26 Nisan 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Türkiye’de yaklaşık 1 milyon epilepsi hastası bulunuyor

Türkiye’de yaklaşık 1 milyon epilepsi hastası bulunuyor

Haberton - Haberton
23 Mart 2025 - Güncellenme Tarihi 14 Mart 2026
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Türkiye'de yaklaşık 1 milyon epilepsi hastası bulunuyor
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

DoktorTakvimi uzmanlarından Nöroloji Uzmanı Dr. Nuray Atilla, Türkiye’de yaklaşık 1 milyon epilepsi hastası bulunduğunu söyledi.

26 Mart Dünya Epilepsi Farkındalık Günü dolayısıyla hastalık hakkında önemli bilgiler paylaşan DoktorTakvimi uzmanlarından Nöroloji Uzmanı Dr. Nuray Atilla, dünyada yaklaşık olarak 65 milyon epilepsi hastası olduğunun tahmin edildiğini; Türkiye’de ise bu rakamın yaklaşık 1 milyon olduğunu ve her yıl 750 bin civarında kişiye epilepsi tanısı konulduğunu belirtti.

Sara hastalığı olarak da bilinen epilepsinin, beyinde anormal elektriksel aktivitelere bağlı olarak ortaya çıkan tekrarlayan nöbetlerle kendini gösteren nörolojik bir hastalık olduğunu söyleyen DoktorTakvimi uzmanlarından Nöroloji Uzmanı Dr. Nuray Atilla, “Nöbetler bayılma, bilinç değişikliği, anormal kas kasılmaları şeklinde görülebilmektedir. Nöbet esnasında dil ısırma, idrar kaçırma, ağızdan köpük gelmesi görülebilir” dedi.

Epilepsinin birçok nedeninin bilinmediğini belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Nuray Atilla, “Çocuklarda ve yetişkinlerde epilepsi nedenleri arasında ateş, menenjit gibi beynin iltihabi hastalıkları, kan şekeri düşüklüğü, beyin tümörü, kafa travması, beynin gelişimsel anomalileri bulunmaktadır. Epilepsi hastalarında nöbetlerin en sık nedeni arasında epilepsi ilaçlarının ani bırakılması bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

Her yıl yaklaşık 750 bin yeni epilepsi hastası ekleniyor

Dünyada yaklaşık olarak 65 milyon epilepsi hastası olduğunun tahmin edildiğini söyleyen Uzm. Dr. Nuray Atilla, “Bu rakama her yıl yaklaşık 2,4 milyon yeni epilepsi hastası eklenmektedir. Ülkemizde de yaklaşık 1 milyon epilepsi hastası bulunmakta ve yine her yıl yaklaşık 750 bin civarında yeni epilepsi hastası eklenmektedir” ifadelerini kullandı.

Epilepsi tanısının hastanın geçirdiği nöbet şekli, muayene bulguları ve tanıda kullanılan yöntemlerle konulduğunu anlatan Uzm. Dr. Nuray Atilla, “Epilepsi tanısında hastanın geçirdiği nöbetin varsa video kaydı, kan tahlilleri, beyin MR, beyin BT gibi görüntüleme yöntemleri, beynin elektriksel aktivitesini ölçen EEG yöntemleri kullanılmaktadır” dedi.

Epilepsi tedavisinde kullanılan yöntemler

Epilepsi tedavisinde kullanılan yöntemlerden bahseden Uzm. Dr. Nuray Atilla, “Epilepsi tedavisinde ilk basamak hastanın yaşı, cinsiyet, nöbet şekline göre uygun nöbet önleyici ilaçların başlanmasıdır. İlk ilaçla nöbetler kontrol altına alınamazsa ikinci uygun nöbet önleyici ilaç eklenir. İlaçlarla kontrol altına alınamayan dirençli hastalarda cerrahi tedavi, vagal sinire pil takılması gibi yöntemler kullanılabilir. Düşük glisemik indeksli diyet, ketojenik diyet gibi beslenme yöntemleri de uygulanabilir” şeklinde konuşuyor.

Nöbet anında hastaya su ve yiyecek verilmemeli

Epilepsi nöbeti anında çevredeki kişilerin hastaya nasıl müdahale etmesi gerektiğini de anlatan Uzm. Dr. Nuray Atilla, “Epilepsi nöbeti sırasında hastalar yavaşça güvenli bir yere uzandırılmalı, düşme-çarpma gibi travmalardan korunmalı, zarar verebilecek eşyalar uzaklaştırılmalı, hastanın başı bir yana çevrilmeli, hastaya su ve yiyecek verilmemelidir. En kısa zamanda acil yardım desteği istenmelidir” ifadelerini kullandı.

Epilepsi hastalarının yaşam kalitelerini artırmaları için dikkat etmeleri gerekenler

Uzm. Dr. Nuray Atilla, epilepsi hastalarının yaşam kalitesini artırmak için nelere dikkat etmeleri gerektiğini ise şöyle sıraladı: “Epilepsi hastalarında yaşam kalitesini artırmakta ilk aşamada nöbetlerin kontrol altına alınması bulunmaktadır. Nöbet kontrolünde en önemlisi nöbet önleyici ilaçların düzenli kullanılmasıdır. Nöbet esnasında yaralanmalardan korumak için evde ve dışarıda önlem almak gerekir. Evde keskin ve sert eşyalar yerine yumuşak eşyalar konulabilir. Epilepsi hastalarında düzenli ve yeterli uyku uyuma, düzenli ve dengeli beslenme, yeterli miktarda su tüketimi, stres yönetimini sağlama, düzenli ve doğru egzersiz yapma hem nöbet kontrolünü sağlamakta hem de yaşam kalitesini artırmaktadır. Ayrıca toplumda epilepsi hakkında yanlış bilinenler ve önyargılar hastalarda soysal izolasyona ve anksiyete ile depresyon gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Epilepsi hastalarına çalışma hayatı, eğitim, sosyal hayat, bağımsız yaşama konularında yardımcı olmak, anlayışlı davranmak hastaların yaşam kalitesini önemli derecede artırmaktadır.”

Epilepsi hastalarının yüksek yerlerde tek başına kalmamaları gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Nuray Atilla, “Balkon kenarı, cam kenarı gibi yerlerden uzak durmalıdırlar. Delici kesici aletlerle çalışırken, mutfak aletleri, makas gibi aletleri kullanırken, tıraş olurken dikkatli olmalıdırlar. Uzun süre televizyon izlerken, telefon kullanırken, aşırı ışıkta kalırken dikkatli olmalıdırlar” dedi.

Epilepsi hakkında yanlış bilinenler bilgiler

Epilepsi hakkında halk arasında yanlış bilinen bilgilere de değinen Uzm. Dr. Nuray Atilla, “Epilepsinin utanılacak ve saklanması gereken bir hastalık olduğuna, nöbet esnasında hastanın ağzına su dökmenin ve soğan koklatmanın nöbeti durduracağına, epilepsi hastalarının spor yapamayacağına ve herhangi bir işte çalışamayacağına veya gebelik ve emzirme sürecinde tüm nöbet önleyici ilaçların bebeğe zarar vereceğine inanmak halk arasında doğru bilinen yanlışlardır. Bu yanlışları düzeltmek için hastanın kendi hekiminden doğru bilgileri öğrenmesi, halk arasında her söylenilene inanmaması gerekmektedir. Nöbet esnasında neler yapılmasının gerektiğini kendi hekimine danışarak ailesi, arkadaşları ve iş yeri arkadaşlarıyla bu bilgileri paylaşmaları yapılan yanlışların önüne geçecektir” ifadelerini kullandı.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Sendikalardan İmamoğlu’nun gözaltına alınmasına tepki

Sonraki Haber

İspanya’da sel alarmı verildi, acil durum ilan edildi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

SMA Tip 2 hastası Fidan Ebrar: Arkadaşlarım gibi koşup oynamak istiyorum
Sağlık Haberleri

SMA Tip 2 hastası Fidan Ebrar, Srkadaşları gibi koşup oynamak istiyor

25 Nisan 2026
‘Lazer göz cerrahisinde kişiye özel detaylı analiz şart’
Sağlık Haberleri

Lazer göz cerrahisinde kişiye özel detaylı analiz şart

25 Nisan 2026
Samsun’da ani kalp durmalarına karşı 3 noktaya yerli şok cihazı yerleştirildi
Sağlık Haberleri

Samsun’da ani kalp durmalarına karşı 3 noktaya yerli şok cihazı yerleştirildi

24 Nisan 2026
Kanser alanında geliştirilen yeni aşı yaklaşımları umut vadediyor
Sağlık Haberleri

Kanser alanında geliştirilen yeni aşı yaklaşımları umut vadediyor

24 Nisan 2026
Beyin tümörünün 6 önemli sinyali
Sağlık Haberleri

Beyin tümörünün 6 önemli sinyali

24 Nisan 2026
Uyku apnesı̇ yaşam kalı̇tenı̇zı̇ etkilemesin!
Sağlık Haberleri

Uyku apnesı̇ yaşam kalı̇tenı̇zı̇ etkilemesin!

24 Nisan 2026
Sonraki Haber
İspanya'da sel alarmı verildi, acil durum ilan edildi

İspanya'da sel alarmı verildi, acil durum ilan edildi

En Güncel Haberler

Bolu’da anne dehşeti: 2 aylık bebeğini öldürdü
Yerel Haberler

Bolu’da anne dehşeti: 2 aylık bebeğini öldürdü

26 Nisan 2026
Motosiklet, duraktaki otobüse çarptı; 2 yaralı
Yerel Haberler

Motosiklet, duraktaki otobüse çarptı; 2 yaralı

25 Nisan 2026
Mersin'de 100 milyonluk işlem hacmine sahip dolandırıcılık çetesine operasyon; 7 tutuklama
Yerel Haberler

Mersin’de 100 milyonluk işlem hacmine sahip dolandırıcılık çetesine operasyon; 7 tutuklama

25 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Emine Erdoğan, Rami Çocuk ve Sanat Bienali’nin açılışına katıldı

25 Nisan 2026
Yaşam

Ankara’da hayvanseverlerden yürüyüş

25 Nisan 2026
Yaşam

Deniz kaplumbağası ölüsü sahile vurdu

25 Nisan 2026
Yaşam

Tarihi kervansarayda Kadın Emeği Yöresel Ürünler Pazarı açıldı

25 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Fenerbahçe’de Asensio antrenmanın ilk bölümünde takımla çalıştı

Fenerbahçe’de Asensio antrenmanın ilk bölümünde takımla çalıştı

- Haberton
25 Nisan 2026

- Sarı-lacivertliler, Galatasaray derbisinin hazırlıklarını tamamladı Süper Lig’in 31’inci haftasında yarın derbi maçta saat 20.00’de Galatasaray’a konuk olacak Fenerbahçe, maçın...

Kalori açığı nasıl oluşturulur?

Komşu gürültüsünde haklar neler?

İşten çıkarılınca tazminat nasıl alınır?

Duygusal manipülasyon nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Bolu’da anne dehşeti: 2 aylık bebeğini öldürdü

Bolu’da anne dehşeti: 2 aylık bebeğini öldürdü

26 Nisan 2026
Motosiklet, duraktaki otobüse çarptı; 2 yaralı

Motosiklet, duraktaki otobüse çarptı; 2 yaralı

25 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton