridir. Burada bizim amacımız hem tükettiğimiz elektriğin karşılığını kendimiz üretim yaparak karşılamak, aynı zamanda yenilenebilir enerjiye katkı sağlamak ve sürdürülebilirliği gerçekleştirmek” diye konuştu.

Rüzgar enerji santrali planlarımız arasında

Büyükşehir Belediyesi ve Saski’nin tüketimlerinin büyük kısmının Ges’ten sağlandığını belirten Özkan, “Büyükşehir Belediyesi’nin tüketimlerinin yaklaşık yüzde 90’nı, Saski kurumumuzun ise tüketimlerinin yaklaşık yüzde 40’ına tekabül etmekte. Bu tesisimiz kamu eliyle yapılmış hareketli sistem olarak Türkiye’nin en büyük güneş enerji santrali. Bu tesisi yaparken biz kendi öz kaynağımızı kullandık. Ayrıca bu güneş enerji santralinde tek eksen dediğimiz hareketli sistem bulunmakta.

Yani güneşin doğuşundan batışına kadar panellerimiz güneşi izleyerek ayrıca verimini artırmakta. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin 8 megavat, Saski’nin ise 20 megavatlık bir yenilenebilir enerji kurulum kapasitesi daha bulunmaktadır. Yani toplamda 28 megavatlık daha yenilenebilir enerjiye yatırım yapılabilir haldeyiz. Bunu gerçekleştirmek için önce Ges ile ilgili hem arazi hem çatı uygulamalarının fizibilitelerini gerçekleştiriyoruz.

Aynı zamanda sürdürülebilirliği sağlamak ve enerji çeşidini artırmak için rüzgar enerji santrali planlarımız arasında. Bununla ilgili fizibilite çalışmalarımızı da gerçekleştireceğiz. Sonrasında çıkan sonuçlara göre en verimli yatırım hangisiyse bunu uygulamaya başlayacağız” dedi.

116 bin 500 ton karbon salınımının önüne geçtik

Amaçlarının yalnızca elektriği üretmek olmadığını ifade eden Özkan, “Aynı zamanda kendi kendine yetebilen, akıllı yatırımlar yapabilen ve çevre faaliyetlerini mümkün olduğunca minimum seviyeye getirebilmektir. Bunu yalnızca yenilenebilir enerjiyle gerçekleştiremeyiz. Aynı zamanda akıllı binalar gerçekleştirmemiz gerekir. Enerji altyapısını sağlamlaştırmamız gerekir. Elektrikli şarj istasyonları altyapısını kurmamız gerekir. Akıllı binalar ve enerji yönetimini optimize ederek akıllı bir izleme sistemi gerçekleştirmemiz gerekir. Ges’i kurduğumuzda Mart 2024’ten bugüne yaklaşık 116 bin 500 ton karbon salınımının önüne geçtik. Bizim hem bunu artırmamız yani tükettiğimiz elektriğin hem tamamını yenilebilir enerji kaynaklarından karşılamaktan ziyade aynı zamanda karbon salınımında, yani fosil kaynak tüketiminde minimuma ve hatta neredeyse sıfır karbona çekmek gibi hedefimiz bulunmakta. Bunun için de ayrıca çalışmalarımız sürecek” diye konuştu.

Etiketler: SamsunTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Karacasu’da 157 sikke ve tarihi objeler ele geçirildi

Sonraki Haber

Uluslararası seviyede uyuşturucu ve örgüt kurma suçlarından aranan şüpheli İstanbul’da yakalandı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Martı'nın kurucusu Öktem, sürücüsüz RoboMartı’yı duyurdu
İş Dünyası

Martı’nın kurucusu Öktem, sürücüsüz RoboMartı’yı duyurdu

28 Ekim 2026
Sanayi sektörü 1,7 milyon terajul enerji tüketti
İş Dünyası

Sanayi sektörü 1,7 milyon terajul enerji tüketti

28 Ekim 2026
Hizmet Üretici Fiyat Endeksi eylülde aylık %0,17, yıllık %33,23 yükseldi
İş Dünyası

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi eylülde aylık %0,17, yıllık %33,23 yükseldi

28 Ekim 2026
İş Dünyası

Ticaret Bakanlığı’ndan kasım ayı indirimlerine takip

28 Ekim 2026
Ticaret Bakanlığı'nda turunçgil ticareti ele alındı
İş Dünyası

Ticaret Bakanlığı’nda turunçgil ticareti ele alındı

27 Ekim 2026
Bakanlık yanıltıcı ilanı affetmedi: "İkaz dikkate alınmadı, cezayı 2 katına çıkardık"
İş Dünyası

Bakanlık yanıltıcı ilanı affetmedi: “İkaz dikkate alınmadı, cezayı 2 katına çıkardık”

27 Ekim 2026
Sonraki Haber
Uluslararası seviyede uyuşturucu ve örgüt kurma suçlarından aranan şüpheli İstanbul'da yakalandı

Uluslararası seviyede uyuşturucu ve örgüt kurma suçlarından aranan şüpheli İstanbul'da yakalandı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

En Güncel Haberler

Domuz eti tespit edilen 2,6 ton sucuk imha edildi
Yerel Haberler

Domuz eti tespit edilen 2,6 ton sucuk imha edildi

28 Ekim 2026
Yerli üretim kalp-akciğer makinesi 57 hastanın tedavisinde kullanıldı
Sağlık Haberleri

Yerli üretim kalp-akciğer makinesi 57 hastanın tedavisinde kullanıldı

28 Ekim 2026
Göztepe üzgün ama gururlu
Spor Haberleri

Göztepe üzgün ama gururlu

28 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Trakya’da 40 okulda deprem performansı ve güçlendirme çalışması

28 Ekim 2026
Yaşam

Bodrum’da sağanak; cadde ve sokaklar göle döndü, araçlar yolda kaldı

28 Ekim 2026
Yaşam

Jandarmadan Alparslan’a sürpriz ziyaret; hayalindeki devriyeye çıktı, dron uçurdu

28 Ekim 2026
Yaşam

Mardin’in tescilli Derik zeytininde hasat başladı

28 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Muratpaşa Kaymakamı İhsan Kara hayatını kaybetti

Muratpaşa Kaymakamı İhsan Kara hayatını kaybetti

- Haberton
28 Ekim 2026

Antalya'nın Muratpaşa ilçesi Kaymakamı İhsan Kara, geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Muratpaşa Kaymakamı İhsan Kara, eski İçişleri Bakanı Ahmet...

Türkiye’de vergi adaleti: Gelir dağılımı, vergi yükü ve sosyal politikaların ekonomiye etkisi

“Yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz!” Atatürk o tarihî sözü nasıl söyledi? 28 Ekim 1923 gecesinde Çankaya Köşkü’nde neler yaşandı?

Okulda akran zorbalığı, tehdit ve şiddet varsa ne yapılmalı? Veliler nereye şikâyet edebilir, öğrencilere hangi cezalar uygulanır?

Sonbaharda zihninizi dinlendiren 7 farkındalık egzersizi! Doğada mindfulness ile stresten uzaklaşmanın yolları

Güncel Haber

Domuz eti tespit edilen 2,6 ton sucuk imha edildi

Domuz eti tespit edilen 2,6 ton sucuk imha edildi

28 Ekim 2026
Trakya'da 40 okulda deprem performansı ve güçlendirme çalışması

Trakya’da 40 okulda deprem performansı ve güçlendirme çalışması

28 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton