30 Ekim 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Türkiye’deki 1400 belediyeden sadece 237’sinde hayvan barınağı var

Türkiye’deki 1400 belediyeden sadece 237’sinde hayvan barınağı var

Haberton - Haberton
14 Nisan 2025 - Güncellenme Tarihi 20 Mayıs 2025
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Türkiye'deki 1400 belediyeden sadece 237'sinde hayvan barınağı var
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, Türkiye’deki 1400 belediyenin yalnızca 237’sinde hayvan barınağı bulunduğunu belirtti.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, son yıllarda sokak hayvanlarının aşılanması, kısırlaştırılması, şehir dışında yaşam alanları oluşturulması ve yerel yönetimlerin rehabilitasyon merkezleri kurması yönünde başlatılan çalışmalarda artış olduğuna belirtti.

İçişleri Bakan Yardımcılarının da bu faaliyetleri yerinde incelediğini söyleyen Eroğlu, “Anayasa Mahkemesi’nin 5199 sayılı kanunu 7527 ile revize edilerek uygulamaya koyuldu. Sahipsiz hayvanlar tespit edildikleri yerlerden alınıp kısırlaştırılacak, aşılanacak, çip takılıp kayıt altına alınarak barınaklarda tutulacak. İsteyenler tarafından sahiplenilebilecek. Ancak Türkiye’de şu anda 1400 belediye mevcutken yalnızca 237 barınak var. Bu konuda henüz yolun başındayız ve barınakların hızla inşa edilmesi gerekiyor. Sokaktaki hayvanları alabilmek için bu şart. Yapılan barınaklar hayvan refahı, hijyen ve teknik şartları sağlamalı. Gittiğimiz illerdeki hayvan bakımevleri ya da barınakları ziyaret ederek koşulların uygunluğunu değerlendiriyoruz” dedi.

Türkiye'deki 1400 belediyeden sadece 237'sinde hayvan barınağı var
Türkiye’deki 1400 belediyeden sadece 237’sinde hayvan barınağı var

VETERİNER HEKİM İSTİHDAMI YETERSİZ

Belediyelerde veteriner hekim istihdamının yetersiz olduğunu vurgulayan Eroğlu, sahipsiz hayvanlarla ilgili çalışmaların başarılı olabilmesi için veteriner hekim mesleğinin önemini vurguladı. Bu bağlamda, belediyelerde 4 bin veteriner hekimin istihdam edilmesi gerektiğini belirten Eroğlu, “Büyükşehir belediyelerinde veteriner işleri daire başkanlıkları diğer il ve ilçelerde veteriner işleri müdürlükleri kuruldu. Ancak ne yazık ki bu daire başkanlıklarına ve müdürlüklere meslekten olmayan kişiler atanabiliyor. Bu pozisyonlarda mutlaka işin ehli ya da meslekten insanlar bulunmalı. Sahipsiz hayvanlarla ilgili çalışmaların başarıya ulaşabilmesi için veteriner hekim ihtiyacının karşılanması şart.

Türk Veteriner Hekimler Birliği olarak yaklaşık 45 bin veteriner hekimi temsil ediyoruz. Bunların yaklaşık 15 bini Tarım Orman Bakanlığı, belediyeler veya doğa koruma gibi alanlarda görev alıyor; yaklaşık 32 bini ise serbest olarak kliniklerinde veya hastanelerinde çalışıyor. Bazı veteriner hekimler ise atama bekliyor ki bu da önemli bir konu. Yani yeterli sayıda veteriner hekim mevcut. Bir belediyeyi ziyaret ettiğimizde barınakta 690 köpek vardı ancak yalnızca bir veteriner hekim bulunuyordu. Bu şekilde bir yönetim mümkün değil; orada en az 5 veteriner hekim çalışmalı ve bu hekimler taşeron işçi olarak değil kadrolu olarak değerlendirilmelidir” diye konuştu.

‘MESLEK YEMİNİ ETMİŞ KİŞİLERİZ’

Ali Eroğlu, ‘Sahipsiz hayvanlara ötanazi uygulanacak’ iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, veteriner hekimlerin hem hayvanlar hem de insanlar için yaşamı koruma konusunda meslek yemini etmiş kişiler olduğunu söyledi. Eroğlu, ötenazinin hangi koşullarda uygulandığının belli olduğunu vurguladı. Bu uygulamanın yalnızca tedavi edilemeyen hastalıklarda ya da çok tehlikeli ve saldırgan hayvanlar için söz konusu olduğunda yapıldığını açıkladı. Toplum sağlığı açısından bu uygulamaların önemine değinen Eroğlu, yaşanan üzücü olaylara dikkat çekti. Örnek veren Eroğlu, Gaziantep’te bir çocuğun yüzünün parçalandığını, birçok çocuğun ve insanın köpek saldırısı sonucu hayatını kaybettiğini hatırlattı.

VETERİNER HEKİMLER ÖNEMLİ ROL OYNUYOR

İnsanlardaki hastalıkların yüzde 61’inden fazlasının hayvanlardan geçtiğini ifade eden Eroğlu, tüberküloz, brusella, kuduz, şarbon, kuş gribi ve geçmişte pandemiye yol açan Covid-19 gibi hastalıkların hem büyükbaş hem de evcil hayvanlardan bulaştığını dile getirdi. Ayrıca, gıdalardan kaynaklanan hastalıkların yüzde doksandan fazlası hayvansal gıdalardan insanlara bulaştığına dikkat çeken Eroğlu, veteriner hekimlerin bu tür hastalıkların önlenmesinde önemli bir role sahip olduğunu vurguladı. ‘Sağlıklı hayvan, sağlıklı gıda ve sağlıklı birey, sağlıklı toplum’ sloganını benimsediğini ifade eden Eroğlu, veteriner hekimlerin hayvanlardan insanlara bulaşımını engelleyerek insan sağlığı için de çalıştığını belirtti.

EVDEKİ HAYVAN İÇİN KORUYUCU TEDBİRLER ALINMALI

Sağlık Bakanlığı tarafından bildirimi zorunlu kılınan 50 hastalıktan 26’sının hayvanlardan bulaştığını açıklayan Eroğlu, her yıl dünyada yaklaşık beş yeni hastalığın tanımlandığını ve bunların üçünün hayvansal kökenli olduğunu ifade etti. Hayvanlarda koruyucu tedbirler alındığı takdirde, bu hastalıkların insanlara bulaşmasını önlemenin mümkün olduğunu söyleyen Eroğlu, evlerinde kedi veya köpek besleyen kişilerin mutlaka aşılarını zamanında yaptırmaları gerektiğini bildirdi. Eroğlu, evinde evcil hayvan besleyen herkesin bir veteriner hekimle sürekli iletişimde olması gerektiğini belirtti.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Okul Sporlarında alınan başarılar yarınların habercisidir

Sonraki Haber

ABD’li şarkıcı Katy Perry uzaya gidiyor

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Fazilet Apartmanı davasında ek rapor: Fırındaki tadilatlar, binanın taşıyıcı sistemine yönelik değil
Öne Çıkan

Kahramanmaraş’ta 19 kişinin öldüğü Fazilet Apartmanı davasında yeni rapor! Karar 5 Ocak’a kaldı

30 Ekim 2026
Beşiktaş’taki gece kulübü yangını davası: Bilirkişi raporu kamu görevlilerinin ihmâlini ortaya koydu
Öne Çıkan

Beşiktaş’taki gece kulübü yangını davası: Bilirkişi raporu kamu görevlilerinin ihmâlini ortaya koydu

30 Ekim 2026
Çukurova Belediye Başkan Vekili, CHP’li Sıtkı Keskin oldu
Öne Çıkan

Çukurova Belediye Başkan Vekili, CHP’li Sıtkı Keskin oldu

30 Ekim 2026
Öne Çıkan

Peribacasından kopan kayaların altında kalan çift toprağa verildi

30 Ekim 2026
Yatırım fonlarında ödeme süreci başladı mı? SPK'dan 1 milyon TL sınırı ve ödeme takvimi açıklaması
Öne Çıkan

Yatırım fonlarında ödeme süreci başladı mı? SPK’dan 1 milyon TL sınırı ve ödeme takvimi açıklaması

30 Ekim 2026
MSB subay ve astsubay alımı başvuruları ne zaman bitiyor? 2 Kasım ve 23 Kasım tarihlerine dikkat!
Öne Çıkan

MSB subay ve astsubay alımı başvuruları ne zaman bitiyor? 2 Kasım ve 23 Kasım tarihlerine dikkat!

30 Ekim 2026
Sonraki Haber
ABD'li şarkıcı Katy Perry uzaya gidiyor

ABD'li şarkıcı Katy Perry uzaya gidiyor

En Güncel Haberler

Likya Yolu'nda kaybolan Alman turistin cansız bedeni bulundu
Yerel Haberler

Likya Yolu’nda kaybolan Alman turistin cansız bedeni bulundu

30 Ekim 2026
TDT 13'üncü Liderler Zirvesi Ankara Bildirisi imzalandı
Politika

TDT 13’üncü Liderler Zirvesi Ankara Bildirisi imzalandı

30 Ekim 2026
Şi Cinping, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile görüştü
Dış Haberler

Şi Cinping, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile görüştü

30 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Muş’ta kar yağışı nedeniyle yollarda kalan araçların sürücüleri kurtarıldı

30 Ekim 2026
Yaşam

Ankara’da dikkat çeken tören! Türkmenistan liderine fahri doktora unvanı verildi

30 Ekim 2026
Yaşam

Erciyes Dağı’nda düşüp ölen rehber için anma tırmanışı

30 Ekim 2026
Yaşam

Öğretmenlerin kasım dönemi mesleki çalışmaları ÖBA üzerinden yapılacak

30 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Erciyes Dağı'nda düşüp ölen rehber için anma tırmanışı

Erciyes Dağı’nda düşüp ölen rehber için anma tırmanışı

- Haberton
30 Ekim 2026

Kayseri’de, Erciyes Dağı’na zirve tırmanışı yaparken kayalıklardan düşerek hayatını kaybeden dağ rehberi ve kayak antrenörü Hasan Ali Şahin için anma...

Türkiye’de kış saati neden uygulanmıyor? Kalıcı yaz saatinin uyku ve sağlığa etkileri

Kapadokya’da peribacaları neden çöküyor? Doğal oluşumlarda aşınma ve yıkılma tehlikesi

2026 KPSS ön lisans sonuçları açıklandı! P93 puanı nasıl hesaplanıyor, sonuçlara nasıl itiraz edilir?

Afet anında hayat kurtaran hazırlık: Kızılay Haftası’nda bilinmesi gerekenler

Güncel Haber

Muş’ta kar yağışı nedeniyle yollarda kalan araçların sürücüleri kurtarıldı

Muş’ta kar yağışı nedeniyle yollarda kalan araçların sürücüleri kurtarıldı

30 Ekim 2026
Likya Yolu'nda kaybolan Alman turistin cansız bedeni bulundu

Likya Yolu’nda kaybolan Alman turistin cansız bedeni bulundu

30 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton