29 Ekim 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Türkiye’de havası temiz şehir neredeyse yok

Türkiye’de havası temiz şehir neredeyse yok

Haberton - Haberton
2 Mayıs 2024
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Türkiye'de havası temiz şehir neredeyse yok

Türkiye'de havası temiz şehir neredeyse yok

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Türk Toraks Derneği, havada bulunan zararlı maddelerle ilgili araştırma yaptı. Buna göre DSÖ kriterleri baz alındığında, Türkiye’de havası temiz şehir neredeyse yok. 2020-2022 yılları arasında, Kovid’in neden olduğu ölümlerden çok daha fazlası hava kirliliğine bağlı olarak gerçekleşti.

Türk Toraks Derneği’nin (TTD) KKTC’de gerçekleştirilen uluslararası katılımlı 27. yıllık kongresinde sağlığın en büyük düşmanı hava kirliliği ve iklim değişikliğine dikkat çekmek için ana tema ‘İklime Ses Ol, Dünyaya Nefes’ olarak belirlendi. Türkiye ve dünyadan bin 200’e yakın uzmanın katıldığı kongrede dikkat çeken sunumlardan biri de TTD Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu’nun, Türkiye’de hava kirliliği üzerine yaptığı araştırmanın verileri oldu.

Çalışmayı yürüten ekipte yer alan, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Merve Erçelik ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalından Dr. Öğretim Üyesi Sabri Serhan Olcay, hava kirliliğinin en önemli çevre ve halk sağlığı sorunlarından biri olduğuna dikkat çekti.

Havada bulunan partikül maddelerin (PM) solunum riskleri nedeniyle havayı kirleten en tehlikeli unsurlar olduğunu kaydeden Dr. Olcay, havada en küçük boyuttaki maddeler olarak bilinen “PM 2.5” maruziyetine bağlı 30 yaş üzeri ölüm sayısının, sadece 2022 yılında 87 bini bulduğunu, bunun 40 bininin kalp damar hastalıkları, 18 bininin ise solunum yolu hastalıkları nedeniyle meydana geldiğini kaydetti. Her iki uzman da bu etkiler göz önüne alındığında, aslında görünmez pandeminin devam ettiğini vurguladı.

HAVADA ASILI TEHLİKE: PARTİKÜL MADDELER

Dr. Öğr. Üyesi Merve Erçelik, “Hava kirliliğinden bahsettiğimizde, bunun içerisinde partikül maddeler (PM) olarak nitrik oksit, sülfürdioksit, ozon gibi bileşikler sözkonusu. Partikül maddenin solunum yolu hastalıklarıyla ilişkilendirilmesi daha yüksek olduğu için biz burada partikül madde kirliliğini göstermek istedik. Partikül madde nedir diye bakacak olursak da bunlar, havada asılı olan katı ya da aerosol biçimindeki parçacık maddeleri olarak tanımlanabilir.

Bu da PM 10 ve PM 2.5 arasındaki fark ise, bunların mikrometre olarak çapını temsil ediyor. Buna göre PM 10, üst hava yolları ve akciğerlere ulaşırken, PM 2.5, çok daha derin akciğer dokularına, hatta kana kadar ulaşıyor. Biz çalışmamızda hava kirliliği verilerini değerlendirirken Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) verilerini kullandık. DSÖ kriterlerine göre de sağlık açısından PM 10 için 15 mikrogram/metreküp değerini, 2.5 içinse, 5 mikrogram/metreküp değerini kullandık. Yani PM 10 için 15 mikrogram/metreküp üzerindeki tüm değerler, halk sağlığı için zararlı olduğuna kaar verildi” dedi.

“ÜLKEMİZDEKİ HER İL KİRLİ HAVA SOLUYOR”

Araştırmalarında 51 ilde PM 2.5 değerlerinin ölçümlerine ulaşabildiklerini de vurgulayan Dr. Erçelik, “Ölçülen her ilde DSÖ’nün limit değerinin üzerinde değer vardı. Tüm illlerde PM 10 ölçümü DSÖ’nün değerinin üzerindeydi. Üç büyük il için de bu geçerli. Üç büyük ilde de DSÖ limitlerinin 4 kat kadar üzerinde PM 10 kirliliği mevcuttu. Hem partikül madde 10 için hem de partikül madde 2.5 için ölçülen değerlerin hepsi DSÖ limit değerlerinin üzerinde. Yani ülkemizdeki her il kirli hava soluyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki Muş, Iğdır, Hakkari, tüm ülke içerisinde değeri en yüksek iller olarak ortaya çıktı. Bunun da o illerin biraz da coğrafi yapısına bağlı olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

“GÖRÜNMEZ PANDEMİ 3 YILDA 188 BİN CAN ALDI”

“Görünmez pandemi devam ediyor” diyen Dr. Erçelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “DSÖ’nün AirQ Plus diye bir programı var. Bu program üzerinde biz, ülkemizdeki şehirlerin hava kirliliğini giriyoruz, illerimizin yüzölçümünü giriyoruz ve istatistik kurumundan aldığımız 30 yaş üzeri ölümleri giriyoruz. Ama bu ölümler içerisinde kazalar, yaralanmalar vb. nedenleri dışlıyoruz. Yani bunları dahil etmiyoruz verilere. 2020-2022 yılları arasında (3 yıllık periyot için) PM 2.5 nedeniyle gerçekleşen 30 yaş üzerindeki erken ölümleri bu şekilde hesapladık. Üstelik Kovid-19 ölümü verilerini de dışarıda bıraktık.

Buna rağmen, yaralanmalar, zehirlenmeler gibi ölümleri de dışarıda bırakmamıza rağmen, gerçekleşen ölüm sayısı yani PM 2.5 maruziyetine bağlı erken ölüm sayısı yaklaşık 188 bin çıktı. Bu dönemdeki yani 2022 ve 2022 Aralık’ındaki Kovid ölümlerine baktığımızda, bu rakam yaklaşık 100 bin civarındaydı. Yani bu veriler bize diyor ki PM nedenli (hava kirliliğine bağlı) ölümler, Kovid ölümlerinden 1.8 kat daha fazlası. Hava kirliliği aslında sadece solunum sağlığımızı etkilemiyor. En çok kardiyovasküler sistem hastalıklarına yol açıyor. Yani geçirilen kalp krizlerinin sebebi aslında bu. Kalp damar sistemimiz, solunum, cilt deri sistemimiz, sindirim sistemimiz, üreme sağlığımız, çocukların sağlığı, tüm sistemleri etkiliyor ve pek çok hastalığın nedeni de bu.”

SADECE 1 YILDA YAKLAŞIK 40 BİN KARDİYAK ÖLÜM

Dr. Öğr. Üyesi Sabri Serhan Olcay ise hava kirliliğinin inmeden kalp damar hastalıklarına, kalp krizine kadar pek çok ölümcül tabloya yol açabildiğini vurgulayarak şu bilgileri verdi: “Yaptığınız çalışmada 30 yaş üzerindeki ölümlerin ne kadarının hava kirliliğine bağlı olduğunu hesaplamaya çalıştık. Sadece 2022 yılında hava kirliliğine, yani PM 2.5 maruziyetine bağlı olarak 87 bin ölümün gerçekleştiğini hesapladık. Bu ölümler 30 yaş üzeri trafik kazaları ve diğer etkenler dışlanarak hesaplandı. Bunların yaklaşık 40 bini kardiyak yani kalp damar hastalıkları, yaklaşık 18 bini ise solunum hastalıklarına bağlı olarak gerçekleşmiş. Üstelik 2022 yılında hala Kovid etkilerini görmekteydik.

Bu dönemde çevremizde görülen ani kalp krizleri ve buna bağlı ölümler sanki Kovid aşısına bağlıymış gibi düşünüldü ama gerçekleşen yaklaşık 40 bin kalp hastalıklarına bağlı ölümün asıl sebebinin hava kirliliği olduğunu düşünüyoruz. Hava kirliliği görünmez katil diyoruz ama görünür hale de geldiğini bazı zamanlarda görebiliyoruz. Soluduğumuz havanın kalitesini ölçen günlük bildiren uygulamalar var. Bunlara bakarak eğer kronik bir hastalığınız varsa, dışarı çıkmadan önce hava kalitesi ölçüm istasyonlarının verilerine bakarak, hava kalitesi düşükse en azından bir maske takarak ya da hava kirliliğinin çok yoğun olduğu zamanlarda dışarı çıkmayarak bundan korunabiliriz.”

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Akkuyu NGS’nin 1’inci ünitesine nakliye kilidi yerleştirildi

Sonraki Haber

Antalya’da yeni turist rekoru

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Silivri açıklarında bulunan cesedin batan geminin 2'nci kaptanına ait olduğu belirlendi
Öne Çıkan

Silivri açıklarında bulunan cesedin batan geminin 2’nci kaptanına ait olduğu belirlendi

29 Ekim 2026
Kapadokya’da peribacası çöktü: 2 kişi yaşamını yitirdi, 1 kişi yaralandı
Öne Çıkan

Kapadokya’da peribacası çöktü: 2 kişi yaşamını yitirdi, 1 kişi yaralandı

29 Ekim 2026
Can yayınları Genel Yayın Yönetmeni Cem Akaş son yolculuğuna uğurlandı
Öne Çıkan

Can yayınları Genel Yayın Yönetmeni Cem Akaş son yolculuğuna uğurlandı

29 Ekim 2026
Sinem Dedetaş cezaevinden tahliye ediliyor: Mahkemeden ev hapsi kararı
Öne Çıkan

Sinem Dedetaş cezaevinden tahliye ediliyor: Mahkemeden ev hapsi kararı

29 Ekim 2026
Devlet erkanı Anıtkabir'i ziyaret etti
Öne Çıkan

29 Ekim’de Anıtkabir’de devlet töreni! Cumhurbaşkanı Erdoğan ve devlet erkanı Ata’nın huzurunda

29 Ekim 2026
Kadıköy'de klasik otomobillerle Cumhuriyet Bayramı korteji
Öne Çıkan

Kadıköy’de klasik otomobillerle Cumhuriyet Bayramı korteji

29 Ekim 2026
Sonraki Haber
Antalya'da yeni turist rekoru

Antalya'da yeni turist rekoru

En Güncel Haberler

Tuba Demir, Dünya Güreş Şampiyonası'nda bronz madalya maçına çıkacak
Spor Haberleri

Tuba Demir, Dünya Güreş Şampiyonası’nda bronz madalya maçına çıkacak

29 Ekim 2026
Kapadokya'da peribacasından kopan kayalar düştü; 2 ölü, 1 yaralı
Yerel Haberler

Kapadokya’da peribacasından kopan kayalar düştü; 2 ölü, 1 yaralı

29 Ekim 2026
Silivri açıklarında bulunan cesedin batan geminin 2'nci kaptanına ait olduğu belirlendi
Öne Çıkan

Silivri açıklarında bulunan cesedin batan geminin 2’nci kaptanına ait olduğu belirlendi

29 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Dev tencerede pişirilen kuymakla vinçli rekor denemesi

29 Ekim 2026
Yaşam

Para vermeyen annesini bıçakla rehin aldı: Özel harekat polisinden çatı operasyonu

29 Ekim 2026
Yaşam

Trakya’da Cumhuriyet Bayramı kutlamaları hava muhalefeti nedeniyle salonlarda yapıldı

29 Ekim 2026
Yaşam

Belediye otobüsünde bando sürprizi: Cumhuriyet marşlarıyla yolculuk yaptılar

29 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Cumhuriyet’in ruhunu Palandöken’in zirvesine taşıdılar: 3 bin 176 metreye tırmandılar

Cumhuriyet’in ruhunu Palandöken’in zirvesine taşıdılar: 3 bin 176 metreye tırmandılar

- Haberton
29 Ekim 2026

Erzurum Atatürk Üniversitesi öğrencileri, 3 bin 176 metre yüksekliğindeki Palandöken Dağı'nın zirvesine Cumhuriyet tırmanışı düzenledi. Zirve yürüyüşünü yoğun sis altında...

Cumhuriyet’in 103 Yıllık Yolculuğu: Kuruluş İdeallerinden Günümüze

“Cumhuriyet’in görünmeyen kahramanları: Kimi cephede savaştı, kimi geleceğin Türkiye’sini kurdu!”

Türkiye’de dijital kimlik cüzdanı dönemi başlıyor: Kimlik ve diploma tek sistemde buluşacak

Okullarda devamsızlık takibinde yeni dönem: Öğrencilerin okuldan kopması erken tespit edilecek

Güncel Haber

Tuba Demir, Dünya Güreş Şampiyonası'nda bronz madalya maçına çıkacak

Tuba Demir, Dünya Güreş Şampiyonası’nda bronz madalya maçına çıkacak

29 Ekim 2026
Kapadokya'da peribacasından kopan kayalar düştü; 2 ölü, 1 yaralı

Kapadokya’da peribacasından kopan kayalar düştü; 2 ölü, 1 yaralı

29 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton