17 Temmuz 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Türkiye’deki 100 çocuktan 10’unda disleksi görülüyor

Türkiye’deki 100 çocuktan 10’unda disleksi görülüyor

Haberton - Haberton
18 Aralık 2025
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Türkiye'deki 100 çocuktan 10'unda disleksi görülüyor
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği Başkanı Ekrem Çalgın, “Türkiye’deki 100 çocuktan 10’unda disleksi görüldüğü düşünülmektedir” dedi.

Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği Başkanı Ekrem Çalgın, “Yapılan araştırmalarda dünya genelinde bir ortalamaya vurulduğunda disleksinin yüzde 10’larda olduğu tahmin ediliyor. Ülkemizde de bu ortalamaya yakın bir ortalamaya sahip. Şu an özellikle ilkokulları ve sınıfları gezdiğimizde ve bununla ilgili bir araştırma yaptığımızda hemen hemen her sınıfta bir ya da birden fazla öğrenci ile karşılaşmamız çok yüksek. Türkiye’deki 100 çocuktan 10’unda disleksi görüldüğü düşünülmektedir” dedi.

Uluslararası Disleksi Derneği’nin 2020 verilerine göre, dünya çapında 700 milyon disleksili (öğrenme güçlüğü) birey bulunuyor. Bilinenin aksine disleksinin bir zeka geriliği olmadığını söyleyen Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği Başkanı Ekrem Çalgın, “Disleksi’nin yapılan araştırmalarda dünya genelinde bir ortalamaya vurulduğunda yüzde 10’larda olduğu tahmin ediliyor. Ülkemizde de bu, yakın bir ortalamaya sahip. Öğrenme güçlüğü bir dilin yapısı ile ilgili değil, bu nörogelişimsel bir farklılık olduğu için tanılama ya da okuma yazma sürecindeki öğrenme aşaması ile ilgili o ülkenin verdiği eğitimin kalitesi ve yaklaşımı ilgili doğrudan ilişkili” dedi.

‘ÇOCUK ERGEN PSİKİYATRİSİNE BAŞVURMALARINDA FAYDA VAR’

Disleksinin okuma ile alakalı bozukluklardan bir tanesi olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Çalgın, “Zekası normal ya da normal üstü kişilerde görülen nörolojik bir farklılıktır. Bu tarz çocuklarda okuma ile ilgili farklılıkların ve bozuklukların da olduğu bir kavram. Özellikle çocuklar ilk okuma süreçleri olan birinci sınıfa geldiklerinde okumayı zor öğrenme, harfleri tersten yazma, okurken karıştırma gibi belirtilerle karşımıza çıkıyorlar. Kelimeleri okurken sonlarına uydurma ekleyebiliyorlar, eksik kelime okuyorlar ya da kelimelerin harflerin yerlerini değiştiriyorlar. Disleksi’nin toplumda görülme sıklığı yüzde 10’lara kadar çıkıyor. Okulda eğitim gören çocuklarda da yüzde 5 ile 7 arasında olduğu düşünülmektedir. Öğrenme güçlüğü tanısını sadece çocuk ergen psikiyatrileri tanıyabilmektedirler. O yüzden ailelerimizin ya da öğretmenlerimizin fark ettiği durumlarda mutlaka bir çocuk ergen psikiyatrisine başvurmalarında fayda vardır” diye konuştu.

‘SESLİ OKUMA YAPILMASIN İSTİYORUZ’

Ailelerin yaşadığı problemlere de dikkat çeken Ekrem Çalgın, “Okuldan gelen ödevleri yaptırma, kitap okuma gibi durumlarda aileler çatışma yaşayabiliyorlar. Bu konuda ailelerin de sabırlı olması gerekiyor. Çocuklarına yardımcı olarak onların bu süreçte yanlarında olduklarını göstermek istiyoruz. Çünkü aileler genellikle bu durumları sadece kendilerinin yaşadıklarını düşünüyorlar. Ama öğrenme güçlüğü çeken çocukların bütün aileleri aslında aynı süreçten geçip aynı problemleri yaşıyorlar. O yüzden aileler bu konuda çocukları ile çatışmaya girmek yerine yaptıkları çalışmaları daha güzel yapabilmeli ve çocuklarına bu duyguyu hissettirmeleri gerekiyor. Ben her zaman ailelere şunu söylüyorum; ‘Bu onların elinde olan bir durum değil ve bu onların suçu değil’ o yüzden onlara yardımcı olup destek olmamız gerekiyor. Özellikle ilkokul hayatları bu çocukların çok sıkıntılı geçiyor. Destekleme yapmak gerekiyor. Evde okuma yaparken ailelerin sesli okuma yapmalardan kaçınmalarını istiyoruz. Çünkü bu çocukların okuma ile ilgili zaten problemleri olduğu için evde sesli okuma yapıldığında bu çocuklar okumaktan nefret edip, kaçınan çocuklar haline geliyorlar. O yüzden evde sessiz okumaya yönelmelerini istiyoruz. Sesli okuma yapılıyorsa da çok fazla ailenin müdahale edip, yanlışlarını düzeltmemesini istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

‘İLKOKULLARDA HEMEN HEMEN HER SINIFTA DİSLEKSİ GÖRÜLÜYOR’

Dünyada genellemelerde her dil yapısı farklı olduğu için ve her ülkenin çocukları tanılama kriterlerinin farklı olduğunu da söyleyen Çalgın şöyle konuştu:

“Oranlar bazı ülkelerde çok düşük olurken bazılarında da çok yüksek olabiliyor. Yapılan araştırmalarda dünya genelinde bir ortalamaya vurulduğunda yüzde 10’larda olduğu tahmin ediliyor. Ülkemizde de bu ortalamaya yakın bir ortalamaya sahip. Öğrenme güçlüğü bir dilin yapısı ile ilgili değil, bu nörogelişimsel bir farklılık olduğu için tanılama ya da okuma yazma sürecindeki öğrenme aşaması ile ilgili o ülkenin verdiği eğitimin kalitesi ve yaklaşımı ilgili doğrudan ilişkili. Şu an özellikle ilkokulları ve sınıfları gezdiğimizde ve bununla ilgili bir araştırma yaptığımızda hemen hemen her sınıfta bir ya da birden fazla öğrenci ile karşılaşmamız çok yüksek. Türkiye’deki 100 çocuktan 10’unda disleksi görüldüğü düşünülmektedir.”

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

DepremBİS’e yeni özellik: Depremden ne kadar etkileneceğini gösteriyor

Sonraki Haber

Çevre koruma harcamaları yüzde 108,3 arttı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bacaklardaki simetrik ağrı ve morarma, lipodemin işareti olabilir
Sağlık Haberleri

Bacaklardaki simetrik ağrı ve morarma, lipodemin işareti olabilir

16 Temmuz 2026
‘Kontrolsüz testosteron kullanımı kısırlığa neden olabilir’
Sağlık Haberleri

Kontrolsüz testosteron kullanımı kısırlığa neden olabilir

16 Temmuz 2026
Yaz aylarında doğru yıkanmayan sebze ve meyvelerde enfeksiyon riski
Sağlık Haberleri

Yaz aylarında doğru yıkanmayan sebze ve meyvelerde enfeksiyon riski

16 Temmuz 2026
‘İnek sütü bebeklerde kansızlık riskini artırabilir’
Sağlık Haberleri

İnek sütü bebeklerde kansızlık riskini artırabilir

16 Temmuz 2026
‘İnmede beynin iyileşmesi için en kritik dönem ilk ay’
Sağlık Haberleri

İnmede beynin iyileşmesi için en kritik dönem ilk ay

16 Temmuz 2026
Beynindeki 8 santimetrelik tümör, hibrit yöntemle çıkarıldı
Sağlık Haberleri

Beynindeki 8 santimetrelik tümör, hibrit yöntemle çıkarıldı

15 Temmuz 2026
Sonraki Haber
Çevre koruma harcamaları yüzde 108,3 arttı

Çevre koruma harcamaları yüzde 108,3 arttı

En Güncel Haberler

Eskişehir’de komşu iki aile arasında kavga: 1’i polis 11 yaralı
Yerel Haberler

Eskişehir’de komşu iki aile arasında kavga: 1’i polis 11 yaralı

17 Temmuz 2026
Fatih'te binanın çatısındaki baz istasyonunda çıkan yangın söndürüldü
Yerel Haberler

Fatih’te binanın çatısındaki baz istasyonunda çıkan yangın söndürüldü

17 Temmuz 2026
Tekirdağ'da devrilen TIR'ın sürücüsü öldü
Yerel Haberler

Tekirdağ’da devrilen TIR’ın sürücüsü öldü

17 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Gençlik ve Spor Bakanlığı 550 personel alımı yapacak

17 Temmuz 2026
Yaşam

TÜBİTAK’tan köy okullarına bilim ve teknoloji desteği

16 Temmuz 2026
Yaşam

Tekirdağ açıklarında yunuslar görüntülendi

16 Temmuz 2026
Yaşam

Zeytinburnu’nda taksici cinayetinde ilk duruşma

16 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Trabzonspor’un yeni transferi Cenk Özkaçar Trabzon'da

Trabzonspor’un yeni transferi Cenk Özkaçar Trabzon’da

- Haberton
16 Temmuz 2026

Trabzonspor'un İspanya'nın Valencia kulübünden transfer ettiği milli savunma oyuncusu Cenk Özkaçar, Trabzon'a geldi. Havalimanında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Özkaçar, bordo-mavili...

Sivrisinekler neden bazı insanları daha çok ısırıyor? Uzmanlar merak edilen soruyu yanıtladı

İcra dosyası kendiliğinden silinir mi? İşte icra dosyalarının düşme süresi ve bilinmesi gerekenler

Denizler alarm veriyor! Deniz suyu sıcaklığındaki artışın anlamı uzmanları endişelendiriyor

Yeni dolandırıcılık yöntemi alarmı! Bu mesajı görür görmez sakın tıklamayın

Güncel Haber

Eskişehir’de komşu iki aile arasında kavga: 1’i polis 11 yaralı

Eskişehir’de komşu iki aile arasında kavga: 1’i polis 11 yaralı

17 Temmuz 2026
Fatih'te binanın çatısındaki baz istasyonunda çıkan yangın söndürüldü

Fatih’te binanın çatısındaki baz istasyonunda çıkan yangın söndürüldü

17 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton