14 Eylül 2026, Pazartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - Türkiye’de kişi başına düşen kahve tüketimi 2 kiloya yükselecek

Türkiye’de kişi başına düşen kahve tüketimi 2 kiloya yükselecek

Haberton - Haberton
1 Temmuz 2024
- İş Dünyası
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Türkiye'de kişi başına düşen kahve tüketimi 2 kiloya yükselecek

Türkiye'de kişi başına düşen kahve tüketimi 2 kiloya yükselecek

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

De la Pau Coffee’nin Kurucusu ve CEO’su Serap Akçay, Türkiye’de kahve tüketiminde büyük bir potansiyel bulunduğunu belirterek, “Avrupa’da kişi başı aylık kahve tüketimi ortalama 2 kilogram iken Türkiye’de bu oran 1-1,2 kilogram” dedi.

Akçay, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve global kahve endüstrisini bir araya getiren COFFEX İstanbul 2024 Fuarı’nda sektöre ilişkin bilgiler verdi. Fuarda düzenlenen “Kıta Kahveleri ve Türkiye’de Kullanımı Paneli”ne moderatör olarak katkı sağlayan Akçay, paneldeki uluslararası sektör paydaşlarıyla birlikte gelişen kahve sektörünü analiz etti. Taze öğütülmüş kahvenin en iyi kahve olduğunu belirten Akçay, Türkiye’deki kahve tüketiminin günden güne arttığına işaret etti.

Hem en iyi ve kaliteli kahveyi müşterilerimizle buluşturuyoruz hem de kahve kültürünün gelişimi için çok yönlü çalışmalar yürüttüklerini ifade eden De la Pau Coffee Kurucusu ve CEO’su Serap Akçay, “Türkiye’de kahve tüketiminde büyük bir potansiyel bulunuyor. Avrupa’da kişi başı aylık kahve tüketimi ortalama 2 kg iken Türkiye’de bu oran 1-1,2 kg. Çay toplumu olarak biliniyoruz ama kahve kültürüne doğru bir evrim yaşıyoruz. Bu evrimi ve Z kuşağının kahveye olan ilgisine bağlıyorum. 2030 yılına kadar Türkiye’de kişi başına kahve tüketiminin 1 kilodan 2 kilogram seviyesine çıkacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

ÇAY TOPLUMUNDAN KAHVE TOPLUMUNA İLERLEYİŞ

Türkiye’de kahve tüketiminde artış trendinin devam ettiğini belirten Akçay, toplumda gelişen kahve kültürünün büyük ve organize bir endüstri oluşturduğunu söyledi. Akçay şu bilgileri verdi:

“Türkiye’de kahve tüketiminde büyük bir potansiyel bulunuyor. Avrupa’da kişi başı aylık kahve tüketimi ortalama 2 kilogram iken Türkiye’de bu oran 1-1,2 kilogram. Çay toplumu olarak biliniyoruz ama kahve kültürüne doğru bir evrim yaşıyoruz. Bu evrimi ve Z kuşağının kahveye olan ilgisine bağlıyorum. 2030 yılına kadar Türkiye’de kişi başına kahve tüketiminin 1 kilodan 2 kilogram seviyesine çıkacağını düşünüyorum. Z kuşağı, kahveyi modernizmin bir simgesi olarak görüyor. Kendi kimliğinin bir örüntüsü olarak görüyor.

Bu gerçekler, kahveye olan ilgimi profesyonel bir boyuta taşımamı sağladı ve De la Pau Coffee Co.’yu kurdum. Geldiğimiz noktada ise Türkiye’deki en saygın kahve deneyimi şirketlerinden biri olduk. Hem en iyi ve kaliteli kahveyi müşterilerimizle buluşturuyoruz hem de kahve kültürünün gelişimi için çok yönlü çalışmalar yürütüyoruz.”

İSVİÇRE, ALMANYA, İTALYA GİBİ ÜLKELER KAHVE İHRACATÇISI

2021 yılında dünyada yaklaşık 10 milyon ton yeşil kahve üretimi, 7,8 milyon ton yeşil kahve ihracatı ve 7,5 milyon ton yeşil kahve ithalatı yapıldığını anlatan Akçay, şunları kaydetti:

“Dünya kahve üretimi belli ülkelerde yapılırken, dış ticaret yoluyla her ülke ürünü elde etmektedir. Ekonomik değerinden dolayı birçok ülke, ürünü ihraç amaçlı ithalatını yaparak katma değerinden getiri elde etmektedir. 2021 yılında dünyada yaklaşık 10 milyon ton kahve üretimi yapılmış, yaklaşık 7,5 milyon ton yani 22,5 milyar dolarlık kahve ithal edilmiş, yaklaşık 7,8 milyon ton yani 22,3 milyar dolarlık yeşil kahve ihraç edilmiştir. Küresel yeşil kahve ihracatında ilk sırada Brezilya (yüzde 16,7), ikinci sırada İsviçre (yüzde 9,3), üçüncü sırada Kolombiya (yüzde 9,95) ve dördüncü sırada Almanya (yüzde 8,21) yer almaktadır.

İhracatçı ülkelerin önemli kısmı Güney Amerika, Afrika ve Asya ülkelerinden oluşmaktadır. İsviçre, Almanya, İtalya gibi ülkeler kahve üreticisi olmamasına rağmen ihracatta yaklaşık yüzde 24’lük bir orana sahiptir. Bu ülkeler, ihracat amaçlı ithalat yaparak kazanç elde etmektedir. İthalatçı ülkelere bakıldığında ilk sırada ABD (yüzde 19), ikinci sırada Almanya (yüzde 10,6), üçüncü sırada Belçika (yüzde 5,94) ve dördüncü sırada İtalya (yüzde 5,25) yer almıştır. Ayrıca Avrupa Bölgesi toplam kahve ithalatının yüzde 40’tan fazlasını gerçekleştirmektedir. Asya bölgesinden ise Japonya yüzde 3,76’lık oranla öne çıkmıştır.”

TÜRKİYE KAHVE KONUSUNDA İHRACATIN YILDIZI OLABİLECEK BİR ÜLKE

Euromonitor raporlarına göre, son 5 yılda Türkiye’de dünya kahvelerinin kullanımının yüzde 30 arttığını belirten Akçay, Türkiye’de Brezilya, Vietnam, Kolombiya, Etiyopya, Guatemala ve Endonezya kahvelerinin payının arttığını söyledi. Türkiye’nin kendi dış ticaret hinterlandına daha fazla kahve ihraç edebileceğini belirten Serap Akçay, “Türkiye’deki kahve kültürünün gelişimi sektöre yeni profesyonellerin ve nitelikli markaların girmesini sağlıyor. Bu doğrultuda ülke olarak kahve konusunda daha yüksek bir know-how kapasitesine ulaşabileceğimizi ve hem bu ticari bilgiyi hem de kaliteli kahveyi ülkemizin ticari ilişkilerini geliştirdiği pazarlara sunabileceğimizi düşünüyorum. Türkiye, kahve ihracatında özellikle Türk kahvesi ile ihracatın yıldızı olabilecek bir ülke” ifadelerini kullandı.

, De la Pau Coffee Üretim Müdürü Kurtuluş Orkun Tan ise Haliç Kongre Merkezi’nde kahve endüstrisini bir araya getiren COFFEX 2024 Fuarı’nda yapılan “Kahve Kavurma Makineleri ve Teknolojik Gelişimi” panelinde moderatörlük yaptı. Tan, sektörün mutfağına ilişkin önemli detayların konuşulduğu panelde, en iyi kahvenin taze öğütülmüş ve taze filtrelenmiş kahve olduğu bilgisini de paylaştı.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

BAÇEM 5. Aromaterapi Festivali

Sonraki Haber

Günümüzde çocuklar neden agresif? (Kısım-1)

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Migros'tan güvenli yemek hamlesi: Meyve ve sebze pestisit analiz sonuçlarını uygulamasında yayınladı
İş Dünyası

Migros’tan güvenli yemek hamlesi: Meyve ve sebze pestisit analiz sonuçlarını uygulamasında yayınladı

14 Eylül 2026
Canik DVD 2026 fuarına katılacağını duyurdu
İş Dünyası

Canik, DVD 2026 fuarına katılacağını duyurdu

14 Eylül 2026
Papara Card'da tüm hizmetler yeniden kullanıcıların erişimine açıldı
İş Dünyası

Papara Card’da tüm hizmetler yeniden kullanıcıların erişimine açıldı

14 Eylül 2026
Bankaya gitme devri kapanıyor: Denizcilik ödemeleri dijitale taşındı
İş Dünyası

Bankaya gitme devri kapanıyor: Denizcilik ödemeleri dijitale taşındı

14 Eylül 2026
Petrol Ofisi marketlerde ‘ÖDEGEÇ KASA’ uygulamasını hayata geçirdiğini duyurdu
İş Dünyası

Petrol Ofisi marketlerde büyük kolaylık: ‘ÖDEGEÇ KASA’ uygulaması hayata geçirildi

14 Eylül 2026
Tavuk eti ve yumurta üretimi arttı, içme sütü üretimi azaldı
İş Dünyası

Tavuk eti ve yumurta üretimi arttı, içme sütü üretimi azaldı

14 Eylül 2026
Sonraki Haber
Günümüzde çocuklar neden agresif? (Kısım-1)

Günümüzde çocuklar neden agresif? (Kısım-1)

En Güncel Haberler

AK Parti'li Zorlu: Ahilik'i tüm dünyaya sunmak istiyoruz
Politika

AK Parti’li Zorlu: Ahilik’i tüm dünyaya sunmak istiyoruz

14 Eylül 2026
Kocaeli'nde elim kaza: Devrilen beton mikserinin sürücüsü yaralandı
Yerel Haberler

Kocaeli’nde elim kaza: Devrilen beton mikserinin sürücüsü yaralandı

14 Eylül 2026
Bilal Erdoğan 'Terörsüz Türkiye' sürecini değerlendirdi: "Herkesin elini, taşın altına koyması lazım"
Politika

Bilal Erdoğan ‘Terörsüz Türkiye’ sürecini değerlendirdi: “Herkesin elini, taşın altına koyması lazım”

14 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Bodrum’da Çorum lezzetleri, ‘En Büyük Sofra Çorum’ etkinliğiyle tanıtıldı

14 Eylül 2026
Yaşam

Mardin’de, apartman dairesinde çıkan yangın söndürüldü

14 Eylül 2026
Yaşam

Burdur’da yeni eğitim öğretim yılı başladı

14 Eylül 2026
Yaşam

‘En İyi Turizm Köyü’ seçilen Barbaros’a plaket: “Köy sakinlerinin kimliğine sahip çıkması çok önemli”

14 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Migros'tan güvenli yemek hamlesi: Meyve ve sebze pestisit analiz sonuçlarını uygulamasında yayınladı

Migros’tan güvenli yemek hamlesi: Meyve ve sebze pestisit analiz sonuçlarını uygulamasında yayınladı

- Haberton
14 Eylül 2026

Tarladan sofraya uzanan sürecin tüm aşamalarında gıda güvenliğini önceliklendirmeyi hedefleyen Migros, meyve ve sebze ürünlerine ait pestisit kontrol analiz sonuçlarını...

Türkiye’de erken çocukluk eğitimi: Kreş ve anaokulu standartları

İnternetten alışveriş yaparken sitenin güvenilir olduğu nasıl anlaşılır? İşte kontrol edilmesi gerekenler

WhatsApp’tan gelen APK dosyalarına dikkat: Tek dokunuşla telefonunuz tehlikeye girebilir

Yemekten kısa süre sonra yeniden acıkıyorsanız dikkat: Nedeni sadece az yemek olmayabilir

Güncel Haber

AK Parti'li Zorlu: Ahilik'i tüm dünyaya sunmak istiyoruz

AK Parti’li Zorlu: Ahilik’i tüm dünyaya sunmak istiyoruz

14 Eylül 2026
Kocaeli'nde elim kaza: Devrilen beton mikserinin sürücüsü yaralandı

Kocaeli’nde elim kaza: Devrilen beton mikserinin sürücüsü yaralandı

14 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton